Očkovanie proti Covidu, keď ešte dojčím
Dobry den, robim v Nemecku,mam rocnu dcerku, ktoru este kojim.Dnes mi oznamili,ze mam narok na ockovanie, kedze som este pracovnik v skolke,aj ked este na materskej.
Prosim vas ,ma niekto skusenosti pocas kojenia?
tiež viem, že počas kojenie sa nemá očkovať.
@miirkka1 vždy sa zvažuje riziko vs.benefit,ak by si robila na jednotke intenzívnej starostlivosti, tak aj pri kojeni by som sa zaočkovať dala,u teba by som počkala keď prestanes kojit a pôjdeš do práce (dr)
Ake neodporuca, kto neodporuca? 😅 v usa aj gb ockuju tehotne aj kojace normalne. Tiez by som si zvazila riziko vs benefit. Ak sa planujes do roka vratit do skolky, asi by som sa dala ockovat (ak bude moznost neskor tak neskor). Ak tak skoro neplanujes, pockala by som.
@queen_mary ale nechapem ake moze byt riziko ockovania pocas kojenia.Pocas tehu ma napr.ockovali proti chripke,odporucal mi to gynekolog.Nie este sa nechcem vratit do práce 2 roky.Len je tu ta predstava, ze mozem cestovat za rodicmi na Sk.
@miirkka1 nikto ti k tomuto nepovie nic na 100% nie sú žiadne výskumy. No ja by som zvazila pri ročnej ci uz nie je väčší benefit ju odstavit a dat sa zaočkovať ako riskovať ze sa nakazim a budem mat ťažký priebeh. A ďalšia vec kedy sa plánujes vrátiť do práce, tam sa ti očkovanie zíde. Ale samozrejme to sa musíš rozhodnúť len ty.
@miirkka1 myslim si ze ide o to, ze testovanie tehotnych a dojciacich mam je este len v procese, preto tu to logicky nikto zrejme priamo neodporuci. Nejake nebezpecie resp neziaduce ucinky zrejme zistene neboli, lebo by toho boli uz plne internety, je to proste len pre istotu.
@miirkka1 blbosť, že sa neodporúča. Neviem skade majú ľudia tieto informácie.
Som študent zdravotníctva(končiací ročnik)
Mám 5 mesačnú dcérku a plne kojím.
A som ZAOČKOVANÁ.
1x Som mala 11.02.
2x Budem mať 11.03.
Môže sa zaočkovať!!!
Lekári, epidemiologici mi to podtvrdili, keďže nie je to živá vakcína.
Napr aj proti hepatitíde sa môže zaočkovať počas kojenia.
Živé vakcíny sú rubeola, mumps, rotavirus,ovčie kiahne...
IBA Živé vakcíny sa dostávajú do materského mlieka.
Čiže kľudne sa môže zaočkovať a môzmte si overiť informácie u lekárov alebo na úrade verejného zdravotníctva
@miirkka1 Mne sestricka u gynekologa vravela, ze co oma vie, tak ockuju aj dojciace zeny a ze dobre skusenosti su, ze sa to neodporuca preto, lebo samozejme vakcina nebola testovana na tehonych a dojciacich zenach, ale kvoli mechanizmu ucinku sa ani nepredpoklada nejaky ucinok na dieta kvoli vakcine. Ja mam dvojmesacnu dcerku, ale ockovat sa este radsej nedam, ocko a svagor sice zvladli ockovania bez akychkolvek priznakov, ale kamoska mala dva dni teploty a bolo jej na odpadnutie (cize bezna reakcia po akejkolvek vakcine), tak si to neviem predstavit, ako by som s takym stavom zvladla skakat okolo dcerky, to mi pride ako najvacsie riziko, ze ked budes mat reakciu, bude tazsie sa starat o dcerku. Takze az ked bude vacsia.
@brigib tak sa vy lekari dohodnite uz ako to je 🤷♀️ a
@queen_mary no a čo je natom nezrozumiteľné? Veď píše, že dojčenie nie je kontraindikáciou a nie známe, že sa dostáva do materského mlieka.
Tá pani uvádza, že aj s živými vakcínami sa očkujú niektoré matky, to ja by som radšej nedala.
No,ale niektorí lekári nie sú proti tomu ,kedže cez materské mlieko dieťa dostáva protilátky od matky.
Ja mám Pfizer
To je ako so všetkými liekmi, pri kojeni treba byt ostražití. Odporúča sa očkovať, keď prínos prevyšuje možné riziko. Ja kojim a rada využijem túto výnimku a očkovať sa nedám. Covid som už mala a dokopy žiadne príznaky, chvalabohu. Ako nás pán premiér nechám svoju vakcinu pre tých, čo ju potrebujú viac. Keďže vakcin je na Slovensku tak malo...
@brigib ja prave teraz nie som vystavena riziku nakazy,kedze som na materskej,ale kedze som tam stale zamestnana,vraveli,ze mam narok.Podpisala som to a az potom som bola vystrasena,ze co bude malinka.Mozem vediet,preco by si sa nedala zaockovat,keby si nebola v rizikovej skupine?
@miirkka1 preto by som sa nedala, lebo po 2x sú čaštejšie vedlajšie účinky. Moja mama nemala nič ale kamarátka 2 dni mala 38 stupnovu horucku.popri malom dieťati nie je najlepšie.
No a ked nechodim nikde načo sa zaťažovať s očkovaním. Ja som musela chodiť každy mesiac ku gyn, lebo mala som problémy so zvyškom placenty,ešte ak musím ísť. teoreticky by som sa mohla nakaziť aj v čakárni alebo od lekára. No, ale čištiť ma nečištia kvôli covid, lebo plánované hospotalizácie nie živoru potrebné nevykonavajú. Nevidím vtomto mysel, ale po 2x očkovani dr povedala, že pravdepodobne ma vyčistia.
A keď by som nemusela tak by som sa aj preto dala neskôr, lebo neskôr budú viac skúseností, informacií ☺️
@brigib no mne to moze druha dcerka doniest zo skolky.Deti su najvacsi prenasaci so slabymi priznakmi.A so soplikmi a slabym kaslom mozu ist do škôlky. Ja som sa najma chcela ockovat,aby som mohla vidiet moju rodinu na Sk, s ktorou sa kvoli corone nevidim. Tu sa da snad vsade nakazit,my tu mozme normalne chodit vonku ,na výlety bez rusok,len v obchodoch ba uzatvorenych priestoroch sa nosia masky tie FFP2.
Fiha,to je hrozne,ze ta az po ockovani mozu vysetrit.Nech uz mas to za sebou.
Tak teraz neviem,co mam s tym ockovanim robit,podpisala som to.Neviem,ci sa da cuvnut.
@miirkka1 báť sa nemusíš od očkovania, ani ja som sa nebála. Nevidím vtom dôvod. Ak máš prednostné očkovanie tak prečo to nevyužit? 🙂
Tak poviem moja mama pracuje v nemocnici. Tak hovori, že niekto má miernejší priebeh a niekto sa velmi trápi, normálne sa dusia. Ten covid ich akoby škrtil. A boli aj mladý, čo sa trápili.
No na Slovensku je zlá situácia a mali by sme nosiť rúška všade. Ale vidím( niekedy sa povozíme v aute keď dcérka ťažšie zaspáva 😂) z 10 ľudí majú 2 rúška. Ak by si chcela prísť na Sk aj tak by si musela isť do karanteny aj na test po 8 dňoch, teraz sa tak rozhodli.
@brigib no ved presne toto,moj bratranec je na covid oddeleni a ked nam vravi,ako tam zomieraju.Mne zomrela 23rocna sesternica na covid.Nie je pravda,ze zomrieraju ludia len s ochoreniami.Tak sme vozili presne nasu prvu dcerku,aby zaspala🙂 tuto druhu davam do nosica,lebo nemam cas ju vozit.Fiha ,tak to som nevedela,ze aj tak je karantena.A ja som sa tesila,ze v maji pojdeme domov,dcerku druhu ani nevidia. A ty si bola s Astrazeneca ockovana?
@miirkka1 teraz pred týždnom sprísnili, my plánujeme pokrstit marci 21 dcérku ale pravdepodobne bez krsnych rodicov, ziju v chorvatsku a kvoli karantene nepridu domov. Lebo majú prácu a kvoli nim by ah svokrovci boli v karantene tiez si to nemozu dovolit.
Uz nebudem prekladat, od novembra prekladam kvoli nim, musim sa ucit v máji budu skusky.
Mne tak povedali ze mam pfizer, 1 faze boli pfizer vakciny, teraz su astra zeneca a ma dobre vysledky.
Moja profesorka(ucil ju aj Krčméry) hovori, že podľa nej sputnik je najlepší len nemáme to povolené
@miirkka1 môj gynekolog neodporúčal žiadne očkovania
@viktory6661 asi by som hladala noveho gynekologa 🙂
@queen_mary nemyslím si neodporúčal mi to ani hematologicka ani internistka
@miirkka1 ak si doma tak počkaj neboj sa očkovať sa potom môžeš dookola koľko budeš chcieť vakcíny budú biznis je biznis
@viktory6661 tak vidim ze si z humenneho, cize neni ani divu 😅

@miirkka1 počas kojenia sa neodporúča...