Materské mlieko od kamarátky alebo mliecčna banka?

bobulka34
8. okt 2007

kamarátka ma velmi vela mliečka a ponukla mi dávať pre moju dcéru. Len neviem, či je to v pohode to dávať, alebo by sa nemalo?

dadka212
8. okt 2007

Ja myslím, že by to malo byť v pohode...aj mužova teta chodila kojiť ešte jedno dieťatko 🙂 ...veď materské mliečko je najzdravšie a nemusí byť od pravej maminky...

babulka
8. okt 2007

Bobulka, podla mna to nie je v pohode. Na darcovstvo materskeho mlieka platia prisne pravidla, v banke materskeho mlieka maju vylucne len "preverene" darkyne a viem, ze materske mlieko sa nema "vymienat". kazda matak ma svoje "choroby", svoje protilatky, alergeny, na ktore nemusi dietatko zareagovat dobre. Okrem toho sa kvoli tomtu darovane MM specialne pasterizuje.
Kedysi boli "dojky", ja viem, ale doba sa zmenila.

cat
8. okt 2007

bobulka, nie je to v pohode. Si precitaj napr. ake prisne pravidla platia na Kramaroch kde maju banku MM, ak uz teda niekto chce darovat mlieko:

Kritériá, ktoré musí spĺňať darkyňa ženského mlieka:

- má byť celkovo zdravá
- neužíva antibiotiká (ak sa má dobre, môže začať odovzdávať materské mlieko dva dni po ukončení liečby)
- neužíva dlhodobo žiadne lieky
- jej dieťatko nie je staršie ako 6-8 mesiacov
- neprekonala hepatitídu B, C
- je HIV- a BWR-negatívna
- súhlasí s kontrolnými vyšetreniami raz za 3 mesiace (krv a tampóny)
- má mrazničku

Vyšetrenia, ktoré musí mamička podstúpiť pred prijatím za darkyňu:

-výtery z nosa, hrdla a konečníka
-odber krvi na vyšetrenie infekčnej žltačky, HIV a BWR

kutina
8. okt 2007

bobulka 34 - pokiaľ mamičku poznáš, tak by v tom nemal byť problém...však pokiaľ kojí svoje bábätko a to je v pohode, tak sa nič nestane....ja sama som dávala mliečko pre kamarátkinu dcéru...teraz si už mliečko neodstriekavam upravilo sa mi podľa toho koľko Natálka vypije. Nie je v tom NIC ZLE!!!! samozrejme od cudzej osoby by som to nebrala, a určite by kamarátka nechcela zle tvojmu bábätku, takže ked to odstrieka do sterilnej odsávačky a vloží do vyvyrených nádob (ja so používala presnidávkové flašky, na nich sáčok a potom zatvoriť a do mrazničky), tak mliečko nemôže byť pokazené, treba len dodržiavať zásady rozmrazovania
papa

tamia
8. okt 2007

bobulka,

plne súhlasím s cat a s babulkou. Nie je to v pohode. To by sa potom MM mohlo "predávať v obchode". Keď nemáš svoje cudzie jej nedávaj. Pokial bola malá v nemocnici (velmi malinká) mala nárok minimálne na 1 dávku MM denne. Dávali jej?

Mojej ano a postupom času sme prešli úplne na umelé mlieko.

bobulka34
autor
8. okt 2007

chceli sme z laktaria, len zial v sucasnosti tam nemaju vobec mlieko. Mala je nedonosena a ma problem s kakanim a zevraj by jej to pomohlo. Neviem teraz co urobit. Ta kocka ma svojho syna 5 mesacneho ktoreho tiez koji. Neviete ako sa pasterizuje to mliecko

cat
8. okt 2007

Bobulka, na tvojom mieste sa urcite nakontaktujem na MUDr. Vicianovu z Kramarov, ona sa zaobera presne tymto..klikni sem:
http://www.provita.sk/

na konci stranky najdes aj kontakt 😉

tamia
8. okt 2007

bobulka,

moja malá je tiež nedonosená a to extrémne (rodila som v 26.tt) a tiež mala okrem iných aj problém s kakaním a to velký. Ale časom ako rástie sa to upravuje. Takže len vydržať a nedávať stále rektálnu rúrku lebo si na to zvykne a nebude sa vedieť sama vykakať. Dávaj sab simplex 15 kvapiek do každej dávky a to trochu pomôže. aked prejdete na nutrilom comfort bude to lepšie, malá mi po ňom celkom slušne začala kakať.

babulka
8. okt 2007

Bobulka, ak si z BA - na Kramaroch je velmi mila veduca banky zenskeho mlieka, skus jej zatelefonovat a poradit sa. Ale viem, ze to neodoporucaju, ak nie vyslovene odmietaju, aby dietatko pilo mliecko od inej matky, ak nepreslo bankou zenskeho mlieka, teda vsetkymi prisnymi postupmi na jeho kvalitu. A zvlast u nedonoseniatka, kde je traviaca sustava velmi, velmi citliva. Ak ma kamaratka vela mliecka, tak nech ona kontaktuje banku ZM, a moze sa stat darkynou, viem, ze musi mat minimalne 1 liter mliecka denne navyse, aj viac, prejde hygienickymi "skoleniami" a viem, ze taketo darkyne dostavaju aj nejaky prispevok na dietu.
Urcite to neriskuj, kamaratku mozes poznat od malicka, ale nevies, ake ma "v sebe" skryte choroby, alergeny aj v domacnosti sa vela najde, moze nieco zjest, co jej babatku nevadi a tvoje zareaguje hnusnou alergickou reakciou.
Ta pasterizacia - na to je specialny pristroj a postup, to nejde len o zohriatie mlieka, ako ktosi kdesi napisal, ze staci len zohriat. Materske mlieko sa prevarat nema, hriat len na telesnu teplotu, tak doma sa to ani neda vyskusat.

gangulienka
8. okt 2007

ta banka na kramaroch je super, ale oni to mlieko nedava ale predavaju a stoji to vraj dost vela peniazkov 😖

ikke
8. okt 2007

bobulka, najlepsie urobis, ak sa spytas vasho pediatra.
pre zdrave babo by to problem nemal byt, ale ty pises, ze ste skor narodeni...
/moje dve sestry si takto pomohli, deti boli aj su zdrave a hoci darkyna ma cukrovku, ziaden lekar neprotestoval 😉 /

kasis
8. okt 2007

bobulka, neviem ake stare mas babetko,ale ak je uplne malicke, tak mliecko tvojej kamosky mu nedavaj, pretoze, kazda maminka "vyprodukuje" to prave mliecko pre svoje baetko a v kazdom veku sa jeho zlozenie meni podla jeho potrieb. Novorodenec potrebuje ine zlozenie ako 5 mes babo. Ked mas nedonosene babetko, tak to potrebuje mliecko site na jeho mieru a este nie kazde babetko znasa stravu inej mamicky.
Moje mlieko by som si netrufla podarovat nikomu, bo ja jem vsetko od zaciatku(okrem citrusov) a krpcovi nic nie je. 🙂

valy
9. okt 2007

babulka, ja som pisala, ze pasterizacia je zohriatie na urcitu teplotu, aby sa zabili vsetky mikroorganizmy. pisala som to ku kravskemu mlieku a to ked poriadne prevaris, tiez tie mikroorganizmy zabijes. materske mlieko by som ale neprevarala, lebo varom sa meni struktura bielkovin.

http://sk.wikipedia.org/wiki/Pasterizácia

babulka
9. okt 2007

Valy, ani podla toho clanku pasterizacia nie je to iste ako zohriatie alebo prevarenie mlieka 🙂 Takze doma nemozeme pasterizovat ani nahodou, ani kravske mlieko, ani nic ine.

valy
9. okt 2007

babulka, asi to uplne nechapes, pasterizacia bola vymyslena, aby mala rovnaky ucinok na mikroorganizmy ako varenie, ale bez zmeny chuti.

valy
9. okt 2007

http://de.wikipedia.org/wiki/Pasteurisierung

tu je to viac popisane, ale po nemecky

emjee
10. okt 2007

bobulka34 10. okt 2007 o 07:24
mozem vam povedat a priznat sa , ze som malej dala to mlieko materske od znamej a nedala som si povedat. Mala mala hrozne krce, stale plakala. Hrozne som si to vytykala.

lenadka 1d 10. okt 2007 o 07:33
to je zaujimave, ved materske mlieko je najlepsie...v zahranici je bezne ze to tak robia, minule ukazovali v telke supermamu co mala nadmerne vela mliecka a tak ho za symbolicku cenu predavala vo svojom obchode v krasnych flastickach tusim po 100 ml

sue
10. okt 2007

Bobulka, to mi je ľúto ☹ snáď to maličkej neublížilo nejak natrvalo ☹

sue
10. okt 2007

...ale pekné od teba, že si sa priznala a napísala si to sem, snáď sa niektoré nezodpovednejšie maminy zamyslia 😔

babulka
10. okt 2007

Bobulka 😖 😲
Co je mamine, je mamine. Lenadka - presne tak - materske mlieko (nie cudzie zenske mlieko). Ked cudzie, tak v indikovanych pripadoch a z laktaria. Ved materske mlieko je oficialne zaradene ako liek, je na predpis (my sme ho mali mesiac).

bobulka34
autor
10. okt 2007

ved prave, neviem preco mala take problemy

babulka
10. okt 2007

Bobulka, mozno preto, ze nevies, co kamaratka zjedla. Niektore kojace mamicky mozu byt len na cistej vode alebo "zlcnikovej diete", kedze ich deticky su extremne citlive na potraviny, a jej babatko byt nemusi, hoci tvoje ano. Preto je to nebezpecny hazard so zdravim tvojho dietata. V ich domacnosti sa mozu nachadzat rozne alergeny (v kobercoch, v stenach...), proti ktorym ma ona vytvorene protilatky, ktore prechadzaju cez mliecko aj k jej babatku, ale tvojmu mozu uskodit. a je tam dalsie obrovske mnozstvo faktorov. ä
Preto uz neriskuj.

zade
11. okt 2007

Neviete niektora ako sa mozem stat darkynou MM, teda ak byvam "troska" dalej od BA?
Lebo dotraz som sa docitala iba o banke MM v Blave. Rada, by som ho darovavala dalej.
Vdaka.

babulka
11. okt 2007

Zade, skus si kludne zavolat do laktaria, oni ti poradia. Myslim, ze v kazdej "spadovej" nemocnici (nemocnici, kde posielaju v prislusnej casti Slovenska rizikovych novorodencov -napr. okrem BA aj Nove Zamky, BB, Martin, myslim, ze Nitra, dalej neviem) maju banku zenskeho mlieka. Viem, ze za darkynami chodia po mliecko oni.

cistko
13. okt 2007

A ja mam prave opacnu skusenost. Kedze som mala a mam problem s mlieckom, stale sa mi ho tvori malo a asi je slabe, lebo nasmu drobcovi nestaci, museli sme ho zacat prikrmovat. Najprv sme davali Nutrilon ale pred dvoma tyzdnami sa manzelovmu kolegovi narodila dcerka. Jeho manzelka ma vela velmi vela mliecka a ponukla sa nam, ze bude pre nasho drobca odstriekavat vsetko co sa jej zvysi. Takto fungujeme uz tyzden. Ma krasne zlte mliecko na vrchu sa dokonca tvori centimetrovy pas smotany 😀 😀 😀 nas drobcek je spokojny, upravila sa mu stolica, skoncili trapenia s kolikou a hlavne neplace nam od hladu. Ja kojim co to da, prikladam ako sa len da ale ked uz velmi placeme od hladu neostava nam nic ine len vyuzit kamaratku flasticku a som rada, ze nemusim davat nutrilon ale stale fungujeme na materskom mliecku aj ked nie na mojom 🙂
A casy boli isto niekedy ine, moja svokra takto kojila styri deticky v nemocnici🙂)))okrem svojho syna a neskor dcerky a trvalo to dva mesiace lebo obaja drobci sa jej narodili predcasne a aj pri prvom aj pri druhom mala obrovitansky vela mliecka 🙂

lienka79
16. okt 2007

My sme tak fungovali 4.mesiace...Ja som toto neriesila, bola ssom cela na vetvy,ze niekto mi dal svoje,kedze ja som nemala..Radsej materske od hocikoho,ako umele...hlavne prve mesiace

zuzlyk
16. okt 2007

aj my pijeme mliecko od inej mamicky uz dva a pol mesiaca a nie je v tom ziadny problem.Kamoska ma syna o mesiac starsieho, mlieka ma dostatok a my si od nej kazdy tyzden berieme plnu igelitku poharov plnych mliecka.Maly je spokojny, nijako mu to neskodi,ja som v klude,lebo viem, ze maly prospieva a kamoska citi zadostucinenie,ze nam moze takto pomoct.
...a vobec ma netrapi,co jedava alebo v akom prostredi zije,ma tiez male babo a urcite by mu neskodila zlou zivotospravou.

lenadka
17. okt 2007

ta supermama v telke mala to mliecko kontrolovane, bola uvadzana ako rekordmanka v darcovstve mlieka 😉
inak u nas mala kamoska predcasne narodeneho chlapceka a strasne vela mliecka, doma o odsavala do 7 dcl poharov a posielala malemu do nemocnice, alebo aj nosila a on to nestihal pit, tak ho aj vylievali, zacala ho mrazit. Lenze aj jej sestra mala dieta co kojila a tiez mlika dost a ked tato potrebovala niekam ist /robila si skolu/ tak sestra nevyberala z mraznicky, ale maleho rovno nakojila a basta. A maly bol spokojny ze ma dva zdroje a nic sa nemuselo pasterizovat, lebo islo priamo.
S kamoskou sme mali rovnako deti a ona mliecko po pol roku stratila zo dna na den. Ja som vsak mliecka mala tak akurat pre moju, bola by chcela nech jej davam mlieko, ale mne sa odsavat nedalo. Ale keby velmi chcela tak ju nakojim-vsak mliecka by sa zacalo tvorit viac, len nakoniec sme sa nerozkyvali, lebo museli by sme sa pravidelne x krat za den stretavat na to kojenie a to nebolo technicky mozne a mala sa jej rychlo naucila na flasu a odmietala sa prisat aj jej, nie to este mne 😉

cistko
17. okt 2007

presne zuzlyk, ja som si tiez vedoma toho, ze ta znama od ktorej mame mliecko si na stravu dava velky pozor a ratam, ze postupne bude co-to do stravy pridavat a sledovat zmeny a viem ze mi da stale vediet ak nieco nove zje aby som si odlsedovala maleho, ak mu to nebude robit dobre, tak to jest nebude a ja som jej za to velmi vdacna 😉 dokonca prestala davat MM aj svojim mladsim detom aby mal nas drobec dostatok, zatial ho pekne navecer s nim prikrmujem v dvoch davkach a co je naviac davam zamrazovat v decovych flastickach a ak sa jej tvorba mlieka znizi alebo mojho sa bude tvorit este menej, budeme mat rezervy/namiesto masa v mrazaku mleeeeko 😀 😀 😀 /ale vzdy je to lepsie ako umele a cim dlhsie vydrzime tym viac sa budem tesit, uz mame mesiac a pol za sebou a dufam ze este minimalne mesiac budeme moct potiahnut 🙂 myslim ze je to dane prirodou ze niekto ma mlieka viac niekto menej, niekto silnejsie niekto slabsie, mozeme tomu trosku pomoct ale velmit o asi neovlplyvnime. Ja som sa s tym uz zmierila.

babulka
17. okt 2007

Ono to moze dopadnut vselijako (vid bobulka34). Ale predpokladam, ze o tom vie detsky lekar a ten to odsuhlasil. Inac je to nenormalny hazard.