icon

Som 9 dní po cisárskom a stále nemám mlieko

kikus48
25. sep 2016

Ahojte. Potrebovala by som trochu povzbudit. Som 9.den po akutnom cisarskom reze. Mlieka sa mi tvori hrozne malo, denne odsajem max 70 - 90 ml. Malicku ucime s laktacnou poradkynou prisavat, zatial ju krmim po cievke. Robim vsetko. Caje, homeopatika, vinea, dokonca som si dala aj tmave pivo a objednala koprove semiacka. Myslite ze sa to este rozbehne ? Ste tu niekto komu sa laktacia rozbehla neskor ? Vopred dakujem.

lia23
25. sep 2016

JA som tiez po akútnej sc a mliecko sa mi rozbehlo na 5den po sc.....dolezite je prikladat stale aby sa ti mliecko rozbehlo..prikladat na poziadanie..mali sme jeden cas aj strajk, no zvladli sme to s Costi....skusala aom aj homeopatika, aj caje..ale toto malo najlepsi ucinok...a dokonca aj ked si odsavas tak to nie je to to iste ako ked babo prilozis...prikladaj co najcastejsie a rozbehne sa to 🙂 nie je to nic oproti inym maminkam, no kojim uz pomaly 8m

jankak055
25. sep 2016

To je dobre treba verit ale netreba to silit za kazdu cenu. Proste ked to nema byt tak to nieje.

alieeenka13
25. sep 2016

@kikus48 ja mám skoro ročné dieťa (našťastie kojím, tiež som mala problémy, ale iného typu, mlieko som mala, ale nie dcéru pri sebe, lebo bola na antibiotikách) a stále si poviem, že do kelu, čo mám robiť, ja neviem byť matkou. a dnes som sa rozprávala s kmotrom, čakajú prvé dieťa a ten "super" ešte pohľad na vec, nezažil, čo je mať dieťa - jeho názor, ved to len spí, čooo matka vôbec nie je nevyspatá, unavený budem ja z roboty, dieťaťu nič nebude treba, ved to ukočíkujeme. s manželom sme sa usmiali, to sme si aj my mysleli pred 15-timi mesiacmi, ale naozaj realita je iná. no a k tomu dojčeniu, to dáš, aj moja kamoška sa snažili 6 týždňov po pôrode a dala to. úprimne, je to stresujúce, ja som si tiež veľa vyplakala kvôli kojeniu, teraz sa mi už skáče dobre vysoko, dcéra je väčšia, no ale napr. teraz má črevné problémy a bez kojenia - bolo by mi asi ťažko. tak veľa sily a optimizmu, materstvo - učíme sa každý deň

jankak055
25. sep 2016

@alieeenka13 Realita je uplne uplne inaaa !!!

culia1
25. sep 2016

@kikus48 nooo podla mna si aspon o 100% lepsia dojka ako som bola ja, ja som si dokazala odsat 20-40 ml kazde 2 hodiny. Ale ustali sme to,ked sme doodsavali docievkovali, nikdy sa nehnevali deti od hladu. Vytvori sa ti presne tolko,kolko si tvoje malinke zapyta, takze podla mna si ok,len drobca stale prikladaj,aby si mala hormony tak ako maju byt,treba stimulovat.

kikus48
autor
26. sep 2016

@culia1 za 20 -40 ml kazde dve hodiny by som bola vdacna 🙂)

zltalienka
26. sep 2016

@kikus48 akú dávku berieš z benedikt a senovka? Pamätám si, že dávka je dostatočná až vtedy, keď uzivatelka "vonia" po sebe. Az vtedy začnú zaberať prípravky. A co sa týka množstva odsateho mlieka, to nie je až tak dôležité. Ak sa mala prisáva, tak čosi vypije a odsavas len zvyšok po nej. Dôležité je po dojčení odsať zvyšok mlieka, aby sa nabuduce vytvorilo viac. Dopyt vytvorí ponuku. Keď bude v prsníku viac mlieka skôr sa prisaje, lebo skôr jej mliečko potečie a nebude sa musieť až tak namáhať.
Skúšala si fintu, pred dojčením si trošku mlieka vytlačiť von, aby dcerka zacitila tu chuť mlieka keď sa prisaje. Prsia si môžeš nahriat pred dojčením - odsávanim, lepšie mlieko potecie

zltalienka
26. sep 2016

Malo byť "vonia po sene". Ako keď je pokosena tráva a vyschne😃

maaaaaaaria7
26. sep 2016

ahoj, ja som sa učila malú kojiť týždne.. aj som ju prikrmovala zo zúfalstva lebo chudla.. prsia bolestivo naliate, ale mlieko nešlo von.. hrôza... len som vkuse prikladala /aj som ju budila každé 2 hodiny/ a pila som litre vody.. nakoniec sa podarilo a kojila som 2 roky 4 mesiace. držím palce.🙂. prikladať prikladať /no žiadna sranda/

charity
26. sep 2016

@kikus48 Ahoj. Zazila som podobne. Poriesila som to tak, ze som na den zalahla s dietatom do postele a mala ho pricucnuteho v kuse. Po par dnoch sme uz len dojcili. ;)

salamistka
26. sep 2016

ja som si odsala ledva 20 ml a dcérka mi aj tak priberala, bola plne kojená u prsníka 19 mesiacov...u kojených detí nie je dôležité, koľko si vieš odsať, ale či dieťa prospieva a či má aspoň 6 pocikaných plienok denne...ostatné veci, čo sa týka napr. plaču dieťaťa , obhrýzania ručičiek, malých prsníkov a pod.. sú irelevantné

katrin21
26. sep 2016

@kikus48 to uz radsej davat UM ako braz COSTI :( ved je to grc a sposobuje sice laktaciu,ako vedlajsi ucinok , ale vsetko z tej chemie ide do mlieka..

kitty88
26. sep 2016

@kikus48 ahoj, necitala som celu diskusiu, vsetky rady, ale chcem ta povzbudit, ze vsetko sa da, este sa to moze rozbehnut 🙂 ja som sa tiez dost natrapila s kojenim, zaciatok bol sice super, ale potom som dostala candidu, nemohla som malu ani prilozit kvoli prisernej bolesti, 5 tyzdnov som len odsavala alebo odstriekavala (inak ak ti nejde vela odsat, skus odstriekat rucne, mne to islo lepsie ako s odsavackou), dokrmovala um flasou, produkcia klesla, uz to bolo 1:1 materske s umelym, no bola som rozhodnuta nevzdat sa a ked uz boli bradavky v poriadku, zacala som opat prikladat, prikladat, prikladat... najprv som dokrmovala po kazdom kojeni, potom cca kazdu druhu davku, postupne bolo umeleho menej a menej, dlho sme sa drzali na jednej davke um denne, no az teraz posledne dva tyzdne (ma 4,5 mesiaca) sa uz plne kojime, netreba jej um 😉 bol to dlhy vydrety boj, ale stalo to za to 🙂 inak senovka a benedikt u mna nula bodov, pomohol ricinus communis, caje na dojcenie 3x denne a vela tekutin (a mozno to bolo len placebo, ale hlavne, ze zafungovalo) 😀 hlavne sa upokoj, uvolni, nemysli tolko na to, co, kedy, ako, kolko vypije, vypust cele dojcenie z hlavy a uzivaj si babatko, budte vela spolu, spite spolu, noste sa v satke ci nosici... ono to znie ako klise, ale dojcenie je naozaj v hlave, ak si rozhodnuta, ze chces kojit a budes mysliet pozitivne, pojde to 🙂 len nestresovat, skodis tym sebe aj babatku... drzim palce 🙂

sandri
26. sep 2016

@kikus48 ahoj, mam len jedno slovo pre teba: Vydrz!!! Ja som o mlieko po cisarskom bojovala dlhych 8 tyzdnov. Laktacna mi povedala, ze pokial sa nespusti do 8 tyzdnov, tak kojit nebudem. A skutocne sa po tych 8 tyzdnoch spustilo. Mne nezabralo vobec nic, ziadne homeopatika, caje, costi, proste vobec nic. Maleho som mala na prsiach aj 45 min, potom nasledovalo zarobenie UM a nakrmenie flasou. Ta produkcia sa velmi pomalicky zvysovala a ked bola noc, ze maly toho vela nevypil z prsnika, tak som si mlieko poctivo odsavala, len aby som stimulovala tvorbu. Bolo to velmi tazke obdobie, unavena, vystresovana, vsetko nove, do toho maly stale hladny... ale mala som v kalendari zakruzkovany den, ked uplynie tych 8 tyzdnov a to bol moj ciel... a podarilo sa! Takze este raz opakujem: vydrz a nevzdavaj to!

elisvic
26. sep 2016

@ukulela si zlata, dakujem, chcela som brat aj antikoncepciu pokial akoze trochu kojim aby som neostala necakane tehotna, ale tiez som tonechala tak aby to Elis nedostala cez mlieko. tak davam si viac pozor. a snazim sa brat najlepsie ziadne lieky.

elisvic
26. sep 2016

ja som prisavala Elis uz v nemocnici skoro cely den na cecku az cierny bol . a tiez som nedostala mlieko, alebo iba tych par kvapiek. potom som zbadala ,ze ma neuveritelne suchu pokozku na tvari, idem za sestrickami a hovorim im ,ze ona potrebuje viac tekutin, bo uz si ide oci vyskriabat. tak na mna hladeli ako keby som zmarsu prisla, co ja vlastne chcem , ved mam cecky dva, nakoniec mi dali nejaku flasku s mliekom , a krpata bola hladna , skor asi smädna, dehydrovana, a ak dieta place, tak sa to vyriesi s odpovedou, to je v poriadku, lebo ono sa potrebuje vyplakat, ...no to je teda poriadna blbost, co sa mi vzdy pri Elis potvrdilo, ze plakala, vzdy vtedy ,ked jej nieco nebolo prijemne, nepasovalo , tahalo , stipalo, bola smädna, cize nedaj sa aj takymi odpovedami zmiast. je to reakcia dietata aby ta svoju mamicku upozornila na nieco, co nieje v poriadku, kedze hovorit este nevie.

kikus48
autor
26. sep 2016

@zltalienka ahoj. Skusala som pred dojcenim vytlacit kvapky mlieka na prsnik. Ono malicka sa velmi neprisava, v tom je dost problem. Ale robime pokroky. Tie tbl beriem 3x3.

kikus48
autor
26. sep 2016

@zltalienka dakujem za rady, skusim este ten uterak

kikus48
autor
26. sep 2016

@sandri tak to ma caka este velky boj, uz teraz nevladzem. Malinka si vymenila den s nocou 🙂

kikus48
autor
26. sep 2016

@kitty88 dakujem za pobzbudenie, skusim

zltalienka
26. sep 2016

@kikus48 drž sa. Často na vás myslím, dnes je 5 rokov čo sa môj prvorodený prvýkrát prisal. Ako sa volá dcerka? Máš odhad koľko spapa za 24 hodín?

kikus48
autor
27. sep 2016

@zltalienka ahoj. Ked som odsavala tak hodinu dve pred dojcenim, presne som vedela. Ale vcera mi laktacna kazala najprv ponuknut prsnik nech si popapa a az potom dokrmit po cievke z prsnika. Takto teraz dala z flase len 35 ml. Tak som trochu v strese, ci bude mat dost. Asi sa budem musiet spolahnut na pocet pocuranych plienok. A dufam ze budu aj vahove prirastky. Nezda sa mi ze z prsnika odsala 30 ml, jej davka je cca 60 ml.

kikus48
autor
27. sep 2016

@zltalienka vola sa terezka 🙂

luba41
27. sep 2016

@kikus48 ale ona jedáva podla potreby..dávky majú flaškové deti..raz zje 20,30, druhý krát 50, inokedy aj 100ml..niekdy bude chieť len cucnuť , podudlovať a uspať sa..základ je prestať sledovať kolko pije, dať kedy žiada, nevážiť , sledovať prírastky za dlhšie obdobie..o tom je dojčenie na požiadanie, dať kedy chce aj za 20min, znova za polhodinu a pod..len tak si rozbehneš a udržuješ tvorbu..a vela kontaktu a vela nosiť..

kikus48
autor
27. sep 2016

@luba41 ibaze ona je velmi zaspate babo, na hlad sa hlasi az vecer. Aj ja som si myslela ze toto je normalny sposob, avsak potom co som zazila v nemocnici musim aspon sprvu kym nemam dost mlieka dohliadnut na prijem

luba41
27. sep 2016

@kikus48 mať ju stále na sebe, pri sebe / najlepšie aby cítila tvoje telo, prsia odhalené-to je základ aby dieťa malo potrebu pýtať jesť..ale inak ako ponúkaním, prístupom k "zdroju" na požiadanie mlieko nerozbehneš..nesleduj príjem, možno budeš prekvapená..

kp7333
27. sep 2016

@kikus48 prikladat kazde 3-4 hodiny je malo. Skus aspon kazde 2 hodiny, respektive na poziadanie - vzdy ked mala zamrnci. Je to naucinnejsi recept na tvorbu mlieka. Cez den by som jej UM nedavala, mozno len vecer, aj to az po nakojeni. Radsej by som ju po troskach kojila, kludne aj kazdu pol hodinku, hodinku. A k tomu vyzivna strava, tekutiny, polievky (silny vyvar najma), niekomu pomaha vinea. Po prvom porode mi tiez trvalo dlho, kym sa zacalo tvorit mlieko. Stratila som vela krvi, bola som slaba, dcerka vazila 4 kila pri narodeni a bola stale hladna, urevana. V porodnici mi kazali kojit kazde 3 hodiny a max 5 min z kazdeho prsnika. Dnes uz viem, ze to bola chyba. Mlieko sa mi zacalo tvorit az po prichode domov. Domaca strava robi svoje 🙂 a k tomu som kojila na poziadanie - zhruba kazdu hodinu, aj v noci. Tvorba mlieka sa mi zvysila aj bez liekov, byliniek a inych vychytavok, dcera sa ukludnila a do tyzdna pribrala kilo 🙂

kp7333
27. sep 2016

A este som chcela dodat, ze skus sa ukludnit a nebyt v strese (viem, ze to nie je lahke). Daj ju do kocika a chodte sa spolu prejst von do prirody, najlepsie aj s tatom, nech ste cela rodina spolu na vzduchu. Pohlad na babatko spokojne spiace v kociku dava zene pocit stastia a radosti a dokazatelne podporuje tvorbu mlieka.

zltalienka
27. sep 2016

@kikus48 Terezka je krasne meno pre dievcatko 🙂

sandri
27. sep 2016

@kp7333 @kikus48 joj, ano, toto je najvacsia sprostost, co povedia v porodniciach - ze kojit na kazdom prsniku max 5-7 min! Ja som nejak instinktivne na to kaslala uz v porodnici, bezne som mala maleho na prsniku aj 20 min... proste kym bol ochotny aspon trosku potiahnut, tak som ho tam mala...