icon

Nie je materinské mlieko preceňované?

savanahhh
25. máj 2012

Zaujímajú ma vaše skúsenosti z reálneho života. Poučky,ako je materinské mlieko najvhodnejšie pre dieťa si prečítam všade...
Ide o to,že zatiaľ len vidím,ako môj syn kvôli materinskému mlieku trpí.
Hneď druhý týždeň po narodení reagoval na niečo v mojej strave,vyhodili sa mu hnisavé vyrážky a skončil na antibiotikách ☹ Nechcela som do neho pchať umelinu,nakoniec som musela chémiu 😒
Ďalším problémom je,že po napití z prsníka je stále nekľudný,stále stoná,kope nožičkami,rozhadzuje ručičkami,zaplače,potom sa na chvílu utíši...má úplne opuchnuté očička,čo sa mu chce spinkať,no nemôže 😒 Hladný nie je,lebo sa sám odpojí,spinká 5 minút,no potom je neustále nespokojný. Takisto po ňom často zvracia. Keďže z jedného prsa odstriekavam,viem,že si vypije dosť.Takto sa trápi celý deň až večer vysilený zaspinká,no o tretej ráno je hore a začína to odznova.
Skúsila som dať príkrm,myslela som si spočiatku,že si vypije málo,preto je nespokojný,no po príkrme hneď zaspinká,aj na tri hodiny a viac,žiadna nervozita,žiadne bolenie bruška,stolicu má normálnu.Dokonca sa zo spánku usmieva,a to je pre mňa najväčší dôkaz,že je spokojný.
Čo sa týka mojej stravy,obmedzujem sa,vylúčila som takmer všetko,čo by mu mohlo spôsobovať ťažkosti...tak teda čím to je???
Nechcem nikoho pobúriť,len sa to snažím pochopiť,prečo to tak je,prečo je MM mlieko také ospevované,ja zatiaľ v ňom vidím len to negatívne ☹ Aj keď dojčenie je nádherný pocit,no chcem pre malého to najlepšie.
Ďakujem za odpovede 😉

sandracs
25. máj 2012

Každý extrém považujem za škodlivý, ako aj hystériu, ktorá okolo materského mlieka posledné roky vznikla: "ja dojčím, kto je viac". Materské mlieko považujem za najprirodzenejšiu stravu pre detičky, ale ak mamička z nejakých dôvodov nemôže, alebo nechce kojiť, neznamená to, že je zlá matka. Moja dcéra bola kojená 4 mesiace, má 10 rokov -nemá žiadnu alergiu a ATB brala možno 2x za život. Všetky chrípkové epidémie presedela v škole. Syn bol kojený vyše roka, má alergiu na kiwi, tiež nebýva extrémne chorý, ale rozhodne viac ako Saška. Rovnako priebeh kiahní mal Riško búrlivejší ako Saška, ale ak by som mala mať tretie dieťa, pokiaľ by to išlo budem ho dojčiť čo najdlhšie.
Zhrnula by som to asi tak, že na zdraví, imunite a dobrému vzťahu k mame sa podieľa mnoho faktorov -genetika, výchova, prostredie...a MM patrí medzi tie pozitívne. /ale nie jediný/

minewka
25. máj 2012

Hm, zaujímavá otázka. Neviem celkom, či sa materské mlieko môže preceňovať, či podceňovať. (rovnako ako umelé)

Skôr sa trošku nesprávne interpretujú niektoré vyjadrenia, ktoré sa snažia podporiť dojčenie ako také.
Často sa spomína materské mlieko vs. choroby...mnohé mamičky to pochopili len ako strohé - dieťa pije len materské mlieko = nikdy nebude choré, dieťa nepije materské mlieko = vždy bude choré.

Ale je tam ešte ďalších 1000 faktorov, ktoré to, ako bude dieťa chorľavé, či nebude - ovplyvňujú.

Alebo strohé rovná sa - dojčené dieťa = šťastné dieťa, nedojčené dieťa = nešťastné dieťa, dojčiaca matka = tá jediná a pravá matka s veľkým M, nedojčiaca matka= nesprávne informované chúďatko, matka s malým m.

Ale zase je tam ďalších 1000 faktorov, ktoré tieto tvrdenia ovplyvňujú.

Myslím si - že celé naše ľudské telo - každá jeho časť, či "výlučok" (nenapadá ma vhodnejšie slovo) je "pokaziteľné". Myslím si, že aj materské mlieko môže byť "pokaziteľné".
Tým ale nevravím - že je vždy za každých okolností "pokaziteľné" definitívne.
🙂 😝

evickapooh
25. máj 2012

je precenovane-suhlasim-vidis ze je od UMkludnejsi,spokojny atd-. tak co rozmyslas? daj mu UM a nemaj vycitky svedomia...ved vidis na nom ze mu to robi dobre>tak co chces este-to je jasny dokaz!ale ak po case aj od UM by mal problemy tak by som odporucala navstivit gastro. amb. moze mat laktozovu intoleranciu ci. alergiu na ml. bielkovinu...

llia
25. máj 2012

Ahoj, ja svojho syna stále kojím má už 14mesiacov, ale viem ťa pochopiť, chceš, aby tvoje dieťa bolo spokojné a takto sa obaja trápite. U nás to bolo tak, že prvé 2 mesiace som si dávala pozor na korenie, potraviny, kt. nadúvajú a potom som už jedla všetko a malý prosperoval a kojenie sa mu páčilo. Aj napriek tomu, že ja som mala problémy s ragadami / poranené bradavky/ a dosť to bolelo, potom aj zápal prsníka. Ale zvládli sme a teraz som šťastná, že ho kojím a máme krásny vzťah spolu. Ja sa inak vo svojom okolí stále často stretávam s ľuďmi, ktorí sa čudujú, že stále kojím.

mamkabeika
25. máj 2012

sirinka, krásne si to napísala 🙂

Nie, dojčenie nie je preceňované. Nikde som nevidela napísané, že dojčenie vám zaručí zdravie vášho dieťaťa, že dojčené deti budú mať určite lepšie vzťahy s matkou ako nedojčené, a pod. A preto nie je dôvod dojčenie zhadzovať. Nič vám nezaručí zdravie vášho dieťaťa či lepšie vzťahy. Akurát dojčenie k tomu veľmi pozitívne prispieva.

Čo sa týka imunity organizmu, je ovplyvňovaná mnohými faktormi: na prvom mieste sú: 1. dedičnosť a dojčenie, ďalej sú to: strava v tehotenstve, životný štýl v tehotenstve (stres, prekonané vírusové infekcie,...), prostredie, v ktorom dieťa vyrastá a ochorenia, ktoré v rannom detstve prekoná. Ak niektorý z týchto faktorov zlyhá, nie je predsa dôvod to dávať za vinu materskému mlieku 😉

Ja mám 7-mesačného drobca, stále dojčím, preskákali sme si moju vírusovú mononukleózu a vďaka môjmu mliečku má moje dieťa protilátky. Keby som ho nedojčila, mohol by ochorieť. Samozrejme, aj tak mohol, ale riziko bolo menšie. Keď bol malinký, koliky mal od 3. týždňa, do konca 5. mesiaca. A nebolo to kvôli materskému mlieku. Bol alergický na vigantol. Trvalo nám to tak dlho, aby sme na to prišli. Vyskúšali sme všetko, čo bolo dostupné, nič nepomáhalo. Ale akonáhle sme ho vysadili, bolo po probléme. Jeho ďalším problémom bol reflux, vrackal skoro po každom dojčení. Ale nebol to dôvod na prerušenie kojenia. Teraz je už väčší a nemáme s dojčením žiadne problémy 🙂 Treba si tým jednoducho prejsť. Keď je dieťatko v takom malom veku, do pol roka (dojčené či na UM) je to vždy najťažšie, ale potom to prejde 🙂

Ako matky si toho počas tehotenstva a príchodu dieťatka na svet veľa vytrpíme 😖 Ale keď sme už toto zvládli, sme natoľko silné, aby sme dokázali vydržať v dojčení. Ovplyvňujeme zdravie a život našich detí v pozitívnom smere 🙂 Verte tomu 😉

Mnoho matiek ani nevie a vzdá sa tesne pred tým, ako by sa im mohlo podariť ich krízu prekonať. Veď spomeňte si na pôrod, vo chvíli, keď ste si mysleli, že je váš koniec a že to už nezvládnete, dieťa ste konečne porodili 🙂

katkanova
25. máj 2012

mali sme presne tu istu situaciu - malicky grckal, vzpieral sa po napapani, ... diagnostikovali mu reflux a alergiu na mliecnu bielkovinu. napriek tomu som ho do roku kojila a som velmi spokojna ze som to urobila. treba to len vydrzat - v 4 mes sme zacali davat prvu ryzu, mliecko zhustlo a bolo po grckani. co sa tyka toho placu a vzpierania sa ako prislo tak odislo. myslim ze materske mlieko je pre dieta najlepsie bez ohladu na to co matka je alebo neje, nikto nemoze vyrobit to co priroda vyrobi uplne dokonale. plus ako uz pisali, sterilizovat flasky, nosit so sebou krabice sunaru, vodu - mohla by som sa vykaslat. a aby som nezabudla - ten pocit ze do 6 mesiacov som vedela ze hoci by sme zapadli snehom na 3 dni mam vstko co moje dieta potrebuje aby prezilo - na nezaplatenie 🙂

skajinka
25. máj 2012

Absolutne nie je precenovane..moze sa vam to vsetkym zdat,to nevravím,no kazda info o MM je pravdiva a spravna.Len uz je toho vsade vela,preto sa zda ze je az precenovane.Ved uz mame net,kopec volne dostupnych knizociek,brozuriek,milion papierikov v kufriku z porodnice,ci cakarni u detskej lekarky🙂proste je silna osveta.Ale vsetko je pravdive.

katrinka8
25. máj 2012

Ahoj, pytala si sa na vlastne skusenosti, tak ja napisem svoju. Dcerka bude mat o par dni 2 roky a stale je dojcena. Nechcem tu pisat vyhody a nevyhody MM a UM - tych je na nete pozehnane a kazdy si ich vie vygooglit 😉 Okrem uz spominanych napisem len to, ze my sme, chvalabohu, s dojcenim nemali ziadne problemy, uz v porodnici sa dcerka vedela prisat, a to napriek tomu, ze dostala aj cumel. Nikdy nemala s MM problem, v sestonedeli som sa sice obmedzovala v jedeni alergenov a naduvacich potravin, ale postupne som zacala jest vsetko. Dcerka sice nebola "rezimove" babatko, nejedla kazde 3 - 4 hodiny, ale obvykle kazde 2, ale zato v noci spala od narodenia tak, ze sa budila len 1x. Zostalo jej to sice doteraz, ale da sa to zvladnut 😉 Ani raz sa nedostavila ani povestna laktacna kriza 😉 Viem, ze je to vstko obrovske stastie, keby to bolo inak, neviem, ako by som dojcenie zvladla.
Mne MM prinieslo aj 1 velke pozitium, ktore by asi Um nikdy nedalo - ked mala dcerka 6 mesiacov, tak sme boli v nemocnici. Nebyt MM, bola by par dni napojena na infuziu. Asi 3x v zivote mala teplotu cez 38 (naposledy predvcerom) a MM jej vtedy poskytlo dostatok tekutin, ktore inak v noci odmietala. Doplnim len to, ze cez den sa uz dojcit nechce, nie je ziaden velky zavislak, ktory sa mi driape do vystihu 😉 Este dodam poznamku nasej dokiny, ktora tvrdi, ze ma velmi dobru imunitu. Ale to netusim, ci ma prave kvoli tomu MM.
A na zaver skusenost mojej maminy. Mna nedojcila - teraz mam intoleranciu laktozy a v prvych mesiacoch som odmietala sunar, mam v zdravotnych zaznamoch zapisanu poruchu prijmu potravy vo veku 3 mesiacov!. Brat tiez nedojceny, ako babatko mal vyse polroka krv v stolici - caste pobyty v nemocnici, nikdy nic nezistili, v 2 mesiacoch naordinovali mrkvove a ryzove odvary...Doteraz ma problemy s travenim a zaludkom. V polroku mu bola zistena silna pelova alergia, trpi nou doteraz. Ci to suvisi s MM neviem, len sa domnievam...

zuzana581
25. máj 2012

@savanahhh kojenie sa stalo hrozne modernou záležitosťou a hlavne je okolo neho vela hystérie.. Nechápem, čo už môže byť výživné na mlieku, keď kojaca mama vynecháva podstatnú časť zdravých vecí.. Jedálničky väčšiny kojacich žien sú totálne nevhodné a absurdné a chudobné a myslia si, ako dobre dávajú svojim deťom.. Názor, že dieťa nemá piť nič iba materské mlieko, žiadnu vodu, čaj, ma doslova rozčuluje. Matky, ktoré nekoja, nemôžu, nechcú... sú odsudzované.. ..
Myslím si, že kojenie je v poriadku iba ak robí dobre matke aj dieťaťu.. a nie viac ako pol roka.. Ak nie je spokojná matka, alebo neje kilá zeleniny a ovocia denne, tak to je neplnohodnotné kojenie, ktoré je horšie, ako umelé mlieko.. A to večné strašenie, že ak budete dávať umelé mlieka, tak budú mať problémy v neskoršom veku, lebo.... no tak to by už mohlo tiež prestať.. Témam o kojení sa vyhýbam, lebo mi to zdvíha tlak..
Savanahh ak vidíš, že umelé mliečko robí tvojmu dieťaťu lepšie, tak ho bez výčitiek a váhania vymeň.. budete spokojný a šťastný obaja..

monika15
25. máj 2012

@savanahhh
hmm ja si myslim ze je to len a len na rozhodnuty matky a nikoho ineho....
matka vie najlepsie ze co a ako... .a nie vzdy to ide s kojenim.....
zial stavaju sa aj take veci... a neni dovod odsudzovat zenu......
ja som mlieko nemala zial.... mal ma formulu do 20 mesiacov...
o nic neprisiel tak isto ma ma rad..... tak isto sa tuli... pekne pribera pekne rastie....
proste je to len na tebe !!!!
nenchaj sa vyprovovat nechat sa urazat lebo "nekojis" ....
ja nie som proti nikomu ale nechat trapit dieta ak to kojenie nejde tak to tiez neni moc dobre.......

p.s. niektore koja len kvoly tomu aby na verejnosti mohli vytiahnut cici a ukazat ze aha ja mam take.... ;);)
ja som to uz zazila hehehehe

teddynko
25. máj 2012

Kojenie nie je "hrozne modernou záležitosťou s veľa hystériou". Kojenie je PRIRODZENÉ! A to nepíšem preto, lebo môjho 14 mesačného syna ešte kojím a užívame si to obaja. Nie každá matka môže kojiť, tak je tu k dispozícii umelá výživa. Len mi prosím vás nezačnite tvrdiť, že UM je zdravšie ako kojenie - ako to urobila moja sesternica, ktorá svoju takmer trojročnú dcéru krmi ešte vždy s UM a na moju osobu prehodila, že " veď v tom materskom mlieku už ani nie sú vitamíny, na rozdiel od UM!!!!!!!" 😅 Moje nervy! PS : moje druhé dieťa som po troch mesiacoch kojenia začala prikrmovať s UM pre nedostatok materského mlieka (píšem len preto, aby ste ma nezaradili medzi tie, ktoré nad UM lámu palicu.)

mandragora22
25. máj 2012

@savanahhh ahoj, necitam ostatne prispevky, nemam na to momentalne cas, vyjadrim sa na zaklade vlastnej skusenosti... ano, myslim si, ze materske mlieko JE precenovane v sucasnej dobe, vzdy hovorim, ze uz ani to materske mlieko nie je to, co byvalo...
okrem toho, ze som mala s dietatom pocas kojenia podobne problemy, ako aj ty, mam aj ine "poznatky" z mojho okolia. ja som presla pri krmeni z MM na UM v cca 4. mesiaci mojho dietata. Doteraz bolo len 2x chore, vzdy vo februari, ked zurili vsade chripky. Oba razy vybralo ATB a bol pokoj. inak ziadne exzemy, ziadne vyrazne sople, horucky, hnacky a bla bla bla. v sirokom okoli, co poznam deti, ja jedina som nekojila, ak sa to tak da povedat, lebo tu mame mamicky, ktore koja bezne este po 2.roku ich dietata. ved to je v poriadku, ja im to nezazlievam, pisem len vlastnu skusenost. je divne, ze prave deticky tychto mamiciek boli nie 2x chore ako moja, ale minimalne 5-6x boli brutalne chore, vysoke horucky a neviem co vsetko - podotykam, ze slo o diagnozy, nie o zuby!! proste stale nejake kasle, priedusky, anginy, chripky a neviem co vsetko, exzemy su beznou zalezitostou atd. takze si myslim, ze dnes uz neplati veta, ze ked kojis, chranis svoje dieta. proste bud ma tieto "svinstva" dieta uz v sebe a casto ho to "lapí" alebo nema a mozes ho dlavit umelym mliekom do nemoty ako ja moju malu a bude vsetko v poriadku. a poprosim kojeniachtive mamicky, aby ma tu neukamenovali, pisem len vlastnu a pravdivu skusenost z mojho okolia a to neopisujem kojene dieta jedno, ale 5 deti, ktore su omnoho castejsie chore ako moja 😉

baklik
25. máj 2012

tak vseobecne sa povazuje MM za najvhodnejsie, vsak aj by malo, kedze je stvorene pre ludske mlada! ale! ako sme sa mohli docitat vo viacerych prispevkoch, casto-krat deti lepsie zareagovali na UM ako MM. zvlastne, ale je to tak...
teraz k mojej skusenosti - pocas tehu ma ani nenapadlo, ze nebudem kojit, povazovala som to za samozrejmost. zodpovedne som sa k tomu stavala a kupila si knihu Dojcenie od Mamila, takisto ich stranku a videa som popozerala niekolko-krat.
mala som vsak oneskoreny nastup laktacie - na 6. den odsatych 20 ml! a mlieka bolo stale malo, nikdy nestacilo uplne na jednu celu davku. vyskusala som homeopatika, senovku grecku, benedikt. maly sa na prsniku jedoval, a kedze vela netieklo, robil si zo mna cumel... plus bolesti bradaviek, mam ich velmi citlive, caste zatvrdliny a pod. uz v nemocnici mi museli pichnut oxytocin, aby sa mi uvolnilo mlieko z laveho prsnika, ktore neslo von ani dojcenim, ani odsavanim.. a maly plakal od hladu a neprospieval. len som rozmyslala, kto to kedy povedal, ze dojcenie je najkrajsie pre matku a dieta.. no u nas to tak rozhodne nebolo! nebojim sa napisat, ze to bolu utrpenie. bohuzial. pre mna aj pre maleho... az ked sme, z nariadenia detskej lekarky, zacali podavat UM, maly bol konecne spokojny a ja s nim...
takze @zajaciq, odpusti si, prosim, poznamky o tom, ako niekto nevie kojit a nic si o tom nenastudoval. napr. ja som si o dojceni mozno nastudovala ovela viac ako ty, ci uz pred porodom alebo po. pretoze som si presla x problemami s nim spojenymi!

ripmajka
25. máj 2012

prečo sa pýtaš , ked aj tak chceš len vedieť odpoved na otázku : KED PRESTANEM KOJIT ,BUDEM HORSIA MATKA ?
Odpoved: NIE NEBUDES!!!
Proste si mama a ty rozhoduješ o tom ,čo je pre tvoje dieťa najlepšie!
Zbytočne tu len dráždiš komunitu ,,nekojacich a kojacich matiek." Nabudúce sa skús radšej dohladať odpovede na jednotlivé problémy , ktoré tvoje bábo trápia a prestaň sa pýtať na veci , na ktoré nemá nikto odpoveď 😒

korenbaba
25. máj 2012

Asi si túto temu založila preto, aby si si vypočula pribehy žien, ktoré tiež nekojili, alebo len kojili krátko svoje deti a napriek tomu si ich deti normálne, zdravé, fyzicky ani psychicky sa nelišia od tých dlho kojených. Pretože sama zvažuješ, že kojenie ukončíš a že potrebuješ "potvrdit ", že robíš správne. S týchto príspevkov by som sa ja asi pocitu akejsi viny či nerozhodnosti nezbavila. 🙂 Ja už by som zhánala nahrádnu dojku, pre istotu 🙂 🙂 🙂
Ja na tvojom mieste by som určite zašla za nejakou laktačnou poradkynou. predsa len problém može byt hlbší. Myslím tu znášanlivost mat. mlieka, aby sa čosi nezanedbalo. Asi by som sa neuspokojila len s tým, že UM mu robí dobre. Lebo povedzme si uprimne matersk mlieko je THE BEST pre dietako a je trochu zvláštne že ho takto príjma. ak ma na niečo intoleranciu je dobré to vediet. Ako píšem materské mlieko je proste pre dieta, a konkretne tvorené výhradne a objednávkovo pre to jediné od mamy a nič asi nemože byt vhodnejšie, vo vacsine prípadov. Niekedy to však nejde, z roznych dovodou. ak to proste nepojde ani po porade s LP, tak to nerieš. To sa stáva! na tu tá umelá výživa je! Asi je hrozný pocit ked má mama poct, že kojením dietu ubližuje a nevie či má dávat výhradne UM lebo sa bojí že mu ubliži do buducnosti....
Vyrastli ako generácia na umel.strave a sme tu. všelijaký, chorlavejší aj zdravší.... v zdraví prežije aj tvoje bábo. Je to na dlhu diskusiu a nielen nás mamičiek ale aj odborníkov. Je proste doba kedy vládne kult dietata a kojenie je "modne", pravdou ale je, čo všetko my-mami jeme v dnešnej dobe. zatial čo v tom mlieku je všetko umelé, regulované ale zase tak ako má byt...ako vravím bolo by to na dlho..a asi nikto nemá pravdu. alebo rovno všetci! 🙂
PS: ja som dcéru kojila skoro 18 mes. a nelutujem jedného dna, lebo nám to skvele fungovalo. ale keby to nešlo prešl by som na plán B bez výčitiek

mahalo
25. máj 2012

nie nie je..precenovane je to kravske

briketa
25. máj 2012

@savanahhh ale toto sa tak fanaticky riesi zase len na Slovensku. Vsade vonku je to - kojis? Fajn. Nekojis? Fajn.. 😉 A vsetci zijeme, jeme, milujeme a mnozime sa 🙂

katka.m
26. máj 2012

Staršieho syna som dojčila 3 mesiace a mladšiemu som odsávala 2 roky (nie že by som medzi nimi robila rozdiely 😖). Pri prvom som to jednoducho nezvládla. V každom prípade si myslím, že každý má dostať to, čo mu patrí. Ak môžeš dojčiť, tak to rob a hľadaj príčinu, prečo máte zdravotné problémy. Možno budeš prekvapená, že v čom to môže byť. Držím prsty.

sea23
26. máj 2012

ja som na tom bola ta,ze som chcela kojit, aj som po porode hned zacala,no este v porodnici mi asi az na treti den zistili,ze mam malo mlieka,takze chtiac-nechtiac som musela prejst na umele,vlastne som to prve tri tyzdne kombinovala a to malemu robilo neustalu neplechu v brusku,mal krce a podobe.Potom(po troch tyzdnoch) som to jednoducho vzdala,no nie z pohodlnosti ,a zostali sme na umelom.A nerobim si z toho tazku hlavu,jednoducho to tak dopadlo....ja som napr.vobec nebola kojena,mamina nemala vobec mlieko, vyrastala som na caji,ani umele som nechcela pit, a tu som,babizňa ako hora 🙂

janka1011
26. máj 2012

Z kojených detí vyrastú presne také isté ako z nekojených.Obidve deti som kojila vyše roka,ale nie som fanatička za kojenie.Je pravda, že kým sme kojili, neboli chorí, ale potom choroby začali ako u všetkých, majú aj alergie, aj nábeh na astmu. Keby som mala tretie, znovu kojím, už len preto, že je to pohodlnejšie a lacnejšie, ale keby som mala problémy ako Ty, že píšeš, že po umelom mlieku je malý v pohode, tak to neriešim a prechádzam na umelé.

keira
Odpoveď bola odstránená
liviana1111
26. máj 2012

keira pred orodom nemozes nijak ovplyvnit tvorbu materkseho moieka to je dane genetikou a celkovo si myslim ze aj mamicky ktore koja len jedne dva mesiace je to len o nevedomosti...aj ked je pravda ze v malych pripadoch sa stava ze maminka nema genticky dane predispozicie na mliecne zily.Ale vacsina to len vzda,lebo si povie ze MM bolo slabe a jej maly bol stale hladny.Omyl! MM nikdy nieje slabe,moze ho byt len malo alebo vela,a ked je maly hladny tak ho ma matka malo,pricin je vela a jedna z najcastejsich je ze babtko slabucko taha cim sa znizuje produkcia automaticky,treba len zobrat odsavacku a trochu tomu pomoct castejsim uplnym vyprazdnovanim prsnikov-mam z vlasntej skusenosti,ked mi v druhom mesiaci babatko zacalo chudnut a mamina mi povedala ze to budem ma tpo nej ze mam malo mlieka-no ja som i tak bojovala zobrala som odsavacku a kazde dve hodiny cez den aj noc odsavala,brala som homeopatika na podporu tvorby mlieka a caje hlavne vela tekutin pila a v piatok mesiaci som dieta znovu prilozila a kojila som do 11 mesiaca a mala som problem este aj zasusit tolko vela som mala mlieka,len odstavit som uz musela kôli tomu ze mala ma hryzla do krvy a uz to bolo stresujuce pre mna.Ale kojenie je celkovo o tom ci mama chce kojit alebo nechce!!!! česť vinimkam ktore maju fakt dake vazne problemy,choroby alebo to male percento genticky danych nevyvynutych mliecnych zliaz a podobne....

a teraz co sa tyka otazky🙂 suhlasim plne so Sirinkou .... osobne si myslim ze u savanahhh nieje problem ako taky s MM ale ze dieta zrejme bude mat alergiu na nejkau mliecnu zlozku....treba navstivit lekara a dat mu urobit kompletne testy,lebo je to vazne extrem ☹ chudatko male,ale urcite zato nieje vinne MM ,to je presne tak ako pise Sirinka.A co sa tyka kolik a nepokoja zo stravy ,proste su babatka ktore maju prve mesiaciky koliky a su babtka ktore nemaju, je to aj stravou ktoru konzumuje maminka,ale je to aj o traviacom trakte babtka ,niektore ho maju vyvinute a odolne ale niektore ho maju proste slabucko osidlene cervnymi bakteriami a tak mavaju problemy ,ktore by mali do 6 mesiaca veku zhruba uplne prestat ,ale aj skor.Je to len o trpezlivosti.No treba nechat babtku priestor.Moja mavala koliky asi prve dva mesiaciky aj koli tomu ze som sa obcas nechala uniest a zjedla aj celu cokoladu 😀 ale prezili sme to a kojili sme skoro do roka 🙂 no co sa tyka hnisavych vyraziek a podobne,tak to treba skor konzulotvat s lekarom a alergologom,lebo tam nemusia byt uplne ine veci v norme. ☹ drzim palce a pevne nervy,nech vam to vsetko dobre dopadne a problem sa vyriesil.No celkom ma to aj zaujima ,ze co malemu je ,hm...pocujem o takomto probelme prvy krat...no tak sa drzkajte obaja

zuzka1008
26. máj 2012

nam sa to občas tiež stavalo, ale prešlo to, kojim doteraz skoro 21mes. masirovala som vela bruško, nosili sme sa... ale možno mu predsalen dačo na tvojom mliečku nesedi, ak je dlhodobo taky nekludní tak by som to rišila tým čo vyhovuje jemu, ved čo je lepšie ako spokojne babatko ? no nie ?! 😀

canama
26. máj 2012

ano tu frustraciu poznam, ked po papani je babo namiesto usmiateho a spokojneho uvrieskane a nevies co s nim. suhlasim so @silwja, skor to vidim na tichy reflux, ktory sme mali aj my. treba babo mat stale vo vyvysenej polohe a po papani s nim podla moznosti vobec nemanipulovat, neprebalovat. ja kojim (ak sme doma) vyhradne poleziacky (matrac mam ale napolohovany trochu dosikma) a po papani aj v tejto polohe babo aj ostava. teda teraz je to uz ovela lepsie, ale mliecko nam aj tak obcas vybehne. ak to nie je ono, tak to naozaj moze byt intolerancia tvojho mliecka a s tym nic nespravis. 😒

co sa tyka dojcenia tak by som povedala ze nie je precenovane, ale tato tematika je momentalne sfanatizovana. laktacne poradkyne si vazim, lebo mne jedna velmi pomohla a vdaka nej si kojenie uzivam, ale aj ona propaguje myty o dojceni, ktore mi strasne ale strasne vadia a ktore hlavne aspon u nas vobec nie su pravdou a to su:
1. dojcenie je lacnejsie (ja teda nehodlam byt zavreta len doma a teda potrebujem podprdy na kojenie, aj tricka a topy ktore su na toto usposobene aj hrbu prsnych vloziek, dalej odsavacka, nadobky na mlieko,...)
2. flasa je zaciatkom konca dojcenia (mne velmi flasa pomohla a pomaha, pouziva ju totiz otecko ked mamicka potrebuje ist niekam z domu prec a nie je vhodne aby so sebou brala babo, alebo hned po narodeni ked bolo treba krmit kazde 2 hodiny a ja som sa potrebovala aj vyspat. ak ma dieta dobry saci reflex tak jedno krmenie denne flasou nic nepokazi)
3. prsia neovisnu dojcenim, ale tehotenstvom ako takym (toto beriem ako svoju najvacsiu obetu, rozhodne som nevyzerala pred porodom tak ako teraz a to nedojcim ani este 4 mesiace)

btw, ked som zacala po porode chodit s kociarom von a zoznamovat sa s mamickami v okoli, nechapem preco sa ma kazda musela ako prvu otazku spytat, ci kojim. co koho do toho. myslim ze dojcenie je pre moje babatko najlepsie a robim to rada, ale dokazem respektovat zeny, ktore tento nazor nemaju. je to ich volba. moj zaver je, ze kazdu informaciu ktoru dostanes, musis ty spracovat svojou hlavou, lebo na zaklade coho vies ze ta hlava co ju vypustila rozmysla lepsie ako tvoja? 🙂 kazda sme ina aj nase babatka su ine aj mame ine podmienky.

greeny
26. máj 2012

mne dcera zacala odmietat prsnik po 3 mesiacoch dojcenia, mali sme neustaly kolotoc: 3x cuc, rev, chvilku dobre, o 10 minut rev od hladu - 3x cuc - rev a tak stale dokola, nikdy nenajedena, nespokojna s nekludnym spankom. tak som si potom zacala odsavat, to z flasky stiahla pekne 100-120ml a zrazu som mala spokojne najedene a usmiate babo. odsavala som si 3 mesiace, potom ma to uz prestalo bavit, teraz je na UM ale este nema ani 9 mesaicov a vobec nie je mlieckova. zeleninka, cajik, ovocie, kase, jogurty, vsetko okrem mlieka jej strasne chuti, a nie je to v znacke 😝 a ja si myslim, spokojna mamina = spokojne babo

adrika25
26. máj 2012

Ja som si prešla niečim podobným. Keďže som išla cisárskym, mlieko sa mi rozbehlo až na 4 deň. Malá bola vyhladovaná, do toho sa mi urobil ešte v pôrodnici zápal, bradavky totálne do krvi obhryzené, až tak, že malá vycucala krvné zrazeniny.... Ked sme odchádzali domov, mlieko žiadne, malá ledva niečo vyťiahla, neustále sa mi budila cca každú pol hodinu, stále plač a krik. Zavolala som si laktačnú, ktorá mi automaticky zakázala klobúčiky, flašku, cumel, UM je pohroma, síce mi malú dobre priložila ale keď odišla, všetko bolo po starom. Ja úplne na dne, nevyspatá, malá hotová od vyčerpania. A priznám otvorene, kojenie som neznášala.( prikladanie na krvácajúce bradavky nikomu neprajem) Lenže ten tlak, že ak nekojíš si hrozná matka ( nechcem znevažovať všetky laktačné poradkyne, vážim si ich, že pomáhajú ale proste mi to príde, koj, koj, koj a ak nebudeš nie je to preto,že nemôžeš ale nechceš). V ten deň som malej dala umelé lenže ejha nič sa nezmenilo. Tak som kúpila klobúčiky a malú kojím dodnes. Má 3 mesiace a 6 kg. Mlieka mám toľko, že môžem kľudne kojiť ďalšie dieťa. Síce to nie je podla pravidiel laktačnej a vyslovene mi to nedoporučila, mne to vyhovuje. Tiež sme si prešli obdobím, že bola vyhádzaná ale to sa mi vyhádzala aj s umelého, plač prestal až teraz. Ale ak by som videla, že je je po umelom evidentne lepšia, neriešila by som nič a umelé jej dávala ďalej. Kojiť treba ale nie za každú cenu. Ty si mama a ty rozhoduješ, reči iných ti môžu byť ukradnuté. Držím palce nech sa synčekovi polepší a neboj sa bude zdravý či bude na UM alebo na tvojom.

huxy
26. máj 2012

JE PRECEŇOVANÉ.ale len z toho pohľadu,že si veľa ľudí myslí,že ak nekojíš,si horšia matka,tvoje dieťa bude viac choré ako kojené atď.a to je absolútny blud,mám nejeden dôkaz.
inak myslím,že materské mliecko je naprirodzenejšie a keď matka môže svoje dieťa dojčiť,je to len super.
lezie mi však aj to na nervy,že kojacie matky povedia o nekojacich,že nie že nemohli kojiť,ale buď nechceli,alebo to spravili pre svoje pohodlie,alebo že sa dosť nesnažili,alebo že neboli dosť pripravené alebo nemali veci dostatočne preštudované.mýlia sa,ja som všetko z tohto spĺňala,ale aj tak sa kojiť nepodarilo.rodila som cisárskym,malú mi vždy doniesli napapanú,po niekoľkých dňoch navyknutá na fľašku nechcela sať,revala ako o dušu /a vtedy sa proste nedá sať,keď jej to nejde ľahko/,nerváčila /po otcovi/.a to som ju mala nechať revať dokedy?darmo som dostávala rady od laktačnej poradkyne,keď sa aj na chvíľu prisala,mliečko nešlo,tak zas len rev dookola to isté.v byte žiadne súkromie /po narodneí sme bývali so svokrovcami pár mesiacov/,nemohla som si ju hocikedy skúšať prikladať.keď som šla odsávať,musela som upozorniť manžela,nech mi tam nikto nevtrhne atď.atd.
kojace matky neodsudzuje nekojace.nie sú o nič horšie,ako vy.a aj čo sa týka imunity,ja som bola istú dobu kojená,potom na sunare,chorá bývam niekoľkokrát do roka a clekovo imunita nič moc.manžel bol kojený 2 týždne a chorý je možno raz za rok.takže tak

heln
26. máj 2012

ja si skôr myslím že materské mlieko je podceňované.....

nathalie111
26. máj 2012

ahojte...dlho som rozmyslala,ci sa zapojit do tejto temy alebo nie...ale nedalo mi to... 😅
Starsiu dcerku som dojcila 18 mesiacov.Krasne prospievala,nemala ziadne koliky,do 6 m bola vyhradne dojcena,napriek tomu to bol obcas maly mrzutik,ktory sa skratka potreboval pestovat,citit ma nablizku...prekonali sme si laktacne krizy (najma pocas rastovych "sprintov",vtedy mala potrebovala papat takmer stale),bolestive hrcky v prsnikoch,kojenie na poziadanie kedykolvek a jasne,ze aj pocas noci....ved je to o poslani matky,dat svojmu dietatu vsetko a vtedy,ked to vyzaduje... 😉 mojim cielom bolo dojcit co najdlhsie...najpr do 6 tyzdnov,potom ciel aspon 2 mesiace,aspon 3,aspon po prve prikrmy do 6 mesiacov a podarilo sa do 18 mesiacov...bola som stastna prestastna... 😵
Mladsia dcerka ma 8.5 mesiaca...Je dojcena...Je uplne ina,ako moje prve babatko....Do cca 3.5 mesiaca sme mavali koliky,zaspavala mi okolo jednej,druhej po polnoci,vecer vydrzala byt nespokojna a plakat aj 5-6 hodin....jasne,ze som si vtedy kladla otazku,ci nie je hladna,ci mam dost mliecka,ci som nieco nevhodne nezjedla a pod...ale na druhej strane,ked mi cez den,ked koliky nemala, dokazala prespat bez papania aj 3-4 hodiny a v noci (po ustupeni koliky) aj 9 hodin s 1,2 papaniami,tak som si povedala,ze v mliecku asi problem nie je...tieto prve mesiace boli tazke,niekedy boli dni,ked mi na "prse" visela stale,ale nevadilo a bolo treba vydrzat....urcite nelutujem,ze som niekam nesla,nemohla ist alebo podobne...to,co venujete svojim detom sa vam 1000-nasobne vrati...a teraz si to mozeme vynahradit...
Asi je jednoduhsie (teda podla mna,ale nemam to vyskusane 😀 )dat dietatu mlieko kazde 3 hodiny,podla presne urcenej davky a dalsie 3 hodiny je "pokoj" 🤐 ...
Urcite,su pripady,kedy to s dojcenim prosto nejde...Ok,pripustam.Nechcem sa nikoho dotknut a netvrdim,ze matky,ktore svojim detom davaju UM su zle matky...to nie...

Ja vsak dakujem za to,ze mi bolo umoznene dojcit a ze som tuto prilezitost vyuzila...a hoci to nebolo stale idealne,aj vydrzala a nevzdala to... 🙂
A tesim sa z dojcenia aj teraz,ked je mladsia dcerka 1x chora,ma vysoke teploty a odmieta mi uz 2 den jedlo,najnovsie nechce uz ani cajik z flasky...
a kedze minimalne tekutiny do nej dostat musim,som rada,ze je tu MM,ktore jedine neodmieta...a pokryje jej potrebu tekutin aj jedla a nemuseli sme skoncit v nemocnici na infuziach... 😉

takze podla mna,MM precenovane NIE JE,osveta je namieste,je jedinecne u kazdej maminky a prisposobuje sa potrebam babatka...
a je trosku zarazajuce,ze maminy,ktore dojcit nechcu,nemozu alebo to pri prvych tazkostiach vzdaju,sa snazia nas,dojciace presvedcit o tom,ze MM je precenovane... 🤐
kto nezazil,nepochopi...a kto sa do dojcenia nevlozil uplne,asi nevydrzi...

ps:a ked si zoberiem,kolko penazi som za tych 26 mesiacov,co zatial dojcim svoje deti, usetrila,tak sa tesim,ze su to peniazky,ktore mame v rodinnom rozpocte navyse a za ktore mozem nieco pekne kupit svojim detom,sebe,manzelovi,ist niekam na spolocny vylet,dovolenku.... 😀 aj ked sa na to pozeram z tohto hladiska,tak je to dalsia (jasne,ze ani zdaleka ta najdolezitejsia vec!!),ale potesi,nie? 😉

vejula
26. máj 2012

Ach jo. KDe sa hrabe na nas a naše prevratne objavy Boh. Ved ten nam dal len materske mlieko... Ale my pani tvorstva sme už aj Boha predbehli, vymysleli sme UM, a čo je viac. No asi ten Boh zaspal na vavrinoch, mal by sa posnažiť, nejako to materske mliečko vylepšiť, lebo takto ho za chvilu z nebeskej stoličky zhodime a nasačkujeme sa tam my.
Len aby sme nakoniec neskončili ako tí čo stavali Babylonsku vežu... Aby sa nam nakoniec nevypomstila naša chamtivosť a namyslenosť.

Nevravim, že UM je jed. To nie. Ale je to len produkt, ktorý sme umelo vytvorili, aby sme nahradili to prvotne, to najlepšie, ten dar od Boha - materske mlieko. Takže prva volba by mala byť vždy materske mlieko. A lekari ktorí tvordia, že v určitom veku už materske mlieko nestačí a treba prejsť na UM, Su bud klamne presvedčení o tom, že ludia už predbehli svojimi vytvormi prirodu, či Boha, ale po väčšine je to len biznis. PRetože materske mlieko mame zadarmo, A za UM pekne zaplatime, a čo je vo vačku to sa počita 😉