icon

Nepokojné bábatko pri dojčení

vojtech111
9. okt 2011

Zdravím vás,máme 3 týždnové bábatko dcérku,nevieme si dat z manželkou rady,lekár vraví že je to ok,ale nám sa to nezdá.Ide o to že pri kojení sa velmi hnevá,bucha ručičkami,kričí,nechtiac sa udrie ručičkou a to ju boli ešte viac,pritom sa pekne prisaje papa asi 5 min v klude,potom z ničoho nič sa odlepí a kričí,a mala sa hnevá,manželka skúša opat priložit a nechce a len kričí,ked ju utíšime cumlikom,nechce sa prisať,a ked aj tak chvílku taha a opat to iste,skusali sme rozne polohy pri kojení a nič nepomáha,ked da druhy prsník to iste chvílu papa a znova sa hnevá.Kojí každe 4 hodiny cez den,a v noci pokial sa nezobudí.Pritom mliečka má dostatok,a mala aj pomaličky priberá,takze neviem čím to moze byt.Ked si odgrgne zaspí na 30min,potom hlada prsik akoby bola hladná,tak opat kojí,chvílu opat papa(5min)a znova krik a hnev.potom jej dame opat cumlík a zabuva asi aj od únavy.Nevieme či bud robime niekde chybu alebo čo moze na nu tak vplívať.Doktor vraví aby len kojila,bradavky su v poriadku,aj mlieka ma dostatok.ked ručne odstrekuje tak jej to ide (prúdom).poradte nám nejaké rady,ak mate niekto podobne skúsenosti.Pripomeniem ešte že stolica je pekná,a pravidelná.Dakujem za vaše odpovede

strapco13
10. okt 2011

@monika15 klud..myslm ze jonas len vysvetlovala mylnu predstavu, ktoru ti podali....mikoho tu nebudeme odsudzovat preto ci koji alebo preto ze nekoji..je to kazdeho vec...
len pre pripad ze budes mat druhe babo..problem naozaj moze byt v technike dojcenia alebo v tom napr ze dietatko ma kratku uzdicku...tak je dobre sa informovat
ked dieta chudne nie je liek prvej volby dokrmovanie ale skontrolovat dojcenie, upravit co sa da, zvysit laktaciua az ked to nejde potom je namieste dokrm

strapco13
10. okt 2011

baby...vazne..klud..stopnu to tu admini ☹

marissenka
10. okt 2011

uff. ostra debatka...ale, skuste ju dat ked sa vrti odgrgnut. moj maly to robil, tiez som nevedala co mu je.stale sa krcil, prisal sa , pustil,..a takto dokola.som z toho bola na nervy....a az teraz niekde som to citala. keby som to vedela skor. 😖

monika15
10. okt 2011

@estterka
mala som to od lekara rozbor ze mam slabe.. nenabehlo tak akoze fakt neviem ze o com tu tocite.. .uz fakt....

mne je jedno ze co kto dava... a neodzujem ani matky na UM pretoze ja som tiez davala...
a keby som mala moznost tak kojim zial neslo tak co som mala robit...

maly chudol od toho co som mala robit, aby zomrel na hlad... vychudnut ho na bezvedomie....
nie a verim ze ani ty ani nijaka matka by to nezrobila takze ....
sa nemienim tu hadat a teraz ze som ta najhorsia...
zivot ide dalje, maly je zdravy rastie nezaostava takze.....
davala som SIMILAC je 98% ako materske len tie 2 percenta su tie cici
pmohlo.... maly zacal priberat... .....

monika15
Odpoveď bola odstránená
monika15
10. okt 2011

@strapco13

ano stopnu stopnu rpetoze vy kojace matky sa neviete ukludnit ze su aj matky na svete co by chceli kojit a zial bohu nemozu !!!!!

a keby ste nemali to mlieko hej... tak uz chcem vidiet ze ako nechavate dietatk vyhladovat lebo vsak to najlepsie....
a vkuse sa to bude hadat a hadat.....
takze pocitaj stym ze to tu bude zatvorene....

jonas17
10. okt 2011

@monika15 ale ved ja som kľudná 🙂 len ti normálne vysveľujem...lebo toto isté sa stalo mojej kámoške.malý nepriberal a mlieko mala, bol furt len na prsníku a aj tak chudol. skúsila sa poradiť, začala aj odsávať, mesiac sa vytrápili a nakoniec to zabralo, kojí dodnes, malý bude mať dva roky. niekedy si kojenie na začiatku vyžaduje strašne veľa trpezlivosti a potom je to už len o užívaní si blízkosti, je to pohodlnejšie a v prvom rade zdravšie. ja mám tretie dieťa, aj prvé som dlho kojila a teraz som tiež mala problémy, tiež som kontaktovala laktačnú a mi poradila. vyhodila som cumel a malá sa naučila správne prisať a kojím dodnes...kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody...

monika15
10. okt 2011

@jonas17
a akoze ta poradkyna mala zomna cucat? ked neslo?
a ked aj slot ak voda?
ani cez pumpu neslo proste....
chapes???

uz mi pripadate ze vlasnte som mala prilozit tu poradkynu a by cuckala 24/7 a pripadne aj maleho na druhe cecy... 🙂))

estterka
10. okt 2011

@monika15 ale vsak my s tebou normalne komunikujeme. podla mna ty si trochu nervoznejsia 😲 nikto ti nic zle nenapisal,ani ta neobvynujeme,ze si davala UM,len sme ta v niektorych veciach opravili,ze mas zle nnfo.strapco je napriklad laktacna poradkyna. a urcite nic nie je 98 percent ako materske mlieko,ak je to niekde napisane,je to reklamny tah.
mas niekde doma ten rozbor? celkom by ma zaujimalo,co ti v nom vyslo a preco konkretne bolo to mlieko slabe.
a je strasne vela zien,co nikdy odsavackou neodsali ani mililiter a pritom dojcili dlhodobo deti,odsavacka funguje na inych principoch ako ked dieta saje.
vidim,ze si velmi citliva na tuto temu a je mi luto,ze sa ti nepodarilo dojcit,ak ked si chcela. nabuduce,ak budes riesit s dalsim dietatkom taketo problemy,je dobre vyhladat certifikovanu poradkynu.

kukujka
10. okt 2011

@jonas17 sa mi velmi pacila ta posledna veta kto chce hlada sposoby kto nechce hlada dovody /som sa s kojenim vytrapila a poriadne este aj teraz su chvile niekedy na nervy,ale kojim a vydrzim co najdlhsie nech to stoji co to stoji/

bubelko
10. okt 2011

@strapco13 mna by zaujimala jedna vec. moja LP bola certifikovana z la leche league, mala zdravotnicke vzdelanie. jej rada bola, dieta nenechat sat naprazdno, pretoze prave to nici bradavky - su potom bolave. na svk radite prave toto. tak isto dokrmila mojho syna z flase ked som mala zapal mojim odsatym mliekom. jej odovodnenie bolo - ak sa dieta vie prisat, uz si prisatie nepokazi.
alebo na svk ti povedia, ze ked kojis rok, tak este nie je dlhodobe kojenie, tu je to uz velmi dlhodobe kojenie. tu sa v literature docitas, ze je mozne kojit na dva sposoby - na intervaly alebo na poziadanie. oba su v poriadku ak vyhovuju mamicke. na svk je jedine spravne kojit na poziadanie. to iste prikrmy - ine info tu, ine na svk. na zaklade coho sa teraz ma clovek rozhodnut, ze kto ma pravdu? ked ti LP osobne povie nieco a na nete sa docitas ine?

a tiez by ma este zaujimalo, ked teda kazda zena (az na par vynimiek) moze kojit, preco si tolke pomahaju liekmi, homeopatikami a skusaju mozne a nemozne? co je potom na tom este prirodzene?

aby som este uviedla na pravu mieru. nie som zastanca toho, dat pri prvom probleme hned UM. ale nepaci sa mi, ze ak zena povie, ze nemohla kojit, tak reakcia na to je, ze neskusala dost, ze jej vysvetlenia su len vyhovorky ako nekojit. myslim, ze to nikomu neprida - matke co nekojila na klude a kojeniu na popularite tiez nie.
niekto je rad, ked moze kojit 3 mesiace a niekto je zase nestastny, ked sa mu dieta v 3 rokoch odstavi. je to velmi indivindi.

strapco13
10. okt 2011

@monika15 ja som kludna 😉 ..ja len nechcem aby to tu admini uzamkli, lebo ste mimo temy..a anyvse otazka autora bola tak trochu na mna..kedze som laktacna poradkyna..takze hovorim k teme..aj ked sme odbocili od otazky autora a riadne

ale este trochu odbocim k tvojmu problemu...keby nahodou sa ti to prihodilo aj pri dalsom babatku..preco ti zacal priberat na similacu..ked je to 98 % to iste ako materske..a 2 % su cici?..odpoved je..nie z cici sa pribera ale z materskeho mlieka..ak ho dieta nedostane dostatok tak nepribera..preto treba skontrolovat dojcenie..rozbor mm nema vyznam robit..lebo kazde jedno dojcenie moze materske mlieko ine zlozenie
kedze ti zacakl priberat z niecoho co je podla teba na 98 % to iste ako Materske..znamena tolko ze tvoje dieta nedostalo dostatok tvojho mliecka..a tam by chcelo analyzu toho ci dietatko slabo pilo /napr kratka uzdicka/ alebo ci z nejakej priciny nebola slabsia tvorba mliecka..a toto pisem aj ako laktacna aj ako Dr 😉
prosim neber to ako provokaciu, vycitku..ani noic podobne..mienila som vsetko co som tu pisala ako dobru radu..pre teba, pre ostatne...neobhajujem sa, lebo som chybu nespravila..len vysvetlujem, aby to bolo pochopene tak ako to bolo mienene 😉

estterka
10. okt 2011

@bubelko no ja mam od laktacnych poradkyn zo slovenska info,ze ta liga de lechce nie je vzdy az tak spolahliva,naprikald nepouzivaju newmanovo asymetricke prisatie a podobne. jedna certifikovana poradkyna z talianska,liga de leche poradila mojej kamoske s nadprodukciou,ze si ma pred dojcenim odsavat,ale rucne.lebo vtedy sa nebude tvorit viac mlieka ako keby odsala odsavackou,co je blbost,kedze kolko mlieka vyjde,tolko sa vytvori,no nie?

strapco13
10. okt 2011

@bubelko bohuzial ceska laktacna liga /ak som dobre pochopila, od nich si mala poradkynu/..uci nieco uplne ine :( a nezhodne sa s ucenim Dr Newmana ktroy je celosvetovo uznavvany..oni ucia aj napr symetricke prisatie, ktore praveze rani bradavky
ano je jedno 1% zien ktore naozaj nemozu kojit...zvysok co nekoji nechce alebo sa im nedostalo adekvatnej pomoci pri potiazach - zle rady aj od zdravotnikov, zle info, pouzivanie dudla, flasky, nariadenie dokrmu skor ako sa skontroluje dojcenie a pod..mnohe s tych rad su mienene dobre..ale mozu uskodit

@monika15 e este jedna vec..ked si precitas moje prispevkky..zistis ze ja som nnikdy nekritizovala nekojace zeny...ja som len upozornila aby sme sa neodklanali od temy

bubelko
10. okt 2011

@estterka ale kde beries tu istotu, ze prave to co hovori newman je to prave orechove a ostatne je na nic? la leche league funguje predsa uz velmi dlho, nevznikla vcera. toto je to, co ma zaraza. ako nahle sa ozve niekto, kto ma ine info, tak je rovno povedane, to je zle. je mi to troska divne, tot vsjo..

heln
10. okt 2011

@vojtech111 mňa by len zaujímalo, že keď sa vám malá hnevá po chvíli kŕmenia, či ju dávate grgnúť,
moja je už väčšia ale mnohokrát sa podobne hnevala počas kŕmenia, plakala a búchala ručičkami a keď som ju zodvihla skoro vždy odrgla a pokračovala v papaní.....
ešte ma zaujalo, že kojí každé štyri hodiny, moja keď mala tri týždne sme papali skoro každú hodinu a teraz bude mať pomaly tri mesiace a kojíme približne po dvoch hodinách cez deň a v noci spí dlhšie.

estterka
10. okt 2011

@bubelko lebo aj ja ako zatial laik vidim vysledky,ze to proste funguje. lebo vidim co radia a ze to nepomaha (zo spanielskeho fora napriklad). a vidim,ze to co poradia nase poradkyne pomaha. z toho zatial vychadzam.

strapco13
10. okt 2011

@bubelko aha to je ina liga..som myslela ze preklep mas...ale zrejme z noch vychadza aj ceska laktacna liga...bohuzial sa nezhodnu v nazoroch
z vlastnej skusenosti..Newman ma pravdu...symetricke prisatie poranuje bradavky /u syna, bradavky mi doranal uz v porodnici/, dcera ma asymetricke a "visi" mi na prsiac podstatne dlhsie a nic ma neboli

bubelko
10. okt 2011

@strapco13 bola to svajciarska liga. ale to je jedno. a je pravda, ze meno dr. newman som prvy krat citala na MK. tu som sa nikde s nim nestretla. ale to nie je podstatne.
nechcem tvrdit, ze v zahranici je vsetko popredu a su na tom lepsie, lebo to nie je celkom tak. ale toto ma napriklad prekvapuje, ze skratka su tieto informacie velmi rozdielne... a aj postupy pri poradenstve.

strapco13
10. okt 2011

@heln kojene deti nemusia ale mozu grgat...ale ked si potrebuje tak jej docic..ja mam obe deti grgacie 😀
hej tie 4hod intervali s nim uz riesim v IP

strapco13
10. okt 2011

@bubelko samozrejme..su rozne skoly...ako vsade..ale uz v straych knizkach z mediciny som nasla asymetricke prisatie..a ked nechas babatko po poroide sa hned prisat tak sa prisaje asymetricky

bubelko
10. okt 2011

@strapco13 ja som kojila asymetricky - bola to prva poloha, ktoru mi ukazali. doma som si potom nastudovala z knihy dalsie - po leziacky a pod. ale aj tak mi neodporucali kojit dlhsie ako tych 15min. a je fakt, ze som to pri oboch dodrziavala, a nikdy som s bradavkami problem nemala - ani mykoza. takze fakt neviem, kde je pravda.

strapco13
10. okt 2011

@bubelko a Newman je Kanadan..len pre info 😉

bubelko
10. okt 2011

@strapco13 to mam odskusane - u oboch, ze sa tak prisali po porode. davaju ich tu tak automaticky... 😉

bubelko
10. okt 2011

@strapco13 ja viem 🙂

strapco13
10. okt 2011

@bubelko asymetricke je prisatie..poloha moze byt rozna..dieta sa ti prisaje aj ked spravis stojku 😅
ja som mala prveho na prse max 1O min a mykoza ako hrom, ragady strasne ..este teraz ma to boli pri pomysleni..a napriek tomu som sa nevzdala..konecne si to nastudovala /ano vsetky problemy bola moja chyba, lebo som nemala spravne alebo dostatocne info/ a kjim oboch doteraz..nic ma neboli, nemam ziadne probley, mliecka je dost..kojenie zacina v hlave..ak je zena presvedcena ze to ide, tak to pojde a aj preto ze sa nevzda pri prvej prekazke...a nevzdat sa znamena aj najst si pomoc

strapco13
10. okt 2011

@bubelko to bolo aj pre inych..nie kazdy vie kto je Newman...ale kto chce si to zisti

strapco13
10. okt 2011

@strapco13 ale v podstate aj my dve odbocujeme uz od temy 😅 ..aj ked to s dojcenim suvisi

dibisd
10. okt 2011

@vojtech111 nas malinky robil to iste, ale preslo ho to po case, asi tak v 3 mesiaci. U neho sa papanim vzdy pohli aj crievka, takze sa velakrat pocas kojenia aj vykakal. Preto sme to pripisovali tomu, ze sa snazil kakat, ale nedarilo sa mu a tak sa pri tom hneval, kopal nohami, odtrhaval sa od prsnika .... Dalsia vec, ktora moze byt, ze si naozaj musi odrgnut - skuste ju dat do zvislej polohy a chvilku pockat a taktiez moze byt, ze ma Vasa malinka reflux... - nam sa zhorsil v 6. mesiaci, takze dost mozne, ze ho mal od zaciatku a mozno sa hneval pocas kojenia prave kvoli nemu. Kazdopadne neuskodi laktacna poradkyna, hoci my sme ju nevyuzili.

bubelko
10. okt 2011

@strapco13 ja tomu rozumiem. jednak to mam fakt za sebou a jednak som si o tom uz dost precitala. a fakt to tu tak vysvetluju este v porodnici - aspon myslim, ze som ich spravne pochopila, ked som si to potom porovnavala s opisom (ten som citala na svk strankach). 🙂