icon

Mám pocit viny, že som dieťa dlhšie nekojila

twitinka
20. júl 2015

Ahojte. Mozno mepisem do spravnej kolonky ale myslim ze tu najdem pochopenie. Som zufala. Odkedy som bola tehotna bola som rozhodnuta kojit co najdlhsie a preto som aj zacala skumat internet s radami ako to robit co najlepsie a najdlhsie. Bola som tiez rozhodnuta pre porod do vody bez cohokolvek a o kontakte koza na kozu.
No osud to mal zrejme naplanovane inak. Ja som hrozne malinke ziena a moja dcera bola dlha. Takze co cert nechcel mala som aj epiduralku no aj tak nastali komplikacie. Hoci som bola otvorena na 10cm mala sa zasekla a nemohla von. Prestavalo jej bit srdiecko a ja somusela podstupit urgentne cisarsky. Cize o porode do vody a kontakte koza na kozu som mohla snivat ☹ Stale som bola predsvedcena ze budem kojit ved tolko prispevkov od mamiciek po cisarskom som citala ze kojili aj do 3 rokov bez problemov.
Lenze dcerka sa narodila s nebezpecne nizkou hladinou cukru a miesto toho aby mi ju dali nakojit (hoci som sa po operacii nekontrolovatelne triasla takze asi vedeli preco to robia) dali jej flasu so sunarom a malu mi dali do ruky az asi 2-3 hodinky po porode. Samozrejme mlieko nikde ale nevzdavala som sa. Zakazdym som ju najprav nakojila no musela som dokrmovat flasou prve 2 tyzdne. Moja princezna je taka uzasna ze si aj napriek tomu ze mala flasu vzala vzdy najprv prso.
Ked som zacala len kojit bolo to super a tesila som sa ze to najhorsie mame za sebou a mozem kojit do aleluja.
Bohuzial po 2 mesiacoch sa mi mlieko prestalo tvorit. Proste pomalicky ubudalo a vsimla som si to uz skor hlavne vecer. Tak som zase zacala hladat na nete a kontaktovala laktacnu poradkynu (len cez skype lebo zijem v uk) a snazila som sa to ubudanie zvratit. Stale som dostavala tie iste odpovede a rady ktore som skusala no nezaberali. Cim dalej tym castejsie som musela kojit az nakoniec sa mi mala zacala jedovat hned po prisati ze jej nic netecie. A ked som jej cicik vybrala hrozne plakala. Musela som zase nasadit sunar aby sa napapala.
Teraz momentalne som v stave zufalstva kedy nic ine nerobim len kukam na nete prispevky mamiciek ktore mali krizy s kojenim no zda sa ze vdetky to v pohode rozbehli. Vsade odsudzuju flase a sunar. No ja si neviem predstavit nechat moje dieta plakat od hladu alebo ho mat na prsniku 24 hodin denne (skusala som no nepomohlo). Som zo seba sklamana a mam pocot viny ze som nedokazala svoje dieta kojit dlhsie ako 2 mesiace. Kvoli vsetkym t tym clankom a prispevkom co som citala (aj na stranke mamila) sa citim ako najhorsia matka na svete a hrozne neschopna dat svojmu doetatu to najzakladnejsie.
Prosim povedzte ze aj vy ste si nieco taky presli a ze som sama. A ze to ze som nasadila sunar neznici mojej dcere zdravie a zivot (povedane s nadsazkou)
Dakujem

junova
21. júl 2015

Ženy, zase sa tu sekate kvôli tomu ktorá je lepšia. Jedna strana uráža druhu. Priznajme si, že všetko má pre ale aj proti. Ja som svoje deti kojila a mám kamosky, ktoré nekojili a nikdy som nemala potrebu volať na nich kňaza so svatenou vodou a krížom. Je to ich súkromná vec. Ja som sa tešil ušetrenym peniazom za ktoré som si sem tam kupovala ženské záležitosti ako oblečenie a topánky. Keď sme cestovali nemusela som premýšľať kde zarobím mlieko, ani v noci som ho nemusela zarábať. Stačilo dať prsník. Ale nebolo to len med lízať. Keď vás v noci dieťa budí každé dve hodiny na kojenie, keď vonku musíte premýšľať, kde sa skryť aby vás nikto nevidel pri kojeni, keď vám dieťa rozhryzie bradavky, keď máte brusnu chrípku, celú noc vraciate a modlite sa aby dá nezobudilo dieťa a nechcelo sa nakojit keď máte práve hlavu v záchode. Mňa mama nekojila a nikdy som nemala potrebu jej to vyčítať. Je to každého osobná vec. Keď to nejde, tak to nejde. Keď to ide, je to predsa dobré. Dobrou mamou je každá mama, ktorá ľúbi svoje dieťa.Nie tá, ktorá najdlhšie kojila, najdlhšie bola doma, dávala dieťaťu len bio jedlo a uspávala ho do 6 rokov.

charity
21. júl 2015

@twitinka Tak po prve:
Tvoje dieta sa pri porode zaseklo a takmer umrelo. Prestavalo mu bit srdce. V strese jeho telicko spotrebovalo vsetok cukor a narodilo sa s extremne nizkou hladinou cukru. Situacia na umretie a Ty riesis preco jej podali flasu s mliekom?? Az budes mat cas, chod ruky pobozkat tej zene, ktora sa vykaslala na blbosti o prvom prisati, ale ratovala zivot Tvojho dietata najrychlejsim a najistejsim sposobom aky bol prave po ruke: mliekom vo flasi. Vsadit zivot babatka na to, ci sa uz matke rozbehlo po porode mlieko, by v takej situacii urobil len idiot.

Neviem ako Ty, ale ja som sa po cisaraku klepala aj s postelou, takze nejaky kontakt koza na kozu bolo to posledne, coho som bola schopna. A to som nemala za sebou pokus o prirodzeny porod a vedomie, ze dietatu sa zastavovalo srdce. Domnievam sa preto, ze si robila co bolo v Tvojich silach. A zdravotnici urobili tiez co bolo v ich silach. Dopadlo to dobre: dieta prezilo.

Po druhe: robila si vsetko, co si nacitala kde kade o dojceni a aj tak sa vytratilo. Namiesto toho, aby si sa uspokojila s faktom, ze si spravila maximum pre udrzanie dojcenia, sa pranierujes za to, ze Ti nevysiel porod, koza na kozu a dojcenie? Vies co by som spravila ja? Vypla internet, presla k postielke a s usmevom sa zadivala na babo, pre ktore robis maximum. Uzivaj si babo, hraj sa s nim, kupkaj ho... A ak smutne myslienky neprejdu, uplne vazne zacni studovat clanky o poporodnej depresii... Lebo tam by som pri pretrvavajucej depke videla Tvoj jediny problem momentalne...

Po tretie: da sa rozbehnut aj uplne stratene dojcenie. Treba prikladat. Ale ak sa nerozbehne, nevadi. Na svete su miliony zien, ktore by boli vdacne aj za UM.

twitinka
autor
21. júl 2015

@charity ja sa necudujem preco dali mojej dcerke flasu. Som i mza to vdacna. Len som chcela popisat ako to vsetko prebiehalo. Teda ze to bolo vsetko inak ako som si naplanovala a asi to ma najviac dostalo do stavu v akom som. Ze mam pocit ze je to moja vina ze som nerodila normalne (lebo som mozno nevedela vydrzat tu bolest a s epiduralkou som nevedela tlacit), ze som startila mlieko (lebo som sa mala kozno lepsie stravovat alebo som sa nemala nikdy pohadat s proatelom) proste ze mam pocit ze keby som veci robila inak nebola by som bez mlieka teraz. Ale dakukem za podporu.
Vsetkym velmi pekne dakujem. Naozajmi pomaha vediet ze nie su len dokonale matky ktorym vsetko vychadza tak ako chcu (ci uz koja alebo nie). Dakujem

charity
21. júl 2015

@twitinka Dokonale matky neexistuju. 😉

lucik159
21. júl 2015

Ahoj. Keď to nejde tak to nejde nemôžeš si to vyčítať nemôžeš za to. Ja som tiež strašne chcela kojiť ale podarilo sa mi to len na tri mesiace. Malinká mala problémy zo srdiečkom a nevládala si s prsníka vytiahnút tolko koľko potrebovala. Vždy na prsníku zaspinkala a bolo po papaní. Boli aj múdre reči že dieťa sa naappapa aj v s panku no nikto nehcel pochopiť že u nej to proste nejde. Začala som si mlieko odsavať a na flaške mala takú veľkú dierku čo nemajú ani pol ročne deti aby sa vobec najedla. No odsavanie tiež dho nevydržalo. Začali sa mi trha´t bradavky a skončilo to tak že som dve hodiny odsávala mlečko konečne som naťahala aspoň 80 zo slami v ociach a v tom mi s prsnika vystrekla do mlieka krv a aj tak som ho musela celé vyhodiť . Vtedy som povedala dosť. Bola som už zúfala od bolesti bola som s toho nervozna a mala to so mnňa cítila a bola nervozna tiež . Potom som este zo par dní skúšakala odstrekávat rukov ale mne sa to nedalo. Kamoška to nechapala hovorila mi že jej stačí trošku zatlačiť a mlieko jej nielené tečie ale strieka. mne kvapkalo. potom som stávala zohnutá nad vanou s flaskou v ruke nech aspon mliečko nakvapká keď už inak nejde von aôe to bolo tiež márne. nakvapalo pár mililitrov a mliecko ostavalo v prsníku. To bola dalšia bolesť . Prsia som mala už modre čo mi navierali žili s toho aké som ich mala plné. Mlieko sa tvorilo ale nie a nie von :( Tak sme to už potom vzdali a ostali sme na umelom mliečku.

veronika1402
21. júl 2015

Vôbec to neries,robila si,čo si mohla,nejde,vôbec by som sa netrápila,ja keď som sa dozvedela,že som tehotná,prvé,čo ma napadlo,že kojit nebudem,odjakživa mi ti príde divne,a toho som sa aj držala,v nemocnici na mňa pozerali ako na zrudu,a bolo mi to jedno.Nebudem robiť niečo,čo mi je vyslovene proti srsti,a malú napriek tomu nesmierne ľúbim aj ona mňa.Nijako citovo neutrpela a ja som netrpela pri sani.2x som si ju musela priložiť v nemocnici a keď pritiahla,videla som všetky hviezdičky,ďakujem neprosim.a nemám absolútne žiadne výčitky,prečo aj?🙂

lucik159
21. júl 2015

@veronika1402 Nechcem byť lá a ani to nepíšem v zlom pretoě akurát som mala založenú diskusiu a dosť boli pani mudre múdre :D Ale co ti je na tom protivné?

skoricaxx
21. júl 2015

Netrízni sa a netráp, nemáš čím bol to tvoj najlepší úmysel a urobila si to najlepšie ako si vedela to je dôležité 😎 , nie to či ostatné super mami to vidia inak 😒 , usmej sa na malú pozri ako krásne spinká ešte bude toľko chvýĺ ktoré nespravíš podla návodu super mám, ale to ti nemusíš, máš byť len mama pre svoju dcéru čo sa snáží, ľúbiju....

nyusika
21. júl 2015

@twitinka a nemas jedno, akym sposobm prislo tvoje dietatko na svet ?
nacon je dobre vycitat si nieco, za co ty absolutne nemozes ??

pamataj si, ze neexistuje nic lepsie a dolezitejsie pre dieta, ako psychicky zdrava a stastna matka, matka, ktora nadovsetko svoje detim lubi a je stastna, ze ich ma

jabadaba
21. júl 2015

@mawka k tej prirodzenosti uz len dodam, ze cela ludska spolocnost je akosi neprirodzena, kedze analyzuje a filozofuje nad vsetkym a zo vsetkeho prirodzeneho robi dramu a vedu. Presne si to vystihla, prirodzene to je len potial pokial to prirodzene ide. A ostatne je patologicky jav, typicky pre dnesneho cloveka. Smutna doba. 😖

jabadaba
21. júl 2015

@twitinka tebe len jednu radu - upokoj sa, zvolni a netraumatizuj samu seba svojimi vysnivanymi predstavami co ako malo a mohlo byt. No nebolo. Svet sa tocit neprestane a ani dieta Ta nebude mat menej rado. Absolutne nezalezi na tom ci prislo na svet cisarskym ci inak. Rovnako nezalezi na tom ci moze alebo nemoze matka kojit. Ak to nejde, tak to nejde. Robit zbytocnu dramu okolo tychto veci nie je zrovna cesta k spokojnemu materstvu. 😉

mawka
21. júl 2015

@jabadaba ved toto. mne vzdy pride smiesne, ze sa hlasa navrat k prirodzenosti v comkolvek, napriklad sa tu niektore budu bit do prs, ze nie sunar, nie éčka, nie toto nie hento, ale domacnost plna umelin, oni nafarbene vlasy takou ze fuuuuj chemiou a tak dalej. naopak, ak si naozaj niekto zvoli zivot v absolutnom sulade s prirodou, necha moderne vydobytky za sebou, postavi si eko dom a tak aj zije, ma moj obdiv. ale to, na co sa hraju v poslednej dobe ludia, to ide akosi mimo mna.

moni73
21. júl 2015

@twitinka ja som si dieta odkojila ale uplne ta chapem... neviem co to bolo za tehotensku mantru, ze kojenie musi byt a kedze WHO odporuca kojit 2 roky (aspon pred 9 rokmi odporucala), tak ja musim kojit 2 roky - kojila som nakoniec 25 mesiacov, kedze ochorela a ja som nechcela pridat dalsiu traumu, tak som dala mesiac ako bonus 😀 . jasne, ze zaciatok bol s problemami (klobuciky, krmenie injekciou, rezignacia a kupa flasky a nutrilonu), ale kedze ciel bol jasne vytyceny.... mozno je to na smiech, ale skor mam teraz pocit, ze je to na zaplakanie ☹ . co take sa stane, ked dieta dostane um? kasli na vsetkych dokonalych a odporucajucich a urob ako ti najviac vyhovuje. a urcite sa nestresuj, je to pre mna skor s odstupom casu vyvijany natlak na matky... preco, neviem... mozno by konspiratori nieco vymysleli 😉 . a sup na nakup dudlikov a flasticiek (take maju kraaaasne) a obalov na flasticky 🙂 sprav si z toho radost

bleee
21. júl 2015

ahoj, prvé dieťa som kojila 13 mesiacov, myslela som, že ma pri druhom nič neprekvapí a v pohode ho odkojím minimálne do roka. Žiaľ, nestalo sa tak, druhú som kojila len 3 týždne. Tiež som mala výčitky, ale hovorím si, že vďaka za to umelé mlieko, keby nebolo, neviem čo by som robila. Moje dieťa je zdravé, krásne usmievavé, teším sa z neho. Je mi to ľúto, že to dopadlo ako to dopadlo, ale život ide ďalej. deti rastú rýchlo, treba sa z nich tešiť, nie sa umárať žiaľom nad vecami, ktoré sa nedajú ovplyvniť

katarinamarkova
21. júl 2015

@twitinka vypni internet a o malu sa staraj tak ako ti srdce a instinkt hovoria 🙂
ked ti hovoria, ze si spravila vsetko a je hladna a vies, ze tu je sunar co ju nasyti, tak jej ho bez vycitiek daj 🙂 mozno aj tak nakoniec bude zdravsia a krajsia ako xy kojenych do x rokov deti okolo nej 🙂

dojcenie je super, idealne, prirodzene.....ale nic netreba brat fanaticky 🙂

katarinamarkova
21. júl 2015

@lenulienka86 🙂 presne si vystihla moj nazor 🙂

dooomca
21. júl 2015

Nič si nevyčítaj, ja síce ešte stále kojím, ale v noci som musela aj musím vstávať ja a kojiť, nemôžem ísť na celú noc von :D..takže daj kľudne UM, malý bude najedený a ty spokojná...a v noci môže vstávať aj partner a krmiť 🙂

fopka
21. júl 2015

@twitinka ahoj,ja som kojila tyzden, presnejsie povedane len som za ten cas omazavala malemu pusu s mliekom,kedze ho bolo malo, od napitia to malo daleko, no nikdy mi nenapadlo,ze som kvoli tomu zla alebo neschopna matka. Proste to tak bolo a neriesila som. A hlavne sa vykasli na internetove porady a odporucania i laktacne a pod.

lubiduch
21. júl 2015

Presne pre toto nemam rada tie clanky o kojeni. Propagovat kojenie je super ale vyrabat psychicke problemy zenam ktore naozaj koit nemozu a mozu sa aj pos...t je fakt hnus....hlavne poznam v okoli X zien ktore mali aj doma laktacnu ako na klaviri a nerozbehli to...a tie reci alo kojit moze kazda....to ppvie len ta co kojit mohla...
U nas sa na zaciatku nedarilo mlieka som mala pre cely okres aj kusok za nim ale maly sa ani za svet neprisaval...nakoniec sme to nejak rozbehli s laktacnou a kojila som 13mesiacov,umelemu som sa tak vyhla. Zato aom sa nevyhla 2 zapalom prsnika lebo by som asi musela mat stvoricky aby to mohli spotrebovat....nic ine som prve mesiace nerobila len kojila a odsavala (jeden den som to merala-za 24h som vyse 12h kojila a odsavala...😅
Kasli na clanky,koj kolko to ide co nejde dokrm umelym mliekom. Podla mna tvoje dieta skor potrebuje kludnu matku nez plne brucho vylucne materskeho mlieka 🙂

veronika1402
21. júl 2015

@lucik159 neviem,prečo mam ktomu taký postoj,ale mám,jednoducho odjakživa aj v rodine,keď sme mali dieta,rozprávam sa s matkou dieťaťa,a zrazu vytasi prsoa začne kojit,idem do restiky,to iste,proste zle sa mi na to pozera,a je to pre mňa také "zvieracie'.Mamičky chodia ako zombici,nevyspate,každú hodinu kojit,alebo keď vidím tie rady , že mať v kuse na prse,ako neviem si to predstavit,kojit na požiadanie,resp.stále,matka nervózna,lebo už má dieťa jesť,tak hajde domov, a idem rýchlo kojit,pre mňa je praktickejšie dať umelé a vybavená vec.Dieťa spokojné,matka tiež,a to je dôležité,nie?🙂

veriiii
21. júl 2015

@twitinka jedinym problemom je,ze to neustale analyzujes a citis sa vinna.tvojej malej je jedno ci si ju kojila alebo nie,ona potrebuje dobru mamu a tvoju lasku.inac poznam deti co boli dlhodbo kojene a maju alergie ,ekzemy a su chorlave.a naopak,co boli len kratko a su zdravsie😉
vyhod to z hlavy..veci co boli v minulosti uz nezmenis.neustalym mysleni na to si mozes navodit psychicke problemy.a to tvoja mala nepotrebuje..

jabadaba
21. júl 2015

@mawka to je jedna vec, ta schizofrenia v hlasani jedneho a konani druheho. Druha vec je ta nasilnost, ktoru vnimam. Zrazu niekto ma potrebu vnucovat svoje predstavy o prirodzenosti natlakovym, neprirodzenym sposobom - napr. zastup samozvanych laktacnych guru, medialna mazas s vypoctom vsetkeho mozneho aj nemozneho ako negativne dopady nekojenia, nabadanie ku kojeniu cez mrtvoly, co na tom, ze to ide proti prirodzenosti. Hlasame prirodzene, nech to stoji rozum, zdravie, nervy a zivot...prirodzene k totalnemu polozeniu. A najvtipnejsie je, ze za celym tymto usilim stoja zeny, ktore nehladia na to v akom zasvinenom prostredi zijeme, co vsetko sa do mlieka zien dostava a pod. To je na tom celom najusmevnejsie. Prvoplanovo sa vyrobi zdroj deptania a ostatne zasadne veci idu mimo. Detto ziram z coho dalsieho si zeny dokazu vyrobit mindraky a z coho vsetkeho su schopne sa sebamrskat. Ked citam tie dristy ako sa citia nekompletne lebo rodili sekciou a im sa to ako porod nerata a uzieraju sa tymto nicotnym pocitom...vzdy si klopem po cele. Akoby dieta niekedy v zivote riesilo kolko ho matka kojila a ako ho porodila...

fopka
22. júl 2015

@jabadaba zastup samozvanych laktacnych guru 😀 😀 😀

ivuska6
22. júl 2015

nestresuj bolo to tak ako to malo byt robis s toho vedu ja som nemala tiez sancu pri druhom vôbec kojit a tu som aj maly a nic si stoho nerobim bola som rada ze sme z nemocnice doma kedze sa narodil predcasne a co som tam travila cas tak cely sama na izbe malého som mala uplne inde nosila som mu moje kedze sa kojit nedalo a behom mesiaca bolo aj fuc stratila som uplne, nic som si stoho nerobila a po jednej stranke som bola aj rada ze je prec

mawka
22. júl 2015

@jabadaba hej, mozno keby nebolo okolo toho tolko nasilia, ako si to trefne nazvala, slo by vsetko ako po masle. ale este zena ma len ducha na teste a uz sa stresuje pre milion nepodstatnych veci a jedine a dolezite, co jej unika, ze ide vylucne a len o to dieta. aby zdravo donosila, aby porodila a je uplne jedno akym sposobom, hlavne, ze dietatko bude v poriadku a je jedno, cim ho nakrmi ci MM alebo UM, proste dieta ma byt nakrmene podla moznosti a matka schopna sa o dieta starat, cize ona musi byt v pohode. a myslim si, ze v case, ked sa tak masivne nemasirovali matkam hlavy via internet, tak to zeny proste zvladali bezne a nerobili z toho dramu.
tiez mam pocit, ze vdaka tymto masazam zeny prestavaju pouzivat vlastny rozum a instinkty a opat si to dobre nazvala, stavaju sa zombikmi, otrokmi vlastnej neschopnosti pouzivat vlastnu hlavu.

mircalla
22. júl 2015

@mawka trefne....myslim, ze v mhohych smeroch tata stranka (stranka za to samozrejme nemoze, to obsah) narobila viac skody ako osohu...kojenie/nekojenie, ockovanie/neockovanie, prirodzeny/cisarsky, umele oplodnenie - niektore to nazyvaju znasilnovanim prirody atd....strava

Niektore fanaticky majuce neustalu potrebu sa do vsetkeho starat tu inym mamickam robia len viac skody ako osohu vymyvanim mozgov a svojou neustalou propagandou urcitych veci a nanucovanim svojich nazorov ako jedinej pravdy....

mircalla
22. júl 2015

ono dokonca si tu dovolia aj kritizovat matku choreho dietata, ze toto ma robit takto a takto a inak ma postupovat....pred par rokmi bolo toto forum o inom

lubiduch
22. júl 2015

@jabadaba velmi pekne si to nazvala. Ja aktualne zijem v zahranici a musim povedat ze tolko osocovania a ohovarania ako na slovensku som tu nezazila. Kazdy robi tak ako uzna za vhodne. Nikto nesudi matku ze zostala prilis kratko alebo prilis dlho doma s dietatom,ci kojila,nekojila a ako dlho. Absolutne sa tu nevedu take debaty o ockovani ci neockovani,vsetci si proste taki ze maju svoj nazor ale respektuju aj nazor opacny. Je to len o tom ze jej ake krasne stastne dieta....nie jej ake krasne kojene neockovane nosene v satke nekocikovane dieta...to co sa deje na slovenaku je fakt smutne..jedna matka dokaze odsudit druhu za to ze nemaju rovnake nazory...

borkavan
22. júl 2015

@mawka
@jabadaba uplný súhlas. Kiež by som sa na to takto pozerala, ked som bola plná teho hormonov a "vygumovaná" internetom, mamilou....
ale nevadí, pri druhom sa zariadim uplne inak.

twitinka
autor
22. júl 2015

@borkavan tiez uz som sa poucila a rozhodne nemienim uz nic googlit ani nic podobne co sa tyka materstva. Radsej sa spytam mojej mamy alebo doktorky a tym to hasne.