Rozhodli ste sa dobrovoľne nedojčiť?

16. mar 2024

Je tu nejaka mamicka, ktora sa rozhodla dobrovolne nekojit a od zaciatku davat flasku? Mam od toho len kusocek, tak chcem pocut zopar nazorov. Dakujem

doriiis
16. mar 2024

Áno ja.Prve dieťa po dvoch týždňoch,druhé od pôrodu.

autor
16. mar 2024

@doriiis ano? A dovody? Som zla matka ze chcem nekojit?

yoxinka
16. mar 2024

Ja som mala pri prvom také obrovské problémy s kojením, že po pôrode druhého som bola rozhodnutá nekojiť. V nemocke ale bola super laktačná a tá ma ukecala a pomohla mi veľmi, tak som nakoniec kojila. A kojila som aj tretie dieťa. Podľa mňa, nie si zlá matka, keď chceš nekojiť, lebo kvalita matky sa nemeria kojením 💪🤞

andreakotesova
16. mar 2024

Ja som dojčila, no nie preto, lebo som lepšia matka, ale preto, lebo som bola lenivá matka 🤣😅

autor
16. mar 2024

@andreakotesova aj ja si pridem leniva a nie je prave flaska jednoduchsia?

jeanne14
16. mar 2024

Áno na, druhé dieťa. S prvým som sa potrapila polroka. Ma tu zožerú keď píšem potrapila ale áno bolo to trápenie a obrovské. Bojovali sme obaja. Nepomohla ani laktačná, ani žiadne doplnky na tvorbu mliečka, syn nervózny, ja nervozna. Už vtedy som si povedala keď raz bude druhé, tak ani skúšať nebudem. Nakoniec som tomu skúsila dať šancu, prvý týždeň. Prišli totiž trosku výčitky, že keď som to dala s prvým tak predsa skúsime, možno to pôjde. No nebolo času na nejaké smútky a výčitky.

andreakotesova
16. mar 2024

Podľa mňa nie. V noci/cez den som nemusela chodiť zarábať mlieko. Otrcila som prso a bolo. Aj som ležala popritom 😅 a veľakrát sme obaja zaspali pri dojceni 🤣

maminkadeticiek
16. mar 2024

Ja som si musela mlieko vydriet ale rada som to urobila.Nemala by som nervy furt riesit pripravu a ohrievanie mlieka.Fakt si to neviem.v noci ani predstavit 😱Znama sa rozhodla nekojit,dobrovolne a okolie si ju bohuzial dost podalo za ti.

lasona
16. mar 2024

Pre mňa fľaša jednoduchšia. Nekojila som, a nepovažujem sa za zlú matku.

anavixy
16. mar 2024

Nie si zla matka preto, ze chces nekojit, neblazni 🙂 Ani jedno nie je len lahsie alebo len tazsie, vsetko ma svoje pre a proti. Dojcenie je najlepsie pre dieta, ale nie je to jediny sposob, nie je to znamka lepsej mamy, nie je to ani znamka starostlivejsej mamy. Je to len a len tvoje rozhodnutie a nikomu do toho nic nie je. Nikomu nemusis vysvetlova ani svoje dovody, ked chces mat pokoj, povedz ze si nemala mlieko a hotovo.
A ano, niekedy je to trapenia, boj, premahanie sa, niekomu to ide lahko a prirodzene, zbytocne sa budu zeny predhanat kto ako kolko dojcil, podla mna dojcenie ma byt laskave, pokial to mas robit nasilu a s nevolou ci odporom, tak to nerob. Pokial este nie si skalopevne presvedcena, tak to vyskusaj a uvidis, mozno zmenis nazor.

yanni
16. mar 2024

ja som leniva matka. Kojenie, ked to ide, je jednoduchsie a naozaj pre tie lenive. Absolutne by sa mi nechcelo vstavat v noci xkrat a zarabat mlieko. Alebo nebstavat, ale vecer pripravit xy porcii na celu noc a v termoske vodu a zarabat. Moje deti v noci zamrncali, strcila som im prso, nasucali sa a spali dalej. Ziadne velke kriky pokym sa mlieko zarobilo a vychladlo na tu spravnu teplotu. Taktiez vonku, na cestach atd. My sme vela cestovali. Neviem si predstavit niekde na letisku alebo v lietadle, vo vlaku atd. zarabat mlieko. A o batozine ani nehovorim. Flasticky, dozicky, termosky. Plus hygiena. Vyvarat, sterilizovat, umyvat.
Ale nie, ak nechces nemusis. Je to tvoje rozhodnutie a nikto ti nema co do toho kecat. To ci niekto koji, nosi atd. nerobi z matky lepsiu ci horsiu. Budes tak isto dobra mama ako aj mama kojacia.

lianka123
16. mar 2024

Ja, obe deti

miricka77
16. mar 2024

Mám tri deti,prvé som kojila ako besna,vtedy to bol trend a nekojit bolo “trestne”.Bradavky zodraté,dieťa hore v noci aj 8 krát,ale bola som premotivovana kojomatka.Druhe mám dvojičky,mlieko skoro žiadne som nemala,tri týždne mi naťahovali sestričky prsia v nemocnici,doma som sa ešte mesiac trápila,striedavo mali prsník a fľašku,potom som to vzdala.
Teraz mám 47,ale keby som mala mať teraz dieta(akože),hneď v nemocnici by som požiadala o zastavenie laktácie.Mne z toho sibalo,trápenie strašne,stres a aj keď som mala pri synovi mlieko,neužívala som si to a nič úžasne to pre mňa nebolo.Ja som bola rada,keď to skončilo.
Chapem ženy,ktoré to vnímajú ako niečo krasne,ale ja to niesom.
Na záver len toľko,ja niesom kojená,ani moje dvojičky,ale našťastie sme zdravé,dievčatá majú 9 rokov,ešte nikdy nemali antibiotiká.
Držím palce.

jajanka31
16. mar 2024

Ja som pol roka odsavala a krmili sme z flase. Kedze syn sa narodil a mal 1370g. Potrebovali sme presne vediet kolko zjedol aby sme si boli isty ze to urcite zjedol.. kojit som ho nemohla lebo nemal silu si vytiahnut napriklad 90 ml mlieka.. niekedy s tym mala problem aj odsavacka. skladovali sme zapisovali a ked som sa rozhodla konecne s tym po pol roku seknut velmi mi odlahlo. Bol to strasny boj. Kupili sme mlieko, na flasu bol zvyknuty tak uz len pil.
Teraz som zas tehotna a viem ze skusim kojit ale ked to pojde tak tazko tak to vzdam.. a teda dufam ze uz sa nam nenarodi dietatko tak skoro a tak male. A nikomu sa nebudem spovedat preco to robim tak ci tak.. nikdy nezabudnem ked mi kamoska povedala. Nech mu nedavaju flasu hned si ho pytaj nech ti ho prilozia lebo mlieko je strasne dolezite.. nedokazala si spojit ze moj syn bol v inkubatore, jeho davka bola 9ml mlieka ktoru jedol cez nos cez hadicku a na ruky som si ho 1. X vzala po tyzdni.. proste ludia nechapu okolnosti len poucuju.. este sa pohorsovala po 2 mesiacoch ze pije z flase. Aj ked moje mlieko..

killfish
16. mar 2024

@andreakotesova presneee :D tiež si hovorím že som lenivá matka, neviem.ako by som zvládala ísť v noci robiť nejaké mlieko 🙈

A naozaj to nemá nic s tým zlá alebo dobrá matka 🙂

zuzanockamt
16. mar 2024

@yanni A ako vieš, ako to vyzerá pri nedojčení, keď si dojčila? 😊 Absolútne nemôžem súhlasiť s niektorými vecami, ktoré popisuješ. Vyskúšala som aj, aj. Dojčenie našťastie len krátko a fľaša je úplne bez problémov, jednoduchšie vo všetkom.

jajanka31
16. mar 2024

@miricka77 no ono moze zene fakt z toho sibnut.. mozno to dnes volaju akokolvek anglicky ale moja babka vzdy vravievala ze zena moze z toho blazdnit ked sa jej dostane mlieko do hlavy... obrazne povedane... a treba toto zene, matke... taketo stresy a trapenie.. naco.. ma si uzivat dieta a to dieta hlavne potrebuje matku v pohode.. znama ze to mas ake jednoduche s umelym a my sme 6 x v noci vstavali a tak jej vravim krabica 16 eur. Vystaci tak na 7 az 10 dni.. tak ostala zhrozena a stastna ze vstavala 6 x a nemusela platit...vsetko ma svoje pre a proti..

jajanka31
16. mar 2024

@zuzanockamt fakt je v tom ze flasu moze spravit hocikto,manzel, babka, atd... a tiez viete kolko dieta vypije. Nic take ze si cucne a o pol hodiny chce zas... vypije 120 a mate 4 hodiny pokoj.. teda aj flasa ma velke vyhody..

yanni
16. mar 2024

@zuzanockamt mne to stacilo milionkrat vidiet. Decka vrieskali pokym matky zarobili na letisku mlieko, popripade v lietadle o tretej v noci, letuska letela cez lietadlo s horucou vodou a decko si islo pluca vyvrieskat. Moja mala len zamrncala, ani nevedeli, kolkokrat som ju pocas tych dlhych nocnych letov dojcila. A to ta najmladsia bola cez den neskutocne urevana. V noci by som nevladala ppobehovat xy krat po dome a zarabat mlieko. A tie flasa v prirucnej batozine by mi tiez zavadzali. Mala som co trepat aj bez flias. Ono moztno s jednym kojenco ok, ale ked mas viac malych deti a musis aj pre ne brat na cesty nejake snacky atd, tak to uz nie je taka sranda.

yanni
16. mar 2024

@jajanka31 Tak ale zena, ktora koji a dieta si casom pozna, vie, ci si len cuclo alebo sa dosytosti najedlo. Caste kojenie mas tak na zaciatku. Casom sa to stabilizuje a aj kojene dieta vydrzi niekolko hodin bez pitia.

zuzanockamt
16. mar 2024

@jajanka31 S tým tiež nemôžem súhlasiť, že 4 hodiny pokoj 😂 Asi závisí od dieťaťa, vždy som kŕmila na požiadanie.

@yanni Ja som s malými deťmi lietať nemusela. V noci od hladu tiež nikdy nevrešťali. Mám brutálny inštinkt a zobudila som sa už vtedy, keď sa začali mrviť a keď už boli prebudení, fľaša bola nachystaná a v ústach 😊 Všetko bez vreskotu. A vekový rozdiel som si zabezpečila tak, aby bola spokojnosť a žiadne stresy. To treba vedieť 😊

letfenixa
16. mar 2024

Kojila som plus UM, pretože som mala málo mlieka, do roka. Potom už len UM.

jajanka31
16. mar 2024

@yanni lenze pri flasi nebehate po byte v noci kazdu pol hodinu lebo dieta sa naje o 21. Potom o pol noci dostane davku.. mozno trochu viac nez bezne a spi do piatej.. a vy tiez.. ak mate dieta ktore nieco neboli. Reflux koliky atd.. teda nerobite ziadne nocne nalety.. a tiez neexistuje ziadne cakanie kym vychladne mlieko.. ja mam uzasneho manzela dal mi dieta do postele.. a isiel spravit mlieko uz vedel ze na teplotu 38 potrebuje 35 sekund v mikrovlnke.. a do minuty bol pri nas s mliekom syncek vypil a bol prelozeny do postielky.. ziadne vyspavanie pri nas a padanie z postele. Nikdy nemal problem spat sam vo svojej postely..

jajanka31
16. mar 2024

@zuzanockamt ani moje nikdy nevrestalo.. vedelo ze dostane.. moj nespal 4 hodiny lebo kazde 3 sme ho museli budit na jedlo.. ale sesra pouziva um a prespalo jej teda aj 5 hodin.. lebo synovec nemal koliky ani ziaden problem vypil a spal ako babatko 🙂 je to individualne..

henka123123
16. mar 2024

Pri oboch som uz dopredu ako isla rodit kupila domov umele a ked budem mat tretie.tiez tak urobim

lucia13022023
16. mar 2024

Ja som nekojila. Bolo mi to vyslovene nechutne. Neviem prečo, ale keď som videla obrázky už starších detí ako jedno prso v ústach, druhé zmolili v ruke, bolo mi z toho normálne zle. A moje psychika mi je prednejšia ako kojenie 🤷‍♀️
A ešte čo sa týka toho co je jednoduchšie, tak moja mamina mňa kojila, sestru nie, vravela ze kojenie je omnoho lepšie co sa tyka pripravi, vždy ma správnu teplotu, dieťa si samé koriguje koľko cche atď..
Sesternica taktiež aj kojila a druhe je na UM a vravela ze UM a flasa je oveľa jednoduchšie,lepšie dieťa spi, urobiť mlieko trvá 10s... Takže je to asi o preferencií, mňa nikdy nejak robenie mlieka neobtazovalo, skôr rozmýšľať ako dieťa na dojčiť v zime napr by bolo za mňa ne príjemnejšie ako vytiahnuť mlieko a termosku🤷‍♀️
A názory ľudí sa líšia, ale nikdy by ma nezaujímal názor okolia alebo tak.. Proste moje telo, moje rozhodnutie.
Inak minule som sa dobre zasmiala na jednej žene tu z MK, keď radila o prikrmoch, že pokiaľ je dieťa krmene reklamným práškovým preparátom tak neviem co 🤣🤣 takýchto ľudí jedným uchom dnu, druhým von.

jajanka31
16. mar 2024

@zuzanockamt budem sa opakovat ale najhorsie je odsavat a ohrievat, to musi ist do vodneho kupela a to trvalo dlhsie.. ale pokial ho jeden prebalil druhy zohrial mlieko a potom uz trebalo len zas uspat.. co bol casto problem ale podstatne bolo aby jedol a priberal..

cecilia29
16. mar 2024

Ja som lenivá matka a kojim :D prvé dve deti do 2 rokov. , hádam aj tretie bude toľko. Ja len ze je dojcena a krásne prespi celú noc.

zuzanockamt
16. mar 2024

@jajanka31 Ja som odsávať nemala čo, pre mňa bolo UM vykúpením, dojčenie je jedna katastrofa, mám k tomu vyslovene odpor. Deti boli hneď na UM spokojnejšie. Nedám na to dopustiť.

fairyy
16. mar 2024

ja neviem preco si vsetky zeny co kojili myslia, ze vsetky tie co nekoja v noci niekam behaju... v davkovacoch nadavkovane mlieko na najblizsie 4 davky a aj tak budem potrebovat jednu... rychlovarna kanvica s ukazovatelom teploty alebo neskor som zohnala aj termosku s ukazovatelom teploty ...teda kdekolvek som zarobila mlieko do par sekund...rozdiel oproti dnom ked som kojila bolo len v tom, ze som na to musela mysliet vopred ....a mne mlieko zo dna na den zmizlo doslova... a priznam sa bola som stastna, ze je koniec