Neodporúčaju mi kojenie po pôrode. Mám kojiť aj s liekmi?
Ahojte,
potrebujem poradiť.... Nájdu sa tu maminy ktorým neodporúčali kojit po narodení bábätka z dôvodu liečby maminy? Hneď po pôrode ste to riešili ešte v nemocnici?
Mám kĺbové ochorenie, pri prvom som si to zanedbala a teraz mi odporúčajú lekári hneď po pôrode pokračovať v biologickej liečbe (enbrel), a tým pádom nekojit, po prvé kvôli liečbe a po druhé ako záťaž pre organizmus. Ešte možnosť miesto biologickej liečby byť na Prednisone 5-10mg denne. Pri oboch sa nedoporucuje kojenie.
Je tu nejaká mamina čo kojila s Prednisonom alebo s bilogickou liečbou?
@bonovka si zlatá, rozumná baba, aj v januarovkach máš vždy cenné a rozumne rady a príspevky. No budem si to musieť nastaviť v hlave a nečakať zázrak že príde čarovná víla a budem kojit. Keď ono je to ťažké s tými biomatkami. Aj teraz v nedeľu som mala česť na jednej prednáške o deťoch byť s matkami ktora každá jedna každú chvíľu kojila dieťa, čo by zarábala Um tam nebola ani jedna, až raz JA 🙂
Je to presne ako píšeš ohľadne kojenia/ nekojenia, nezaručí to imunitu dieťaťa. Budem sa tváriť že mi proste mlieko nenavrhol 🙂
@mamina321 ja neznasam akekolvek otaky na moje prsia ako co koho do toho :D:D
ako chapem ked sa lekar opyta ale cudzi clovek,.. dokonca to nemam rada ani ked sa ma vypytuju rodinny prislusnici.. manzel sa pytat nemusi on vie kde mam prsia a co s nimi robim :D...
kazdy nech si riesi svoje problemi :D
@mamina321 inak ja som veru pri prvom mala ten "problem" mojho okolia ako to ze kojim 3,5 rocneho dokonca moja mama (ktora ma normalne kojila asi 3 mesiace- tak ako to chcela je to jej rozhodnutie) to teda fakt nevedela pochopit.. aj ked ona musela ked som mala pol roka nastupit do prace no...
Babo bude hlavne potrebovat zdravu a vphode mamu!!! Takze sa daj dokopy ty a uvidis, ze nekojenim nic nepokazis. Budes aj napriek hlupim komentarom o kojeni super mama a o nic neprides! Mozno tak o zapal prsnika 😁 co ti chybat nebude !!! Drzim palce a skore uzdravenie!
@mamina321 dakujem za kompliment.ja napriek veku som asi stara skola.prvu dcerku som mala pomerne mlada a je to uz nejaka doba.ale vtedy bolo materstvo o materstve a nie o kojeni,noseni,tancovani zumby s miminami a vareni biopokrmov,ktore mi zlozenim casto pripominaju stravu nasich davnych predkov,ked este ludia nevedeli lovit,len trhat rastlinky a nepoznali ohen..
Ono aj to kojenie..ja nevravim,ze nema vyhody..ale to,ako sa to presadzuje dnes,v mojich ociach hranici s modnym trendom,nie s nutnou potrebou.to kedysi nebolo,taky osial..bola to vec medzi mamou a dietatom..ako aj vseobecne krmenie..
Nikto nema navod na dokonalost..nedaj sa tym zmiast.. ;)
@bonovka úžasná si, pomohla si mi tak ako aj všetky ostatné baby tu. Úprimne viac som čakala komentárov kojit za každú cenu (nie s liekmi), lebo fakt módny trend udáva kojenie na prvé miesto, preto sa naživo o tom ani veľmi s nikým nebavím, len keď náhodou niekde nadskrtnem túto tému tak kojacie maminky nechápu, tak radšej nediskutujem , radšej tu v anonymite 🙂
@mamina321 to chapem.a este raz vdaka. 🙂 ❤ hlavne sa netrap tym,co nezmenis,len kvoli natlaku okolia..si predsa rozumna a samostatna bytost a sama vies,co jeja pre Vas najlepsie..ostatnych do toho nic a ak maju pocit,ze Ti musia kazat a radit aj ked o to nestojis,pohorsovat sa,ak nieconiecomaju obis inak ako ony,ak maju pocit,ze su lepsie,mudrejsie a maju navrch,kludne ich posli do prdele.. 🙂 kazda nech sa stara,ako vie,ale nech sa stara o svoje.. ;)
Snad sa z toho vymotas,neviem,preco mi mobil hocikedy pridava nezmyselne slova za tym,co napisem.. :-/
@mamina321 neviem presne ako je to, ale zobrala by som si poslednú spravu od reumatologa s rozpisom liekov, pripadne nech Ti napisše pri poslednej kontrole pred porodom, že nedoporučuje kojiť. Ja som chodila na posledne poradne už do nemocnice, tak najlepšie sa poinformovať priamo tam. Podla mna oni Ti mlieko dajú, ved aj mamičkám kým sa rozbehne laktácia a pýtajú si, tak dali.
@redlola nemyslím si , že je vedľa. Len niektorí laici jeho blogom nerozumejú 🙂 Určite si radšej vezmem niečo od neho ako odborníka s dlhodobými skúsenosťami ako od fanatičiek z mamily, čo nemajú základné medicínske vzdelanie a na základe nejakých kurzov pre laktačné poradkyne propagujú zdraviu škodlivý liek na udajnú podporu dojčenia. Nevytrhaj moje vety prosím z kontextu.
@mamina321 Ahoj,urcite to ries hlavne s lekarom,ktory ti liecbu nasadil. Mal by o tom vediet najviac. Ja sice nemam prednison, mam ine korti a nastastie len lokalne + protizapalove lieky, no pri oboch tehu som dojcenie riesila s mojim lekarom gastroenterologom. Dojcenie mi v pohode dovolili 2 lekarky nezavisle od seba aj pri mojich liekoch. Este mi pri prvom tehu dr vravela, vraj keby mi nedovolili dojcit v porodnici kvoli liekom, aby som jej zavolala, ze ona im to objasni... Aj teraz dojcim s lokalnymi korti, ale len po odobreni od dr. Dojcenie je pre mna dolezite, ale bez suhlasu lekara by som to neriskovala. Aj tak mam stale trocha strach, ci to detom neublizi nejako z dlhodobeho hladiska. Len na gastre.ma vzdy uistuju, ze dojcit mozem... Tak sa netrap kvoli tomu.Chces urcite pre svoje dieta to najlepsie, tak ak ti dojcit s liekmi nedovolia, predsa babo neohrozis len aby si dojcila! A ani seba ak by si sa snazila byt bez liecby kvoli tomu. Zhorsi sa ti stav a potom co? A za mna,ak ti smiem poradit, radsej nedojcit hned od zaciatku,lebo potom to moze byt dost boj a stres pre babo aj pre teba oducat ho este take malinke,zavisle len na mliecku a zvyknute na prsnik, a ucit na flasu.To je ale len moj nazor,lebo moja dcera napr.nemala vobec flasu. Ani ked som kvoli znizenej tvorbe mlieka potrebovala dokrmit...dokonca vlastnym mliekom z mrazaku...Proste ju odmietala,a aj lyzicku,poharik...Dojcenie sme si dost prvy polrok vydreli preto,lebo ak by som nemala zrazu mlieko,neviem ako by som ju nakrmila...:/ Drzim palce.
Ak ti lekar odporuca nekojit nekoj, pre tvoje dieta je zdrava a v ramci moznosti vitalna mama viac, ako kojacia ale chora....a to ze nebudes kojit neznamena ze si horsia matka ako ta co kojila, lebo.laska matky sa nenasobi poctom odkojenych mesiacob... ja som kojila necely mesiac, ten hore vie ze som chcela, ale keby v snazeni pokracujem skoncim na 99% u cvokara....malu sim.si ale prikladala telo na telo aj ked bola na UM, ma sice len 4roky zatial, alenie je obezna hoci ma cez 20kg jej trcia vsetky rebra kedze je vysoka, chora nebyva casto i ked musela 2xbrat atb lebo raz malasarlach a raz na dovolenke zapal pluc ...dokonca ani po nastupe do skolky nebyvala chora....
... drz sa a davaj si pozor na seba...moja mama ma to iste ochorenie a obcas to ma tazke aj ked sa uz o nas nemusi starat...
@mamina321 mela jsem z jine indikace, ale kratkodobe. Jen tyden, miminu byly 2 mesice. Nekojika jsem ty prvni ctyri hodiny po prasku. Tech 5mg je docela prd. Ja bych to mozna kratkodobe prubla, ale nechci te navadet :D zkus konzultovat vice lekaru, casto to zakazuji “pro jistotu”. Da se k tomu najit i dost solidnich materialu - zorientuj se, prober s lekari a dobre se rozhodni ;) treba tz u: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/3998938/
@mamina321 necitala som vsetky komentare, ale ako lekarka ti radim pocuvat doktorov a nastavit sa hned na liecbu a babatko na umele mliecko. Tvoje zdravie je rovnako dolezite ako babatko a to bude prospievat aj na umelom mliecku. Dnes sa a to s kojenim uplne prehana. Je dobre podporovat kojenie - s mierou. Je zle ze sa to dalo do roviny, ze kto nekoji je zla matka a este horsie ze sa dava matkam pocit ze ked nekoja to dieta bude menej milovane a mat menej fyzickych prejavov lasky- uplny nezmysel. Mamila je dobra ked nahodou mas nejaky problem a precitas si co mozes urobit lepsie, ale nenahradi lekara a ide do extremov. poznam par pripadov s chronickymi ochoreniami, kde sa rozhodli aspon par mesiacov kojit ale bolo cele naprd - stav sa horsil , cele to neslo ako malo a potom problem prestavit babo na umele mlieko. Ty vies mat krasny a intimny vztah s babom aj bez toho 🙂
No a ako dieta, ktore mama nekojila, lebo nemohla ti mozem povedat - je mi to uuuplne jedno ci ma kojila alebo nie . Ale ze uplne. V zovotr som sa jej nepytala ci ma kojila alebo nie 😂 Svoju mamu milujem nadovsetko a aj ako 30 rocna koza sa s nou viem potulit, casto sa obijmame. A vies preco je pre mna ta naj mama? Lebo tu vzdy pre mna bola, lebo sa so mnou jasila ( a vladala ),lebo bola pri mne ked mi bolo zle a vzdy som sa na nu mohla spolaahnut a milion dalsich veci a kojenie tam teda nie je🙂 tak hlavu hore . Liec sa , aby si si mohla v co najlepsim stave vychutnavat detstvo tvojich deti a bYt tu pre ne🙂
@mamina321. http://www.drugsdb.com/rx/prednisone/prednisone...
Rozhodnout se budes muset fakt sama, jen, ze to nemusi byt tak jednoznacne (ja to resila dost, mne tvrdili, ze to nevadi, ale chtela jsem mit jistotu. Jeste pak jsme posouvali pro jistotu ocko, az po dobrani, aby byla jistota, ze si mimino udela protilatky. Jinak se do mlika dostavaji asi dve procenta v tom maximu, takze je to fakt malilinko). Fakt se ale dobre porad, at vyhodnoti tvoje konkretni podminky (dobu podavani, jestli ti to nerozjede kojeni vic...), to ze nekdo s tim koji jeste nic neznamena ;)
@sense @marka13 @meesha @chrissie_kf ďakujem krásne, takéto názory som potrebovala počuť. Určite ti chcem ešte riešiť s viacerými lekármi, a nebudem sa riadiť len mamilou alebo pocitom že chcem kojiť za každú cenu. Pri prvom to bolo Ok tak do 3mes a potom to zrazu prišlo a prišli bolesti, do toho som prišla o lekára čo ma mal na starosti, a nejako som sa cela zanedbala, nebol čas riešiť mna. A potom sa mi to už celé rozbehlo a bolo náročné dať ma dokopy. Pri artritíde keď som brala biologickú liečbu pred tehotenstvom tak som sa mala výborne, ako zdravý človek, mohla som robiť čokoľvek, športovať (s mierou), takze ak by som nekojila a bioliecba zareaguje by mna tak dobre ako predtým tak sa ma na čo druhé babo tešiť, na vitálnu zdravú maminu. Ďakujem ešte raz za podporu, určite skonzultujem všetky možnosti pre a proti a posluchnem lekárov 😉
Mam tri deti prveho som kojila 18 mesiacov odstavovala som ho nasilu. Druhy sa po roku odstavil sam a poslednu malu som kojila len tri mesiace. Môžem ti povedat že zo všetkymi mame rovnaky citovvy vzťah, všetci traja maju užasne silnu imunitu takže s kojenim to vôbec nič nema spoločne. Tvoje zdravie je tak isto dôležite musiš byt pre dieta k dispozicii 24 hodin denne. Treba počuvat lekarov a nie sfanatizovane mamičky.

@mamina321 inak ja som kojila dlho a rada ale aj tak neznasam otazky ze ci kojim este alebo uz alebo cokolvek... nabuduce sa ma co opytaju cudzi ludia ze ci uz menstruujem :D... ale tak ludia sa taketo veci pytaju musim si zvyknut... je to podobne ako ked sa ta ludia furt pytaju ze ci si tehotna... pockaj porozmyslam kedy sme sulozili :D:D... no konec niektore otazky nemam jednoducho rada asi si ich prekladam do ineho jazyka :D