Robím chybu v dojčení?

swojska
13. feb 2013

dobry den, mam doma mesacneho syna a mam snim problem v dojceni...zacnem asi tym ze take 15/20min. dojcenie sa mi snim podari tak dvakrat za den...cez noc je hore kazde dve hodinky, je nekludny, boli ho brusko...k prsniku sa prisaje tak na 5minut, malokedy sa mi podari ze v noci papa dlhsie,,,potom place, boli ho brusko, hodinu ho musim uspavat..iba v polohe na ramene na fitlopte..inak zacne plakat, je to naozaj unavne pre mna.potom sa zasa zobudi a ja ani neviem co xe..niekedy mu mliecko uplne vyteka z pusinky, je nekludny, nevie sa prisat, kojenie je kratke...doobeda mam snim podobny problem, nevie zaspat, k prsniku sa priklada len na kratko casto sa budi, alebo mi zaspi na tri hodinky ..potom je hladny ako vlk..tak hrozne to glka,,,okolo tej 7mej po kupani je dojcenie najdlhsie tych 25 minut..aj pekne zaspi do 12tej a potom to iste dokola..podla mna sa dostane len k prednemu mlieku a je hladny..ako tomu zabranit?a preco ho brusko boli v noci najviac??

dakujem peta

xlucia
13. feb 2013

@swojska podla toho co pises, hlavne o tej polohe na ramene ma vysoko pravdepodobne reflux. daj ho prezriet na sone a podla toho sa zariadite

denisenko
13. feb 2013

možno mu to mliečko silno tečie, ked píšeš že mu vyteká z pusinky...skúšala si inú polohu???...a ako vieš, že plače, lebo ho bolí bruško?

marthiana
13. feb 2013

Ahoj.Ja som mala podobný problém.Malú bolievalo bruško,lebo sa nahltala pri papaní vzduchu.Dojči dalej aj malá sa jedovala na prsníku,ale časom to prešlo.Hlavne,že máš mliečko a maličký sa napije.Aj ja som si myslela,že vypije len predné mliečko,ale doktor mi povedal,že bábo si aj za krátku dobu vytiahne aj to zadné mliečko(Zistíš to podla toho,že priberá).Ja malú dojčím 14 mesiacov a 3x za noc.

swojska
autor
13. feb 2013

@denisenko tak kyve akope nozickami...akoby si nevedel prdnut 🙂

martinaxx
13. feb 2013

@swojska mne malá tiež takto plakávala a myslela som si ,že ju bolí bruško-nakoniec sme boli pri doktorke a zistilo sa,že ju bolia ušká

veronika1610
13. feb 2013

@swojska prečítaj si www.mamila.sk , môžeš sa tam aj opýtať, ale najlepšie by bolo zavolať si laktačnú poradkyňu domov. Dĺžka pitia nie je problém, to mu vôbec nestopuj, skôr či pije výdatne (nájdeš na tej stránke videá, ako vyzerá výdatné pitie), niektoré deti papajú 3min. každú polhodinu-hodinu (ako moja najmladšia), niektoré 20min každé 3 hodiny - ale to sú skôr výnimky. Je to normálne, časom sa to upraví. Ak dobre priberá, hladný nie je, proste každé plakanie skús najprv riešiť prsníkom, vystriedaj strany aj niekoľkokrát, nerátaj počet dojčení a čas na prsníku, aj na bolesti bruška zaberá dojčenie. Dojčenie nie je len o papaní, dieťatko sa veľakrát potrebuje len ukľudniť u maminy, pospinkať, nejde mu o papanie. Neviem, či malý spí s tebou v posteli, často zaberie už len zrušenie postieľky

swojska
autor
13. feb 2013

@veronika1610 striedam to...cez den spi v postielke..aj v noci do 12TEj..Okolo tretej rano ho davam k sebe..vidis ja som si myslela ze ta dlzka kojenia je dolezita, vsade to pisu..ak kamaratky co maju deti ma tym strasia..

nikky222
13. feb 2013

@swojska ak ho boli brusko, skus espumisan, pomaha aj velmi jemna masaz bruska, skor take hladkanie a cvicenie s nozickami, ako by bicykloval, tepla voda (preto ti mozno po kupani dobre papa), ak mu chyba kontakt a nespi s vami v posteli - my mame postielku bez mriezok tesne vedla nasej a s drobcom sa vidime (kedykolvek sa mozeme pohladkat, nemusim ani vstavat a zaroven sa s manzelom v pohode vyspime a neobmedzuje nas) , aj to ukludnuje a ukludnovanie dudkanim (stale sme sa chceli prisavat) sme vyriesili cumlikom, hoci som nechcela, ale velmi pomohol, ta spokojna tvaricka stoji za to. odskusaj, na kazde dieta plati nieco ine. a tiez nie vzdy papame rovnako dlho, ak papa castejsie, staci do 10 min., ak mi spinka dlhsie papame aj 20-25 min.

veriiii
13. feb 2013

@swojska len k tomu prednemu mlieku, to tecie len velmi kratko, prvych 3-5minut.Ak by pil iba predne tak by nepriberal,kedze to predne neobsahuje tuk,a aj by mal zelenohnedkavu tvz.hladovu stolicu..
Dieta nie vzdy pije rovnako dlho, raz je iba smadne, inokedy aj hladne..Co je dolezite je pocet mokrych plienok za 24 hodin-optimalne je 6-8 ale minimujm je 4 a moc by mal byt bez zapachu bezfarebny-ako voda,alebo jemne bleduckozlty,nikdy nie tmavozlty, kriklavozlty alebo zacervenaly.. takisto pokakanych aspon 3,ale po mesiaci,ked uz traviaci zacina dozrievat/dozrievanie sa ukonci asi v 3.mesiaci/ tak dieta zacina travit mliecko lepsie, tak ferekvencia kakania sa znizi,i zo dna na den, samozrejme treba rozlisit od zapchy,kedy sa dieta puci, boli ho brusko a kaka iba male suche"bobky".
Ked, place, dava si nozicky k brusku a zatina pasticky a scervenie?to moze byt kolika.
Ak je hladny, vacsinou babatka sa zacnu vrtiet ,hlavickou hladat zdroj potravy-tj prsnik, zacnu kopkat nohami a aj ruckami mykat a davaju si pasticky do ust.Ak toto "nefunguje",tj je nepovsimnute/nie vzdy nasou vinou,kedze nie sme stale pri babatku..tak spustia krik, plac..
inac paradoxne, pri bolesti bruska pomaha aj ked sa prilozi, preglganim sa spusti tzv gastrokolocky reflex, mozno si niekedy pocula mu skrkat v brusku ako zacal sa krmit,a vtedy sa uvolnia plyny,teda prdiky..
tiez by som poradila ho skusit prikladat castejsie, aspon vyskusat, ci to pomoze..

eveenka
13. feb 2013

@swojska uplne suhlasim s babami. V prvom rade musis byt kludna, lebo ten stres z teba drobcek citi a moze byt aj z toho neklydny. Taktiez sa nestresuj a nepocuvaj kamaratky, ze dlzka kojenia je dolezita. Nie je. Babo sa dokaze dostatocne nasytit aj za 5 min pokial efektivne pije teda robi pauzy v brade mozes si to odpozorovat. Ak by aj malo zelenu stolicu, nevylaskaj sa hned, nevadi to, nasa mavala aj zelenu stolicu a priberala prve 3 mes po kile. Ak sa bojis ze nepribera rak kludne mozes ist doktorke na prevazenie. Bolest brusks sa prejavuje hlavne zatinanim pasticiek a pritahovanim noziciek. Su to koliky mozu but v ktorukolvek hodinu ci cast dna nakcastejsie vsak navecer a nadranom. Mozes mu jemne v smere hpdinovych ruciciek masirovat brusenko a priklafat teplu nahriatu plienocku. My sme mali tieto koliky do 5 mes + reflux, preto sa dieta aj pyta do zvislej polohy. Negrcka po kojeni? A stym vytekanim mliecka mozes mat prilis silny tok, ktory este nedokaze zvladnut a preto sa na prsu hneva alebo odtahuje. Lepsie by ti urcite poradila lasktacna poradkyna na stranke mamily najdes z tvojho okolia, skontroluje ti techniku dojcenia a poradi ti 🙂
Este ma napadlo ze ked je cez den papa dvakrat a v noci kazde dve hodky moze mat aj obrateny rezim. Skus mu noc nejako odlisit. Napr kupanim vecer potom kojenie aby vedel ze ide noc a ma spinkat dlhsie ako cez den. U nas to zafungovalo dokonale.

adkablatka80
13. feb 2013

moja mala papavala tiez kratko. Ale tak hltala, ze som ani nemohla spozorovat spominanu pauzu. A teda ju samozrejme bolelo aj brucho lebo sa prejedala a potom ju mlieko v bruchu tlacilo. Ale reflux nemala. Na doktorkine odporucanie sme spolohovali postielku a davali kvapky sab simplex. A tiez pomohli baby masaze. Takto to bolo asi do 5 mesiacov. Drzim palce, chce to hlavne klud.

igiana
13. feb 2013

@swojska ja si myslim ze ma silny reflux a to ze kope nozickami, moze byt z toho, lebo ho pali hrdielko z toho, tak sa zlosti. Skus mu vyvysit matrac v postielke a ani cez den ho nedavaj uplne vodorovne

dodkap
13. feb 2013

@swojska vyzera to, ze sa nevie poriadne prisat, to, ze na prsniku vydrzi kratko, moze byt pravdepodobne z toho, ze nie je prisaty spravne, moze aj hltat vzduch, ak mu to dobre nejde....najmudrejsie by bolo nestracat cas a zavolat si laktacnu poradkynu, nech sa dieta zbytocne netrapi a Vy s nim. Pripadny mozny reflux Vam diagnostikuju u lekara a to by som riesila tiez co najskor. Do troch mesiacov cca moze mat aj koliky a s tymi sa velke zazraky robit nedaju, bohuzial.

vavrenka
13. feb 2013

@swojska ako pisu kocky, laktacna poradkyna vam obom uricte bude vediet pomoct. pozrie sa ako sa drobec prisava, ako sa pritom sprava, ako prehlta.. poradkyne su na toto skolene, vsimaju si neuveritelne detaily a fakt vedia pomoct. ale uricte haldaj poradkynu ceritfikovanu - najlespie cez mamilu alebo dojcenie.eu, zazila som aj jednu necertifikovanu poradkynu, ktora mi zle poradila a aj inym (casom som zistila). drzte sa a daj vedirt akos te doapdli.

sendy182
13. feb 2013

@swojska skús kontaktovať laktačnú... 😉 .správne priloženie.......či ťahá....alebo viac dudle.....no kľudne ho môže bolieť i bruško a ty ho kojíš lebo si možno myslíš že je hladný. 😉 ...a aj odgrgne si?......alebo vetry.....aj vtedy môže byť nekľudný.....koľko ti pribral?.....skús ho nakojiť v poradni a uvidíš koľko toho vytiahol......ešte pri takom malom dieťatku by sa mali prsníky pri každom kojení striedať aj v noci....napr. dáš mu prvý ľavý prsník a potom priložíš k pravému no tesne pred tým troška odstriekaš aby nemal aj tam predné mlieko......ak sa ti tvorí priveľa mlieka po kojení ostriekaj ale iba trocha a jemne..........držím palce........oťukáte sa a budeš si to užívať.........nektoré detičky sa vedia napapať aj do 5-10 min. a prospievajú 🙂 🙂 🙂

swojska
autor
14. feb 2013

@veriiii dakujem pekne za radu.. 🙂

swojska
autor
14. feb 2013

@igiana asi to bude reflux..lebo ked je na ramene je ok..nehavam ho teraz aj pol hodku po kojeni hore na ramene,,a jed si neodgrgne vzdy, je to lepsie,,potom zaspi..a dam ho spat na lavy bok..musim ho potom pretocit na chrbatik..lebo dnes som ho prvy krat nasla spat na brusku, sa sam pretocil, som sa zlakla

swojska
autor
14. feb 2013

@eveenka mozem robit chybu vtom ze spime v noci pri zapnutej lampicke?aby som ho videla..lebo niekedy spi pri mne...moze mat kvoli tomu obrateny rezim?

eveenka
14. feb 2013

@swojska pokial to nie je silne svetlo tak urcite nie. Niektore deticky maju takto obrateny rezim, ale da sa to dat na spravnu mieru. V noci aj ked kojis nemalo by sa k dietatku ani prihovarat, ked sa prebaluje tak pri tlmenom svetle. My sme tiez mavali zapnute svetlo ale take uplne slabucke do zastrcky taka mini lampicka aby som videla na malu z postele.

eveenka
14. feb 2013

@swojska nemusis sa bat ked spinka na brusku, nasa mala nevedela spat na chrbate stale plackala budila sa ruckami, a po mesiaci sme prisli na to ze chce spinkat na brusku. Vedela tak spat aj 4 hodiny. Tak sme kupili monitor dychu a spava tak doteraz. Aj dr povedala ze ked si to dieta vyzaduje tak mu treba vyhoviet.

swojska
autor
14. feb 2013

ok. vsecia tak strasia stym spanim na brusku..sak aj my mame monitor,,, 🙂

barbade
15. feb 2013

@swojska Nam spanie na brusku doslova pomaha s kolikami , drobec sa na brusku dokaze ovela lepsie vyprdkat a spi ovela pokojnejsie. Tiez mame samozrejme monitor. Inak tiez bojujeme s kolikami poriadne, je to dost o nervy. U nas zase opacne, maly dokaze spat v kuse aj 6 hodin tak to obvykle nevydrzim s nervami a budim na papanie. Ale cez den sa napapa aj po dvoch, troch hodinach, je to rozne, podla toho aky kludny ma spanok - cim kludnejsi spanok a menej bolenia bruska, tym menej mu staci hajat a tym pravidelnejsie sa mi budi na papanie a je celkove spokojnejsi. Akurat vcera a dnes mame koliky ako hrom a ani neviem preco :((((

monro
16. feb 2013

Cas dojcenia skutocne nie je dolezity. Moja papa 4-5minut a to uz od narodenia. Tiez som mala obavy, ci si vytiahne aj zadne mliecko, ale ked mi ju v poradni prevazili, ukludnila som sa. Priberala mi 400g tyzdenne.