Problémy s kojením.
Prosím vás poraďte mi. Už som naozaj zúfalá. 😢😢😢 Mám 4 mesačného synčeka. Je plne dojčený. Asi v pred mesiacom sme mali laktačnú krízu a stále sa z toho nevieme dostať. Už neviem kde robím chybu. Dojčím na požiadanie aj v noci papá každé 2 hodinky a stále mám máličko mlieka. Užívam aj senovku a benedikt. Jeden deň je dobre prsia sa mi nalejú a na dalšie 3 dni znova bojujeme. Doteraz mi aj pekne priberal preto si nemyslím že je to zlým prikladaním. Už takto fungujeme mesiac a už som z toho maximálne vyčerpaná. Fľašku mi úplne odmieta ani čají do neho nedostanem. Prosím vás poraďte mi. 😢😢😢 Ďakujem
@lacibo áno, to je pravda, pred 100r neboli UM, ale tiez neboli tak vystresovane zeny s milionom povinnosti, dodrziavalo sa sestonedelie, zena bola v klude, dnes sa deje aj to, a poznam tiez taku babu, co zo stresu z porodu a komplikacii stratila mlieko, nemoze dojcit od zaciatku... to je vsetko pekne, ale dnes je uplne ina doba... suhlasim ale, ze dat sa do kludu. nestresovat. dodrzat sestonedelie a byt co najviac s dietatom - pomoze...
a mne velmi pomohla odsavacka - rozbehnut mlieko...
tak ako nie vsetky zeny automaticky s dojcenim aj schudnu, tak isto nie kazde dieta sa po podani cumlu/flase odstavi 😊 hlavne nestresovat
vydržať. zatnúť zuby, aj keď sa zdá, že je to ťažké. stojí to za to!
@zuzuliennka1 no veď áno, ale čiastočne to ovplyvńujeme aj my, nakoĺko nás doba "pohltí" a čo j e pre nás v živote skutočne dôležité a čo menej alebo vôbec..
@myjusiatko Takze ty vlastne ani nevieš o čom píšeš ale flasa ci cumel urcite pokazia dojčenie. Teória ti ide velmi dobre. Ja mám osobné skúsenosti. To je vsetko k diskusii s tebou. Nemienim ta o nicom presviedcat ani to nepotrebujem. Svoj nazor a skusenosti som vyjadrila a autorke som odpoved dala.
@marvin1234 By som jej zaplatila prd a este by som ju nakopala do zadku.
@zuzuliennka1 Tak vies teoria je super a hlavne typu-pocula som, čítala som. A hadat sa s fanatickou dojcomatkou máš bohužiaľ zbytocne. To mas ako aj s niektorými prvorodickami-v živote nerodili ale čítali a počuli,ze taky a taky porod je hrozny,neprospieva dieťaťu a pôrodnice na SVK su katastrofálne.😁😉
@evittam viesco ja som mala slzy na krajicku, maly mal taky hysak jak nikdy predtym ani potom, ja som bola prvy den doma z porodnice po sekcii a uz s 39,9 horuckou a zapalom prsnika a po jej hodinovej prednaske ze preco som si NECHALA urobit sekciu (urgent, maly sa dusil), by som jej dala hocico nech vypadne. Keby muz bol doma vyhodil by ju asi hned, ale bol v obchode ta az ked dosiel a videl to. Ja to doteraz lutujem a vycitam si ze som ju nechala maleho tak trapit, ale bola som zufala ze sa vobec neprisava a ze som preto nanic matka.
@marvin1234 Ved presne o toto ide ak nejaka psychicky labilnejsia mamicka cita niektoré super rady dojcomatiek ako 24/7 chodit po byte nahá, s dietatom zavesenym na prsniku a vôbec nic iné nedávat tak ako sa mozu cítiť ked to nejde? A dokonca ak to nespraví tak je neschopna lebo nedala svojmu dieťaťu co treba....A nebodaj asi nemá ani muza a ani ine deti-o tie sa asi postara 24/7 suseda alebo postarka.☺️😉 A mamila je len dojcoweb.
@evittam o com ma samozrejme medzi riadkami presvedcila ona, lebo po sekcii bol bonding taky aky bol. Ja jej nechcem skodit, ale ked som to potom povedala druhej laktacnej ktora bola super a nie mamila, povedala ze bohuzial nie som anilen v dany tyzden prva co jej o tej zene nieco take hovori ☹
@zuzuliennka1 No a pred 100-200 rokmi panicky mali dojky a tie makali.😁😉 A ak obycajna zena mlieko nemala tak mali kravu alebo dieta od hladu zomrelo.
@lacibo Ci myslíš, že všetky zeny pred 100-200 rokmi dojcili? 😁
@evittam je to tak, mas pravdu. Treba sa snazit, to je jasne, ale nie cez mrtvoly a hladujuce dieta a traumy. Aj ja mam kamosku co koji bez problemov a hned ma sudila za vsetko...ale fakt je, ze na zaciatku mala malo mlieka a po dvoch tyzdnoch (!!!!!)jej pediatricka vynadala ze jej dieta hladuje lebo mu odmieta dat dokrm. Potom sa to rozbehlo, ale dovtedy.....
@zuzuliennka1 Moja znama nemala ziadne stresy,ma 4deti a ani jedno nedojcila-nemala bohužiaľ cim a nie, že by nechcela. Proste ziadne mlieko.
@evittam moja mama segru nic a mna cez slzy 3 mesiace. Sestra tiez bez mlieka. Ja len ked nonstop odsavacka v ruke..
@marvin1234 Ale to ti veľa zien co tu dava tie super rady-vydrzat za kazdu cenu-ani neuveri lebo ved nie je možné nemať mlieko.😁😉 Ja som tu uz precitala vela a veľakrát sa mi rozum zastavuje nad tymi názormi a radami.
@evittam ta vidis a ja maleho prikladala jak sialena tolko, ze potom uz reval len ked videl jak si rozopinam podprsenku!
@tinka2000 flasu ani caj nedavaj, tym si skodis. A neriad sa pocitom plnych prs, to nemas mat, resp vynimocne,ked "zabudnes" nakojit ci vymenit prsia. Ja kojim tandem teraz ur 3r a 11m, plne prsia nemavam,ale pritom priberaju jedna radost. Inac na zvysenie tvorby mliecka je velmi dobre aj nosit dietatko v satke/nosici, ale necakaj pocit naliatych prs, to by si si musela odsavat potom... proste len nakoj vzdy ked place.
Nemyslim cakat s kojim az na plac...normalne ked mas pocit, ze chce, ponukni.... pripadne skus si dat odkontrolovat prisatie u laktacnej, mozno si vsimne nieco, co nas tu ani nenapadne, ale to chce osobne stretko
Homeopatiká Ricinus communis 5 ch od Boironu - 3 x denne 5 guličiek, zaberajú na 100 percent 🙂 a k tomu nejaký čaj (miešaný) na podporu laktácie , dobrú skúsenosť mám od Lerosu - Čaj pre kojacie matky.
@evittam nemyslím si, že je zmyslom či cieľom tejto diskusie "chytať niekoho za slovíčka", každý sa vyjadrí, ako chce a ako si myslí, že by vedel pomôcť autorke diskusie. a najmä zo svojej skúsenosti... / ak som úspešne odkojila tri deti v odstupe 20 rokov, tak mám určité skúsenosti 😉/a k tvojej otázke - áno,asi vždy sa našli matky, ktoré z nejakého dôvodu nedojčili, nepopieram..ale neviem, ako to súvisí s predmetnou témou, autorka sa podľa jej slov snaží a chce kojiť - tak naozaj neviem, ako by jej mohli pomáhať akékoľvek názory proti prirodzenému dojčeniu..🙂
Pokoj a trpezlivosť. Tiež som mala laktačnú krízu a práve v čase, keď mal starší syn rastový špurt a bol v kuse hladný. Po čase sa to samo upravilo, aj keď som mala na začiatku strach , že prídem o mlieko. Ja som vždy kojila podľa potrieb dieťaťa a pomohlo to. Asi tri týždne som si pomohla aj UM raz denne pred večerným spaním, ale obe deti som kojila dlho. Mladší syn dokonca UM nikdy nemal. A žiadne výčitky, tie nepomôžu ani tebe ani bábu.
@zuzuliennka1 môj úprimný obdiv, veľa mojich známych v podobnej situácii to vzdalo hneď na začiatku..tvoje skúsenosti len potvrdzujú, že dôležité je psychické nastavenie a pevná vôľa..prajem veľa radosti zo synčeka🙂
Ja ta asi nepotesim, ale u nas to trvalo do cca 7mes. Ale zvladli sme to bez flase, bez cumla a teraz som stastna ako blcha. 🙂 Kojim 22mes. Drzim palce, urcite to zvladnete.
Necitala som komentare.... Ako vies, ze mas malo mlieka? Kojila som 15mesiacov a nikdy som nevedela, ci mam vela alebo malo mlieka. Prsia sa mi nalievali iba prve dni, kym sme nasli nejaky rezim. Dcera priberala tak ako mala, tak som to ani neriesila. Stastie bolo, ze ma obisli akekolvek kojace problemy. Mozno to bolo aj tym, ze povodne som kojit ani nechcela, ale povedala som si, ze to aspon skusim. Mysel som mala nadstavenu, ze pojde, pojde... nepojde, nepojde... A zrejme aj to bol dovod, ze napokon som malu uspesne kojila relativne dlho a o umelom mlieku som nechcela ani pocut 😃
Po čase sa prsia už nenalievaju ako to začiatku. Systém dopyt - ponuka funguje, niet sa čoho báť. Dojci rovnako podľa potrieb dieťaťa aj naďalej.
Tinka a papate dobre tie tabletky? 3x do dna po tri tablety z kazdeho? Nam to nastartovalo vzdy...ale az tak do tyzdna nie hned...ja by som si na vasom mieste zavolala laktacnu domov ked je malicky nespokojny...lepsie vidiet...ona zhodnoti v com je problem a pokusi sa pomoct 🙂 drzim silno palec!
Hlavne sa ukľudni a prestaň to riešiť.
Mlieko sa reguluje podľa potreby bábätka.V tomto období už nemusíš mať prsia naliate ako , keď si začínala kojit. Pokiaľ je malý spokojný a pribera..len koj ďalej na poziadanie.
Neskúšaj dávať UM to ti práve tvorbu mlieka zastaví. Cim viac kojis tým viac sa tvorí.. niekedy si to ani nevšimneš ak kojis v krátkych intervaloch prsia vtedy nie sú naliate...naleju sa keď dlhšie nekojis...aspoň u mňa je to tak.
Kojim malého pomaly tri roky..dcéru som kojila 3r.a 7 mesiacov a prvého syna 2r.a 6 mesiacov.
Nevzdavaj to🙂 venuj sa malinkemi a koj na požiadanie dodržiavaj pitný rezim a všetko bude v poriadku😉
Držím palce 😉

@tinka2000 ahoj predovšetkým zachovaj KĽUD!! ..tvoje dieťa nezomiera a ani nezomrie od hladu.. si tá NAJLEPŚIA mama pre svojho malého..ak CHCEŠ kojiť ( bez dokrmovania UM ) tak koj..nad inou alternatívou ani neuvažuj..akékoľvek riešenie flašiek, odstriekavania, striekačiek, čajíkov na podporu kojenia a neviem čoho ešte nepomáha kojeniu, ale pôsobí podľa mňa presne proti..ak si už z toho v strese, skús požiadať niekoho, kto ti ho trošku aj postráži, ty si niekam vybehni ( uvidíš ako sa ti po troch hodinkách nalejú😉), ukĺudni sa,odreaguj sa a skús to až tak nerieši´t, ono to znie zvláštne, ale taký ten prirodzený prístup pomáha ( vezmi si, že pred 100- 200 rokmi, keď nebol Sunar..a detí bolo v rodine veľa, že to niekto riešil...bábo sa zobralo, priložilo , napapalo a bolo.. ty musíš byť kľudná..bábo to vycíti tvoj strach a obavy.. že nemáš mlieko sú neopodstatnené..mlieko sa tvorí stále počas pitia dieťatka.. vytvoí sa toĺko, koĺko pije.. problém môže byť v tom, že je bábo lenivejšie sať, alebo mu je teplo alebo ma iné zdravotné problémy, ak to lekár vylúči, je to všetko o.k.- môže to byť prechodné.. dôležité je že dieťa prospieva ( na poradni priberá ) iný ukazovateĺ nie je relevantný... skús to začas vôbec neriešiť...ak plače prilož a hotovo, nech papá, koĺko chce..nepozeraj na čas ani intervaly a ani neváž plienky či bábo po každom papaní... to sú moje rady na základe mojich osobných skúseností ( aj skúseností z okolia)..nemusia so mnou súhlasi´t všetky mamičky samozrejme😉 želám skoré zlepšenie 🙂, a ak naozaj CHCEŠ kojiť, tak budeš úspešne kojiť a po dvoch rokoch sem napíšeš ( pomoc, ako ho mám odstaviť ?..😀) ale ak si len "hľadáš" názory, ktoré "podporia" tvoje ospravedlnenia pre ukončenie kojenia.. ( môžu byť aj neuvedomované).. tak ti tu nepomôže naozaj ani jedna maminka..