Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@vejula Neviem, prečo ma stále tlačíš do odpovede, aká by sa ti páčila 🙂
Nie, nemyslím si, že mamička, ktorá nemá záujem o informovanosť ohľadne racionálnej strave detí, by mala prestať ešte aj dojčiť.
Rovnako ako si nemyslím, že len dojčením môže byť dieťatko zdravé a dá sa na tom stavať.
Inak ja som kojila do cca 2,5 r kazdeho dietata a neodstavovala som, ale oni sa postuplne sami, nebol uz zaujem a tvorba prirodzene klesala az to postupne oboje vymizlo uplne (aj zaujem deti aj mliecko) a uz s takouto dlzkou som si vysluzila nechapave pohlady a casto aj poznamky ze uz nepotrebuju davno atd.
Ono vsetko co sa lisi od normalu je vacsinou kritizovane, mam dojem ze dnes je ten ideal do roka (plus minus tolerancia 0,5 roka) a uz pred jeho ukoncenim pomaly prestavat. A kto to presahuje ci uz v jednom smere ci druhom je povazovany za divneho.
@misinka26 ja si myslím, že dnes sa dojčí viac ako voľakedy. Mňa moja mama dojčila asi mesiac, mojich súrodencov tak približne 3 mesiace každého, svokra svoje deti tak isto a celkove rovesníčky vo veku mojej mamy a svokry nedojčili dlho a my ich dcéry sme dojčili roky. Voľakedy sa dal jednoducho sunar a basta, dnes sa najskôr konzultuje, odsáva...to je môj názor. Ak niekto nemôže dojčiť alebo aj nechce je to úplne jeho vec a mňa do toho nič nie je 😉 a ani to nemám právo odsúdiť 😉
@vejula povyzivena matka mlieko ani nema, alebo ho ma velmi malo. mlieko podvyzivenej matky obsahuje iba tie mineralne latky, ktore cerpa z organizmu matky. vitaminy, ktore matka telu nedoda, tie tam nie su. V takomto pripade je mlieko ochudobnene ale ak ho je dost, dieta pravdaze prezije. V case nadbytku by mala matka jednoducho jest zdravo, inak je jej mlieko kvalitativne take, ako mlieko podvyzivenej zeny. Navyse, kym chybaju dolezite latky, su v nom latky, ktore v case vojnovej nudze nie su - aditiva.
ze mlieko ma konstantne zlozenie a na strave matky je nezavisle je mantra laktacnych poradkyn, ktora nema racionalny zaklad. Staci si laboratorne porovnat krv cloveka s vyvazenou stravou s podvyzivenym clovekom. Rozdiely budu a obrovske. Krv je pritom z hladiska biologie a zachovania zivota dolezitejsia ako mm. Organizmus sa snazi, aby v krvy bolo vsetko potrebne, ak su deficity, tak cerpa z inych casti tela. Krv musi byt jednoducho do posledneho dychu zasobena najlepsie. Mlieko je az na druhom mieste.
jesisi,to je zas taka tema na vadenie sa..koho to trapi? kto chce kojit,nech koji,kto nechce nech nekoji...bodka....je to fakt osobna vec kazdeho a neni o com diskutovat....
@katka2309 Tak na tom portaly som bola len raz, ked som hladala laktacnu poradkynu. A s hrozou som odtial doslova usla. Mozno keby spolocnost na matky tak strasne netlacila, nebolo by nas tolko, co kojit z roznych dovodov nemozeme. Pretoze by sme vsetko brali prirodzene a kopec veci by sme neriesili. A tabulky? Ach, mne ked moja pediatricka povie, ze nieco nie je podla tabuliek, tak sa len pousmejem. Ved kazde dieta je ine. Akurat poobede k nej ideme a to som zvedava, ake poznamky bude mat k tomu, ze maly uz sedi a CHODI. Ano, chodi a ma pat mesiacov a tyzden. Samozrejme, za ruky sa nas drzi, ale jednoducho chodi. Nikto ho nenutil, netlacil, nesilil. Decko sa jedneho dna chytilo mojich ruk a postavilo sa. A potom prislo na to, ze sa da prekladat nohami. Ale - statistiky su zase niekde inde zejo :D
Este taka poznamka, bola som svedkom v porodnici ako nechutne nutili dojcit zenu s dvojickami, ktora mala doma rocne dieta. Ked im povedala, ze dojcenie si pri takomto vekovom rozdiele naozaj nevie predstavit a doma rozhodne bude davat flasku, nakolko sa potrebuje starat aj o "starsie" dieta tak ju nazvali takmer krkavcou matkou. Nechutne divadlo.... ☹ Takze toto je skor opacny priklad, teda ako sa dojcenie stava az fanatizmom a nepozera sa na moznosti, schopnosti atd. mamicky.
@vejula deti v koncentracnych taboroch boli zivene plesnivym chlebom rozmocenym v spinavej vode. Tu islo o kalorie, nie o kvalitu. My sa bavime o kvalite. A ta nie je konstantna a su teda pripady kedy je pre dieta mozno aj lepsie UM. to je vsetko. Inak chcem vidiet tie zeny v koncentracnych taboroch, vystresovane a vyhladovele, ako maju prsniky plne mlieka.
@vejula ja len uz teraz vnimam, ze ak vobec budem mat deti, tak ak sa ma niekto asi opyta, ci dojcim, alebo nieco podobne, tak mu hadam ani neodpoviem na to. Ale co ja viem,co bude, ked... mozno ozaj clovek pri tom komplet zmeni zmyslanie, nebudem premudrela ked o tom figu viem. Ale sa mi to cele tak zda, a poznam kopec zien, ktore s tym tlakom od "supermatiek" vo vsetkych moznych smeroch problem maju,tj. ze je to akysi fenomen dnes - preukazat sa ako skvela matka tym,kolko kojis, sko dieta nosis, ci mas cumel z kaucuku a neviemcoeste, to je fakt.
@lucka_220809 môže sa to takto javiť, ale tie supermatky, možno len chcu podnietiť iné v premýšlaní o tom. NA tom nevidim nič zle. Ja by som dala neviem čo, keby som pred prvým pôrodom stretla niekoho, kto by ma podnietil v premyšlani o systeme pôrodnictva u nas. Netreba za všetkým hned vidieť chuť vlastnej prezentacie a superenie
Neviem, ktora mamicka dobrovolne prestane kojit, ako to tu popisujes...kvoli postave, prsiam a neviem este ake bludy. Ak niektora prestane kojit, urcite na to nejaky dovod ma. No a nemyslim si, ze materinske mlieko je vo vsetkych pripadoch to najlepsie, tak netaraj. A co ma najviac vytaca, je vobec tvoja tema. Kazda nech si naklada so svojim dietatom a otazkou kojenia sama...co zabrdas do mamiciek, ktore mozno nemohli alebo nezvladli situaciu...? Nemusis sa predvadzat ako najsuper kojaca matka...Ak ti to nedoslo, ublizujes tym mamickam, ktore by mozno velmi rade kojili a z nejakych dovodov nekoja.
@vejula zas verci, je to ine u teba a u mnohych inych mam. Nieco je normalne a bez inych umyslov ako pomoct a informovat.. ty si to cele napr. nemusis velmi ani na seba vztiahnut. Ale naozaj, ci je otazka "preco tie zeny nechcu dojcit a krmia deti tymi umelinami" je trosku povysenecky a posudzovacne postavena v tomto fore... necudo, ze sa plno mam automaticky pri tom nastve.
Podla mna je teraz ohladom kojenia velke boom...vsetci a vsade to riesia. Osobne si myslim ze je to vec matky. Ja som kojila maleho do 10 mesiaca. Potom sa odstavil sam. Jednoducho sa nechcel dalej kojit, a uprednostnoval normalnu stravu. Aj pocas kojenia a aj po kojeni mi vadilo ze sa ma na to kazdy pytal, ci kojim, ako papa, kolko krat sa koji....co je koho do toho? Co sa ma ma kto pytat na moje prsia? Ake ma kto pravo riesit moje rozhodnutia, a moju stravu? Alebo nechut mojho syna kojit sa? Co ho mam priviazovat ked neobsedi? A na oplatku...co moze dat 3rocnemu dietatu materske mlieko, ked ma vsetky potrebne zlozky v strave? To je uz len o vztahu, a ten sa da budovat aj inak. takmer kazde dieta ktore je prilis dlho kojene v noci vela krat vstava, ved to musi byt psycho totalne....
Poznam baby co nekojili vobec, chceli, ale neslo .....je ponizujuce ludom neustale vysvetlovat preco nekoja. Ospravedlnovat sa za nieco za co ani nemozu. S jednou som chodila dennodenne kocikovat, a takmer kazdy druhy den sa jej niekto pytal kojis? Nie? Preco? Vzdy som ju v duchu lutovala ako sa musela branit, a kazdy jej daval rady co robit, ktore mala uz vsetky davno vyskusane.....nechcela by som byt vtedy v jej kozi.
Ja som bola kojena do 3 mesiacov, moj maly brasko len par tyzdov, nikto z nas nebol kojeny viac ako rok. Sme 4 surodenci, ani jeden z nas nema ziadnu alergiu, ani ziadne ine ochorenie
@vejula Mám pred očami fotografie podvyživených matiek a ich detí z krajín tretieho sveta... No, neviem, neviem. Podvýživa = nedostatok životne dôležitých látok (netýka sa len chudoby, ale aj nevhodného stravovanie). Keď má organizmus matky nedostatok živín, ako sa môžu dostať do materského mlieka? Vápnik, železo, horčík etc., aj to málo sa vyčerpá a akú má potom výživovú hodnotu MM? Argumenty, ktoré spomínaš, sú časté ale nie celkom pevné piliere článkov na podporu dojčenia.
@kofoluska waw to mas akeho sikulka teda 🙂 ...no my sme uplne sialeni po tabulkach tuto....ale maly je uplne nezatabulkovatelne dieta...bol mesiac predcasny a este velmi nizka porodna hmotnost, tak sa vsetci snazia ho dat do nejakeho grafu a stale to nefunguje a stale mam skusat nieco nove a MUSI byt tucny....od porodu pribral viac ako 2.6kila, je 2.5X tazsi ako bol ked sa narodil, podla mna je tu uzasny pokrok. vsetci tvrdili, ze bude mat problem so svalovym tonusom, budeme robit vojtovku niekolko krat denne, kym sa zacne hybat, bude zaostaly v psychickom vyvoji a podobne hrzone scenare - dieta krasne prosperuje (klop klop) otaca sa, vsetko ho zaujima, vsetko chyta, drzi hlavicku, pasie konicky, zaciname s plavanim. podla mna hlavne zalezi ako sa matka dietatu venuje, potom dokaze napredovat a je jedno ci UM alebo MM a lekari mozu byt iba ak tak prekvapeni 😉
@cecil36 troška ti budem oponovať, pretože ja som ta, ktora nastupila do prace po pol roku najprv na pol uvazku, teraz uz riadne ,a pritom malu kojim doteraz a ma 20 mesiacov. Jednoducho prešla na ten system ,ked idem rano nakojim ju, pridem okolo piatej tak sa znova nakoji a potom podla potreby a aj v noci. Ani mne sa nedalo odstriekavať. Ale samo ,suhlasim, ak robiš na 8 hodin cez den,. ked však ides na smeny a poobedne neda sa kojiť. 🙂
myslim si,ze to je slobodne rozhodnutie kazdej matky ako dlho a ci vobec bude svoje dieta kojit. netreba kvoli tomu vytvarat diskusiu, ktora aj tak k nicomu relevantnemu nepovedie.
@betunka39 ved to, nie vzdy to ide. Ja napriklad robim z domu a mohla by som pokojne dojcite este teraz, ale hold zdravotne dovody mi dovolili len cca 3tyzdne. Dceru som dojcila vyse roka a odstavila sa sama, jednoducho prestala mat zaujem. Je to vsetko tak indi vindi ako u babätka tak aj u mamicky.
@misinka26 Z mojich postrehov a kamaratiek, a aj moje (preco skor prestat kojit):
- nemusis vstavat k dietatku tak casto, napriklad cez den kojis, v noci prikrmujes a vyspite sa,
- ak je viac deti, uz si unavena...,
- ak zistuju, ze dietatko nepije, ale cucka sa a povazuje prsnik za cumlik,
- ak im to narusa intimny zivot,
- ak maju zdravotne problemy,
- ak si tak dietatko vyzaduje len pozornost, pritom tolko mliecka ani nepotrebuje,
- ak sa kojenie stava nahradou za "manzela - priatela", vznika citove priputanie na dieta a nie na partnera,
- ak je mat. mlieko menej vyzivne,
- kvoli postave (ak kojis, telo zadrziava stale vodu a mas cca 3-4kg navyse),
- atd.
Prvu som kojila do 1r a 4 m, mala som mlieko, kojila som uz len vecer, ale vzdy po kojeni mi bolo zle, vsetky ziviny sli do mlieka a sama pani doktorka doporucila prestat kojit. Druha sa sama odstavila tesne po roku. Kojenie by v prvom rade malo byt ako potreba jedla a pitie, nie citova nahrada za partnera alebo cumlik, pripadne na ukludnenie sa. To hlavne vo vyssom veku. Ak je dietatko hladne, naje sa, kojim, aby malo mliecko. Ak je smadne, napije sa. Nervozne? Ukludnim ho inak, nie hned strcim prsnik... A myslim si, ze mozno aj preto mnohe mamicky nekoja, ked vidia, ze kedykolvek dietatko zamrnci, strcia mu mamicky prsnik. Mne osobne by toto vadilo. A chvilka s mojim babatkom? Ta je aj bez kojenia 🙂
Zhruba v roku som kojila 2x, rano a vecer, postupne uz len vecer. Uplne to stacilo 🙂 No ked som u mladsej prisla na to, ze sa tym len uspava, ked pocuckala, vytiahla som prsnik, zacala protestovat, a tak sa aj sama odstavila. Teraz ma flasu, vypije ju celu, pocuca naprazdno, nejde, tak mi ju da.
@katka2309 Presne tak - zalezi na matke, ako sa dietatu venuje. Poznam mamicky, ktore deti nechaju len lezat a nic s nimi nerobia a potom sa cuduju, ze musia chodit na rehabilitacie, lebo decko ani len hlavu nedrzi. A jak ju ma drzat, ked len lezi, zeano. My od narodenia s krpcom cvicime poctivo kazdy den a vysledky sa dostavili aj na moj vkus skoro - ale zase som rada, ze je taky sikovny. 🙂
A ci zapada do tabuliek alebo nie je predsa jedno. Nech sa doktorka bodne. Sama vidis, ako prospieva a ako sa mu dari, ci mu nieco chyba. Vypije si tolko, kolko potrebuje. Nebudes ho predsa stopat ako hus. Pamatam sa, ako spociatku nasa doktorka maleho dvihala za rucicky a on hlavu ani za svet odlepit od podlozky. A stale sa nam vyhrazala rehabilitaciami. Ked sme boli ako s tri a pol mesacnym, konecne jej tu hlavu zdvihol a ona bola spokojna. Hlavna vec, ze ked sme chodili s bedrovymi klbmi na pravidelne kontroly ku ortopedicke, ta nas vzdy chvalila, aky je krpec sikovny a ako napreduje. Hlava nehlava :D :D :D A to boli dve dotkorky v ramci jednej kliniky 🙂))))))
Myslim, že každa mamička by sama mala vedieť, či chce alebbo nechce kojiť. Mam pať deti, každe som chcela kojit, ale bohužial prve dve som kojila len po 2 mesiacem nebolo toho ,kto bym i poradil ,že mam vydržať, jednoducho, ked som lekarke povedala, že stale plače, dala sunar a hotovo. ALe moje deti boli take, že UM nechceli, tak maly bol od 3 mesiacov na krupici, krav. mlieku, varenej steave, normalne rožok do mlieka, piškoty, polievky ,skratka nechcela vobex na flašu žiadne mlieko. Vyrastol z neho statný chlap ,mlieko začla piť ked mal 3 roky aj to kozie. To iste staršia dcera, UM nechcela ani do ust vziať, tak od 2 mesiacov bola na riedkom pudingu, a kedže sunar bol na predpis a zadara, pili sme my cela rodina. 🙂 A lekarka sa tešila ako mi z neho deti priberaju, keby vedela od čoho rastli ?Ha-ha.Mladšich chlapcov som už kojila jedneho pol roka, druheho rok. Obaja sa odstavili sami, bez problemov prešli na varenu stravu, a kedže su surodenci aj oni odmietali UM, takže znova začali mlieko piť až neskor a ako som už pisala kozie,. Dnes nemaju problem piť mlieko a jesť mliečne vyrobky. Najmladšiu dcerku kojim už 20 mesiacov, ale to som si už povedala, že musim tie 2 mesiace, ked ju budem prikladať každu hodinu vydržať,. A oplatilo sa , pretože najkritickejši je 2-3 mesiac a to viem z vl. skusenosti,.Všetky moje deti vtedy mali obdobie ,že chceli piť každu hodnu a ja som mala pocit, že nemam mlieko.Toto obdobie ak sa prekona, tak nie je problem vydržať dlho kojiť. Ale veľa krat prave v tomto krizovom obdobi, odporuča lekari aj rodina, že treba prikmiť, lebo je hladne, malo mlieka a pod. A to je najvačšia chyba. Samozrejme su aj mamičky, ktore naozaj nemožu kojiť, aj keby chceli, maju bud male bradavky, alebo jednoducho mliečko nepride. Bola som sama svedkovom toho pri všetkých mojich porodoch, počas pobytu v nemoscnici.Niektoer mamičky nechcu kojiť, koli prsiam ,aby neovisli, ine koli pohodliu ,ine jednoducho neznesu prisatie, myslim, že je to vec každej. Netreba ani odsudzovať, ani inak karať mamičky ,ktore nekoja. AJ za seba viem, žwe je to najlepšia vec, možno už ta vyživa nie je až taka, ale napr. moja najmladšia ešte doteraz nebola chora, hoci cez sviatky skoro všetci boli. ale možno je to v genoch, kedže ani ja nie som chora, ked tak raz za 5 rokov. 🙂

Tazko povedat kolko z tych co nekoja kojich nechce a kolko nemoze. Poznam na okoli take aj take a povedala by som ze tych co nemozu, dlhodobo sa nedari, stale krizy, alebo maju vseobecne fest velke problemy je tiez riadna kopa. Urcite to bude vacsina z celkoveho poctu, kolko percentualne sa neodvazujem odhadovat.
Celkovo je doba odtrhnuta od prirody a tolko nahrad sa vsade doslova natiska, zivotny styl je rychly, ze to povazujem za akesi vyustenie mnohych tychto faktorov.
Ale mozme sa utesovat ze je stale viac kojacich nez za nasich matiek, kedy kojenie bolo totalne OUT, vacsina deti (nas) max par tyzdnov ak vobec, tak dned je predsa len viac IN, aj ked zahranicie ku ktoremu sa snazime vo vsetkom priblizovat, kojeniu tiez moc nepraje co sa tyka zivotneho stylu, takze budme radi ze je ako je, za dalsiu generaciu to moze byt opat uplne ze mimo....a mozno potom prijde nejaka celospolocenska ak nie katastrofa tak aspon kriza ako doteraz vzdy v historii po dlhsom obdobi "blahobytu" akejkolvek civilizacie (a len slepy nevidi ze ta nasa uz konci pomaly) a potom mozno opat nahrady dostupne nebudu a ktora si nenakoji tak nebude mat 😕