icon

Som 9 dní po cisárskom a stále nemám mlieko

kikus48
25. sep 2016

Ahojte. Potrebovala by som trochu povzbudit. Som 9.den po akutnom cisarskom reze. Mlieka sa mi tvori hrozne malo, denne odsajem max 70 - 90 ml. Malicku ucime s laktacnou poradkynou prisavat, zatial ju krmim po cievke. Robim vsetko. Caje, homeopatika, vinea, dokonca som si dala aj tmave pivo a objednala koprove semiacka. Myslite ze sa to este rozbehne ? Ste tu niekto komu sa laktacia rozbehla neskor ? Vopred dakujem.

Strana
z7
dekys
25. sep 2016

Ahoj aj mne dlho trvalo kým sa to ako tak rozbehlo, nič nepomáhalo, len Costi. Kojila som 3r3m

mimi8814
25. sep 2016

mne bohuzial pomohlo tiez len Costi😢 dva roky som kojila

kikus48
autor
25. sep 2016
kikus48
autor
25. sep 2016

@mimi8814 ked nic nepomoze skusim. Ale moze sa tak skoro?

mimi8814
25. sep 2016

@kikus48 popytaj sa laktacnej, aby som ti blbost nepovedala... ja som ani nerodila cisarskym a bol to boj... tiez som vsetko skusila, ale fakt pomohlo jedine hento... drzim palce

ammellia
25. sep 2016

@kikus48 najlepsie na tvorbu mlieka je kontakt koža na kožu. Takze nahe dieta, ty do pol pasa tiez a takto sa spolu tulkajte, nechaj ho pospat na tvojej hrudi. Nenut dojcenie, ale ak prejavi zaujem, vyuzi to. Ak sa citis dobre, mozes si babatko uvaiazt do satky a nosit ho, mozes ho dat nizsie, na uroven prsnika, nech ma bradavku po ruke, ked dostane chut. Vela mu ovoniavaj hlavicku.
Pogoogli si o samoprisati - je mozne aj niekolko dni po porode.
Spite spolu v posteli. Proste kontakt, kontakt, kontakt.
Bylinky, babske rady, to vsetko je fajn. Ale priroda to pre nas zariadila aj tak najlepsie.
Drzim ti palce

ushka
25. sep 2016

@kikus48 ahoj, chcem Ta povzbudit. Ja som tiez mala cisarsky rez. Este 2 tyzdne po som nemala dostatok mlieka, mne ani odsat neslo, iba par kvapiek. Malinka stale plakala a ja s nou. Bola som aj u laktacnej, brala som senovku a este nieco, nepamatam si nazov. Lekarka ma deptala, ze malo pribera.Citila som sa zle. No niekde v sebe som vedela, ze to nevzdam. Neviem, mozno som bola extrem, ale chvalabohu som mala pri sebe jednu osobu, ktora pri mne stala, moju mamu. U mna pomohlo jedine prikladat, kedykolvek zaplakala a nie 15 minut, ale aj hodinu, niekedy aj viac bola na orsniku, lebo jedine vtedy bola ticho. Dcerka ma 3r4m, stale dojcim, a pri tom nepatrim medzi mamicky, ktore dojcia kedykolvek a kdekolvek. Vecer sme jej davali aj flasu UM, niekedy vypila trochu, niekedy viac. Moja rada - prikladat, neodsavat a veeelmi veeeelmi chciet. No a ak sa Ti to nepodari? tak nezufaj, vobec nic sa nedeje, chvalabohu na tom svet nestoji

m_
Odpoveď bola odstránená
zltalienka
25. sep 2016

Ja som dokrmovala cievkou prvého syna. Prisal sa na 17. deň. Plne Ťa chápem. Potrebuješ
1. človeka (alebo aj dvoch) čo budú stáť za Tebou s pomáhať so všetkým (dieťa prebalia, uspia, okupu, Tebe navaria, donesú do postele.... vyvaria flasky, odsavacku, proste full servis). Laktačná nestačí, pokiaľ nie je u Teba doma celý deň.
2. Pre Teba kľud, dostatok jedla, tekutín, spánku v rámci moznosti.
3. Kým sa dieťa neprisaje, nebude dosť mlieka. Priorita je nakŕmiť dieťa cievkou na prsníku, aby stimulovalo prsník na tvorbu mlieka.
4. Dieťa musí jesť! Sú tabuľky koľko má za 24 hodín zjest, sú podľa aktuálnej hmotnosti bábätká. Dennú dávku rozpocitat do 8-10 dávok a snažiť sa to do dieťaťa dostať. Samozrejme nie fľašou, ale cievka, prip. poharik. Keď sa dieťa rozpapa, skôr sa prisaje.
5. Po dojčení ( pokuse) odsať mlieko po 3 krát z každého prsníka spolu 15-20 minút na každý prsník. Viac je zbytocne. V systeme napr. 8 mín pravý prsník, 8 mín. ľavý, ďalej 5 mín. pravý prsnik, 5 mín. ľavý, 2 mín. pravý a 2 mín. ľavý. Spolu odsávať cca 8x do dňa, z toho aspoň 1x v noci.
6. Robte si záznamy - koľko vypilo, o kolkej. Akým spôsobom pilo. Kontrolujte počet pocikaných plienok. Vážte dieťa. Keď si zo záznamov všimnete zmenu, že dieťa zjedlo viac, prípadne sa viac krát pridali ste na dobrej ceste.
7. benedikt lekársky a senovka grécka pomohli mne, skúšali ste? Kľudne ešte napíšem keď chcete, to len tak narýchlo. Vela šťastia.

kikus48
autor
25. sep 2016

Dakujem za rady. Hrozne ma povzbudili. Az mi slzy vyhrkli. Mam pri sebe manzela ktory mi je velkou oporou a pomaha aj rodina, cize sa mozem sustredit na babco. Uzivam aj benedikt aj senovku. Robim zaznamy o krmeni, aby som vedela kolko vypije. Ratam plienky. Prikladam ju telo na telo. Krmim ju kazde 3 - 4 hod. Pravdaze nutrilon a to moje zubozene mliecko. Aj cez vikend bola u mna laktacna aby sme sa ucili prisavat. Snazim sa ju davat na prsnik a tak po cievke, ale casto to ide len cez prst. Vazim malicku aspon raz za 2 dni aby som vedela ze nechradne. Snazim sa odsavat, cez den to je ok, bohuzial v noci uz nevladzem stat na nohach. Ale skusim sa premoct. Len dufam ze to vsetko ma zmysel a cele sa to rozbehne. Zozaciatku slo doslova o neschopnost nakrmit dieta a je jedno ako. Nechcela cievku , prsnik a dokonca som skusila flasu a nic. Teraz sa tesim zo vsetkeho co vypije. A z kazdej pomocenej plienky 🙂 . Fakt dufam ze to pojde, robim vsetko co je v mojich silach. Aby som si mohla povedat ze som spravila vsetko.

samcinka
25. sep 2016

@kikus48 držím vám veľmi palce aj my sme dlho bojovali s prisatím a s mliekom kedže náš drobec bol narodený v 33 tt. ale za pomoci laktačnej ktorá nás naučila krmiť po prste s cievkou sme to zvládli a kojila som 2 a pol roka, chce to len trpezlivosť, hlave sa nestresuj a veľa prikladaj na prsník.Nám to trvalo skoro 2 mesiace kým sa prisal a mala som dosť mlieka.

papricka33
25. sep 2016

@kikus48 nebooj nič. Množstvo mlieka ktoré odsajes nech ťa zbytočne nedeprimuje. Keď sa drobec riadne prisaje, vytiahne omnoho viac. To odsvackou nikdy neurobis. Tak len s pokojom prikladajte, trenujte... Viem, že to musí byť ťažké, ale hlavne sa upokoj a "netlač na pílu". Premotivácia niekedy tiež stresuje a nastáva pravý opak. Užívaj si blízkosť bábätka, všetko je tak, ako má byť, tes sa z neho, netrap sa a ono to príde. A ak nepríde, svet sa nezrúti. Nevzdávajte to, ale neupinaj sa k tomu ako k jedinej najdôležitejšej veci na svete. Veľa oddychuj, všetko daj bokom podľa možností, PI VELA TEKUTIN!!! , hlavne obyčajnú vodu, žiadne kofeinove napoje, skor Cigorku, Caro, cajiky pre dojčiace zeny... Môžeš skúsiť senovku, benedikt... spi s bábätkom, nech ťa cíti stále, nos ho... A choď do skupinky Dojčenie 😉

m_
Odpoveď bola odstránená
valy
25. sep 2016

@kikus48 ahoj, ja som mala prve dni tiez problem, dokrmovala som umelym, ale potom sa to rozbehlo. Moja cesta bola neodsavat, ale kojit castejsie, kludne kazde dve hodiny. Najskor nechat babo cucat a potom az dokrmit umelym a ono to pojde. Treba aj vela pit a jest a spat, ked si na tom fyzicky zle, tak je mlieka menej. Mne sa nedarilo nikdy odsat dost, a kojila som potom uspesne

zltalienka
25. sep 2016

@kikus48 ak vidíš pokrok, zmenu k lepšiemu, tak to pôjde😃. Spapa dosť na svoju hmotnosť? Tiez som mala večer v noci problem, od únavy som aj práve odsate mlieko rozliala. Mne sa prisalo dieťa keď už som s tým nepočítala neskoro večer. Už som mala rutinu 3x ponúknuť prsník s cievkou, keď to nepôjde ( čo nešlo) tak nakŕmiť po prste, dieťa preložiť, uhojdat kolenom a odsavacku odsať mlieko. Ale on sa prisal!!! Síce nakrátko, ale predsa. Potom sa to už len zlepšovalo.
Robis všetko, čo sa dá. Ak dieťa robí pokroky, určite sa prisaje.

ukulela
25. sep 2016

@kikus48 ahoj. ja ta chcem len podporit. je fajn, ze sa snazis. ale - a to myslim v dobrom - nesustredsa len na to, ze kojit, kojit, aby si si neprivodila stav, ze ked nekojis, tak ako matka zlyhavatsnie je to tak a hotovo. skusas vsetko, ale ked vsetko zlyha, tak jednoducho radsej pokojne dieta na flasi, ako vystresovana a vynervovana matka. (a to hovorim ako mama, co stale koji skoro 2r syna - samo uz len rano a vecer)
co pomahalo mne - najviac caj pre kojace matky od HIPP - taky presladeny granulovany. ale to bola istotka, ked som si dala hrncek, cecky sli vybuchnut. a hlavne - aby sa mlieko tvorilo, musi byt dopyt. ak sa neprisava, tak odsavaj, ale pravidelne, aj kazde tri hodiny, chce to vela casu, ale ked ta podporuje manzel, tak to das.
a ako pisal niekto vyssie, mnozstvo odsateho nech ta nedeprimuje, inac dolezita je aj technika odsavania a ja ked som odsavala, tak sa mi niekedy spustilo az po par minutach odsavania ... takze neboj, vela stastia. ale ak sa to ozaj nerozbehne, netrap sa tym a hotovo. drzim palce.

ammellia
25. sep 2016

@kikus48 laktacna skontrolovala uzdicky?

kikus48
autor
25. sep 2016

Fakt dakujem baby. Upokoli mi vase prispevky. Mozem skusit aj ten cas hipp. Nechcem to vzdat, vidim ako malej moje mliecko chuti. Iba som si nemyslela ze po porode to moze byt tak tazke. Musim zmenit zmyslanie. Iba mi prislo luto, ze nic mi neide ako normalnej zene. Najprv umele oplodnenie, potom cisarsky a teraz aj nemam mlieko. Akosi som si myslela ze aspon s tym problem nebude. Ale dost uz sebalutosti. Mam krasne babo a nic nie je dolezitejsie 🙂

kikus48
autor
25. sep 2016

@ammellia strihli uzdicku v nemocnici.

elisvic
25. sep 2016

ahojte, ja som tiez nemala prve dni mlieko, bola som zufala, lebo som si naivne myslela a preto o to viac som bola zaskocena, ze MM jednoducho musi prist automaticky , lebo som po porode, (tiez necakane cisarsky) a mam babo. pocula som, ze vraj prave po cisarskom , lebo som dostavala infuzie, prave preto nemam mlieko, lebo to nejak zablokovalo. tiez som sa stresovala, ale ako som u jednej pani citala, tak mi tiez vsetci radili, radsej kludna , vyrovnana matka s dietatom na flaske, ako nervozna mamina. neskor sa to trochu rozbehlo. teraz ma dcerka 15 mesiacov.pije niekedy rano , inokedy iba vecer, alebo poobede pred spanim. ci to ona potrebuje ten cecik iba dudlat aby lepsie zaspala a ma citila pri sebe, alebo aj si vypije par kvapiek mliecka, ... ale stale je tam nejakych par kvapiek. skusalala som tiez vsetko mozne, kapsule benedikt, senovka, Teply zabal na prsia, zapraskove polievky, kopor, hlavne je byt uvolnena, jednak to Baby, to naozaj pozoruje na tebe, a ak to mlieko nemas aj tak si neporadis tym , ze sa tym trapis, co potrebujeme su vyspatost, regeneracia tela, vitaminy..... skusala som tiez vsetky mozne rady.
teraz niekto v jednej skupine napisal na FB, ze jedna pani a jej 4 kamosky tiez vyskusali od,, Milupa Pro Futura Mama napoj,, tak som si to cez internet objednala a vyskusam aj to.( vraj z osobnej skusenosti , prsia sa im naliali a mlieko striekalo) ci to pomoze, neviem ale vyskusam lebo aj tak na kazdeho zabera nieco ine. Vraj su tam vitaminy, a mozno je presne toto , co nam chyba. Mam dieta, psa, muza , domacnost, varenie ale nemam cas sa poriadne najest. z coho to telo ma produkovat mliecko. nevyspatost, stresy. Uplne ta chapem, viem cim prechadzas, pevne verim , ze sa to napravi, co som este skusala, hoci som bola velmi skepticka,,, transcendentalna meditacia,, neverila som, ale to trochu pomohlo, nie na mlieko, ale aby som bola kludnejsia, a prijala veci take ake su. o co tam ide? pohodlne si sadni alebo lahni, pred spanim alebo rano ak mas par minutiek cas a skus mysliet chvilu na NIC, nadych , vydych jednoducho cas iba pre teba, vypni mysel na 3 minuty denne, , ... takto som to opakovala niekolko krat, a ja som zrazu bola omnoho kludnejsia, tym ze Mala vzdy vypila asi zo 10 kvapiek, ( aspon ja si to myslim, ze tolko toho mlieka tam je) a stale si tych zlatych aspon 10 kvapiek udrzujem, a prave tym ,ze je uz starsia (15 mesiacov) ma aj väcsiu silu tahat, a skor mam pocit, ze este len teraz sa mi trochu viac mlieka robi. chcela som ju castejsie prikladat pocas dna, ako mi kazdy radil, lenze ju to nezaujimalo, odvracala sa stale prec , raz ma cvakla zubkami, tak som to nechala, ale pred spanim alebo zobudenim, to priam odo mna vyzaduje, ze chce MM. Drzim ti palce.

zltalienka
25. sep 2016

@kikus48 hm... patris medzi "civilizovane" zeny.
Dcerka pribera? Prisava sa uz?

elisvic
25. sep 2016

@zltalienka velmi pekne si to napisala, tiez az dodnes si robim zaznam, kedy ma stolicu a aku, kolko coho zjedla, vypila, ak by aj mala z niecoho reakciu aby som mala prehlad , lebo pri unave , mi pride kazdy den rovnaky. Elis spadla dole z postele, necakane sa prvy raz zacala plazit a predtym spala, hoci som bola stale pri nej, isla som sa na chvilu napit, tak som zaznamenal aj na aku stranu padla, bolo miesto cervene atd. je to sice unavne, ale ked pojdes lekarovi a od unavy zabudnes na fakty , hodis kuk do zaznamu a si opät v obraze, piseme to spolu s manzelom, to co jej da on jest,pit , ak ma stolicu , riedku- pevnu, vymenna informacii, je u nas uplne normalny stav.

ale citala som v prvych komentoch , ze niektore maminy si davali COSTI a ten pomohol, prosim vas , ja to nepoznam a doteraz som to nepocula, kde to zozeniem a co je to vobec?? dakujem

kikus48
autor
25. sep 2016

@zltalienka no neratala by som to takto s prijem tekutin, ale fakt sme mali problem sa napapat. V nemocnici mi raz 12 hod nemocila z nizkeho prijmu, lebo sestricky pisali ze prijem na davku 50ml, a to ze som im vratila takmer plnu flasu ich netrapilo. Sme doma 3 dni, ten prijem nie je idealny ale zvysuje sa. A som spokojna ze cura a kaka. Preto to takto ratam. Zajtra ju odvazim.

zltalienka
25. sep 2016

@kikus48 nám veľmi pomohla info, koľko má novorodenec spapat, lebo z pôrodnice nás pustili, že treba dokrmovat, ale nepovedali koľko a kým sme zistili (zohnali tabuľky) sme stratili 2 dni ktoré chlapca chudák hladovalo - však koľko si vypýta, toľko mu stačí ( aká blbosť pri spavom novorodencovi)

kikus48
autor
25. sep 2016

@zltalienka presne. Moja spala v nemocnici 5 dni a tatko to dopadlo

zltalienka
25. sep 2016

@kikus48 drzte sa a ozvi sa zajtra ako to ide

ukulela
25. sep 2016

@elisvic costi su tabletky na lekarsky predpis, na nejaku /netusim aku/ chorobu a maju vedlajsi ucinok tvorbu mlieka.
...ja nemam o tom az taky prehlad, ale velmi by som zvazovala, ci brat taletky na nieco, co ma netrapi, kvoli mlieku.maju aj nejake vedlajsie ucinky a tak. vsak postuduj a urob si nazor. ja som nastastie nepotrebovala.

jankak055
25. sep 2016

Ahoj ja som jedla vsetko caje homeopatika bielu kavu pila mlieko z kt mi bolo tazko a kadeco ine. Mne teda nepomohlo nic. Zbytocne som sa kvoli tomu stresovala az az a dlho to este predychavala ze som dojcila velmi malo. Tak som maleho krmila UM. A ked neplakaval bol aj vacsi klud nebola som vystresovana a maly bol napapany a spokojny. Ja len ze aj takto to moze skoncit.
Velmi dolezite je nestresovat sa ale hovori sa to velmi velmi lahko. Ja som bola na vsetko sama.
A dolezite je ze sa mi prsia absolutne nenalievali.
Drzim ti palce nech dlho kojis a prajem vela zdravicka 🙂

kikus48
autor
25. sep 2016

@ukulela costi pokial viem moze sposobit arytmiu a smie sa az po sestonedeli. Zvazujem aj tuto moznost.

kikus48
autor
25. sep 2016

@jankak055 ratam aj s touto moznostou, len zatial stale verim

Strana
z7