Môžem striedať materské mliečko s umelým?
Ahojte dievcata,
zacalo sa mi pravdepodobne aj napriek prikladaniu, odsavaniu, cajom a kdejakym veciam stracat mliecko. Mala som doma na podnet z porodnice pre istotu kupeny sunar. Vcera som bola o 16tej nutena 1x mu urobit UM, mam pocit, ze po nom je vymeneny, ziadne vetriky, trapenia ani nic. Ale davam aj odsate ked sa mi podari odsat tolko kolko ma vypit. Je to podla Vas OK alebo ho zbytocne pletiem alebo mu zatazujem zaludocek? Mal vcera iba 3 tyzdne ale mozno mu tym mojim materskym naozaj skodim. Alebo len po 3 dnoch zabral Espumisan a nema to nic so sunarom.
Dakujem za Vase rady.
Ach ako keby som sa videla ja na tvojom mieste presne pred rokom… určite stresujes zbytočne.. tvoje mlieko mu v žiadnom prípade nemozes uškodiť, práve naopak.. espumisan mozes davat aj keď dávaš MM.. aké čaje pijes?
Ja som tiež ešte v nemocnici poslala muža pi umele, po ohrievacky fliaš atd a zbytočne, všetko slo do kosa a kojím už rok.. nestresuj sa, je ešte maličký, koliky sú úplne normálne a koj kým mozes 🙂
V troch a siestich tyzdnoch je rastovy špurt, to iste 3 a 6 mesiacov, t.j. laktacna kriza sa moze objavit... nedavala by som UM... ako, je to na tebe... ale takto budes mat mliecka menej a menej. Prsia do 24 hod zareaguju na zvyseny dopyt, neboj
Nasa ma mesiac - denne ma 6x MM, 2X UM
@veronikaszabova takze sa nemusim bat? a davas jej aj na striedacku ci priklad 6x po sebe UM a potom 2x po sebe MM?
@anavixy dieta nesaje, nepyta si jest a v sekunde ako ho prilozim spi ako zarezane... cize tieto rady prikladat nam robia len zle jak som prikladala jeden cely den uz potom ani nejedol to co zvykol... a nie nenapil sa zo mna dost sal 3 minuty a koniec takze šikana cele kojenie 😑
@sajmonka_1216 iba od babylove na kojenie, neviem presny nazov, zacala som s nim v porodnici a pijem len ten kazdy den sialku a inak vodu a mineralky takmer vbc... ja viem, ze stresujem ale chcem aby prospieval 😑😒 ine decka v jeho veku uz 100 ml a viac a my sme museli zo 70 ml na 60 ml lebo zacal ryhat uz aj 3 h po jedle 😒
@basska_b skusali sme a nic, akurat malemu je horsie a pregrckava sa nejak a nerobilo sa mu to a pekne kazde zvysovanie porcie pekne zvladal 😒
Tazko sa mi to grckanie hodnoti... ale moj podchvilou taku mlaku na zem vyšabli, ze mam pocit, ze nix v nom nezostalo. 4x denne si tricko prezliekam. Ale kojim o sto tristo a maly sa tiez tvari spokojne, len ked ho tlaci ten grc, tak sa pučí...
materske mliecko, umele mliecko, vetriky, zaludocek.....
Inak si ok?
Tak ale v tom pripade je jasna pricina toho, ze stracas mlieko - dieta nesaje. Ked dieta nesaje, tak tazko ho budes dojcit. Odsavanie je sice sposob dojcenia a ja sama som ho praktizovala, ale treba to robit veelmi poctivo a odhodlane, co som ja napr. uz casom nemohla robit a presli sme na UM. Takze vlastne neviem ci sa pytas, pretoze ak nemas mlieko, nemozes dojcit. Ale kombinovat umele mlieko a materske mlieko kludne mozes, aj kombinuj, kym materské mas. Ak chces riesit dojcenie a pricinu toho, preco dieta nesaje a spi, zavolaj si laktacnu konzultantku alebo poradkynu (konzultantka je zdravotnik s certifikatom z instututu dojcenia, poradkyna je z mamily), ine ti nepomoze.
Striedam podla toho, ako mam MM
@basska_b no ale to je to ja neviem zhodnotit ked sa ma pytaju ci vela, ja neviem kolko je pre koho vela vzhladom na to kolko spapa 😒
@anavixy snazim sa kombinovat a odsavat kolko sa da, maly zo mna prosto jest nechce a nebude...
@veronikaszabova cize v tom nie je ziadny system ja sa mu snazim davat MM ale ked nie je tak nie je prosto dam sunar... hladny byt nemoze... a nezacal ti grckavat? alebo po papkani si len odgrgne?
Negrcia. Do kazdej flasky UM davam 25 kvapiek Espumisanu. Zatial ok
@veronikaszabova aj ja a po 3 h presne pred krmenim si grcne 😒
Obcas je dovodom nesatia z prsnika skratena uzdicka pod jazyckom alebo pod hornou perou. Toto mu kontrolovali? Skus sa na to opytat na poradni.
My sme si kupili kojenecku vahu (Bauer, cca 50 eur) a vazila som dieta pred kojenim a po aby som vedela kolko zje. A teda, obcas som sa cudovala, ze napriek tomu, ze 40 minut "spal" na prsniku, vysal si celkom dost. A ked ho chces pobadat k pitiu, skrabkaj ho jemne pod sankou zboku, ako je celust. To deticky podnecuje k satiu ked zaspia.
Na zvysenie tvorby som jedla Trioherb, pila UKKO kojo caj. Ci to extra pomohlo, neviem, ale kojila som kolko sa dalo. Ale mala som pocit, ze najviac mlieka som mala ked som si dala rybezlove vino (hej, shame on me 🤣, ale decko pred spanim nikomu neublizilo. Teda ani deciliter ani dieta nikomu neublizilo 😀) a zazvorovy caj.
Vraciat moze aj z toho, ze vypije naraz vela z flase. Predsa len, prietok cez cumel je vacsi ako z prs. Pri dokrmovani sme napr pri 60ml dali odgrgnut po kazdych 30 ml. A mozno ma aj reflux ako dg., predsa len je to este drobatko 🙂 nam trvalo 3 mesiace, kym presli masaker koliky a ako tak ustupilo grckanie.
Aj ked to moze byt frustrujuce, nevzdavaj to. Daj si pohar vina, dieta na prsnik, pusti si film a bude lepsie 🙂 vela veci je v hlave 🤞🏻
@basska_b kokso mne keby tak vela tak sa asi zblaznim, hrozne sa bojim aby nechudol je hrozne drobnucky 😑😒
@suriella toto vsetko odskusane ale vaha ukazuje, ze vypil aj pol litra a je nova... nerealne s tym kojenim 😑 ale nevzdavam to
Bojuj, stoji to za to 👍 ono, ked vylejes polievkovu lyzicu vody na zem, zda sa, ze je to vela. A ono je to len 10 ml 🙏

Ako si prisla na to, ze mas malo mlieka? 🙂
V prvom rade by som vyradila caje, moze mat problem s vetrami prave z nich. Vymen za cistu vodu. Dokrmovanie ako take urcite neskodi, ani ho nepleties, ale otazka je, ci je naozaj potrebne. Mozno by stacilo dieta castejsie prikladat na prsniky - zvysi sa tvorba mlieka a dieta bude napapane. Ukazatelom toho, ci mas dost mlieka nie je to, kolko sa ti podari odsat, ani to, ze mas makke prsia. Dolezite je ci dieta efektivne saje, ci je dobre prisate, ci dostatocne moci a hlavne ci prospieva. Samozrejme, ked je dieta viditelne hladne aj napriek tomu, ze bolo prave spravnym sposobom prilozene a salo, treba ho dokrmit.