Okamžité odstavenie od prsníka

krukky
10. jan 2017

Prosím každú maminu, ktorá urobila rázny krok - koniec kojeniu zo dňa na deň, nie postupne ako ste to urobili?
Aký to malo priebeh? Ako dlho trvalo kým dieťa prestalo vyžadovať prso?
Mám 8 mesačné dieťatko, v noci nonstop cucá prso, zase má obdobie, že som ,,jej cumlík". Zaspáva výlučne na prse, prípadne na rukách ale zachvíľku sa zobudí aj tak hľadá prso, ale nie kvôli hladu.
Veľmi ju ľúbim, bojím sa aká bude reakcia, ale cítim, že som už otrokom kojenia, už to nie je o tom že je kojenie krásne, prospešné, dôležité a vyhovuje obom...Príkmy jedáva relatívne v pohodičke ale aj tak gro tvorí mliečko.
Od marca nastupujem do práce na polovičný úväzok, myslela som, že to zvládneme s odsávaním, ale tie noci sú hrozné a ja nebudem vládať pracovať a zároveň byť pohodovou mamou, ak budem stále ,,dojička na celú noc"
Dcérka však nechce fľašu, cumlík (pije len z pohárika), ako to mám teda urobiť. Som zúfalá....

maarlie
10. jan 2017

Malý bude mať teraz 2roky. Do júla bol pricucnutý minimálne 12x za deň. Bolo to na palicu, tak som prestala núkať a dala len keď si vypýtal, čo sa v septembri ustálilo na 2x za deň a 1-3x za noc. V októbri ochorel, začal v noci pýtať aj každú hodinu, tak som po 2 týždňoch odmietla kojiť v noci. Navyše chceme súrodenca a ideálne do 3 rokov kvôli reťazovému pôrodu a keďže podľa sledovania hlienov a teploty som posledné 3 mesiace nemala ovuláciu, nastalo včera rázne STOP. Náš skúša, pred spaním pýta, ale dá sa ukecať. Zatiaľ teda sa mi ho podarilo 3x uspať bez kojenia, uvidíme ako to bude pokračovať....tebe neostáva nič iné, len tú fľašu núkať...možno skúsiť inú nie klasickú cumlíkovú?

0silvia0
10. jan 2017

@krukky ja som urobila tento rázny krok pri synovi. Ale on mal už 1,5 roka a tiež bol prsový a mliekový závislák, v noci nalepený na cecku aj 10-krát. Pediatrička mi už od jeho roka vravela, aby som ho odstavila, že je zbytočne tučný. Vraj som mala silné mlieko, nakoľko od môjho mlieka veľmi priberal. Nechcela som ho takto násilím odstavovať, ale dostal nejakú silnú hnačku a pediatrička mi odporučila nedávať mu ani materské mlieko. Bol to pre mňa horor, ale rozhodla som sa pri tejto príležitosti ho odstaviť úplne, nemalo význam ho držať bez mlieka 3-4 dni a potom zasa ho začať dojčiť. Okrem toho som chcela otehotnieť a vôbec som nemala menzes. Celý deň vrieskal, plakal a pýtal "cece". Skúšal pýtať ešte druhý deň, na tretí deň už zabudol a do týždňa nevedel, že bol niekedy dojčený. Pre mňa to bolo psychicky náročné a ľutujem, že som sa takto rozhodla, ale ty máš inú situáciu kvôli práci.

krukky
autor
10. jan 2017

@maarlie ozvi sa potom ze ako pokracujete,ja zacinam od zajtra...

misinka26
10. jan 2017

Môj malý mal 20 mesiacov keď som ho " na tvrdo " odstavila, bohužiaľ inak to nešlo lebo po dobrotky veľmi ručal, keď som mu nechcela didi dať ☹ tak ho zobral muž na 4 dni k svokrovcom ... prvá noc preplakaná ale potom to už bolo lepšie ... môj nechcel ani fľašu a odmietol v ten istý deň aj cumeľ ... inak on to zvládol lepšie ak ja lebo mne aj napriek liekom laktácia prešla až po 2 týždňoch čo som sa viazala ☹ ...Držím palce treba vydržať 🙂

krukky
autor
10. jan 2017

@0silvia0 naozaj len tri dni velmi si ma potesila ja som sa bala ze to bude aj 2-3 tyzdne a ze pocas tohto obdobia s manzelom skolabujeme... 😉

guiseppinka
10. jan 2017

Moja 1.5 rocna posledne 2 mesiace pytala nonstop stale... dovtedy sme sli len vecer a v noci... potom katastrofa. Zobrala som ju na ruky, zacala ma vyzliekat a ham ham... na vianoce som spravila razny krok... natrela bradavky citronom vysvetlila, ze mliecko sa pokazilo. Nevedela to pochopit, tak som dala ochutnat... spravila som to aj v noci a rano. Samozrejme som mala nachystanu flasu a tu bez reptania vypila. Na druhy den uz sama ukazala mliexko neni... a teraz tiez tak ukaze ham ham a neni...

krukky
autor
10. jan 2017

@guiseppinka jake zlate ze pokazene mliecko... moja mala to este nema sancu chapat ale mozno by ju ta kysla chut aspon trosku odradila.

maminecka2
10. jan 2017

@krukky Ahoj, moja sestra to prave preziva, ale maly uz ma vyse 2 r. Pytal stale, cez den 20x, v noci co hodinu, skusala, vysvetlovala, cici natrete Genciankou ze pokazene, nepomahalo, strasne plakal, takze jedine riesenie bolo odlifrovat sa na par dni z domu. A bez nej celkom OK, trosku poplakal, ale dal sa zahovorit. Po navrate trochu skusal, pytal, ale celkom v pohode, zatial su spolu len jeden den tak uvidime ako budu pokracovat.
Len ona ma vyhodu ze maly uz nepotrebuje mlieko, je uz na plnej strave, Ty to budes mat tazke s tym ze mlieko este potrebuje.

maminecka2
10. jan 2017

@krukky Ja by som asi tu kyslu chut neskusala u tak malinkeho baba, nech si to nespoji s mliekom ako takym alebo cumlami na flasi.

krukky
autor
10. jan 2017

@maminecka2 presne toto mi hovorila svokra ze mam jej malu nechat na cely vikend ze ona ju odnauci,lebo svagrina bola na hospitalizovana a zo dna na den chlapca odstavila. Je pravda ze ked ma mala nevidi je viac ,,ubavitelna" ked ma vidi hned mrnci a place za prsom. Mam pocit ze moje dieta ma vidi ako JEDNO VELKE PRSO ;)
To by som ale nedokazala,nechat ju v tomto veku svokre na dva dni,velmi by som sa bala o nu ako to zvlada...

maminecka2
10. jan 2017

@krukky Nesmies mat obavy a musis trosku aj inym doverovat, ved vychovala Tvojho muza a prezil, nie? 😉
Este mi napadlo skusit odstranit len to nocne kojenie- dat malu spat na noc do inej izby, najlepsie prve dni s manzelom, ked bude v noci pytat dat flasku s mliekom, vodou, povedat ze ine nema. Postupne by uz asi prespala celu noc. A ked to inak nepojde nechat ju tej svokre.

babatkoo
10. jan 2017

@0silvia0 ahoj, svoje mlieko si nahradila umelym? Ked v noci zaplace ci mu davas pit iba vodu alebo cajik alebo este aj jednu davku umeleho? Tiez sa chystam na tuto velku udalost. Moj ma 20 mesiacov a v noci je to hrozne. Tiez som ozuzlavana 😴 dakujem

babatkoo
10. jan 2017

Baby a ako riesite mlieko v prsiach? Mam si zbehnut gynekologovi pre tabletky? Uz somala raz zapalene prsia a viac to zazit nechcem :(

krukky
autor
10. jan 2017

@maminecka2 jasne chapem vychovala dve deti a vyzeraju byt v pohodicke ale uz je to 30 rokov 🙂
Skor ide o to ze svokra aj ked je inak v pohode ma trochu inu predstavu o tom co mala moze jest v tomto veku. Davala jej tvaroh,lyzicu namocenu do medu pripadne do cukru,cez vianoce ochutnavat kolace a podobne vychytavky takze mi potom mala nechcela zeleninu lebo skusila ine mnamky. A hlavne minule mi povedala ci jej uz davam kravske mlieko takze sa bojim co by mala prezila za tie dva dni...

0silvia0
10. jan 2017

@babatkoo môj syn má dnes už 15 rokov, takže toto sa udialo už dávno. Ale moje deti nikdy nemali ani cumle, ani nechceli nikdy flase, ani čaje, pili len čistú vodu z pohárika. Ani umelé mlieko nikdy nechceli. Takže keď sa v noci prebral, napil sa len čistej vody z pohára a spal ďalej. Dcéru som dojčila do troch rokov, tá vôbec nebola taký ceckový maniak...😔
Ohľadne tých pŕs, mne mlieko odišlo samo a to som zapálené prsia mávala dosť často, vôbec som to neriešila s lekárom, ani som si ich neuväzovala. Keď nebolo odsávané, stratilo sa...

maarlie
10. jan 2017

@babatkoo ja som posledný cca 6-8 týždňov kojila už len 2x za deň, tiež som čakala, že včera večer mi pôjde mliekarne roztrhnúť,ale doteraz v pohode. pravý, z ktorého pil častejšie je väčší, na dotyk nie e citlivý ale tuhší... uvidíme ako bude ďalej. zatiaľ popíjam šalviový a mätový čaj, chcem skúsiť studené obklady.

babatkoo
10. jan 2017

@maarlie ja som pred 5 rokmi prisla o dvojicky a mala som vela mlieka. Doktor mi vtedu dal nejake lieky a zavazovala som si prsia s obvazom ale aj tak trvalo mesiac kym som mlieko pretala mat. Toho sa tak bojim :( tiez tuzim po druhom ale vidim ze mi blbne ovulacia. Mrchu som dostala rok po porode takze este aj tie hormony su zblbnute. Fuu budem musiet zabojovat 🙂

kp7333
10. jan 2017

Zo dna na den by som asi neodstavovala, skor postupne. Bude to lepsie pre teba, aj pre nu. Zacni tym, ze si upravite rezim kojenia cez den - nebudes kojit na poziadanie, ale v pravidelnych intervaloch a vzdy po jedle - napriklad rano, na obed a vecer. Postupne budes uberat denne kojenia a nahradzat inou stravou a doplnat tekutiny vodou ci cajom. Pospostupne zavadzaj mliecne vyrobky - jogurty, syry, kase, mliecne polievky. Od jedneho roka mozes skusit kravske mlieko, ci kakao z poharika. Vecer si treba nechat odstup medzi kojenim a zaspavanim aspon pol hodinu. No a treba naucit dieta zaspat same v postielke. Tiez je dobre, ak nebude spat v jednej miestnosti s tebou. A ked sa v noci zobudi, lepsie ked k nej vstane otec alebo svokra. Prestane ju to bavit a obmedzi budenie. Skus takto postupne. Ak to nepojde, potom pristup na radikalne riesenie ako navrhuje svokra.

blabla195
10. jan 2017

Moju som v 11m odstavila od nocneho kojenia a v roku uplne. Najlepsie je, ak s nou nebudes spat ty, ale napr. manzel. U nas to boli 3 noci revu, fakt velky plac, musis byt odhodlana (ja som mala zdrav.dovody) a asi tyzden este cez den skusala a potom zabudla. Odvtedy nepije ziadne mlieko, skusali sme vsetko.
Neodporucam v noci nahradzat kojenie nicim, lebo hrozi, ze sa bude budit na vodu/mliecko....
8-mesacnej to este nevysvetlis....

bienennest
10. jan 2017

@krukky Ahoj, mala by si ju odstavovat postupne, nielen kvoli tvojej malickej ale aj kvoli tvojmu telu aby malo cas znizovat produkciu mlieka, inak ti hrozia komplikacie (ako zapal mliecnych zliaz a pod). Zacni prikrmovanim kasickami na obed, neskor pridaj ranajky a veceru. Kludne ju mozes za odmenu za spananie kasicky na zaciatku na zaver trosku kojit a postupne aj od toho odvykat.
Tak ju postupne odnaucis od kojenia pocas dna a vecer a v noci ju kludne mozes nadalj kojit pokial si to bude vyzadovat (to zvkadnes aj popri robote). Kedze je materske mlieko sladke, skus sa zamerat na sladke kasicky, tie chutia vacsine babätiek (mrkva, sladky zemiak, banan, atd.)
Na dudlik ju uz navykat nemusis, ten saci reflex, ktorym sa upokojuju babätka pri dudlovani zacina okolo 7. mesiaca miznut, potom uz je to len zlozvyk.

maarlie
10. jan 2017

@babatkoo no s tým babatko to máme podobné...skúšame polroka a nič, sledujem teplotu, hlieny, robila som si ovu testy posledné 3 mesiace, tiež som bez aj keď menzes mám...už je dosť starý, zje a vypije všetko, zatiaľ to berie možno statočnejšie než ja :D dnes naobed som 36hodín od posledného kojenia, zatiaľ sa to dá vydržať,ale večer asi budem musieť trošku odstriekať aspoň ručne

maminecka2
10. jan 2017

@babatkoo Ahoj, sestra si tviazala prsia, stale aj na noc aspon podprsenka, ked citila velke tlaky trosku odstriekala, len malinko a povolilo.

maminecka2
10. jan 2017

@krukky To ako moj svokor, len som naprazdno prehltala a gulala ocami... A keby bol s nimi aj muz a korigoval? Alebo ju zverit niekomu inemu- len muzovi, mame.... Joj no to mas tazke takto 😵

maminecka2
10. jan 2017

@bienennest No len ju nici hlavne to nocne kojenie ze sa vobec nevyspi, to je problem ist potom pracovat

veronika295
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veronika295
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
krukky
autor
10. jan 2017

Baby dakujem kazdej za rady aj skusenosti. Som odhodlana urobit to aj ked mi za tymto obdobim ked je malicka pri mne najblizsie a potrebuje ma viac ako hocikoho bude urcitym sposobom luto...ale musim to urobit razne a co najskor aby som tesne pred nastupom do prace nebola v strese este aj z tohto..

bienennest
10. jan 2017

@maminecka2 to ti verim, je to narocne ale postupom casu si deti odvyknu v noci papat..kojenie v noci je este vzdy lepsie ako pripravovat flasku..neboj, do 18-tky sa v noci budit nebude..😊..ja som tiez pracovala,tak to poznam, ale na vsetko sa da zvyknut..len sa kvoli tomu zbytocne nestresuj a vychutnavaj si prvy rocik..ten je nezabudnutelny

maminecka2
10. jan 2017

@bienennest Dik, ale ten problem ma zakladatelka temy nie ja 😉
Ale inak momentalne mam aj ja 8 mesacnu babiku (a este dvoch indianov), takze si to uzivam vo velkom- teda kolko mi sily a cas stacia 🙂

alby2014
10. jan 2017

@bienennest no o tej flasi a ake je to tazke v noci prirpavit. Ja som nevedela kojit leziacky, vzdy som si musela sadnut, maleho napolohovat, potom skusit nezaspat pri tom...omg. Sunar vyzera nasledovne, v termoske tepla vody, velda studena vo flaske pripravena davka zmieam, zatrepem, maly pije...Cely proces trva sekundy plus pitie...mne to pride o milion precent jednoduchsie ako kojenie.