Nastupujem do práce a nechcem skončiť s dojčením

kykka
11. júl 2012

Ahojte, mam 15 mesacneho synceka, ktoreho este stale dojcim 4 krat do dna. Dojcenie mi nevadi, prave naopak, paci sa mne aj mojmu syncekovi, tak by som ho chcela dojcit aj nadalej. Onedlho ale nastupujem do prace, tak asi budem musiet dojcenie obmedzit na iba rano a vecer. Ak mate nejake skusenosti, prosim poradte; nezacne sa mi tymto znizovat tvorba mlieka, alebo sa mi zastavi mlieko uplne? Nerada by som totizto s dojcenim prestala teraz, ked moj maly este nieje na to pripraveny... Dakujem za odpovede...

zunolu
11. júl 2012

Odsávaj si mlieko. tvorba mlieka sa ti nezníži a mlieko môžeš nechať doma pre syna - neviem či pôjde do jaslí alebo bude s niekým doma - tak to môže mať svoju dávku mlieka aj cez deň ako je zvyknutý ak mu ju bude mať kto dať.

nibiru
11. júl 2012

@kykka v pohode možes dojcit rano a večer o mlieko nedojdes ale skus postupne cez den obmedzovat dojcenie aby ta nebolleli potom v praci prsniky ja by som do prace pre istotu brala odsavačku kedze ja ked som nekojila cely den strasne ma boleli poobede prsniky až mi bolo do plaču takže kojime n a poziadanie niekedy aj poldna nie inokedy cely až večer mlieka mam stale dost inak dieta si kludne počka neviem ako budeš pracovat ale ak nakojis rano a napr. dojdeš o 15.00 v pohode možes dojčit ked budeš doma 😀 aj ta si myslim že ak je taky cicikovy tip vojdes do dvery a už budeš kojit 😀

kathy7337
11. júl 2012

ja som musela dať môjho drobca do jasiel, keď mal 9 mesiacov, pretože som sa musela vrátiť do práce. nakojila som ho ráno a potom hneď keď som ho vyzdvihla z jasiel o 15.30. a potom už bol nacecnutý až do večera 🙂 a v noci tiež. neobmedzila sa tvorba mlieka, bolo to uplne v pohode. odstavila som ho až ked mal 24 mesiacov.... takže zvladnete to neboj

kykka
autor
11. júl 2012

@kathy7337
@nibiru
@zunolu Kocky dakujem vam. Je super dozvediet sa taketo informacie "z prvej ruky", od mamiciek, ktore si tym skutocne presli, nielen od odbornikov..

anjelicek26
11. júl 2012

@kykka - nas maly je sice starsi, ale kvoli problemom s bruskom ani neuvazujem ho odstavit... MM mu robi dobre, pri UM hnackoval cele mesiace :( Aj tak sa dojci uz len vecer, rano, pripadne noc, takze s tym popri praci nevidim problem.. Nastupujem od septembra. Dcerku som tiez dojcila pol roka popri praci, fungovalo to fajn, ukoncili sme to kvoli mojej unave, bolo to po case vycerpavajuce, ona sa v noci este 3-4x dojcila.

lowike
11. júl 2012

@kykka a nezabudni v práci na personálnom urobiť prehlásenie, že kojíš - myslím, že ťa tým pádom nebudú môcť prepustiť a nie je stanovený vek dieťaťa, že do kedy (ale prever si to, môžem sa mýliť, no tak sa mi marí, že je to jedna z noviniek v zákonníku práce od minulej vlády)

kykka
autor
11. júl 2012

@anjelicek26 Dakujem. A mas dostatok mliecka? Aj ja nastupujem od septembra, moj maly bude mat skoro 18 mesiacov. Tiez sa obavam, ako si zvykne na kolektiv, ci nebude plakat a tak... Ale asi tam s nim ostanem zo zaciatku par hodin, a ked si zvykne, tak ho tam necham sameho...

kykka
autor
11. júl 2012

@lowike Tak toto je uzasna informacia. Dakujem!!! Hned si to preverim...

majka1981
11. júl 2012

ja som nastupila do prace, ked mal syn 11 mesiacov - zvladli sme to dobre. ked som doma, kojim podla poziadania aj viacej krat denne, ked som v praci - uplne super - az ked idem domov, tak citim ze su prsia plnsie. v tomto veku nemusis odsavat, o mlieko neprides, pokial ho potom doma nakojis. moze sa Ti stat, ze budes kojit castejsie na priklad v sobotu (ak pracujes pon-piatok), pretoze telo je nastavene "na pracu, takze cez den nekojit" a vpondeolk budes citit viacej mlieka. ale to nie je nic hrozne! proste musis svojmu dietatu doverovat a prikladat podla poziadania. nebud prekvapena, ak sa vratite na novorodenecky stav na par dni 😀 , pretoze kojenie je aj ina vec, nie je to len strava 🙂 . kde bude pokial ty budes v praci?
mohla by si o to poziadat, aby mu tesne pred tvojim prichodom nedavali jedlo - alebo ak mu daju, tak obmedzit mnozstvo len tak aby sa trochu uspokojil ak je uz velmi hladny a nespokojny, aby si ho mohla okamzite nakojit, ked prides.

kathy7337
11. júl 2012

@lowike nie, nie je to tak... to sa týka len tehotných. ale ak zamestnávateľovi oznámiš že kojíš, tak máš právo na prestávky na dojčenie (keby si robila nedaleko domu). akurát zamestnávateľ ti nesmie dať namáhavú prácu a prácu ktorá škodí organizmu. alebo ak by si požiadala o upravu pracovneho času, lebo kojíš a staráš sa o malé dieťa, tak zamestnávateľ je povinný ti vyhovieť.Nadčasy ti môže dať len s tvojim súhlasom... hovorí o tom všetkom zákonník práce §160-§164

lowike
11. júl 2012

@kykka nemáš za čo - dúfam, že to teda platí - a držím palce, nech sa ti darí dojčiť čo najdlhšie 😵

anjelicek26
11. júl 2012

@kykka - myslim, ze hej, ked odsajem, tak je to 180ml, co staci urcite, ved ma normalne veceru a za tym mlieko. Nas maly bude v rannej,, poobednej, 10h denne :( Uz ta myslienka sa mi nepaci. Ale ako sa da inak pracovat full time? Hadam si rychlo zvykne.

lowike
11. júl 2012

@kathy7337 tak to bolo po starom - prestávky na dojčenie sú iné ...ale ak sa vyznáš v novom zákonníku, nebudem sa hádať, ja som len pred rokom zachytila takú info, keď bola tá novela, ale od kedy som na materskej, nesledujem ... 😒

lowike
11. júl 2012

tak sa to týka len skúšobnej doby ... 😒 § 72 Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe (1) V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.

kathy7337
11. júl 2012

@lowike práve som to našla v zákonníku práce §64,že zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe (a to je aj vtedy aj je zamestnanec na rodičovskej dovolenke). ale prestávky na dojčenie ešte stále exitujú.

zlatulienka
11. júl 2012

@kykka ahoj, tak ja som nastupovala do roboty, keď mal Robko 1 rok a dojčila som, vydržali sme donedávna do jeho 3,5 roka a to som bola aj tehu 😉 tvorba mliečka sa prispôsobila jeho potrebám, chodil do jasličiek, tam papal, čo mu dali vrátane kravského mlieka, no a kojili sme sa doma ráno pred odchodom, v jasličkách keď som preňho prišla, potom doma kedy chcel a aj v noci, trošku náročnejšie, lebo som sa nevyspala až tak ideálne a v robote to nikoho nezaujímalo, ale zvládli sme to, potom 2 mesiace pred narodením bračeka sa odstavil sám 🙂

lulusha
11. júl 2012

@kykka ahoj! ja som nastupila do prace v marci, syncek mal vtedy 19 mesiacov. Uz pred nastupom do prace som ho na to pripravovala, ze si nebude moct "cucnut" hocikedy, dala som mu rano, vecer a v noci...bolo to v pohode, ked si velmi pytal, tak aj cez den, ale neponukala som ho... zvykol si super, vynahradzal si to v noci, prsia sa prisposobili, neboj 😉 teraz sa uz asi mesiac nedojcime, ale to je iny pribeh, museli sme odstavit kvoli hryzeniu (a inak mliecko este stale mam)

fivecat
11. júl 2012

Jeej, dakujem za tuto temu. Ja sa chystam do prace, ked bude mat maly 12 mesiacov a nechcem ho oberat este aj o mlieko (ked bude bez mamy ;0)). Nastupujem cca o 2 mesiace. Robili ste v ramci dojcenia nejaku specialnu pripravu?

shira_
20. júl 2012

@kykka ahoj ja som nastúpila do práce keď mal malý 4,5 mesiaca. neodsávala som ani vtedy na začiatku (vtedy som dojčila počas práce 1x a pracovala iba na polúväzok), takže nemyslím, že by už pri dojčení 15 mesačného bolo treba odsávať. V tomto veku už dieťa nevyžaduje dojčenie v neprítomnosti matky, takže nemusíš mať preto obavy.. ja dojčím po príchode z práce až do rána nasledujúceho dňa na požiadanie. množstvo mlieka už neriešim... moj má teraz 19 mesiacov, robím už normálne 8 hod, dojčenie si vynahradí ked som s ním.. ja dojčím aj cez deň ked som doma, nezavádzam nijaký režim ani nič špeciálne.

beton
20. júl 2012

@kykka rozhodla si sa vyborne, ze popri praci s dojcenim budete pokracovat. okrem ineho je to pre dieta opora, lebo pride sice na isty cas dna o mamicku, ale nie zaroven aj o mliecko. pripravit ho hned o dve oblubene veci by bol zbytocny stres. ja by som znizila dojcenie na 3x denne. rano pred odchodom do prace, poobede po prichode a potom vecer na spanie. mozno budes vediet chodit na obed domov, tak mu mozes dat aj vtedy. uvidis, ako sa to vyvinie. a v noci, ak potrebuje. o mliecko urcite neprides. jeho tvorba sa moze znizit, ale to aj chceme, kedze sa znizi pocet dojceni. tvroba sa prisposobi tomuto poctu tak, aby to bolo postacujuce. urcite nezmizne. pripadne este daj pozor, aby nebol prilis najedeny od opatrovatelov, aby sa neodstavil predcasne, ze ti mliecko odmietne. nejako treba aj ostatne jedla nacasovat tak, aby na dojcenie bol priestor.

kvojtanikova
29. júl 2012

ahojte ja by som sa chcela spytat ako je to s dojcenim ked tiez planujem od septembra nastupit do prace a kojenie mi ani tak nevadi, skor to, ze v noci kvoli tomu vstavam 3-4x a bojim sa ze potom budem v praci nevyspata a nervozna (teraz ked som doma si tak raz za tyzden zdriemnem s malou a dozeniem to). Je mozne naucit ju tak, ze vecer sa nakoji, v noci jej nedam (tvrdim ze mliecko je pokazene, nefunguje) a rano zase dam a to je vsetko? nestrati sa mi mlieko uplne?

strapco13
30. júl 2012

@kvojtanikova http://dojcenie.wordpress.com/2010/01/13/dojcim...
dieta si zvykne, laktacia sa priosposobi

wandallka
12. sep 2015

@lulusha viem že je to staré ale nechcem začínať novú tému ... dojčím na požiadanie malá má 16m. a posledný mesiac aj volačo odmieta jedlo ktoré doteraz krásne jedla všetko so všetkým 🙂 teraz nič len sa dojčí .. takže aj viackrat za deň ... ale iné som chcela čo na to nadväzuje ... od cca 18-19 mesiacov by som ju chcela dať do jasiel lebo v praci je taý zvlástny stav ze by bolo vhodne sa vratit ... nie nutné ale vhodné. Neviem si predstaviť ako to bude v jasliach ked nebude cicik a ak tam aj bude spavat - dala by som ju na 6hod. tak ako zaspi? ked je doma zvyknuta vždy na ciciku ??? nechcem aby jej tam davali flasku.... neviem či to zbytocne neriešim a nerobim okolo toho vedu ale volaka som nesvoja co sa tych jasiel týka ...

luba41
12. sep 2015

@wandallka skús aj tu https://www.modrykonik.sk/group/4722/ ..tam Ti povedia svoje skúsenosti ..aj tu https://www.modrykonik.sk/group/2015/

wandallka
12. sep 2015

@luba41 dakujem 🙂

lulusha
13. sep 2015

@wandallka chapem ta, aj moj drobec vzdy na prsniku zaspaval... ale napriklad ked bol s muzom alebo s babkou, vedel, ze cicka nie je a zaspal... cize podla mna aj tvoja mala si to nejako vyselektuje, mozno to bude zozaciatku tazsie pre nu, ale ona si potom uvedomi, ze mamka ma cicku a v jasliach nemaju 🙂