Nie je materinské mlieko preceňované?
Zaujímajú ma vaše skúsenosti z reálneho života. Poučky,ako je materinské mlieko najvhodnejšie pre dieťa si prečítam všade...
Ide o to,že zatiaľ len vidím,ako môj syn kvôli materinskému mlieku trpí.
Hneď druhý týždeň po narodení reagoval na niečo v mojej strave,vyhodili sa mu hnisavé vyrážky a skončil na antibiotikách ☹ Nechcela som do neho pchať umelinu,nakoniec som musela chémiu 😒
Ďalším problémom je,že po napití z prsníka je stále nekľudný,stále stoná,kope nožičkami,rozhadzuje ručičkami,zaplače,potom sa na chvílu utíši...má úplne opuchnuté očička,čo sa mu chce spinkať,no nemôže 😒 Hladný nie je,lebo sa sám odpojí,spinká 5 minút,no potom je neustále nespokojný. Takisto po ňom často zvracia. Keďže z jedného prsa odstriekavam,viem,že si vypije dosť.Takto sa trápi celý deň až večer vysilený zaspinká,no o tretej ráno je hore a začína to odznova.
Skúsila som dať príkrm,myslela som si spočiatku,že si vypije málo,preto je nespokojný,no po príkrme hneď zaspinká,aj na tri hodiny a viac,žiadna nervozita,žiadne bolenie bruška,stolicu má normálnu.Dokonca sa zo spánku usmieva,a to je pre mňa najväčší dôkaz,že je spokojný.
Čo sa týka mojej stravy,obmedzujem sa,vylúčila som takmer všetko,čo by mu mohlo spôsobovať ťažkosti...tak teda čím to je???
Nechcem nikoho pobúriť,len sa to snažím pochopiť,prečo to tak je,prečo je MM mlieko také ospevované,ja zatiaľ v ňom vidím len to negatívne ☹ Aj keď dojčenie je nádherný pocit,no chcem pre malého to najlepšie.
Ďakujem za odpovede 😉
@savanahhh No jak se to vezme, přeceňované je i není, opravdu to je nejlepší strava pro dítě (ve většině případů), ale kojit za každou cenu, stůj co stůj, jen proto že všichni to tvrdí... Já mám dvě děti, obě jsem začala kojit, syn byl spokojený, najedl se usnul, spal pár minut, chtěl jíst, tak se najedl a tak dokola, jenže ejhle při návštěvě doktorky se ukázalo že až tak spokojený není, protože na váze ubírá a to že nekřičel hlady bylo jen pro to, že byl tak maličkej a snaha najíst se (tahal na prázdno), ho tak vyčerpává že vždy usne, zkoušeli jsme několik kontrolních kojení odsávat, všemi možnými i nemožnými způsoby a když jsem po několika hodinách odsávání odsála až 10ml tak to byl hotový úspěch 🙄 Takže on nejedl, vždy měl jen tu kapičku mléka v koutku, ale to bylo vše, došlo to do fáze že pokud nepřibere, jdeme do nemocnice, protože i tak byl dost maličký a rapidní úbytek váhy by byl nebezpečný, tož zašla jsem do lékárny, koupila nutrilon a už to fičelo... U druhého, to bylo fajn, narodil se jako macík (oproti tomu prvnímu se dá říct jako obřík) s 3,5kg, uměl krásně sát (to první neuměl a byla to hotová tortura v tomto směru), sápal se po prsou jak smyslů zbavený, tak jsem si říkala huráá, u druhého to vyjde, no tak s tímto jsem žila dva týdny a mládě chudák se o duši snažil a nic, neubíral na váze tak rychle jako první, ale ani nepřibíral (a to neholduji tabulkám, ale...), no tak deset dní jsme zase stáli hlavou dolu, odsávalo se, přikládal se, no a váha ani o gram víc neukázala, následovalo kontrolní kojení (několikrát) a nic, takže po cca čtrnácti dnech jsem se rozhodla že na to kašlu, koupil se Sunar a frčí na něm do dnes, děti jsou zdravé, prospívají a všichni jsme spokojený.
Takže můj názor, ano kojení je fajn, jak ve složení stravy, tak z finančního a praktického hlediska, ale pokud nemá být radostí, ale trápením, nebo se nedaří, tak je naprosto zbytečné to hrotit a trápit jak sebe, tak miminko 😉 Na tvém místě se zkus domluvit s lékařkou, případně nějakou laktační poradkyní (pevně věřím že nenarazíš na nějakou militantní, co bude razit heslo: Rozkojím i chlapa a neudělá ti ještě větší nervy 😅 ), ale pokud se to nezlepší, věř že dítě bude vděčnější za umělé mléko a spokojenou mámu, než za mateřské stůj co stůj a mámu zralou na psychinu 😉 a bude li mít někdo hloupé poznámky, ignoruj je, lidi jsou strašně hloupí a starají se do věcí do kterých jim nic není 😉 Držím palce ať se vše vyřeší ke tvé spokojenosti 😉
Jináč pardon, ale "není sex přeceňovaný" a není "umělé mléko přeceňované" atp. ( to jsem vybrala jen ty co mi tu vysloveně praštili do očí, ale inteligentních poznámek je všude hodně)... To je dost hloupé, ne? Někdo má to štěstí že kojit může, jiný se trápí a je mu to prd platné, jen opět tu platí, že kdo nezažil, nedokáže to pochopít, ono to není jen hop na krávu a je tele, někteří si kvůli kojení projdou peklem a k ničemu, následně do nich vyrývá taková "zasvěcená" skupina, že kojit umí i idiot atp.... Jen zkuste se vžít do kůže ženy, která má toho i tak dost, je unavená, nešťastná a někteří jsou ještě tací "gentlemani" že si do ní kopnou (myšleno slovně), po vlastních zkušenostech, s tímto přístupem můžete zalézt pod šutr! Jestli mě něco psychicky deptalo, tak to nebylo nevyspání, nebo únava, ale přesně tyhle hloupé řeči a otázky jako "kojíš?" "mléko máš" u prvního jsem kvůli tomuto probrečela spoustu nocí, u druhého už jsem byla poučena a na otázku "kojíš" odpovídala "chceš odstříkat do kafe, nebo mi přidat na sunar?"... Trocha empatie, každý nemá to štěstí a kojení pro něj není procházka růžovou zahradou! A je mi nanejvýš špatně z lidí kteří jsou tak zahleděný do vlastního úspěchu (?), že můžou kojit, že si ani neuvědomují že je kopec lidí co tolik štěstí nemají a trápí se kvůli tomu a vy jim opravdu hodně pomůžete, ale leda k dalšímu stresu... Lze to přirovnat ke kopání do mrtvol... 😝
ja som mala veeeľmi podobný problém, malá bola stále nekľudná, kričala, nevedela spať, kopala nohami, keď už aj zaspala tak to bolo cca na 10 min a zas. vždy keď zaspala sme sa všetci báli čo zas bude keď sa zobudí. vyskúšali sme všetko, všetky dostupné "lieky na koliky", masírovanie, cvičenie, teplé obklady, kojenie s klobúčikmi,odstriekať si mlieko pred kojením,že či sa náhodou nenahltá priveľa..... no proste všetko, behali sme po lekároch.... no všade mi len potvrdili, že malá je v poriadku, že tam nevidia žiadny problém. vyskúšali sme tiež, či to nie je mojim mliekom, na 3 dni sme vymenili moje mlieko za umelé (ja som si za ten čas odstriekavala,aby sa mi mlieko nestrácalo,lebo som ho mala fakt dosť) a za tieto tri dni to bolo omnoho lepšie. potom som zase skúsila moje mlieko,že či to teda neprešlo, no nie,neprešlo a boli sme tak kde predtým. mne doktori vraveli,že môže byť v mojom mlieku jednoducho niečo,čo jej strašne vadí,ale ja to nedokážem ovplyvniť, ani stravou,ani vitamínmi..... prešli sme na UM a malá je odvtedy pokojná, kľudná, usmievavá, spokojná...... ja som bola ešte dlho smutná,že nekojím,ale keď som videla aká je malá spokojná, bola som už aj ja. áno, kojenie bolo nádherné, nádherný pocit,ale za to trápenie malej mi to nestálo. je predsa veľa detí na UM a sú zdravé - ja len hovorím svoju situáciu. vždy som si vravela,ako budem kojiť,strašne som sa na to tešila, no bohužiaľ keď to nejde,tak čo mám robiť?! nenechám predsa trápiť malú,len kvôli tomu, že MM je veľmi ospevované a je to najlepšie čo môže byť,no asi nie pre každého. veľa šťastia prajem
myslím, že problémy, ktoré máš so synčekom nesúvisia s materským mliekom, ako takým. JA by som ti odporúčala kontaktovať laktačnú poradkyňu vo svojom okolí. Spolu by ste skontrolovali techniku dojčenia, pretože aj tam môže byť problém. Synček sa možno nesprávne prisáva a plače a je nespokojný preto, že mu mliečko tečie buď veľmi slabo....a on chudáčik je hladný, alebo preto, že je prsník veľmi naliaty a mliečko mu tečie prudko a on nestačí prehĺtať...preto sa odpojí. Laktačná poradkyňa si pozrie dojčenie a podľa mňa hneď uvidí, kde je problém....nevzdávaj to.
Navyše....dojčenie je v prevažnej miere otázka vnútorného nastavenia matky-jej psychiky....
Čo sa týka vyrážok.....tie nemuseli byť len z toho, čo sa dostalo do materského mlieka....
Ahoj myslim ze ti rozumiem. Ale to co opisujes nie je normalne. Neviem ake stare dieta mas, ci prospieva atd. Ak mas malinkeho a robi to len obcas hlavne vecer tak to s kojenim nemusi mat suvis aj ked zdanlivo ma, a casom to prejde samo. Ak to robi stale a navyse neprospieva dobre, tak ho treba vysetrit. Ja poznam jednu mamicku ktora nemohla kojit kvoli tomu ze dieta malo neznasanlivost tusim na laktozu a taku silnu ze nemohlo ani materske mlieko pit.
Myslim ze kojenie precenovane nie je ale zas ho netreba fanatizovat, su specificke situacie kedy je UM spravnejsou volbou ale to neznizi hodnotu materskeho mlieka.
bohuzial neviem ti poradit rovnaky problem riesim aj ja teraz u maleho, dcerku som kojila do 3 rokov, ma intoleranciu laktozy a buduci tyzden ideme na testy ci aj alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka, tiez mi od narodenia velmi hnackovala, aj sa dost trapila s bruskom, ale kedze prospievala, pediatricka mam vzdy len kazala davat ryzove odvary, banan, mala som skusat vynechavat roznu svoju stravu, uplne vodove hnacky postupne sa upravili, ale kym som ju kojila nikdy nemala uplne tuhu stolicu, a ked u manzela bola potvrdena vysoka intolerancia laktozy, a pri prikrmoch sme odsledovali ze ma dcerka uplne rovnake symptomy bolo mi jasne ze to ju trapilo ☹ ..... teraz rovnaky problem riesim so syncekom, vodove hnacky, velke bolesti bruska, sice velmi dobre pribera ale nechcem ho vidiet trapit, ked som mu skusila dat nutrilon allergy tak sa mi zdal omnoho spokojnejsi... tiez mam dilemu ako dalej ... asi by bolo lepsie vytvorit samostatnu temu na tento problem
kojenie sa podla mna momentalne dost glorifikuje, je to ako modla, kojis si ok,super mama ,nekojis boze ake strasne, podla mojho nazoru je precenovane, ja kojim 10 mesacneho syna, podotykam ze moj dovod na kojenie bol cisto financny, nechcela som kupovat v zaciatkoch drahe UM, ale vsetky vyhody ktore sa pisu by som dnes po skusenostiach trochu zredukovala,lebo ma vraj zlepsovat imunitu, moj maly je ako kojeny uz 4 krat chory za 9 mesiacov, celkom dost, takze kde je ta vybudovana imunita, vyhadzany byval takisto ked som nieco zjedla, mala som mykozu na bradavkach, od zaciatku mlieka velmi malo, nestacilo mu,musela som jest drahe tabletky na podporu kojenia z lekarne aby som aspon tych 6 mesiacov vydrzala, maval aj bolesti bruska,nie sice nejake strasne ale maval, zle zaspava uplne od mala, az doteraz nepomoze mu ani kojenie aby zaspal, a teraz sa snazim ho odstavit od kojenia lebo si zo mna v noci zaval robit dudel a budil sa aj 5 krat, takze spanok ziadny ci uz jeho alebo moj, ja unavena ,nervozna, nemam potom na neho cez den naladu a okrem toho vobec sa z neho nechudne, ja som stale neschudla co som pribrala ako tehotna a som stale iba hladna ked kojim maleho,lebo ma uplne vyciciava z energie, takze dnes keby sa mam rozhodnut dam UM,lebo nevidim pomaly ziadnu vyhodu

Ještě jednou se pokusím vysvětlit, jak je to s tou imunitní ochranou funkcí mateřského mléka-fakta zní:
MM obsahuje protilátky typu IgA, které působí pouze na sliznici trávicí soustavy, tzn.že působí pouze lokálně, do krve se nedostávají...to, jakou imunitu bude mít dítě v prvním půl roce života odvisí především od toho, kolik protilátek mu předala matka v průběhu těhotenství přes placentu, protože dítě od ní dostane protilátky typu IgG, jejichž spektrum je tak široké, jakou imunitu matka má-tudíž, kolik nemocí prodělala, proti kolika nemocem se zimunizovala a kolik má tzv.paměťových B-buněk, které jsou schopny produkovat IgG, jak jsou IgG odolné, a nakolik jsou schopné projít placentu bez poškození... Přesto však potká-li dítě infekce, před kterou ho IgG neuchrání, onemocní (některé typy bakterií požírají IgG, některé však IgM, které dítě téměř po narození nemá!)...od půl roka dítěte si Prckové začínají tvořit vlastní imunoglobuliny, matčiny už téměř rozložili a zvyšuje se riziko, že onemocní.
Přesto však je MM nejlepší stravou, kterou dítěti můžeme dopřát, neboť i lokální působení IgA má své nenahraditelné mmísto, protože trávicí soustava je po kůži druhým orgánem, který je nejvíce vystaven působení bakterií...MM podporuje růst střevních bakterií tělu vlastních, které osídlí střevo a nedovolí tak jiným bakteriím, aby se tam přemnožily a dělaly neplechu-průjmy, nedostatečné vstřebávání živin a neprospívání, nadměrnou stimulaci ve sliznici a tím- chrání před vznikem celiakie, Crohnovy choroby a ulcerozní kolitidy...jenže samozřejmě ne všechny děti, protože ve všem ještě hraje roli genetika a nepříznivé vlivy prostředí, které mohou být silnější než pozitivní vliv MM...nic není černé, ani bílé...
Další aspekt MM spočívá v jeho vyváženém složení: poměru cukrů, bílkovin a tuků, které jsou nejblíže tomu, co dokáže dítě strávit a vstřebat. Co se týče tuků, tak příroda dokonce MM obdařila i enzymem, který pomáhá dětem tuky strávit-lipázou. Ta se v žádném UM nevyskytuje a nikdy vyskytovat nebude. Bohužel kravské mléko, na kterém je UM založeno, se pouze snaží přiblížit ideálnímu poměru MM.
Na světě byl proveden jen JEDEN JEDINÝ OBROVSKÝ EXPERIMENT BEZ KONTROLNÍ SKUPINY-a to zavedední UM jako náhrada za MM. Díky tomu bylo jednu dobu ve vyspělých zemích MM téměř vytlačeno. Bohudíky-lidé se vzpamatovali. V indikovaných případech je jistě lepší přejít na UM, ale skutečných překážek kojení je jen skutečně málo-nemoci matky, mimojiné laktační psychóza, některé léky matky, nemoci dítěte-především vrozené vady metabolismu dítěte jako je intolerance mléka atd....zbytek jsou jen obtíže, které se dají překonat, pokud člověk dostatečně věří tomu, že MM je nejpřirozenější, co matka může dítěti nabídnout.