Odstavili ste detičky od mliečka dobrovoľne?
Maminky poradite?
odstavili ste deticky od mliecka aj dobrovolne?
Nasa DR. mi vravela, ze uz mampomaly zacat...
tak idem po vase nazory...
co vy na to?
@dendulik82 vies co - uprimne - mna to absolutne nezaujima ci dojcis aj popri praci
Dojcila som skoro 2,5 roka a nepoznas ani mna, ani moju pracu, dovolim si povedat, ze ani nemas ponatia, co robim a ake to je narocne, a nemas sa k tomu ani co vyjadrovat a celkovo ani k druhych dojceniu
Narozdiel od niektorych z Vas neriesim Vase dojcenie a staram sa o seba
takze dufam, ze sa chapeme
@dendulik82 vobec sa nemienit ani hadat ani nic, ale je mi to suma fuk....moje dojcenie je cisto moje vec a naopak.....a nemam absolutne ziadne vycitky, ze som dojcila "len" 28 mesiacov a kombinovala aj s UM....a niektore priklady dojcenia do 5 rokov a podobne ma nijako nedostavaju do kolien....opakujem, nemam potrebu sa miesat do zivotov inych ako niektore tu (nemyslim tym zorvna teba)
@mamutka co sa tyka Dr. nie, ona netvrdila, ze umele mliecko...len, ze pomlainky odstavit.
Nasa na zaciatku malinko priberala, ale bola spokojne dobre babatko, ktore od narodenia spinka min.12hodin v kuse v noci a je kojena, takze pre mna zazrak.
Len teraz mi povedala, ze ci sa este kojime - vravim, ze ano. a ze ci to ma ako jedlo alebo od smadu, vravim, ako jedlo, lebo ona si ide este pospinkat a nic ine medzitym nepapa..tak mi povedala,ze pomalicky mozem odstavit. Tam ta debata skoncila. Myslim,ze ked jej poviem, ze chcem kojit, nic mi nepovie, ja sa len pytam na nazor.
Chcem si aj ja upravit stravu, takze uvidime, ako mliecko vydrzi...
Ja neodsudzujem mamnky, co koja 2 rocne deticky, je to kazdeho osobna vec. Ja nepatrim ani k privrzencom UM a ani 3 rocneho kojenia. ale zase je to len moj nazor. a len kvoli tomu, ze deticky uz chodia do skolky, mamicky do prace, a kojenie uz iste nie je len ako zdroj jedla, ale pre maminku nejaky ritual, ktory si uziva. Kazdy ma ine vizie, co chce davat svojmu dietatku, ja nikomu neberiem jeho zvyky. Len si vravim, ze ja som niekde "uprostred"...a pokial niekto sudi, a odsudzuje ine nazory, bohuzial, na to som tuto temu nezalozila.
Chcela som sa len poradit, ci je to ok, a ci mala malinka dost zivin - nazor vacsiny lekarov pozname, aj osobne aj z diskusii odbornych, nie na MK. Nik mliecko nezakazuje, ale ani sa nevie zhodnut na tom, ze babatko od 12 mesiacov nutne potrebuje MM, proste neublizi babatku. A ani moja Dr. ma nenuti na umele mlieko, to nebol sposob na ktory ma navadzala. Vies, co tym chcem povedat?
@mircalla prosim precitaj si znovu moj komentar.Nehovorim o tvojom ani o nikoho inom dojceni,len o svojej skusenosti.Nespochybnujem,nehodnotim,nesnazim sa vyvolat vycitky.Preto nechapem.tvoju reakciu,ze sa nemam starat do nikoho dojcenia.Teba som tam uviedla llen preto v prispevku,ze sa cast venovala dojceniu popri praci,o ktorom si pisala aj ty a pisem tam svoju skusenost.Tak jak ty v inych prispevkoh tu svoju.A tvoja reakcia mi.prisla utocna,obranna a to som teda vyvolat nechcela.
@dendulik82 Ak narážaš - možno - na mňa s tým ako som napísala o "obetovaní" a podobne. Pozri, presne ako píše mircalla, ja tiež nikoho neodsudzujem a dojčenie a všetko je každého osobná vec. A plne súhlasím s tým, čo si napísala. Ja som napísala svoje skúsenosti a tak ako som reagovala, som reagovala len preto, nakoľko nemám rada ak mi niekto podsúva to čo nie je pravda - napríklad, že je moja chyba, že sa moje deti odstavili samé vtedy kedy sa odstavili a že som to spravila naschvál. 😉 Jednoducho už nechceli......
@dendulik82 myslim, ze podstata je asi v tom, ze vacsina zien neberie dlhodobe dojcenie ako zivotne kredo a ani nema potrebu to nejako zvlast riesit, akoby nic ine neexsitovalo....jednoducho to berie tak normalne a zdravo by som povedala.
Mne akosi chyba u vacsiny mamiciek v tej druhe skupine nadhlad, tolerancia a pochopenie
Hned si mi napisala, ze ides dojcit popri praci. Ale naco? Za a) ma to ozaj nezaujima b) viem, ze sa to teoreticky da, ale jednoducho som sa rozholda to neurobit a nemyslim si, ze sme o nieco prisli
idem podla vlastneho uvazenia a zdraveho rozumu
@mircalla prepac, ty sa mozes vyjadrovat ale ja uz nie, lebo ta to nezaujima. Tak potom nerauguj do tem, pokial nevies diskutovat a kazdu reakciu vnimas vztahovacne. A pokial ta nezaujimaju ineho nazory tak temy radsej ani necitaj, lebo vsade su rozne nazory, o tom su diskusie. Niekde inde chyba tolerancia a nadhlad.Ty si napisala, ze si kvoli praci prestala dojcit a ja ze neprestanem, a? Kde je problem?Nas musi zaujimat, ze ty si prestala ale teba nie, ze ja dojcim nadalej. A nevyjadrujem sa o vacsine zien, vyjadrujem sa len o sebe, neglorifikujem to, a nenavazam sa do tych, co maju iny nazor. Kazdy ma svoje normalne a zdravo, to neznamena, ze ten druhy je nenormalny a chory.Staci respekt a pokial mas zle skusenosti s dlhodobo dojciacimi maminami, tak si to nevybijaj na mne, ani slovko proti tebe som nenapisala.
@evittam nikoho neodsudzujes? zato zosmiesnujes. vobec mi nejde o teba, pravdupovediac, tvoje nazory a skusenosti su mi tiez fuk, no vadi mi, ze sa prezentujes, akoby si prave ty mala patent na rozum. Mamila su fanaticky, zeny, vo nedajboze dojcia svoje deti dlhsie ako rok su divne... Netvrdim, ze si nieco spravila naschval, len mas zjavne ine zdroje informacii, ktore podsuvas ako jedine spravne.. Ja som napr. aj vdaka takymto info svoju dceru umelo odstavila ako 15 mesacnu, a poviem ti, ze doteraz ma to mrzi.. Syn sa bezproblemovo odstavil sam. Kazda mamicka by mala robit tak, ako citi, ze je pre jej dieta najlepsie. Howgh.
Zase sa tu nasli expertky, co idu odsudzovat tie, co nedojcili 3 roky, neurobili nic pre to, aby sa dieta neodstavilo a podobne nezmysly, uz ma unavuje tato fanaticka doba dojcenia za kazdu cenu.
Ja som moju odstavila v 14 mesiacoch, odmietala som byt v noci kazdych 1,5 hodiny hore, aby si krpata len dudlovala, lebo ona potiahla mozno pol minuty a potom si dudlovala, tak som jej to zatrhla. A pre premudrele mamicky,na UM sme nepresli, kedze ho odmietala vypit cez slamku a flase mi od narodenia zo zasady odmietala, aj cumle. A navyse to uz bolelo, kedze ma dost casto hryzla, takze ano, odstavila som ju kvoli mojej pohodlnosti.
@dendulik82 ja neriesim kto kolko koji, preco nekoji...vadi mi podsuvanie nazorov kojacich fanaticiek co je a neni spravne.....hovorim, hadam medzi ne nepratris. ja som odpovedala zakladatelke temy, ze som maleho nedobrovolne odstavila nakolko som sla do prace.
a hned: ale ved dalo sa este kojit....to inak si uz druha dlhodobo kojaca, co mi to napislala.....ano, viem, mozno dalo.....a co z toho?
@seva Veľmi zle si ma pochopila. Nie, nemám patent na rozum, ani som nechcela aby to tak vyznelo. Dlhšie dojčiace mamičky nie sú u mňa fanatičky. Fanatičky sú tie, ktoré ťa budú za každú cenu prehovárať a nahovárať ako pokračovať za akýchkoľvek okolností, to je všetko. Ako som už napísala, každá mamička vie sama čo je najlepšie a niekde som reagovala na príslušnú pani tak ako som reagovala, len preto, lebo sa mi nepáčilo ako znevažuje moje skúsenosti a to koľko som kojila a prečo a tiež som neodstavila umelo. To je všetko. A mamila? Tak to je u mňa neprofesionálny "kojoweb" - a mysli si čo chceš. Ak ti - a nielen jedna - "laktačná poradkyňa" odtiaľ poradí, že môžeš kojiť ak berieš lieky,fajčíš, piješ a podobne to u mňa nie je lak.poradkyňa ale "šuflikantka" a áno fanatička(aj tak sa to dá nazvať).
@svetka66 to, že ti povedala, že maš pomaličky odstaviť svedčí o tom, aké má vedomosti o význame dojčenia. Nejdem riešiť, čo spraví ktorá maminka, to každej osobná vec. Ale odporučanie pediatričky odstaviť ročné dieťa je vyslovené nevhodné a odporuje najnovším výsledkom výskumu, čo sa dojčenia týka. Svetová zdravotnícka organizácia po zvážení dostupných vedeckých dôkazov vydala odporúčanie nasledujúceho znenia: „Odporúčame výlučné dojčenie do 6. mesiacov a potom s postupným zavádzaním príkrmov do 2. rokov a potom ďalej tak, ako to matke a dieťaťu vyhovuje.“
@svetka66 oki dočitala som to až po prvom príspevku. Ale tak či tak, jej odporučanie odstaviť odporuje najnovším vedeckým dôkazom, podla ktorých by mala tvoja pani doktorkka postupovať. Takže nemôžem súhlasiť. Pre tvoje ročné dieťatko maešte materské mlieko a dojčenie celkovo velký význam. Samozrejme je na tvojom zvážení, dokedy budeš dojčiť, a nik ťa nebude za nič odsudzovať, ale pani doktorka ako odborníčka by mala podavať relevantné najnovšie informácie a nie zastaralé komunistické názory, ktoré su už dávno vyyvrátené.
prvé nedobrovoľne-bola som už v 3 mesiaci tehotenstva, takže na odporúčanie gynekologa, kedže prve tehu som mala urobenú serkláž a len som ležala, druhé som odstavila DOBROVOLNE po 3 rokoch a 1 mesiaci.. to už ozaj stačilo 😀 😀
@stvura poviem ti,ze v dobrom zavidim...u mna to prve cca tri mesiace bol plac a zatate zuby...no ale,podarilo sa,co sa podarilo 🙂
@svetka66 jaaj, ako dobre ti spi 😀 krasa. Nas maly bol dobry papkac, takze som mu MM kludne nechavala ako take chutovky, na uspavanie a tak. S tym nemam moc skusenost, ze by v roku stale radsej bral MM ako stravu. Ocividne staci co popapka pomimo.
Ja by som sa snazila davat trebars viac prikrmov inych a dojcit menej, ale isto nie nejak navadzat uz na odstavenie, pokial vam to obom vyhovuje. Ked si to vychutnavate, mate z otho ocividne uzitok, tak to pride samo, ked bude papat viac inych veci. Ale tak to iste aj robis a ocividne sama najlepsie citis ako je to spravne. Ja si tak myslim, ze to nechat volne plynut, myslim ze tie 3 roky to to dieta bavit nebude 😀 to je asi skor vynimocne
@svetka66 Ani ja nemam nič proti matkám čo koja dlho len si tiež myslím že po pol roku nemože byť MM plnou stravou pre dieta a ze pomaličky treba začat ucit pit z flasky ked len vodicku a pridávat normálnu stravu samozrejem popri MM ziadne UM a pomalicky davat coraz menej mliecka ... teda postupne odstavovat, ale je to kazdeho vec ked sa niekto nevie toho vzdat tak nech koji aj 5 rokov nebudem zazerat na matku ked ju uvidim na verejnosti kojit velke dieta len si myslim ze to uz nie je potrebne po 3 rokoch podotykam.... pisem tiez len svoj nazor a nechcem odsudzovat ani kojenie ani nekojenie ....kazda matka robi vsetko najlepsie ako vie pre svoje dieta....
@svetka66 ja som obe odstavila v roku, teda oni mi na to dali signaly. Starsia sa aj prisala, ale netahala, asi jej nechutilo, lebo som uz bola tehotna. Tak som prsnik zrusila
A pri mladsej to bolo ine, ona bola velka jedacka a cca medzi 10.-12. Tym mesiacom sme sa trapili, akoby sa nevedela napit tolko, aby zaspala. A tak som jej v roku dala flasu s um a ona sa krasne napila a spala a potom uz moj prsnik nechcela.
Ale mne tiez doktor vravel, ze to uz po roku nema velky zmysel. A ze aj zenino telo si potrebuje oddychnut.
@vejula Prosím ťa ani nepis, že si kojila deti do 4 rokov a 3 ročnú dcéru ešte kojis lebo budeš fanaticka. Uráža ma, že ženy ktoré koja dlhšie ako jeden rok sú považované za nie veľmi rozumné. Asi doma chodíme hore bez ako indianky a decko máme stále na ciciku. A máme nedokoncenu základnú školu, žijeme v jaskyni a kojenie je naše životné krédo. Zhrnula by som to do týchto bodov: 1. Moje kojene dieťa prijíma od 4 mesiacov aj inú stravu 2. Kojenie nepovažujem za moj celoživotný úspech ani si ním nemastim ego 3. Mám vysokú školu a vodičský preukaz, snáď nie som úplne hlúpa 4. Nikdy som naplánovala kojit do 2 rokov, dokonca som si myslela, že ja kojit nebudem 5. Je mu jedno, či ostatné matky koja a koľko koja 6. Nečítam mamilu.

@junova ja nevravim ze v pol roku treba odstavit ale pomaly postupne zacat ucit pit z flasky nevravim ze mlieko a zacat dieta prikrmovat normalnou stravou a ani netvrdim ze deti kojene 2 roky su nesamostatne ja som pisala ze sa mi zda moc ked matka koji viac ako 3 rocne dieta....