Rada o dojčení
Prosim o radu alebo skusenosti. Som po cisarskom a mala ma 13 dni. Snazim sa ju dojcit ale tak raz za dva dni jej davam UM lebo vidim ze jej moje nestaci. Pritom cely den je skoro prisata na prsniku po prvom prisati pije a potom uz len dudluje a zaspava ak ju odpojim tak place a neutisi sa pokial sa znovu neprisaje. Mala som u seba aj laktacnu ta mi vravela ze je to aj slabym tokom mliecka a zrejme ho mam malo. Beriem aj senovku a benedikt na zvysenie tvorby ale neviem asi to nezabera. Chcem sa skor opytat ci robim dobre s tym prikrmovanim ale nechcem nechat malu hladnu.. hrdinstvo pri dojceni asi nema cenu a nechat ju kvoli tomu vyhladovat asi tiez nie. Prosim o Vase skusenosti. Dakujem.
Dievčatá, zakladateľka sa podľa mna poteší každej dobre mienenej rade, je očividne ze to všetky myslite dobre tak by ste sa nemuseli hádať, jej to moc nepomôže.
Este som si spomenula, mne ked maly na začiatku vobec nepriberal (tak mi taka zastupujúca pediatrička dôchodkyňa povedala ze "vyprdnite sa na to kojenie, veď UM je výborné" , som odchádzala s plačom domov....- to len na margo radiť sa radšej doktormi.... , a ináč moja laktačná je tiež doktorka-pediatrička), tak mi laktačná kázala malého každý den vážiť, vážiť každú plienku, zapisovať množstvo príkrmov, aby sme vedeli či priberá, či dosť ciká, či netreba zvýšiť množstvo príkrmu a teda vobec to nebolo len o tom že iba kojte a len to jediné je správne.
Inak rady typu za mojich čias bolo toto a tu sme, milujem, a hlavne od niekoho kto nemal žiaden problém.... Kto nezažil nepochopí. Ja som sa strašne natrapila ale stálo to za to, laktačnú by som aj zlatom vyvážila, veď len koľko stojí jedna krabica UM!, keď už to niekto takto rozpočítava. A nemyslím si ze ak niekto este nekojil tak nemôže dat dobrú radu. Ja sama v práci rozdávam rady stále len na základe vedomostí a väčšinu z toho som nikdy neprežila.
Zakladateľke velmi držím palce nech si vyberie čo vyhovuje jej a nech to aj pomôže.
@maminecka2 dakujem 🙂
@zdenka79 ahoj, tiez som mala zo zaciatku malo mliecka, tak som obcas dokrmila, ale zo striekacky - spustala som mu po malicku, ktory pocuckaval. Ja som si pomedzi to aj odstriekavala, aby sa motivovala zvysena tvorba mliecka. Nakoniec sa to krasne rozbehlo a bol plne kojeny. Mne este po porode nemocnicna laktacna povedala, ze laktaciu si mozeme s babatkom prve 3 mesiace krasne prisposobovat, kym sa to ustali. Takze to este usposobis ako potrebujete 🙂
Moj maly tiez dlho pocuckaval, dojcenie trvalo ozaj dlho, ale to bol skryty reflux. Ani z flase by sa nenapil za 10 min a hotovo. Naozaj je to u kazdej dvojice ine a vobec to nie je jednoduche.
my sme po cisárskom kojili 2 mesiace bez flaše. Potom som to vzdala, dala malému flašu, ale kedže som mala ešte mlieko, odstriekavala som si, kým ešte bolo. No a malý má 8 mesiacov a stále pije odstriekané materské + nejaké um. Tiež som brala vitamíny, ale zistila som, že pravidelné odstriekavanie mlieka zvýši jeho tvorbu. Ak sa ti bábo zle prisáva, môžeš prikladať kolko chceš, nevypije, kolko treba. Babatka po cisárskom majú najčastejšie tento problém. My sme boli u laktačnej, vedela som, ako vyzerá správne prisatie, ale malého som nevedela prinútiť na správnu polohu. Stále sklzaval na bradavku. Ale prvé tri mesiace to u nás vyzeralo podobne - stále na cicku, mimo prsníka reval - ale to môže byť to obdobie prvých mesiacov - dieťatko potrebuje byť stále s mamičkou, nemusí byt hladné, ked plače. Moja rada - nestresuj sa, ak to pojde, bude ok, ak nie, pojdete na um. svet sa nezruti. Držim palčeky
@pumpkincake 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@maminecka2 mozem otazocku na teba? Brala si 4x4 tablety pri prvom? Spravne si to napisala? Dakujem za odpoved 🙂
@andreablabla Ahoj, áno, brala som 4x4 tbl. co je najvyššia možná dávka, menej mi stále bolo málo. Teraz čakám tretie, tak som zvedavá čo sa bude diať ale teda tehotenské komplikácie mám najhoršie tak som pripravená na všetko.
@maminecka2 mozem cez ip? 🙂
@andreablabla Kľudne, len teraz idem uspávať indiána, tak dúfam že sa ešte dnes vytrepem medzi živých 😀
@zdenka79 ahoj, ja som dávala každý večer na noc fľašu umelého, lebo mala mi vypila oba prsníky A ešte plakala,ukludnila sa vždy až po tom bonusovom mlieku A až tak zaspala, s fľašou som prestala až keď som jej začala na večeru dávať kaše. Najprv som dávala cez cievku A potom už rovno Z flase. Ale to že je stále prisata je asi normálne, moja bola tiež skoro stále prisata,niekedy som sa nestihla ani naranajkovat A pýtala znova 🙂 A boli dni, keď som Z postele nevedela vyjsť 🙂 netráp ju hladom, ja som moju občas potrápila, bránila som sa zo začiatku prikrmovaniu, ale malinka slabo priberala, tak dostala. Jaj a stále V pohode kojim, mala bude mať pomaly 10mesiacov... Takže U mňa fľaša kojenie nepokazila.A má aj cumel
Ahoj..ja som mala tiež cisársky a malá má už síce 4mesiace...ale mala som s ňou problém už v pôrodnici, že mi stále spinkala, keď mi ju aj priniesli..domov,keď sme prišli,tak mi tiež skoro stále spinkala pri kojení...snažila som sa ju budiť ako som vedela (hladkala, škrabkala po nose, krku, popod bradu...) dokonca som skúšala ju aj rozbaliť z vankúšika, aby sa prebrala a tak kojiť...bolo to na nervy, lebo som mala tiež pocit, že mám aj málo mlieka, lebo plakala....ale vydržala som, aby som jej nedala fľašu, lebo akonáhle dáš fľašu, začínaš si privolávať koniec kojenia....dokonca keď sme boli na kontrolu po 3týždňoch, tak sme mali malý hmotnostný prírastok-doktorke sa to moc nepáčilo, ale potom za 2týždne pribrala zasa veľmi pekne....a ako som to zvládla? hlavne s pevnými nervami (ale už v koncoch 😀 ) a tým, že som začala častejšie prikladať, dávala som jej z oboch prsníkov na jedno papanie a hlavne veľa pila...najlepšie je čistá voda, ale ja som pila (a ešte aj pijem ) bio čaj pre kojacie matky (z lekárne, takú oranžovú krabičku to má-len ma z neho trochu nafukujem, aj malú) a prevarenú bielu vineu (pridám si aj trocha vody, aby nebola taká sladká) a tiež sú pravdivé aj tieto zásady http://najmama.aktuality.sk/clanok/236963/8-rad... ...a tiež tým, že malá bola potom už čoraz čulejšia, tak aj lepšie začala papať...a kojím stále zatiaľ 🙂 síce sa mi v 3.mesiaci zasa začala trošku odtrhávať, ale to je ževraj cumľom, ale tiež sme to vydržali)...
Tak Ti držím palce...
Dakujem za kazdu radu.. uvidim co povie pediatricka na kontrole a ideme este davat strihat uzdicky obe lebo v nemocnici nam urobili spodnu ale laktacna povedala ze je zase zrastena.. tak hadam aj to trosku pomoze pri prisati
@zdenka79 ja by som to nevidela len cierne alebo biele. U nas normalne fungovalo dojcenie kolko to slo a nasledne dokrmenie z flase UM. Mozno par dni trvalo kym si drobec zvykol, ze nedostanem skor flasu kym si nepotiahne z prsa a normalne sme takto potom fungovali 6 mesiacov, potom som musela zacat brat antihistaminika uz sa to nedalo dalej tahat bez nich a okamzite sa maly odstavil. Tiez som bola po cisarskom, brala som senovku a benedikt, litre vinei, caju na podporu kojenia, ricinus no snad vsetko co som vyguglila a nic nepomohlo :( Bolo to asi ze som mala stresove obdobie (blba udalost v rodine a strach o buducnost) proste zle psychicke nastavenie, a tiez som nikdy nebola z tych ktorym dojcenie pripadalo nieco neskutocne krasne (sorry baby proste mne to vzdy prislo take zvlastne, som si pripadala ako dojna krava, aj ked viem ze to je nespravne ale nevedela som to v sebe prestavit) tak si myslim ze u mna toto bol problem. Aj ked som velmi chcela kojit, aj som sa preto dlho trapila, plakala...ked ma niekto podpichol preco uz nekojim, tak som bola na zrutenie. Ale tak co, urobila som maximum a ty sa tiez netrap, urob co sa da, a hlavne daj na svoj instinkt. Drz sa.
@andreablabla ako si sa zbavovala UM? Nepochopila som to z tvojho prispevku.Ako 1 tyzdenne?Moja ma teraz 3m a uz mam cievky plne zuby😀 Len neviem ako na to.Potesila som sa,ze sa niekomu podarilo zbavit dokrmovania.Poradis?
@zdenka79 Povedala ti laktacna,ze treba strihnut aj uzdicku pod hornou perou? Mne to odporucila tiez.A znamej tiez.Trochu mam pocit,ze je to ich univerzalna rada.Ale je aj adekvatna? Moja pediatricka kukala na mna jak puk,ked som jej to spomenula.Este o tom nepocula.Vzdy sa len spodna riesi.
@alchemilkazltozelena Algifen sa nema uzivat pocas dojcenia a Ibalgin tiez nie😉 Info o liekoch urcite neries cez Mamilu.Ak chces akutne zistovat cez net,tak info najdes na stranke adcc.sk. Su tam komplet pribalove letaky aj SPC- rozsiahlejsia verzia informacii o danom lieku.
@paulakolla laktacnej sa zdala aj vrchna skratena..uvidim co povie lekarka ktora to bude robit. A mne sa zda ze malej to aj taha peru ked kojim.. ja sa moc do toho nevyznam tak hadam lekarka vie co robi.
@zdenka79 Tak daj vediet co odporucila a ako to dopadlo. Ja som od toho upustila,ked sa moja Dr. tak zarazila. Mne sa tiez po rade od laktacnej,ze ju ma skratenu zdalo,ze ma pravdu.Ale neviem,ci som sa len nou nenechala ovplyvnit.
No moja mala sa tazko prisava to vidiet aj na jazycku a hlavne teraz je to ovela menej zatazujuce pre babo ako v dospelosti. Vraj sa z toho aj rackuje..a kedze jej to robili aj v nemocnici len neuspesne a potvrdil mi to laktacna tak nebudem rozmyslat a idem to dat urobit.. aspon bude mat podrezany jazycek 🙂
Jasne ja uznavam tu uzdicku dole.To kontroluju vsetkym uz v porodnici a hned ju tam aj strihaju.
@paulakolla no uvidime dam vediet ideme vo stvrtok
Jeden tyzden som vysadila jednu davku umeleho,co som davala,druhy tyzden zase druhu. Postupne som ich vysadila vsetky. A nasadila Costi,samozrejme. A tvorba mlieka sa zvysila..... Ta cievka sa neda tiez donekonecna pouzivat. Minule bola mala mrzuta,tak ja,ze idem jej cez cievku dat ochu odstriekaneho.....rucickami metala,cievku vytrhavala von z flasky,flasku zhodila....no tragikomedia.....

Nám po sekcii trvalo mesiac kým sme úplne odtavili fľašu. Bála som sa nechať malého hladného, teraz viem že hladný by nebol. Na tvorbu mleka mi nepomáhalo nič z overených receptov. Tak som začala dojčiť každú hodinu, na striedačku z oboch prsníkov. Malý si vždy dal aspoň trošku a tak nebol nikdy hladný. Čoskoro som mala mlieka na rozdávanie.