Prečo tak veľa mamičiek nechce kojiť?
Ako tak čítam príspevky na fóre, čoraz viac sa stretávam s tým, že veľa mamičiek hlavne tých mladých nekojí alebo kojí len veľmi krátku dobu... Premýšľam nad tým prečo vlastne, veď materské mliečko je to naj čo môžeme ako matky dieťatku dať ... jasne chápem mamičky, ktoré z rôznych dôvodov nemôžu kojiť, ale dobrovólne prestať, kôli čomu?? postave??? prsiam??? pohodlnosti??? ja kojím a som chudšia ako pred pôrodom, prsia nijak neutrpeli a poviem vám mňa by nik v noci neprinútil ísť prihrievať mlieko 🙂 drobca si nakojím kde chcem, kedy chcem alebo vlastne keď on chce 🙂 vždy je mliečko v top stave, teplé a chutné ... moja mama ma kojila 3 a pol roka a ja kojím drobca už 14 mesiacov a neviem si to vynachváliť ... je to také niečo naše, mám pri tom pocit, že ma stále potrebuje, lebo však fľašu mu môže dať hocikto ... a to nehovorím o tom čo za umeliny sú v UM ( teraz mi možno niekto bude oponovať ale ja s UM nemám žiadne skúsenosti ) Toto nie je debata o tom kto je lepšia matka či tá čo kojí alebo tá čo dáva UM, každá mamička sa stará o dieťaťko podľa svojho vlastného uváženia, mňa len zaujíma prečo sa už tak nekojí ako kedysi, prečo sa dáva dobrovóľne prednosť umelým mliečkam, atď. Verím, že sa tu rozprúdi milá diskusia bez urážok a osočovania 🙂 Pekný dník 🙂
@lucka_220809 luci, viem že to hovoriš v dobrom a ja budem v dobrom odpovedať. Mne osobne nejde o suťaženie ani dokazovanie. Nekritizujem matku za to, že po roku prestane dojčiť. A prečo sa to pytam? Ani nie tak kvôli mne, ale len aby si napríklad, ženy same sebe položili tuto otazku. Nechcem aby všetky dojčili tolko čo ja. KEd hovoríš, že každa matka ma na to dôvod.... No ja si myslím, že väčšinou je tým dôvodom prave norma spoločnosti. Tym chcem povedať, že pre ženu, ktorá si tuto otazku nikdy nepoložila a automaqticky začala svoje dieťa v roku odstavovať preto, lebo to robia všetci okolo. Nemyslim si, že robim niečo zle, ked svojou otazkou len prijmem niektore matky aby si same odpovedali na tu otazku. Či mali skutočne na to dôvod, alebo to robili preto, lebo sa to tak robí. Ak na to mali dôvod ok. Ak nie, možno pri druhom dieťati budu konať inak. JA som napríklad vdačna, že som bola konfrontovana s touto otazkou a mala som možnosť sama porozmyšlať prečo by som mala dieťa odstavovať skôr ako na to dozreje.
Je viac ako časté, v súvislosti s nedojčením, označovať UM za škodlivé, resp. niektoré jeho zložky.
Preto mi napadá, či každá dojčiaca mamička dbá, a ešte pred otehotnením dbala o to, aby sa do jej organizmu nedostávali niektoré škodliviny a chemikálie, ktoré sa v tele usádzajú a prechádzajú aj do materského mlieka?
A rovnako dbá každá dojčiaca mamička o to, aby jej dieťatko popri dojčení malo racionálny jedálniček z väčšej miery bez chemikálií a umelých látok? Pretože dojčené dieťatko s kamarátmi Brumíkom, Jupíkom a Bambinom je čisto kontraproduktívne.
@eevicka83 Ja vlastne dodnes neviem, kde bol problem. Najskor sa krasne prisaval, aj sestricky v Kochu pomahali ako vedeli. Potom zacal na prsnikoch zurit. Potom tahal malicko, bolo ho treba dokrmovat. Ja prsia naliate jak das. Vraj si nevie chytit bradavku, tak som pred kojenim este bradavku odsavackou ponatahovala, aby sa mu lepsie chytala.....no trapili sme sa trapili... Potom som si povedala, ze dolezitejsie je, aby mal spokojnu mamu, ktora sa mu bude naplno venovat a vzdala som to. Mozno by sme sa trapili s kojenim dodnes, mozno by mal moje mlieko, len neviem, ci by to trapenie za to stalo. Radsej mam fakt doma spokojneho tulkaca. Ono to nie je len o kojeni, ci sa dietatko bude tulkat alebo nie. Ja ho mam casto na rukach, ked sa zobudi, najskor sa tulkame, salime v posteli, stale ho pusinkujem. Je to moje prve a jedine dieta, takze mozno aj preto. 🙂 Tulkame sa este aj pri prebalovani. A uspavanie, ako kedy. Niekedy zaspi sam, niekedy sa uspava na rukach. Niekedy spi so mnou v mojej posteli, niekedy v postielke. 🙂
@eevicka83 urcite bude tulkacik, vsak okrem dojcenia by si mala aj iny kontakt s nim, nie?co sa tyka uspavania-mnoho mamiciek lutuje, ze ich dieta nevie inak ako na prsniku zaspat-, v tomto veku este nevadi,ale ak je starsie, tak ziadna slast..co sa tyka spania cez den, v tomto veku este deti spia ako sa im chce, najhorsie je,ked si mamicka mysli,ze uz je cas ist spat a zacne uspavat dieta napr kolisanim na rukach,. v kociku(poznam pripady co si museli kupit kocik na uspavanie do bytu/domu..), v aute atd..a pritom to dieta nechce este spat--uspavanju, dieta protestuje placom,a takto to ide aj hodinu,az sa to dieta unavi..radsej netreba ignorovat signaly co dieta vydava, zyvanie, suchanie si ociek-toto sa niekedy prehliadne, mamicky akurat vtedy nedaju spat dieta, co vedie,ze dietako je vyrusovane, nema klud, ma stale stimuly az je coraz viac a viac unavene, nevie zaspat, je nervozne a to je zasa druhy pripad,ked nie a nie ho uspat..cize musi byt nejaka rovnovaha medzi tymi dvoma pripadmi.. a HLAVNE VYTVORIT DIETATKU KLUDNE PODMIENKY NA SPANIE-teraz bude mnoho mamiciek namietat, ale ich manzelska postel tieto podmienky neponuka-vysvetluju si to tym,ze dietta lahsie zaspi ak ma mimicku nablizsko-ano, ale tak moze zaspat aj vp svojje postielke..vsetky kamosky ,ktorych deti spali v rodicovskej postely maly v urcitej faze obdobie a to dlhe obdobia, ked sa budili x krat za noc, dokonca jedna aj mala pravidelne nocne desy, hoci spala s mamickou..dieta by malo mat svoj priestor aj po hygienickej stranke,ale aj bez akychkolvek rusivych stimulov.naper staci ,ked sa rodic pohne v spanku, stiahne paplon napr,co moze rusit dieta... okolo 3 mesiacov deti zacnu chapat suvislost den/noc, i ked chvilu potrva kym naozaj pochopia,ze den je na bdenie, noc na spanie..avsak mozes malemu zacat tvorit podmienky na spanie uz teraz, a napr urcite ritualy, ktore mu pomozu pochopit rytmus den ,noc, napr vecerne kupanie, masaz, rozpravocka-hej uz teraz mu mozes hovorit rozpravocky, rad bude pocuvat tvoj hlas, prijemnu intonaciu atd..ja som mala mozno statsie ,ze moja bola velky spacik, po nakojeni sam,a zaspala, ale vzdy som ju prelozila do jej postielky, dokonca od narodenia mala svoju vlastnu izbicku..v nej bola len ked spinkala, cez den som mala v hostovskej izbe hrzadicku, decku, krseilko, a velku postel,kde sm sa snou hrala, kojila atd.raz som to tu spomenula a hned vsetky mamicky co vyznavaju kontaktne rodicovstvo ma zacali osocovat,ze co som za matku-ale moje dieta v tej izbicke len spalo, ked ich dieta spi x krat denne cez den, spia s nim?alebo ako??ja som mala napr aj kameru,pestunku a hned ako som pocula,ze sa budi, isla som za nou.Mozem ti povedat,ze mala od jedneho mesiaca prespala celu noc v kuse, len som si ju brala na prikladanie, nezobudial sa, sala v spanku,dodnes spinka celu noc, cez den 2x 1.5-2 hodiny, je vesela, usmiata, ma rada socialne kontakty ..vobec na nej nebadam,ze by bola ina ako napr dti, co spia s rodicmi..ba naopak, tie su mnohokrat mrzute, mamicky ich musia nosit na rukach cely den, aby sa upokojili, su umrncane ..ale to samozrejme nie je univerzalne, len porovnavam s tymi co poznam..
@lorela presne, tiez sa potajme chichcem, ked vidim velice kojacu matku a slaha si na obed rezen a pod....to najviac co mozes dietatu dat je LASKA 🙂
@lorela čo je na dojčení s brumíkom kontraproduktívne. To ako keby si povedala: Načo jesť ovocie, ked do seba pchaš klobasky. Bude lepšie, ked človek, ktorý do seba pcha klobasky ešte navyše prestane jesť aj ovocie a zeleninu? Pišeš v zmysle, ked už niečo posie*aš tak to pose* uplne. Samozrejme množstvo potravín je nezdravých, a nebolo by od veci vylučiť ich z jedalnička. Takže ja som skôr zastancom toho, že ak žena dojčí a popri tom dava brumíky, tak ju prijmuť porozmyšlať, či by to bez toho brumíka nešlo a nie ju ešte naviesť k tomu, aby v prípade, že dava brumíky rovno prestala dojčiť, aby to už bolo cele zle.
@hanka_april Keby sa aspoň z polovice písalo o zdravom stravovaní v tehotenstve (ak nie už pri plánovaní rodičovstva) v súvislosti s budúcim dojčením a o zdravom stravovaní dojčených detičiek tak, ako sa píše o dojčení samotnom.
Presne, či s prsníkom alebo fľaškou, detičky potrebujú cítiť nežný a láskyplný dotyk spokojnej mamičky a milujúcej rodiny 🙂. Aj dojčené dieťatko môže byť neurotik a nedojčené pokojný anjelik.
@vejula Čo je na tom kontraproduktívne? Že na jednej strane dávam dieťatku materské mlieko, lebo je zdravé a prirodzené, umelé vylučujem pre jeho "umeliny - škodliviny" a potom mu dám zajesť práve tie "umeliny - škodliviny" len v inej forme.
Prosím, neveď diskusiu formou "to ako keby si povedala" - z jednoduchého dôvodu, lebo som to nepovedala. Navyše, reč je o malých bábätkách, a to už, hádam žiadna mamička nezachádza do takého extrému, kedy by dávala malému dieťatku klobásu...
@lorela zle si ma pochopila. JE to prirovnanie s tymi klobaskami. Myslela som to tak, že určite je najlepšie ak matka dojčí a strava dieťaťa je racionalna. Ale to, že matka do jedalnička zavedie dieťaťu aj niečo nezdravé neznamená, že dojčenie straca svoj význam. Inak povedané, ak dieťa občas zje brumíka, stale je lepšie ak je popri tom dojčené, akoby malo jesť brumíka a to zapijať UM. To som chcela povedať
nechce sa mi to tu cele citat ale ked zena nemoze kojit tak jasne treba dat Um a nesilit to ked to nejde z akekolvek dovodu, ja som rodial 2x sekciou, prvxy krat sa mi trocha mlieka rozbehlo na 5den a teraz az na 6de. pri prvej mi 2x prepasovala sesta mlieko 10ml co bolo malo inak dojcit dojcit aj kazdu hodinu v porodnici po sekcii nic moc a predsa dom dojcila 15m a odstavilasom koli jednemu vystreniu. malinka mi velmi zle spavala silny reflux akoliky ale vydrzalasomto a pitom okolie naco tak dlho dojcis a tak. druhu dojcim tiez pribera strasne malinko ale je spokojnejsia ako starsia. pri prvej som mlieko neriesila pri druhej obcas a vtedy som videla aka je neskokojn,a cize je to v hlave. ale chcem podotknut ze to nieje hamba ked niekto nemoze dojcit ale v mojom okoli na 10 zien koji len 1. keby nebolo um tak tie deti asi nepreziju, par znamych mi povedalo ze po sekcii sa dojcit neda (neverila som asma som po sc) a potom z nej vypadlo ze nechcela ze sa doma nudi a nechce byt otrokom dietata a nebola ani po 600nedeli a uz behala po vecierkoch, v roku sla do prace lebo sa nudila. a dokonca mam pripad znamych co prestalo koli prsiam a postave.
kazdeho vec
@kofoluska inak presne takto to vzniklo u nas.. z porodnice sme prisli krasne sa prisavala pytala papat vedela sa napapat priberala spinkala vsetko klapalo a zrazu sa prestala chciet prisavat a je to uplna katastrofa a dovod neviem doteraz..zmierit sa s tym este neviem tak skusam a skusam a prikladam a prikladam a potom dokrmujem a odsavam lebo verim ze ju to prejde ale uz to trva dlho skoro mesiac...
@veriiii ja ako babo som mala nocne desy asi rok... Mala som vlastnu postielku. Moja mala spi so mnou.manzel v inej izbe a mala krasne spi. Spanie s matkou ci bez matky nema nic spolocne s budenim ani nocnymi desmi. Aj kamoskin syn mal svoju postel a ani dojceny nebol a do 3 rokov sa budil kazde 2 hodiny. Kazde dieta je ine a inak spi.
@eevicka83 Drzim palec, aby sa ti to podarilo. Ale nechod cez mrtvoly. Fakt dolezitejsie je spokojne dietatko a aj spokojna mamicka. 🙂 Ked to nepojde, tak to nepojde. Mala nebola uplne bez tvojho mliecka, ani moj krpec. Ten ho mal presne mesiac. Sice stale menej a menej, hoci som odsavala ako blazon, ale mal. A to, ze ho nase deti vobec mali je podla mna dolezitejsie ako to, ako dlho ho mali.
@misinka26 ahoj... necitala som ziadne prispevky, len tvoj uvodny...
neviem osobne z kade si, koho mas okolo seba, lebo ja osobne mam pocit ze tolko kolko sa teraz koji sa nekojilo od komunizmu este nikdy...
k tym dalsim veciam co si pisala - hlavne otazky na dovody - ja verim ze 90% mamiciek kojit chce, tych 10% ma svoje dovody preco nie ( moja svagrina napr. nezniesla pocit ked jej dieta salo bradavku - jej sa hned zacala tocit hlava - normalne fyzicky problem s tym mala - dieta mala na MM do viac ako roka a pol - odsavala o dusu a vychudla na kost... proste neriesila by som inych - nikdy nevies aky problem iny moze mat - tebe sposobuje kojenie radost, inemu nemusi ) - ja som napr. moje prve dieta kojila len 3 mesiace lebo malo velmi silny reflux a s MM sa nam to nepodarilo regulovat - neprospievala a museli sme prejst na UM prisposobene presne tomuto problemu - ver mi ze som si to odrevala a aspon v noci, kedy sa jej reflux tak silno neprejavoval som ju kojila - lebo ako sama pises, je to omnoho pohodlnejsie ako davat UM...
k otazkam prs a postavy - ta sa ti meni v tehotenstve - prsia rastu uz prve mesiace a ked nekojis tak ti rovnako splasnu ako ked ty dokojis po 3och rokoch... s postavou kojenie nema absolutne nic spolocne - ja som moju prvu kojila kratko a na povodnu hmotnost som sa dostala 3 tyzdne po porode, druhorodeneho som kojila dlho a aj po roku som mala 20kg plus a dostat sa na povodnu vahu vyzadovalo obrovske sebazaprenie ( cvicenie aj strava )...
co vnimam okolo seba je mozno len rozdiel v informovanosti - ja sa pohybujem v prostredi zien s vyssim vzdelanim a tie vsetky vedia ze MM je najlepsia strava pre dieta, mnohe absolvovali rozne kurzy uz pred porodom etc. ... ziadna , fakt ziadna neodmietala kojenie, stalo sa ale ze niektore z roznych dovodov kojili kratko alebo sa im to vobec nepodarilo - kazda si to ale v sebe pekne odtrpela a vyzadovalo usilie sa vyrovnat s tym ze budu dietatko krmit UM...
osobne nepokladam UM za ziadneho strasiaka, ked to s MM neide, tak to neide - treba sa s tym rychlo zmierit - dietatko viac ako MM potrebuje vyrovnanu a pokojnu mamicku - moj nazor... ked porovnam dceru a syna - dcera je zdrave odolne dieta vychovane na UM, syncek zial zatial chorlave dietatko vychovane na MM - verim ale ze aj jeho imunitu nastartujeme...
@kofoluska presne tak, kaslat na vsetkych a robit podla seba 😉 ....mne mamily prisli az militantne prokojaci portal - kojit MUSIS a MUSIS vydrzat do 6teho mesiaca minimalne, vtedy dieta dostane prikrm a uz nebude take hladne. to je sice fajn, ale na druhej strane na mna huci zenska na poradni (som v zahranici, tu to funguje trochu inak), ze musim zabezpecit aby maly priberal podla tabuliek a musim kojit aj kazdu hodinu ked bude treba, lebo sme zase pod grafom a behame po doktoroch, lebo maly pribral IBA 250g za 2 tyzdne. na to, ze je predcasniatko je prirastok hmutnosti v poriadku podla slovenskej pediatricky, tak nie som v strese a ked kojenie nejde tak nejde a nebudem si z toho robit zaludocne vredy...uz nie 🙂 ...maly je najskopojnejsi za posledne tyzdne, smeje sa, prevracia sa z bruska na chrbatik aj naopak, chyta nas so zaujmom po tvari a robi pokroky kazdy den. a to je to o co mne ide, ci uz na UM alebo MM. pohlad na hladne a frustrovane dieta na prsniku je to najsmutnejsie podla mna.
@lorela velmi suhlasim s tym, ze sa malo pozornosti venuje strave v tehotenstve a strave v case kojenia. Materske mlieko zeny zijucej na polotovaroch plnych aditiv, bez zeleniny a pripadne aj bez ovocia naozaj nie je pre dieta az takou vyhrou. Nejake benefity ma, samozrejme. Kazdopadne je lahsie stravitelne a urcite obsahuje aj mineralne latky ako vapnik, ktore sa cerpaju zo zasob materskeho organizmu. Ale ak dieta dostava mm chudobne na vitaminy a mineraly, tak naozaj je otazka, nakolko je to prospesne.
@kofoluska ved ja viem... niekedy mam pocit ze uz teraz to je hrozne silene....prikladam casto a ona vacsinou vrieska..niekedy sa chyti a taha minutku dve.. ja to tak strasne nechapem ked nemala nic ine dovtedy kym to zacala robit.. ani flasu ani cumlik ... nicim som ju nemylila a davala som jej na poziadanie... a teraz len vrieska ako keby to nepoznala...
Druhe dieta planujem kojit kratsie kvoli tomu, ze si to uz nebudem moct pri 2 detoch dovolit. Dcerka vzdy pocas choroby chcela spat cez den iba na prsniku, musela byt pricucnuta pocas celeho spanku, inak nespala, Viem, ze moja chyba, ze som jej to dovolila, ale ked je dieta chore, tak to neriesite a chcete, aby sa mu ulavilo. Potom mala fazu, ze v noci cucala aj 3 hodiny kym poriadne zaspala. Potom bolo obdobie, ze sa zobudila o 5 a bez kojenia nechcela spat dalej... Potom som mala obrovske problemy s odstavenim (okolo 20. mesiaca), podla mna by to mladsie dieta zvladalo bez problemov...

@kofoluska bojim sa o to ze nebude taky tulkacik ked nebude dojcena...ale ty pises ze tvoj maly je aj napriek tomu...chcem sa spytat ako ho uspavas lebo pri dojceni to islo najlahsie..