Prečo sa niektoré maminy hrnú do dojčenia?
Vie mi niekto na tuto otazku dat odpoved? 🙄 🙄
Nechapem a znova nechapem.. Je to o nejakej pomyslenej ciarke do zivotopisu "aj ja, aj ja som dojcila" alebo.. ?
Mozno som len znechutena otazkami typu, ako sa mi zmenia prsia, ako mam ukoncit nocne dojcenie, ako mam zaviest UM..?
Len chcem podotknut, ze nie som proti UM, chapem, ano CHAPEM mamy ktore sa rozhodnu nedojcit a spolucitim s mamami, ktorym sa dojcit nepodarilo aj ked sa velmi snazili, ale naco zacat ked o par mesiacov, bez akychkolvek problemov, chcem to vsetko ukoncit a nahradit MM UM?? 🙄
Dojcenie je predsa najdolezitejsie cim je dieta mladsie, cim je dieta starsie, tak tym menej. Takze je vzdy lepsie pre zenu dojcit 3 mesiace ako vobec. A urcite je dolezitejsie dojcit dalsie 3 mesiace nez 12 alebo 15. Neporovnatelne vyznamnejsie je dojcit prvych 6 mesiacov, nez druhych 6 mesiacov, atd.
A elasticita poprsia nezavisi od dlzky dojcenia, ale od tehotenskych hormonov, takze co sa toho tyka je uplne jedno ci zena dojci(la) alebo nie.
Prečo sa admini hrnú do kozmetických zmien názvov tém, ktoré spravia otázku totálne nezmyselnou? V poslednej dobe sú do toho nejakí hrrr 😉
@ivv zijem v krajine,kde sa ta zdravotna sestra po porode hned opyta ci planujes dojcit,alebo planujes dat UM...a 90% irskych zien okamzite si pyta pripravenu flasku UM...a co?Nie je to snad jej starost,jej dieta,jej volba?Ci si naozaj myslis,ze tie zeny nemaju dost informacii o tom,ze ake je dojcenie prospesne pre dieta....neboj sa...informacii je dost.jednoducho je tu taka mentalita zien....a plus k tomu znacne napomaha aj irsky system materskej dovolenky,ktora je 6 mesiacov..nie ako na SK 3 roky.Tu si toho zeny moc nenavyberaju...po 6 mesiacoch ma sice moznost ostat doma dalsie 4 mesiace neplatenej predlzenej materskej...ale ak ratam dobre..tak nedostaneme sa tak ci tak ani k 1 roku zivota dietata...a uprimne povedane nie kazda rodina si moze dovolit byt 4 mesiace odkazana na prijem len jednej osoby...a zial pri 14 %nezamestnanosti casto ani ten 1 rodic nepracuje.....viem,to nema nic spolocne s dojcenim,ale ma to vela spolocneho s tym,ze zena,ktora je zakonom obmedzena iba na 6 mesiacov materskej dovolenky sa lahko moze dostat do konfliktu s tym ci vobec zacat dojcit...nie je to az take absurdne si to predstavit a osobne si myslim,ze to nie je ani dych vyrazajuci fakt,ale viem,ze maminky,ktore su uspesne dojciace matky to mozu brat uplne z ineho uhla pohladu.vsak nie kazdy dokaze pochopit ako sa jedna matka moze vzdat moznosti dojcit...co i len na kratku dobu....myslim si,ze to nie o pochopeni....ale o niecom uplne inom.stale si budem stat za tym co som uz napisala....riesis veci,ktore aj tak nevyriesis iba diskutujes a rozmyslas nad niecim cim nie si ty osobne spokojna...a mozno aj mnoho inych zien,ale pravo na slobodu v akejkolvek forme ccize aj v nazore....na to ma kazda jedna matka ci uz dojciaca ako ty,alebo nedojciaca.ty si vo svojom prispevku nevyjadrila nazor...bolo to tvoje opovrhovanie a mozno aj hnev....na rozdiel od teba moj prispevok povazujem za svoj nazor. 🙂
@ivv no povodna otazka dava vecsi zmysel ale tak ked zacnes dojcit tak nikdy nevies kedy dojcit prestanes..ci?mama nieje stroj na vyrobu mlieka a fakt fandim tym mamam ktore dojcia dlho,ze im bolo dopriate ale teda co potom tie ktore potrebuju skoncit z roznych dovodov?Nemozu sa pytat ako na to?Nemozu riesit prsia lebo dojcili len par mesiacov?Nemozu sa pokusat naucit dieta na UM?Poslednu dobu mam pocit ze uz nikto sa na koniku nemoze nic opytat lebo sa mu ujde akurat tak kritika ☹ Uzivaj si to ze mozes tak dlho dojcit a neries maminy ktore tak urobit nemohli ci nechceli a dovolili si polozit otazku.....
Dojčenie rozhodne zmysel má, aj v prípade že ide o krátkodobé dojčenie, je to vždy lepšie akoby malo byť dieťa hned na UM ked nemusí. Ja som dieťa kojila len 5 mesiacov lebo sa viac nepodarilo, nemala som v pláne kojiť roky ale určite by som neodoprela bábu MM len preto že šlo len o pár mesiacov. Nemyslím si že sa to neoplatilo alebo že by to nemalo zmysel. 😕
@cmulinko ja si nemôžem pomôcť, ale ta fraza, že každa matka ma pravo rozhodnuť o tom či bude dojčiť, my v pripomina sice v ovela miernejšom meritku frazu, každa žena ma pravo rozhodovať o sovjom tele v pripade potratov..... Viem že to nieje iste, ja len že vždy ked tu čitam to "pravo matky na volbu" tak ma to napadne. Ja si myslim, že by ženy maly pozerať hlavne na to pravo dieťaťa... Nechcem sa nikoho dotknuť.... Nepišem o ženach ktore dojčiť z nejakych vaažnych dôvodov (relativne) nemohli
@vejula kazdej vec naozaj. Ako aj sposob porodu. Lebo aj do toho sa tu rady stareju mysie varechy. Ja potom klido pido mozem vyrukovat s pravami dietata v pripade matiek, ktore nestravuju svoje deti bio tak ako ja. No ako k tomu pride ich dieta, ked ich matka stope svinstvami plnymi chemie? Kazdy zijeme svoj zivot a hadam vieme kazda jedna viac ci menej zvazit co je pre nasi deti vhodne. Zbytocne bude nejaka kojit o dusu aj sedem rokov, ked nasledne prejde na parecky, hranolky a podobne laskominky, vsak? O co je lepsia taka matka? Par mesiacov ci rokov kojenia nas este dobrymi matkami nerobi. Ten kumst je o cosi komplexnejsi. 😉
@cmulinko ja lenze k tej "matetskej". Ani na slovensku nie je 3r, to je rodičovská dovolenka. Žijeme v krajine, kde je materska 16t, nie pol roka a poznam pracujuce dojciace matky aj matky, ktoré dojcili 2m a potom kvoli práci prechadzali na flasu.
@blanblan Blani, slovensko nie je dojciace ale natolko netolerantne, ze si skoro ziadna žena nedovolí povedat, ze nedojci, lebo nechce.
BTW, tiez som v prvom tehu bola presvedcena, ze viac než 6m dojcit nechcem
@jabadaba ja som nikde nepisala že som lepšia matka. Pre boha.. To by som si nedovolila a ani si to nemyslim. JA len že my ta fraza vždy pripomenie to pravo matky na volbu... To je všetko. Nejdem sa tu o tom rozpisovať. Ja osobne si myslim že tie problemy s dojčením, ktore tu su velmi suvisia hned s pôrodom ako sa odvadza s prvymi minutami po pôrode s pristupom sestričiek a presonalu v nemocniciach, dalej propagandy UM ale aj všetkych tych "pomôcok" ktore ma každa matka v zasobe, ako flašky cumliky a podobne.... JA som tiež mala, ved tak to ma byť nie? Cumlik do pusy ak su ploche bradavky chytro klobučiky a podobne nezmysly Ak žena nemôže dojčiť, nieje to väčšinou jej chyba ale chyba systemu. To je môj nazor. Na dojčeni nikto predsa nezarobi, a to potom nieje atraktivne pre biznis. Keby bolo noralne dojčiť, nikto by sa nezamyšlal nad tym či dojčiť. To je logicke.... LEnže dojčenie sa už nevnima ako prirodzeny proces automatický, ale ako niečo čo si môžme vybrať, alebo nevybrať. Tak ako to či dam babatku košielku alebo bodičko.
@cmulinko ved prave.. ze u nas na sr je rodicovska dovolenka standardne cerpana do troch rokov dietata, je to mamam umoznene, co ja povazujem za super ze sa tak dlho mozem venovat drobcovi.. a tym padom nemusim rozmyslat ci dieta odpojim od dojcenia ak si to dieta vyzaduje, co si myslim, ze je pren dobre do aspon dvoch rokov.. ale ano, chapem to, ak sa mama tak rozhodne a nebudem to viac zdoraznovat ani opakovat ze to naozaj chapem.. 🙄
stale si stojim za tym ze dojcenie je jedna z najzakladnejsich potrieb dietata a to, prepac mi za moj nazor, do minimalne dvoch rokov .. samozrejme (prosim tie ktore teraz zacnu freneticky tukat do klavesnic, aby si precitali aj dodatok) ak to stale ide, a je zaujem z jednej aj druhej strany a nie su prekazky! ja som sa skor pozastavila nad tym, ze niekto riesi prsia a nie potreby dietata.. 😒 ale ok, mea culpa, ze som sa nad tym dovolila pozastavit 😖 ale zas.. na druhej strane preco nie??? 😝
a pardon, stranky konika su dokazom, ze sa tu reaguje emocionalne.. ja som vyjadrila hlavne svoje nepochopenie a nie opovrhnutie! ja som sa nezaujimala o vytieranie zadnice nikoho, ako sa tu niekto zaujimal o tu moju 😝 😅 nie sme na hygienickom fore, ale na fore kde sa riesia veci okolo materstva, ze ano?
vies.. poznam par mam, co hrdo nosili tehotenske brusko.. hrdo vystavovali svoje dieta na obdiv.. s laskou prikladali dieta k prsiam na dojcenie.. a potom s hrozou zistili ze ono to ma aj nejaky vplyv na tvar poprsia 😕 a zrazu dojcit nechceli.. jedna taka mamina ukoncila dojcenie v siedmych mesiacoch a doteraz sa dehonestujuco vyjadruje o dojceni ako o dojeni a prsiach ako o ceckoch.. 🙄
mam pocit, ze tu pisalo vela takych mam, co dieta odstavilo skor ako sa odstavilo same a potom tu pisalo na forum zufale pomoc, ako naucit dieta pit z flase UM 😖
kedze som zalozila otazku, nemohla som prispiet, ano moja chyba.. nepisala som urazlivo, nepouzivala som urazliva, hanlive slova.. nie je to moj zvycajny slovnik, a pravdupovediac teraz po zmene nazvu uz vobec namam chut prispievat, evidentne sa to rozbehlo uplne inym smerom, ako bolo povodne myslene..
@vejula jasne, ja to neberiem, ze Ty si sa vyhlasila za lepsiu matku, beriem to vseobecne. A vobec by som si nebola taka ista v tom s cim suvisia niecie problemy s kojenim. Je to ovela komplexnejsie a preto som nazoru, ze neprislucha nikomu posudzovat niecie pohnutky ci dovody. To vie len dotycna zena a nikto iny jej do toho nevidi. Vies ako sa hovori, zi a nechaj zit - v tejto oblasti, nanajvys citlivej a intimnej, to plati niekolkonasobne viac.
Ty nevies nic, ako aj ja neviem absolutne nic o niecich pochodoch a z nich vyplyvajucich rozhodnutiach. Ten tvoj priklad suvisu s porodom je neskutocne povrchny, veeelmi ciastkovy a ani z velkeho daleka nevystihujuci vsetky varianty zivotnych peripetii, ktore sa nam v zivote pritrafia.
Iste, dojcenie je fajn, je prospesne -samozrejme za predpokladu, ze matka sa prikladne stravuje, ze ano!, je pohodlnejsie, zasa za predpokladu, ze ide hladko a pod. Ale ked to nejde z akehokolvek dovodu a tych je tisice, tak to nejde a nebudeme predsa niekoho vydierat prachsprostymi natlakovymi bachorkami o inteligencii kojenych versus nekojenych, o nedostatocnej obete matky, o nedostatku usilia, vole a pod. Rozhodne mi to pride nepatricne, nikto nie je opravneny z akehokolvek titulu vyjadrovat sa k nieciemu kojeniu. Tot moj nazor. Lebo potom ked prava dietata, potom dosledne posudzovane a vies kolko matiek z tohto hladiska by som tu ja smahom ruky zotrela jak siroty?
nechcem sa pustat do diskusie "bud dojcis alebo si zla matka", len chcem zareagovat na to, ze co je na tom, ze zeny zaujima stav ich poprsia po dojceni? ano, sme matky, ale sme aj zeny - manzelky - partnerky, ktore sa chcu pacit a citit sa dobre, byt stale zaujimave pre svojho partera. dietatom predsa ostatne zivotne role nekoncia... ja zas nechapem zeny, ktore sa "po detoch" uplne opustia a vedome sa davaju do role len matky a potom maju tendenciu sa stazovat na krachujuci vztah...
@ivv pozri, akokolvek divne teba mozu niecie reci o "ceckoch" pripadat, je to kazdej vec. Ze odpojila dieta v 7 mesiacoch? Preco to teba trapi? Preco sa to vobec snazis pochopit? Tu zadnicu som tu vytiahla ja, aby bolo jasnejsie aka je tato tema od veci. Ty sa staras svojim nechapanim do veci, do ktorych Ta teoreticky nic nie je ako nie je niekoho do toho co som spomenula. Uz je jasnejsie? Netrap sa tym, ze niekoho nevies pochopit. Na to tu nie sme, aby sme chapali pohnutky kazdeho jedneho.
@ivv lenze musis chapat ze sa tato diskusia citlivo dotyka aj mám ktorim sa dojcit nepodarilo alebo nemohli-lebo fakt su aj take.Dobre tie co to odflakli a mysleli viac na seba ako na dieta tak aj take su ale nic s tym nespravis,mozme sa tu vsetci rozculovat a hadat a tukat do klavesnice nic na tom nezmenime..... 😉
nedojcis zle je. dojcis, este horsie 😀 😀 😀 ....
baby a nie je to jedno?
@jabadaba ja sa nevyjadrujem k niekoho dojčeniu, vyjadrujem sa všeobecne. A nemyslim si že môj nazor je povrchny. ela čitam či už tu, alebo inych forach o dojčení a dovodoch prdčasneho odstavenia... A drviva väčšina pričin - dieťa sa nevedelo prisať - z toho suvisiace krvave bolestive bradavky.. Malo mlieka, neustalny nepokoj dieťaťa. Poviem ti 99% Pričin prečo sa toto stalo bolo - neskore prve prisatie dieťaťa po narodeni, s tym suvisiace dokrmovanie novorodenca s flašou, nedostatčna pomoc v nemocnici pri dojčeni, nevhodne rady ako kolbučiky cumliky - zničenie prisatia dieťaťa - doničene krvave bradavky, malo vytiahnuteho nlieka - narazove nalievanie prsinkov - tvrdnutie- použitie klobučikov - opať kazenie prisatia.... Takže faktom je že zakladom je začiatok, od toho sa odvijaju pričiny a dôsledky
Baby, diskutujete o veciach, do ktorych vas nic nie je a nezmenite ich. Strata casu.
Uz ste mohli mat navarene a vyzehlene 😀
@jabadaba nuz.. vies niekedy je polozena basnicka otazka, aby vznikla diskusia.. tu sa to "podarilo".. ak sa to niekoho netyka, akym pravom vstupujes do diskusie ako tretia strana? potom aj ja mozem povedat, ze nestaraj sa, ak nespadas do dotknutej kategorie.. Zvlastne, ako sa tu hned vytvorila skupina porotcov, ktori odsudili mna, ze sa ja zaujimam/staram.. Toto je diskusne forum ale aj napriek tomu by tu malo byt iste dekorum vo vyjadrovani.. neviem, ja som asi stara skola.. Kazdopadne dakujem za tvoju reakciu, tato sa mi paci viac.. 😝
@vejula co pises v poslednom prispevku je hovadina...
moj nebol dokrmovany a predsa som mala skoro 3 mesiace s dojcenia krvavy masaker i napriek tomu, ze dieta bolo dobre prisate a ja som mala mlieka aj pre dvojicky ale nakoniec som to predychala a 13 mesiacov dojcim, skor mam teraz problem, ze nic ine ako mm nechce. takze ako 13 mesacny sa stravuje ako 4 mesacne babo na UM! a to je uz do zufania, nikam sa nemozem odtrepat bez neho, lebo nechce z nicoho pit a nechce nic jest. 😲
@zeleny_cajik nezehlim a preto mam cas na trochu zavislaciny
@vejula ano, ten zaciatok je dolezity. Ale casto nekojeniu predchadzaju aj ine veci ako nedobry zaciatok po porode. Uz len zla rodinna anamneza, privela rakoviny prsnikov v rodine a z nej logicky vyplyvajuci strach - psychika v trapu a kojenie je v trapu detto. Napr., to je jeden z mnohych dovodov. Je x dalsich, ktore nemaju nic s poporodnym prikladanim. Ale tak tiez je pravda, ze kojeniu pobyt v porodnici nepraje castokrat. Pristup personalu, nedostatok sukromia, kludu, pohody, v tak krehkom a citlivom obdobi.Toto plus suhra inych okolnosti pred a je vymalovane. Bud to ide kratko, alebo to nejde uz vobec. Kazdopadne deptajuce mysie varechy tomu nepridavaju. Chapes?
@zeleny_cajik 😀

@ivv celkom sa cudujem ze si na dojciacom slovensku vobec niekto kladie taketo otazky 😀