icon

Prečo sa niektoré maminy hrnú do dojčenia?

ivv
6. máj 2012

Vie mi niekto na tuto otazku dat odpoved? 🙄 🙄
Nechapem a znova nechapem.. Je to o nejakej pomyslenej ciarke do zivotopisu "aj ja, aj ja som dojcila" alebo.. ?
Mozno som len znechutena otazkami typu, ako sa mi zmenia prsia, ako mam ukoncit nocne dojcenie, ako mam zaviest UM..?
Len chcem podotknut, ze nie som proti UM, chapem, ano CHAPEM mamy ktore sa rozhodnu nedojcit a spolucitim s mamami, ktorym sa dojcit nepodarilo aj ked sa velmi snazili, ale naco zacat ked o par mesiacov, bez akychkolvek problemov, chcem to vsetko ukoncit a nahradit MM UM?? 🙄

jabadaba
7. máj 2012

@ivv ale ale ale, verejne forum, verejne dostupna tema, roznorodost nazorov. Tak je?

vejula
7. máj 2012

@maca_p zvlaštne... kontroloval ti nirkto prisatie? nemaš nejaku infekciu na bradavkach? vtedy sa často zle hoja raNY. dROJOM MYKOZY NA BRADAVKE JE DETSKA PUSINKA a to väčšinou ked ma babo cumlik. Comlom sa prenesie mykoza do detskej pusinky, z nej na bradavku. Takato bradavka je velmi citliva na ranky, hoja sa velmi zle. Treba bradavku vyliečiť, a hlavne odstraniť hlavny zdroj nakazy a tym je cumlik

ivv
autor
7. máj 2012

@jabadaba no ved prave.. tak neries moju otazku.. 😝 mala som na nu rovnake pravo ako ty na svoje komentare..

lujza123
7. máj 2012

@ivv by si sa divila ale je velmi vela žien ktoré dojčenie nebaví, nieje im príjemné ...či je to tým že v pôrodnici stále kašlú na tak dôležité 1 priloženie, tlakom okolia alebo čím neviem ale je to tak. Ja to poviem na rovinu mňa to teda nijak extra nenadchlo..áno sem tam to bolo fajn ale vačšinou to bolo len kŕmenie pre mňa velmi nepohodlné. Plánovala som to vydržať do roka ( naschvál píšem vydržať lebo som mala sto chutí kúpiť UM po mesiaci) ale bola som si vedomá toho že Mm je to najlepšie čo môžem dcére dať tak som kojila. Ale bolo to mnou vnímané presne tak isto ako ked som otehotnela a prestala fajčit..proste niečo čo človek musí obetovat pre svoje dietatko. Dojčila som 5 mesiacov a musela som to ukončit koli rozsiahlemu exemu po celych rukách čo som mala od pôrodu a všetky prírodne aj neprírodné maste zlyhali takže museli prist na radu take pri ktorych sa kojit nesmelo...a teraz ma ukameňujte bola som rada že okolnosti to proste ukončili za mňa..lebo vravím vydržala by som do roka ale bola by to obeta nie radosť

vejula
7. máj 2012

@jabadaba štatisticky maju rakovniu prsnika najčastejšie ženy, ktore nikdy nedojčili. Takže ak sa niekto boji rakoviny, jedna vec, ktoru môže urobiť je dljodobo dojčiť, tym sa znižuje vyskyt rakoviny prsnika 😉

baklik
7. máj 2012

@jabadaba tak ja sa dnes totalne stotoznujem s tvojimi prispevkami 😀
mne sa svagrina najprv starala do toho, ze chcem rodit s epi, odhovarala a divala sa na mna ako na trafenu (aj tak som nakoniec musela rodit sekciou) a ked sa mi nedarilo dojcit, mala som malo mlieka a lekarka nam nariadila UM, pretoze maly neprosperoval, tak zo mna robila neschopnu mater, ktorej sa nechce svoje dieta dojcit... ach, boze. este stale sa mi "nozik vo vrecku otvara".
ale to,ze jej dieta sa stopalo pre 1.rokom vsetkym, co mu prislo do ruky a ze je pre nu normalne, ze 8-mes. dieta konzumuje pizzu, lebo ona to neprehanala, tak to je akoze OK. skoda slov...

jabadaba
7. máj 2012

@vejula ano, problem je, ze statisticky. LEN STATISTICKY! Ja Ti poviem inu statistiku - moja stara matka a jej dcera, cize moja teta, obe po smrti v mladom veku. Obe dlhodobo a poctivo kojili niekolko deti. Obe mali jeden hnisavy zapal prs za druhym. Obe neprezili. Aka statistika? Teta ako 39 rocna, to je moj vek teraz, neviem si predstavit, stara mama o par rokov zila dlhsie. Super ochrana pred rakovinou....mam dojem, ze tie statistiky su akesi pomylene.

jabadaba
7. máj 2012

@baklik 😉
"super" svagrovu mas. 😖

vejula
7. máj 2012

@jabadaba Nenapisala som, že ženy, ktore dlhodobo dojčia určite nebudu mať rakovinu. Ale mysliš ž keby dlhodobo nedojčili tak by ju nedostali? Či nechapme preči si spomenula strach z rakoviny v suvislosti s dojčenim.

jabadaba
7. máj 2012

@bihan oj, ako si trafila klinec po hlave s tou "toleranciou"... 😉

baklik
7. máj 2012

@jabadaba mi hovor... 😖

ivv
autor
7. máj 2012

@lujza123 vies, ty si mala problemy, plus ta to nebavilo.. a chapem co si asi prezivala s exemom, mam kamosku, ktora mala krvave rany na predlaktiach a prsiach a kazde rano sa vyzliekala v sprche, co sa jej mokvave rany prilepili na pyzamo.. ☹ ulava nastala az po porode..

maca_p
7. máj 2012

@huxy 34 a 36 pre osamele matky

maca_p
7. máj 2012

@vejula uz to mam davno vyriesene, pobehala som LP aj gyndaka a stery na kandidu...

vejula
7. máj 2012

@maca_p a boli pozitivne či negativne?

jabadaba
7. máj 2012

@vejula to je to co nikto nevie vejula. Nikto Ti neda zaruku, ze dhlodobe kojenie Ti rakovinu nesposobi, ani ze Ta pred nou ochrani. Uviedla som Ti priklad uplne opacnej statistiky, aby si bola v obraze, ze aj toto je realita. A v suvislosti s kojenim. Ja som presvedcena, ze keby moja stara matka a teta obe tvrdosijne nekojili napriek tazkym zapalom, tak by dnes mozno zili. To sa uz nedozvieme, kazdopadne si zavarili opakovanymi zapalmi natolko, ze sa im prsia pozvrhavali. Ci si myslis, ze ked nieco stengrujes, provokujes, ze je to v poriadku a neda Ti to nasledne priroda vyzrat? No da, bohuzial. To len fanaticky su za kojenie v kazdej jednej situacii, aj ked zena pada na hubu, aj ked bolestami ode skapat, cim viac "cez" mrtvoly, tym lepsia matka podla istej logiky. Ja som ale toho nazoru, ze dieta potrebuje matku predovsetkym zdravu a nie kdesi na cintorine. Sa spytaj mojej mamy ci mojich bratrancov ci su celi prec z tolkeho kojenia a obety ich matiek...nie, nie su. Radsej by boli na flasi, ale so zivimi matkami vo svojich zivotoch. Tolko k tej statistike. Ja mam na nu uz svoju mienku a beriem ju s obrovskou rezervou. Lebo istotu Ti neda nic. Len to, ze ked sa nieco kazi tak treba prestat kym je cas a nie hrat sa na hrdinku a pokusat osud co to da. Ako vidis, moze to dat aj dost neprijemne nasledky!

maca_p
7. máj 2012

@jabadaba ktora je ta horsia? ta, ze vobec nezehlim, alebo ta, ze prcka mam stale prilepeneho na sebe? 😀

jabadaba
7. máj 2012

@maca_p 😀

vejula
7. máj 2012

@jabadaba ano viem že opakovane zapaly prsnikov môžu viesť ku rakovine. Asi ide o nejake zle uloženie tych mliekovodov. Samozrejme, ja nehovorim dojčiť za každu cenu aj keby mala matka umrieť... To som nikdy nepovedala. Pokial ma žena 10 zapalov je pravcdepodobne že ide o nejaku chybu a netreba tlačiť na pilu... Ale pravdupovediac nie vela žien ma prave tento problem... JA som mala 2 zapaly a viem že oba som si viacmenej zapričina tym, že som dvakrat dojčila z jedneho prsa a druhe ostalo dlho nevyprazdnene. KEd som si začala dvať pozor na striedanie prsnikov už som problem nemala 🙂
Tu na koniku, čo sledujem dôvody odstavenia dieťaťa tak len jeden pripad čo som čitala kedy ukončila žena dojčenie prave z dôvodu častych opakovanych zapalov

zeleny_cajik
7. máj 2012

@lujza123 tak ja risknem kamenovanie... Mna kojenie brutalne nebavi. Pri prvom dietati som to velmi prezivala a rozjimala som nad tym, ake je to uzasne, intimne a krasne, ale musela som s kojenim v 4 m prestat. Teraz sice stale kojim, som rada, ze mozem a pokial sa bude dat, vydrzim, ale strasne ma to otravuje, nemam na nic cas, nemozem bez malej nikam ist, nemozem sa v noci vyspat, musim odrazat synove ziarlivostne utoky a boj o pozornost... Fakt sa tesim na trochu osobnej slobody a na to, ze si dam svoje telo a cecky 😀 zas dokopy. Ano, aj to je pre mna dolezite, no a co. Nie som predsa len chodiaca mliekaren, ale aj zena, manzelka... A napriek tomu si myslim, ze nie som zla matka, akurat mam okrem materstva aj iny zivot, konicky a ambicie.

jabadaba
7. máj 2012

@vejula no a ved na to poukazujem, ze niekto je prirodou akosi nedokonale pripraveny znasat kojenie a moze to mat aj fatalne nasledky. Len my to nevieme posudit, kto je ako zatazeny. To som tym chcela povedat. A ze ma niekto iny aj uplne banalne dovody - a vies, ze ma to vobec netrapi? V tomto ohlade ja nemam potrebu naozaj niekoho kadrovat preco to ci hento. Je to moj postoj. Tu sa ja riadim tym, ze kazdeho vec, hoci Ty to vidis inak. Su iste veci, ktore su skutocne vysostne osobne, nech sa nam akokolvek banalne zdaju.... 😉

maca_p
7. máj 2012

negativne
@vejula pri prvom synovi som mala 3x zapal do 7 mesiacov dojcenia, avsak pri prvych priznakoch som vedela, co robit - studene a teple obklady, paralen, caste prikladanie + odsavanie, pri druhom synovi som mala zatial len jeden, avsak vsetky sa mi podarilo prekonat bez atb. samozrejme, ak teploty pretrvavaju, treba okamzite ist gyndakovi po atb. ak by ich bolo dajme tomu 5, okamzite odstavujem.

baklik
7. máj 2012

@zeleny_cajik tak ja zavidim v dobrom matkam, ktorym kojenie ide lahko a sposobuje im potesenie. mne to neslo, malo mlieka, bolelo ma to, ragady, caste zatvrdliny a opuchy, chronicka unava a casto som rozmyslala, kto to vlastne povedal, ze kojenie je pre matku a dieta tym najvacsim potesenim. pre mna a dovolim si tvrdit, ze aj pre maleho, to bolo skor utrpenie. mlieko sa slabo spustalo, maly plakal na prsniku, stale hladny... konecne spokojneho som ho videla az po UM. nastastie nam sadlo hned a nemali sme ziadne problemy, ziadny reflux ani koliky... aspon to 😝
a veru, ma to aj vyhodu - niekedy moze vstat v noci k malemu aj partner a dat mu papat, zatial co ja si pospim 😉

maca_p
7. máj 2012

@zeleny_cajik zdielam tvoj nazor, tiez mam 2 rocny rozdiel medzi detmi a tymto peklom som si presla. prvy polrok bol cista katastrofa, uz sa to bude zlepsovat, ziarlivost starsieho uz pojde do uzadia 😀 . sice stale caka na chvilu, ked mladsiemu jednu praskne, len co sa mu otocim zadkom, ale bolo to horsie 😎

jabadaba
7. máj 2012

@vejula inac, paradoxne ja, napriek desnym stresom z kojenia kvoli tym rodinnym skusenostiam, som nemala ziadne zapaly. Nastastie. Prvy raz sla psychika uplne do kelu prave pre ten strach zo zapalov, mlieko sice pekne prislo a dost ho bolo, ale zaciatky boli pre moje zabrany nedobre. Nepridali na pohode ani neustale cudzie navstevy spolubyvajucej,ziadne sukromie a moznost sustredit sa. Potom, uz ked to slo po psychickej stranke, uz bola skoda napachana a mlieka nikde. Ale aspon nastatie bez tych prekliatych zapalov. Druhy raz som bola ovela pokojnejsia, napriek sekcii som mala mlieko do dvoch dni, kojenie som si uzivala uz bez strachu. No ale cuduj sa svete, zopaklo sa to iste, napriek prvotnemu doslova boomu mlieka zrazu menej a menej davok aj napriek prikladaniu a slus. Jedneho dna som uz nedala ani polovicnu jednu davku. Hm...asi mi nebolo nadelene viac. Som rada aj za to malo, predsa len lepsie dva mesiace ako uplne nic, ale keby aj nic, nemam najmensie vycitky. Niet preco.

cmulinko
7. máj 2012

@ivv som zvedava ako tato tema dopadne...online bitka dojciace a nedojciace...a takych tem uz je tu pozehnane. 🙂

zeleny_cajik
7. máj 2012

@maca_p Tak podla tvojich skusenosti mi dnes konci peklo 😀 no uvidime.... problem je, ze maly mi uz cez den nespi a mala zas spi hrozne zle v noci, tak som uplne mrtva. Mam velke pokusenie strcit malej UM, ale zatial odolavam, lebo viem, ze keby po nom prespala celu noc, s dojcenim by bol koniec 😅 🤐

zeleny_cajik
7. máj 2012

@cmulinko no ako by dopadla, ako tie ostatne predsa. Posekame sa, zacneme sa urazat, sutazit o titul matka storocia a potom nam to admini zamknu 😀 kotkodaaaaak 😀 😀 😀

cmulinko
7. máj 2012

@zeleny_cajik a preco?lebo sa zas riesi hovadina...robte nieco s globalnym oteplovanim.....ta skodi vasim detom viac ako UM.

zeleny_cajik
7. máj 2012

@cmulinko tak tak 😀 😀 😀 😀