icon

Svadobná náuka a dojčenie

24. feb 2023

Ahojte so snúbencom ideme mať svadobnú náuku ktorá ide trvať 3dni (piatok od 13;00-20:00 do večera, celú sobotu 8:00-20:00, nedeľa od 8:00-12:00) ide o to že máme syna, ktorý ma 4 mesiace a je výlučne kojený..počas náuky pôjde k babke lenže neviem ako to urobiť s jedením, kojím ho cca každé 3 hodiny, mlieko navyše sa mi odsávať nedá kedze po kojení mi už nič nejde teda nič neodsajem..poraďte čo urobiť

oblecenie99
24. feb 2023

Normálne povedzte farárovi, o čo ide. Zvláštne nastavená náuka, my sme mali rad za týždeň cca hodinku, dve, z toho môj vtedy snúbenec neabsolvoval polovicu, lebo bol v práci a proste sa objektívne nedalo. Ja som si to ale poctivo odsedela, lebo sme to mli akurát po skončení mojej pracovnej doby :D Čiže normálne mu vysvetlite, max tam pobudnete len polovicu času, alebo to absolvuje vo väčšej miere tvoj manžel.

mateson
24. feb 2023

@viestta myslíš ako,že sex pred svadbou je zakázaný?🙃

petrana88
24. feb 2023

Fuuu, my ideme tiež mať náuku, ale jedno stretnutie trvá max hodinu a stretnúť sa máme tak max 8 krát do svadby a to ja som ani nie krstená 😒

dixitka
24. feb 2023

Ak to priestory umožňujú, zober ho so sebou (aj babku) - cez prestávky nakojíš, alebo odbehneš, ak bude treba. Na našej príprave mal jeden pár so sebou 4-ročného chlapčeka, všetci to brali v pohode.

terezka1947
24. feb 2023

Verím tomu,že by nikomu dieťa a tvoje kojenie nevadilo.

pinkgirl
24. feb 2023

Ja by som požiadala farára o náuku on-line. Ak mohlo byť celé mesiace počas covidu vyučovanie detí v režime homeschooling cez webex, MS teams a podobne, tak nevidím problém v náuke on-line. Budete prítomní aj so snúbencom na jednej strane, žiadne cestovanie, počas prestávok sa postaráš o dieťa. Požiadaj farára aby vám vyšiel v ústrety.
A keby to nebolo možné - tak presuňte svadbu na iný dátum, keď bude dieťa prijímať riadnu stravu, alebo si spravte sobáš na úrade.

euka210
24. feb 2023

Zobrat babku so sebou, pokocikuje, postrazj a Ty normalne nadojcis ked bude treba...stiahnes sa niekde do kuta, otocis chrbtom, plienku cez dieta a v pohode...alebo pojdes na ten cas do inej miestnosti. To by mali akceptovat. Ja som tak dojcila raz na jednej vikendovke prednasok a pri krstnej nauke...ale nas je greko, takze nema problem s detmi a pod.

autor
24. feb 2023

@h2 vy ste sa vydávali ako panna? Toto čo sú za poznámky že cirkus…to akože už mám dieťa tak sa nemôžem vydávať? Svadbu mame naplánovanú už veľmi dlho to že sa nám pošťastilo bábätko pred svadbou nerobí zo mňa kresťanku? Ja som sa pýtala na radu a nie na odsudzovanie

basska_b
24. feb 2023

Musia ti ho nosit na kojenie resp. musis odbiehat. Druha moznost je dat mu aj umele mliecko z flasky...

natalinatali
24. feb 2023

Ahoj ,my sme boli v rovnakej situácii ,náš farár nás poslal preč s tým ,že on má toho veľa ,ale ak stihneme absolvovať víkendovú náuku tak nás oddá no a to malá mala 2 mesiace ,obvolala som si kde tieto školenia prebiehajú či je možnosť nejak deti ,že by sme vzali zo sebou no nie nebola taká možnosť ,iba povedal ,že jedine ak by nám náš dal náuku. Tak nakoniec sa našiel farár ,ktorý nám dal náuku úplne bez problémov asi 3 krát sme tam boli (aj s mladšou 2 mesačnou) všetko vysvetlil ,povedal no veľmi ochotný človek proste a takisto mal toho veľa (dovolím si tvrdiť,že viac ako ten čo nás poslal preč) skúste takého nájsť iného farára v tomto prípade ,všetci sa vyhovárajú ,že majú toho veľa no kto nemá ? Držím palce🍀

oblecenie99
24. feb 2023

@pinkgirl Toto je ináč výborný nápad

dominyca9
24. feb 2023

@ajka0207 Tak to sme potom úplne mimo normálnu. Brali sme sa v Nitre. 😀 Naozaj som vo svojom okolí o tom ešte nepočula.

lucka_ke
24. feb 2023

mne príde divné, aby farár čo má nútený celibát poúčal o rodinnom živote o ktorom nemá ani šajnu

terezka1947
24. feb 2023

@lucka_ke farár vyrastal v rodine,čiže nie je mimozemšťan. Povie na nauke z pohľadu cirkvi fakty k manželstvu a väčšinou to potom už riešia manželské páry,tie sa venujú nauke. Tie už riešiš intímne záležitosti. Aj z praxe,ako čo počítať,riešiť,atď.

belllinka
24. feb 2023

A čo sa vlastne učí na tej náuke?

h2
24. feb 2023

Ja ťa neodsudzujem a radu som ti dala. Keď si ju nepostrehla, môžem zopakovať: Vezmite sa na úrade, svadbu v kostole môžete mať neskôr, keď bude dieťa väčšie. Chcela som pôvodne poradiť, aby ste náuky absolvovali inde, ale to si písala, že nie je možné (respektíve je komplikované).

beata_k
24. feb 2023

@tanyan Cirkev predpoklada pannu a dieta po svadbe 😃

oblecenie99
24. feb 2023

@lucka_ke Nie vždy to musí byť farár, my sme sa brali vo väčšom meste, a nám tú náuku robili 2 manželské páry, jeden starší, jeden mladší a nebolo to zlé.. ma každú hodinu bola nejaká téma, snažili sa to robiť tak, aby sme sa aj zapojili, dokonca dali aj rôzne brožúrky, dobrovoľné "domáce úlohy", v štýle, aby sme si na seba našli čas, kládli si nejaké otázky navzájom a pod. akože ja som do toho išla dosť skepticky, ako absolvovanie niečoho nutného, ale napokon to bolo dobré a určite aj osožné (a to som sa tiež nevydávala svätá, my sme boli spolu veľmi dlho, mali sme už aj spoločnú hypo a byt pár rokov). Farár to v podstate iba akoby zastrešoval, bol aj prítomný, ale prednášky robili iní.

viestta
24. feb 2023

@mateson myslim si, ze uz ani ucast na nauke nic nezachrani. To by mohol vidiet aj ten farar, ked uz oddava rodicov

janetinka27
24. feb 2023

Ahoj, dohodnite sa s knazom, urcite riesenie existuje. Na nauku by som male dieta nebrala. Mali sme pripravu v pastoracnom centre, dokopy asi 30 parov,rozdelili nas do 4 skupin. Kazdu skupinu pripravoval manzelsky par. Vela sme sa rozpravali, mali sme vela rozhovorov o vztahu, zakladom tem bolo v prvom rade manzelstvo,spoluzitie, nie rodicovstvo. Vypracuvali sme aj nejake ulohy, preberali sme otazky o buducnosti (to, na co vela parov zabuda). Vyplnali sme otazky o sebe navzajom.preberali sme svoj vztah do hlbky.niektore ulohy boli cisto v paroch,niektore skupinove. Mali sme aj prednasky o planovani rodicovstva a antikoncepcii. Pisali sme si navzajom list. Mali sme aj spolocne prednasky vsetky pary dokopy, prednasali nam pary alebo jednotlivci ci knazi.v sobotu vecer bol tanecny kurz, na ktorom sme si uzili vela zabavy.v nedelu okrem prednasok bola aj moznost svatej spovede a spolocna svata omsa. Nam ako paru to vela dalo,doteraz na to spominame.vela nas to posunulo. Ale dieta tam nikto nemal a asi by to nebolo ani vhodne,bol to intenzivny zazitok.
Zvolila by som inu formu pripravu,klasicku,teda s knazom.

belllinka
24. feb 2023

@janetinka27 Urcite si tieto poucenia beru vsetky pary k srdcu a potom ze sa rozvadza kazde druhe manzelstvo 🙂

danica2711
24. feb 2023

ďalší dôvod, prečo najprv svadba, potom dieťa... keď už nič iné, je to praktickejšie

janetinka27
25. feb 2023

@belllinka opisala som vlastnu skusenost, aby som autorke priblizila,ako to prebiehalo a ze dieta by som tam nebrala.
Ze si mala potrebu sa vyjadrit tymto sposobom je tvoja vec. Staraj sa o svoje manzelstvo a na ostatnych sa vys.r

terezka1947
25. feb 2023

@viestta práve,že zachráni.
Ešte to,že sa nejaky pár stane rodičom automaticky neznamená,že sa majú stať a mnohí najmä chcú stať manželmi.

terezka1947
25. feb 2023

@belllinka vieš,vzhľadom na to,že už skoro každý žije pred svadbou spolu pár rokov,tak by sa rozchádzať nemali,aj rozvody by mali klesnúť a paradoxom je,že stúpajú.
Čiže to nebude asi tým,že niekto vážne berie život pred manželstvom,či vážne berie náuku.
Kto neberie manželstvo vážne,tomu nepomôže ani 10r spolužitia pred,ani náuka.
Je to o zrelosti ľudí,od konkrétnych ľudí,atď.
To dajme tomu "náboženské cítenie" tomu dáva iba iný nádych.
Možno by pomohlo mnohým brať život vážne a zodpovedne,potom by bolo menej problémov.

viestta
25. feb 2023

@terezka1947 ked tak popozeram po niektorych v kostole sobesenych manzelstvach po okoli, tak ta nauka pred sobasom nezachranila vobec nic. Muzi absolutne nemozni a nepouzitelni ani ako manzelia ani ako otcovia, manzelky tytane psychicky, emocionalne a financne, monohe aj fyzicky. (netvrdim, ze toto sa nedeje aj u nezosobasenych parov ani u parov, ktore maju za sebou civilny sobas, ale ze ta nauka mala take zavazne prinosy na kvalitu manzestva, to sa neda povedat)

animus
25. feb 2023

Keď sme my boli na náuke, bola tam mamička s dieťaťom a kojila ho podľa potreby. Dieťa tam bolo celý deň a nami. Len sa priprav, že ak by si si ho vzala so sebou budeš používaná ako príklad hriechu, aspoň v našom prípade to tak bolo.

animus
25. feb 2023

@viestta pre nás bola náuka veľmi prínosná 😂 prestali sme úplne chodiť do kostola, nedali sme ani deti pokrstiť. Už s kresťanmi nechcem mať nič spoločné. To však neznamená, že som zmenila aj názor na vieru ako takú. 🙂 Veriť verím, ale nepotrebujem nato žiadnu fanaticku sektu.

marisoul17
25. feb 2023

@animus pre boha 🤦 krásny príklad kresťanskej lásky - ukazovať a odsudzovať... (Narážam na tých čo na vás poukazovali)
@autorka my sme mali náuku 3x po hodinke na fare, dokonca manžel ateista... Ale my sme mali výborného kňaza, ktorý nebol odtrhnutý od reality a bol nesmierne ľudský.

viestta
25. feb 2023

@animus no fasa. K tomu ani neviem nic publikovatelne, co by nikoho neurazilo napisat