icon

Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?

misinka26
7. jan 2014

Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂

monika15
7. jan 2014

@zuzanockamt presne... mi sme sa trapili mesiac.
a zial ani lekar ani sestry NIC mi nepomohlo.... jedine som prisla o mesiac si uzivat maleho lebo sme sa obajal nervovali :((( uplne zbytocne

miskakyska
7. jan 2014

.....no lebo medved a tri gumené svište!!!!!!!!!!!!!!........prepáčte dámy,ale aká otázka-taká odpoved 😝 😠 😀

monika15
7. jan 2014

@blue_eyes taktiez u nas..... klop klop nepoznam co to je cely noc byt hore... krmit dieta atd......
boli sme na UM, maly sme krasny rezim, krasne stastne vesele dieta..... proste ak sa neda tak sa neda... na co sa nervovat.....keby som mala dalsie uz nic neskusam, nenervujem.... tak ako pri malom, UM a sme vsetky happy 🙂)

miskakyska
7. jan 2014

@monika15 presne.ako keby tu toho bolo málo....taká akože "nenápadne bojová téma" 😉 😀

monika15
7. jan 2014

a este nieco dodam... tie hlupe otazky kazdeho Dojcis... nedojcis ty kokso je to osobna vec... Kazdeho, a kazdy by to mal robit intimne a nie vytasovat cici len kvoly tomu aby sme sa pretekali ze ake mame... aj tie fotky co sa tu pridavaju niektore fakt trapne, viac vidno cici ako dieta no sorry ..... :((((( otras.
Chcela by som vidiet tvare takych ludi keby sme mi chodili dookola ze no co v noci bolo ci ne 😀 😀 😀 😀

monika15
7. jan 2014

@miskakyska Uz tu davno nebol cirkus tak asi niekomu to vadilo 🙂))) 😀 😀 😀

co sa do toho v kuse treba montovat jak keby nedojcacie matky nemali dost ... ty kokso tak podme sa do nich obuvat hrozne

zonjushe
7. jan 2014

Zeny, Vam asi to materstvo lezie totalne na mozog..nestacim sa cudovat ake dokazete mat trapne komentare..maminka zalozila normalnu diskusiu, nevsimla som si, zeby vopred odsudila mamicky, co nedojcia..vsade hladate to, co Vam vyhovuje a vytrhavate slova z kontextu..

alysea
7. jan 2014

Myslím si, že táto otázka by mala ísť do pôrodníc, kde nie je dostatok ochotných sestier, ktoré by pomohli mladým matkám s kojením. Ja som syna kojila len 3 mesiace a od úplného začiatku dokrmovala lebo ako prvorodička som sestričkám doverovala a predpokladala, že mi určite chcú dobre, keď mi kážu od začiatku malého dotlačiť umelým mliekom...omyl...dcérku kojím úspešne a len vďaka tomu, že som už všeličo vedela, nenechala sa odradiť komentármi že mlieko sa tvorí len na 3 až 5 deň, a že dovtedy netreba odsávať. Moja dcéra bola v inkubátore a ja som od prvého dňa odsávala každé tri hodiny deň aj noc a už 2 deň som odsala 20 ml a tretí 30 a takto to pekne išlo. Keby som sa nechala odradiť, že ešte netreba nekojila by som lebo dcérku som dostala až na 10 deň. Osobne si myslím, že je málo maminiek, ktoré nekoja pretože kojiť nechcú. Verím, že každá kojiť chce, ale sú situácie kedy to nejde...viď moja vlastná skúsenosť so synom a proste matka má byť v psychickej pohode a nie sa stresovať že nemá mlieko. Áno mliečko je najlepšie a najzdravšie o tom si tu nemusíme písať a o pohodlnosti a ušetrených peniazoch ani nehovorím, ale keď sa nedá tak sa nedá a je skvelé, že niekto vymyslel náhradu za materské mliečko a ženy ktoré nemajú také šťastie ako ja pri dcérke a nemôžu kojiť môžu dať svojím detičkám vhodnú stravu. To je môj názor.

jankastubka
7. jan 2014

ja som sa este nestretla s mamickou, ktora nechce kojit a to ich mam v okoli celkom dost.

zuzpap
7. jan 2014

necitala som nic, tak len za seba, nechapem o aku milu diskusiu ti islo, pripada mi to ako provokacia, ked chces dojcit tak dojci, ked nechces nedojci a nezaoberaj sa zbytocne vecami, ktore nevies ovplyvnit...kazda mame svoj vlastny rozum a svoje moznosti, kazda chce pre svoje dieta to najlepsie...ked to nejde s MM tak sa siahne po UM, azda matky, ktore z nejakych pricin dojcit nemozu, nenechaju svoje deti zomriet od hladu a smadu...ked ide o mna mam skusenosti aj s dojcenim aj s UM..paradoxne som nedojcila druheho - dovod nevedel sa prisat, nepomohla ani laktacna poradkyna

malinkaaninka
7. jan 2014

@jankastubka pridávam sa.nestretla som žiadnu čo sa rozhodla,že nechce kojiť.tie čo nekojili v mojom okolí to orevali,nespali,prikladali,doslova chlastali niveu,pivo,caro a kadečo.a potom príde niekto a frkne im medzi oči že nekoja,lebo chcú mať pekné prsia.
.
.
.
.
táto diskusia je o ničom.nič nevyrieši.

macamac
7. jan 2014

@malinkaaninka očuj, ale šak ked chlastali niveu, bárs by tieklo 😀 😀 😀 😉
jaaaj si zlatá 😉
nevedomky preklepom si to tu konečne odľahčila a dala na pravú mieru 😉 🙂 🙂

malinkaaninka
7. jan 2014

@macamac zabudla som doplniť.niveu je dobré striedať s modrou indulonou.tou hydratačnou 😀 😀

shopoholocka
7. jan 2014

@janulabb Zakladatelka nikoho neurazala,tak trochu po mimo odpoved plna arogancie?hm? 😉

macamac
7. jan 2014

@malinkaaninka vidíš!!! 😀 😀 😀
nezabúdaj na tak dôležité veci 😀 😀 😀
lebo to môžu čítať mamičky, ktoré skúšajú aj nemožné - tak len píš,píš, všetko, čo vieš 😀 😀 😀
treba si poradiť 😀 😀 😉

myslím,že tvoj príspevok to tu konečne zrovnal 😀 😀 😉 🙂

kofoluska
7. jan 2014

Hm, preco sa nekoji? Ja ti neviem, presla som si peklom kvoli kojeniu a nemam rozhodne pocit, ze by sa mamicky dobrovolne rozhodli nekojit. Dodnes sa na mna niektore kamaratky pozeraju cez prsty, lebo nekojim. Stale na mna chodia s mudrymi radami, co vsetko som mala urobit, aby sa to podarilo a ze som to nemala vzdavat. No dopriala by som im kazdu pol hodinu ponukat prsnik vo dne v noci s vedomim, ze za prsnikom este treba striekackou dokrmit umelym mliekom, lebo malemu nestaci. Dopriala by som im aj ten "luxus", o ktorom pise vendulka80 - niekolko razy v noci vstat a zarabat UM. Aj to, aby si po kazdom krmeni este dobru pol hodinu odsavali mlieko odsavackou, ked uz teda dieta prsnik odmieta. Aby MM dostalo aspon z flase. Chvala bohu za moju maminku, ktora tu bola kym som MM mala a kym som odsavala. Cez den som totiz mohla spat. Ako inak by som sa dokazala venovat svojmu synovi netusim, ked som vacsinu noci pripravovala mlieko, krmila a odsavala MM. A ze nakrmit moze dieta z flase ktokolvek? Nuz, od tusim siedmych tyzdnov vlastne az do silvestra sme sa trapili s pitim UM z flase a bola som jedina, kto maleho dokazal nakrmit. Takze zas taka vyhra to tiez nebola.
Nuz a nakoniec - ver ci never, vendulka ma pravdu. Tie vycitky ostanu do konca zivota. Je neskutocne, aky tlak sa dnes vyvija na nas matky, aby sme kojili. Aj cez mrtvoly. Ze nemozeme? To je len vyhovorka, moze kazda. A zi s tym potom! Pri kazdej narazke na to, ze syn je na UM mi idu slzy do oci. Ale chvala bohu, to, co som mu nemohla v nasom vztahu dat kojenim som mu dala inak.

shopoholocka
7. jan 2014

@miskakyska Trosku trapna odpoved nie????

Boze zeny,ked neviete normalne reagovat,tak naco reagujete?Myslite,ze je niekdo zvedavy na drze odpovede?Vrrrrr Nic nedavaju v telke ze tu poniektore ventilujete? 😀 😀 😀 😀

iwesska
7. jan 2014

No, podla mna je to presne naopak. Praveze za cias nasich mam sa odporucalo v 6.mesiacoch zacat s UM bez ohladu na to, ci zena mala mlieka vela alebo ziadne. To fakt maloktora mama vydrzala kojit tolko co mnohe dnes - 3-4r. zacinaju byt bezne. Boli dva druhy mliek ani zdaleka neboli tak podobne zlozenim ako tie, co su dnes a nikto z toho vedu nerobil. Deti vyrastli, neboli ani hlupejsie, ani chorlavejsie ani bezcitnejsie. Ja len nechapem, preco ine zeny trapi, ze su zeny ktore nekoja, alebo ktore koja chvilu. Kazda koji podla najlepsieho vedomia a svedomia. Ono sa to tak hovori, ze: Vsak ja neodsudzujem zeny, ktore kojit nemozu z roznych dovodov, ale pritom aj tak ich vsetci hodia do jedneho vreca s tymi, ktore sa rozhodli nekojit, lebo nikto na prvy pohlad nevidi, ci zena ktora drzi flasu mesacnemu babu kojit mohla, alebo nie.

dejnas
7. jan 2014

ach jaj! ešte stále má niekto pocit, že na MK je primálo hádok kvôli ne/dojčeniu??? málo diskusií, kde sa navzájom do seba navážajú obe strany, dokazujúc si svoju pravdu? a väčšinou sa to aj tak zvrtne na to, kto je aká matka, aké "puto" si dojčením vytvára a pod. .....
@misinka26 založíš diskusiu na dosť (najmä na MK) kontroverznú tému, vyzveš diskutujúce k mierumilovnej diskusii, ale pritom už v úvode označíš nedojčiace matky za "pohodlné", či zaoberajúce sa "postavou, prsiami"....
"umeliny" v UM.. hmm, preto sa to nazýva Umelé Mlieko lebo je to "umelo" vytvorená náhrada za materské mlieko, každému je snáď jasné, že to nie je prirodzené, či materské mlieko, teda tie výživové látky tam treba nejak dodať.... ale zas to neznamená, že tie "umeliny" sú zdraviu, či životu škodlivé a nebezpečné (teda okrem výnimiek, aby som bola presná)

nebudem sa (v tejto diskusii) prikláňať na žiadnu stranu, ale to, či žena dojčí alebo nie, či už dobrovoľne alebo z určitých objektívnych dôvodov, je výsostne jej vec....
nerozumiem prečo by sa tu mala spovedať, či "obhajovať" žena, ktorá nedojčí, keďže v už úvodnom príspevku je úplne jasný odkaz, nepochopenie....

určite schvaľujem, že svoje dieťa dojčíš, ale aj tak nerozumiem, prečo ťa trápi, ak iné ženy nedojčia? mne je to napr. šum a fuk, čo si kto a ako zariadi 😉

tinav2
7. jan 2014

Suhlas s alysea.Mala informovanost od zdravotnickeho personalu. Ja mam dve dcery 15 rocnu a polrocnu.Ta prva sa neprisala a musela som odsavat a vydrzalo mi to 2 tyzdne po zapale prsnika. Druha mala ten isty problem s prisanim ale to uz som si sama na internete nasla ako to vlastne funguje dopyt mlieka zvysuje tvorbu.Nechcela sat z prsnika tak som odsavala a odsavala a odsavam doteraz ma materske mlieko ale stoji ma to vela namahy ale ja som sa tak rozhodla . Inak neexistuje slabe mlieko ako sa hovori ale je pravda ze lekari pri malom priberani kazu dokrmovat namiesto toho aby poradili ako zvysit tvorbu materskeho mlieka.
Inak kojenie neznamena ze dieta bude mat dobru imunitu.Moja starsia nekojena musim poklopat je zdrava liekov brala velmi malo.Vela zalezi od imunity matky a stravy co dieta prijima a inych faktorov.

monika15
7. jan 2014

@zonjushe to nie su trapne komenty ale realita sorry

vejula
7. jan 2014

@iwesska no dojčiť 3 - 4 roky vôbec nezačina byť bežne, je to velmi vynimočné a často nepochopené spoločnosťou

monika15
7. jan 2014

@tinav2 v kazdej nemocnici je to ine, verim ze by ste prijali tak ako u nas sestru co chodi a len sa sustredi na kojenie, u nas v nemocke jak cirkus uz niekedy fakt nevies ze ktora je na co, pri mne sa vystriedalo asi tak 10,. jedna lieky jedna tlak, jedna laktacna proste keby ste mali viacej sestier tak by sa na to dbalo ale teraz ked tam ma sestra 20 mamiciek tak verim ze ma co robit :(( keby sa pri kazdej zastavila na hodiny ked sa dojci tak veru to by nic ine nespravila.
Vela ludi tu usudzuje tie sestry ale verim ze to je chyba nemocnic a nie sestier.

monika15
7. jan 2014

@vejula no 4 rocne uz je to troska extrem sorry :(

vejula
7. jan 2014

@monika15 najprv odsudzuješ ženy, čo sa pozastavuju, že iné nedojčia a potom sa pozastavuješ nad tym, že niekto dojčí 4 ročné deti. Môj maly bude mať v aprily 4 roky a ešte dojčím a dokonca dojčím dve deti naraz, hrôzaaaaa... Rychlo do mna

iwesska
7. jan 2014

@vejula Praveze poznam stale viac takych pripadov, ze ked uz dojcit tak potom nekonecna.... 🙂 A potom tie porovnavacky - ktora to dala dlhsie...o tomto by to podla mna nemalo byt. Pretoze ked sa aj rozhodnem kojit do uvedenho veku, alebo aj dlhsie, tak to nemusim vesat ziadnej spolocnosti na krk a tym padom ma nema kto za to odsudzovat. A stojim si za tym, ze je v tomto smere teraz vacsi liberalizmus minimalne v medializacii. V dobe nasich mam, babiek by sa asi tazko nejaka ocitla na titulke s odhalenym prsom a pricucnutym 3-4r. dietatom. Urcite sa museli skryvat viac ako teraz.

zuzkat1
7. jan 2014

To tu budu zas hadky...ja som dojcila kym sa mala neodstavila v 3r a 9mesiacoch.
V mojom okoli som jedina kto vyse roka. A mam znamu kt.nedojcila lebo ju to bolelo😝 po case velmi lutovala ale zas bola to skor chyba personalu v porodnici.

vejula
7. jan 2014

@iwesska nemuseli sa skrývať poznam viacero príhod z dôb našich babiek, kedy si dieťa ešte aj stolček postavilo k mame a pricuclo k prsniku 😉 Neporovnavam sa s nikym, ked sa môj syn odstavi, tak sa odstaví, necham to na neho. Ale tento nazor samozrejme v spoločnosti neprijatelný, takže o tomto sa tu radšej baviť nejdem.

libka1
7. jan 2014

@iwesska no to je skor o tom ze v urcitom veku sa uz dieta odstavit nechce. Ja netuzim kojit 4 roky ale moj drobec sa toho nechce vzdat, bojuje za svoje prava 😀
@misinka26 a ty preco riesis druhych? Nech si kazdy dojci kolko chce, presnejsie kolko mu to vyhovuje. Dalsia zbytocna tema na hadky... 😅

lulistek
7. jan 2014

@misinka26 Nepaci sa mi, ked kojaca matka oznaci UM za pohodlnost, neviem co je podla teba lahsie ci vytiahnut prsnik v noci ci hocikedy cez den alebo v noci stat, zohriat vodu zarobit UM co mimochodom musis vstat, nechat dieta cakat. nehovorim o tom, ze denne min. 2x vyvarat flasky a cenovo to ani nevravim. Neverim tomu ze je vela mamiciek co sa rozhodne len tak pre nic ist touto cestou, vzdy je na to nejaky dovod - nie len to ze nechce. A v minulosti sa tiez umelokrmili deticky - vela pripadov mam v mojom okoli, tak neviem kde si toto zistila ale podla mna to nie je zavratny rozdiel.