icon

Tandemové dojčenie - za a proti

janifer
11. apr 2016

Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.

vejula
12. apr 2016

@katarinamarkova nie nieee nehovorím, že matky ktoré nedojčia musia davať marťankov 😉 ja len hovorím, že načo kupovať a povzbudzovať imunitu niečim umelým, ked ju môžem podporiť dojčením. Samozrejme obrovským faktorom je genetika podla mna i psychika, neprimeraný stres atd. A čo sa týka stravy, tak tam si myslím, že hra materské mlieko prim. Skutočne jeho zloženie je nenahraditelné, tak prečo proste vziať niečo také dieťaťu, ked ma o to zaujem a moje telo to samo tvorí. Keby si napríklad mala možnosť zadarmo dostávať niečo zdravé nevyužila by si to? NEmuselo by to byť niečo, čo by ti stopercentne zaručilo doživotné zdravie, stačí, že by si vedela, že je ta potravina zdraviu prospešná a nemusela by si za nu platiť. JA by som neodmietla, a určite by som tým nepohrda len preto, že mi ta potravina stopercentne nazaručí doživotné zdravie. Dufam, že som už lepšie vysvetlila čo tým myslím.
Čo sa týka znižovania materského mlieka, ono to ma často proste príčinu, no podla mna proste ročné dieťa nieje zrelé na odstavenie z viacerých dôvodov. Ale ako píšem ja jednoducho nechcem nikoho presviedčať a už vôbec nechcem zneisťovať matky, ktorým sa deti odstavili skôr.

mima4
12. apr 2016

@marcelatje
mnoho ludi (a aj ja mam tu tendenciu) uvazuje na principe tohto vtipu

mima4
12. apr 2016
alby2014
12. apr 2016

@janifer neprisli, doktorka vravela, ze to mohli byt kludne aj stopovove prvky niecoho, preto sme robili aj tu eliminacanu dietu, na alergologii nam povedali,ze testy do roka nemaju zmysel a aj tak vychadzaju falosne pozitivne. Homeo ja neriesim, pre mna je to placebo a neverim, ze to funguje. Maly sa mi fakt vyhadzoval po prikrmoch este aj zo zemiaku, cize ja, co som si furt robila srandu z bioekoraw matiek, teraz varim domace, nakupujem v bio obchodoch, peciem domace pecivo spaldove pre neh a etc, co ti poviem karma je zdarma 🙂... ale pomaly sa to zlepsuje, uz toleruje napr. mrkvu, zemiak, batat, kalerab...spenat, ale na 2x po mesacnej pauze bez odozvy... cize verim v to, ze raz si moje dieta posmakuje aj na pribinaciku ( nekamenovat, viem,ze pribinacik je smrrrrrrrrt)..mne naozaj UM zachranilo zivot...

marcelatje
12. apr 2016

@mima4 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

marcelatje
12. apr 2016

@alby2014 s tou karmou si ma pobavila ja mám tiež pocit že niektoré veci mám za trest 😀

vejula
12. apr 2016

čo sa týka liekov nieje na škodu vedieť o povahe toho ktorého lieku. PRetože v skutočnosti napríklad mnoho liekov sa viaže na bielkovinu v krvi, ktorých molekuly su také velké, že ich prestupnosť do materského mlieka je nulová. Niektoré lieky maju zas velký distribučný objem, teda v krvi zotrvávaju ohromne krátku dobu, rýchlo sa dostanu do miesta pôsobenia (napr. do mozgu) a tam ostávaju a pôsobia, takže o množstve učinnej látky v mlieku sa ani nedá baviť atd... A kedže JAck Newman celý svoj život venuje práve dojčeniu a liekom počas dojčenia tak práve tieto špecifika tých ktorých liečiv zohladnil. Ak tu je niekto kto študoval medicinu, mohol by napísať, kolko času počas študia venovali uživaniu liekov počas dojčenia.

alicka1982
12. apr 2016

@katarinamarkova len nerozumiem,.preco by reakcia na kojenie 3 rocneho dietata pod satkou vonku mala byt kriticka ? Kde je pointa ??? A hadam mi nejde vacsinovy nazor spolocnosti urcovat, kde je hranica kojenia mojho dietata. Ozaj nezijem v 70 -tych rokoch kedy chodili pod omoch kontroly po dedinach, ci deti uz spia a co zjedli. To veru nie.
@mima4 inac nebojs a o mna 🙂 mam vela aktivit, sportujem, mam znamych, priatelov, skvely partnersky zivot a som uplne spokojna 🙂

alicka1982
12. apr 2016

@mima4 no v lojenia si ujo dr ktory to v zivote nezazil nemoze dat lepsiu radua ani netusi.co to v praxi obnasa akykolvek vzdelaby a odbornik je. Aki oiste kardiochirurg je len ten, ktory aktivne operuje a v praxis a uci, darmo bude uzasny teoretik a prax nikdy neskusil. Ani dr nikdy neskusila neskusi kojenie a.tandemove kojenie, preto ak mit aky clovek pocie, ze 3 roky kojenia staci, pousmejem sa . Lebo KTO je on ? Ja sa v kojeni neroadim.podla dr ani google ale podla mojich deti. Vidim ake maju.potreby, som.ich matka a poznam ich najlepsie. Nie ze uko v bielom.plasti povedal, tak idem rychlo prestat kojit. Dobry odbornik pediater neexistuje ze moze povedat staci uz nekijte. To je v mojich ociach blbec a nie dobry pediater. Lebo to znamena ze o kojeni mema ani potuchy a unika mu pointa.

sardinka335
12. apr 2016

@vejula ...aj mamila priznava nejake tie rezidua liekov v mlieku. Ale benefit dojčenia povazuje za väčší ako nejake zvyšky liekov v materskom mlieku. Lekari vo svojich odboroch sa bezne stretavaju s pacientkami ktore su tehotne, dojčiace a su uz robene určite odporučania pre uzivanie niektorých liekov...napr.v psychiatrii - mojej oblubenej 😀 😀 tam su uz jasne dokazane ktore lieky prestupuju, neodporučaju sa a ktore sa povazuju za relativne bezpečne...ale všetky lieky ako to tvrdi mamila to nie su. Koho zaujima...pridavam link, ze som si to nevycucala z prsta : http://psychiatrie.med.muni.cz/res/file/Lecba_p...

vejula
12. apr 2016

@sardinka335 no práve som si to kukla, za najbezpečnejšie sa považuju spätne vychytávače serotonínu, konkretne sertralin. A uplne náhodou viem o mamičke, ktorej lekar počas dojčenia ten sertralin nechcel predpísa 😒 Takže nieje lekár ako lekár....

vydrusa
12. apr 2016

@janifer ja mam vekovy rozdiel 20 mesiacov, zatial kojim tandem 6 mesiacov a isla by som do toho urcite znovu. Deti spia obidve s nami, dcera ma svoju postel prirazenu k nasej manzelskej, aktualne tam uz vacsinou prespi celu noc a nakoji sa az rano. Vecerne uspavanie riesim tak ze uspim najskor jedneho, druhy je zatial s manzelom. V noci sa budia minimalne (fakt skoro vobec), ked tak sa zobudia navzajom rano napr. 7.30 ked uz nemaju taky tuhy spanok a viem ze by obidvaja este pospali keby sa mohli kojit ale rozdvojit sa fakt neviem a kym nakojim a uspim mladsieho sa vacsinou uz starsia preberie a vrti sa a tym budi zase mensieho. Ale to mi uz takto rano az tak nevadi. Obedne uspavanie riesim aktualne tak ze mladsi je este nepohyblivy a zvladne tych 15-20 minut vydrzat na zemi v obyvacke v hracej deke, dvere mam pootvorene takze ho pocujem. Su samozrejme dni kedy beham medzi spalnou a obyvackou lebo mensi sa tam nechce hrat sam alebo starsej to zaspavanie nejako dlho trva ale moc casto to neni. Obcas im ten obedny spanok vyjde rovnako, tak to skor uspim mladsieho, starsia zatial pozera rozpravku v obyvacke. Bude to trosku tazsie vyriesit ked zacne mladsi lozit ale nieco vymyslim. Kebyze byvame v dome tak viem starsiu uspat v kociku, maly moze byt pritom v nosici a potom ju len odstavit a nechat spat ale bohuzial.
Uprimne ma tandemove kojenie nevycerpava ani fyzicky ani psychicky, vyspim sa lepsie ako ked som mala len jedno dieta. Uz clovek predsa len tu starostlivost o dieta ovlada lepsie a vie si vyhoviet. Najtazsie chvilky boli asi tak ten prvy mesiac kym sa vsetko usadilo, to aj starsia chcela dost casto pit, cez den aj v noci. Cez den som ich bud kojila naraz alebo starsia pockala, v noci to bolo tazsie ked sa nahodou zobudili naraz na kojenie lebo bola rozospata a cakat nevedela ani sekundu tak ju musel manzel utisit. Mlieka mam dost pre oboch, aj ked samozrejme mladsi ma vzdy prednost a jemu musi ostat dost. On zase nie je bohvieaky cuckos, mu staci napit sa raz za dve-tri hodky a ked mu chcem dat skor sa este aj nastve 🙂
Ked som bola tehotna som si citala dost o tandemovo kojeni a bola som pripravena na vselico ale zatial som prijemne prekvapena. Inak maju deti zatial super vztah, ziadne ziarlenie sa nekonalo aj ked to nemusi byt vdaka kojeniu.
Uvidis ako sa to vyvinie u teba, je tam urcita sanca ze sa syn odstavi uz v priebehu tehotenstva alebo je mozne ze ta kojenie bude natolko boliet ze to radsej ukoncis. Mna bolelo len zo zaciatku ale nebolo to nastastie az take hrozne. Tak hlavne nech ste vsetci spokojni. Za mna vyhody prevysuju nevyhody, aspon v mojom pripade

monikaparson
12. apr 2016

@vydrusa krásne, presne takto dúfam, že to bude aj u nás 🙂

vydrusa
12. apr 2016

@monikaparson tak zarucit to neviem ale budem drzat palce 😀

monikaparson
12. apr 2016

@vydrusa ďakujem si milá, v najbližšej dobe neplánujeme, ale ak by to malo byť, nech je to takto. 😉

janifer
autor
12. apr 2016

@vydrusa pekny pribeh, dakujem. tak to mas fajn ze ti prespia skoro celu noc, nas mladenec sa budieval donedavna tak ako novorodenec, kludne aj kazde 3 hodky. Cize my mame cuckosa s velkym C, nezazila som nic take ze 8hodinovy spanok. Ako nestazujem sa, zas tie kila na nom vidno, je to chlap jak hora, o hlavu vyssi od rovesnikov.

monikaparson
12. apr 2016

@janifer ha-ha, tak naša tiež noc neprespí, ale zasa spí dlhoooo a to ja tak ľúúúbim. Ona nikdy nespala celú noc a nikdy ani nespala cez deň 2 hodiny a viac. 😀

emma12345
12. apr 2016

Štúdie, ktoré z rôznych hľadísk sledovali 21 druhov primátov (t.j. gorily, šimpanzy a pod.) zistili, že matky odstavujú potomkov približne v čase, keď: im rastú prvé trvalé stoličky, keď dosiahnu štvornásobok svojej pôrodnej hmotnosti či až tretinu dospelej hmotnosti, alebo dojčenie u nich trvalo približne šesťkrát dlhšie, ako dĺžka gravidity. Keď sa toto všetko prepočíta na ľudí, minimálne predpokladaná prirodzená dĺžka dojčenia by bola dva a pol roka a maximálna až 5-7 rokov.

Na margo dlhodobeho dojcenia a prirodzeneho odstavenia "na prirodno".

monikaparson
12. apr 2016

@janifer a podľa fotky spolu chodíme na montessori, svet je tak malý 😉

vydrusa
13. apr 2016

@janifer dcera zacala spavat celu noc prave ked som bola tehotna, asi aj kvoli tomu ze neboli mlieko.Po porode sa na cas zacala v noci zase kojit ale uz to vypada ze sa zase vratila k celonocnemu spanku.Syn sa v noci budi ale tym ze spi so mnou v posteli ma to nejako nevytrhava zo spanku.

jajka257
13. apr 2016

@alicka1982 🙂 uz som sa davno tak dobre nezabavila ako vdaka tebe🙂

mircalla
13. apr 2016

@jajka257 podla mna je to skor do placu🙂

gala79
13. apr 2016

@alicka1982 uz 18 stran tejto diskusie sa snazim najst v prispevkoch o akych POTREBACH to hovorime, ked sa jedna o kojene velkych deti ( rozumej 3 r. a viac)..... lebo to je argument krory tu dookoloa obmielas.... " nasledujem prirodzene potreby mojho dietata".... ale ake ?????? smad ? nech sa paci tu je tekutina, napi sa s pohara / flase... imunita ??? uz x-krat bolo napisane ze kojenie je len 1 z faktorov ktore ma na to vplyv... a 3r dieta zu snad nejaku tu imunitu vybudovanu ma.... potreba pocitu blizkosti s matkou ? mozeme sa aj cely den mojkat bez kojenia..... tak o akych POTREBACH detoch v tomto veku sa bavime ???

vejula
13. apr 2016

@gala79 moje dieťa ma potrebu sa dojčiť.. Neviem ako inak to chceš vysvetliť., Nie nechce sa mojkať, nechce piť vodu, nechce robiť stojky na hlave... chce sa dojčiť to je uplne normálna potreba mojej tri a pol ročnej dcery. Ak to nechapeš, netráp sa tým, ja tiež mnohým veciam nechápem, to však ešte neznamená, že ked im nechápem tak tak niesu. Krásny den prajem.

malinkaaninka
13. apr 2016

@vejula páči sa mi ako píšeš.nesúhlasím s tvojimi názormi ale tvoj štýl je fajn v tom,že si zachovávaš pokoj,nevtláčaš svoj názor.milá vínimka na mk.

gala79
13. apr 2016

@vejula trapit sa tym urcite netrapim, len vies ja sa vzdy vo veciach co robim, snazim pochpoit aj druhu stranu a nie hned niekoho odsudit, len pre to ze ma iny nazor....

vejula
13. apr 2016

@gala79 tak ono ta potreba dojčenia je velmi špecificka, chceš ju definovať, len to sa proste nedá. Dojčenie nieje len o piti, taktiež nieje len o mojkaní. JEdnoducho je to velmi komplexná potreba, ktoru maju všetky cicavčie mládatá do určitého veku. robili sa výskumy ako písala vyššie emma12345 napríklad i na primátoch dokedy maju ich mládatá potrebu sa dojčiť a vyšlo to tak ako píše - rast trvalých stoličiek atdm, nebudem to všetko kopírovat. Takže táto potreba je i u ludí, vychádza to z našej biologickej podstaty.
Ked sa teda pýtaš konkretne na tu potrebu dojčenia z biologického hladiska, ta je pre ludské mláda prirodzená ako z výskumov vychádza o dosť dlhšia ako je predstava ludí o dojčení detí. Ja nehovorím, že všetky matky maju dojčiť tak dlho ako ja, ale vyslovene odpovedám na tvoju otázku ohladom potreby dojčenia dieťaťa. Aký k tomu zaujme postoj matka je samozrejme už len a len na nnej.

@malinkaaninka dakujem 🙂

alicka1982
13. apr 2016

@gala79 kedze si to nikdy nezazila, nemozes to myslim anibpochopit, o akych potrebach je rec. Presne ako pise @vejula dieta sa chce kojit a ma takub potrebu, ano aj v 3 rokoch, a kozno aj v 5 - tich, az kym nebude samo citit ze ta potreba kojenia sa vytratila. Moje 3 rocne dieta sa chce kojit a nie sa "mojkat "( nemam rada ten vyraz ) alebo sa tulit. Chce sa kojit. Preco mu mam ponukat vodu , kedc chce moje mlieko ? Este mi nik neodpovedal, preco vas to tak strasne trapi, ked vidite alebo viete ze sa koji starsie dieta. A co je na tom take strasne zvlastne ?

marcelatje
13. apr 2016

Tak som premýšľala ako priblížiť tú potrebu dieťaťa dojčiť sa. Niektoré deti majú obľúbenú hračku s ktorou zaspávajú. Majú ju radi, cítia sa s ňou dobre a keď ju majú lepšie sa im spí povedzme....... jednoducho sú na ňu istým spôsobom naviazané. Tiež to nie je vec ktorú nutne k životu potrebujú ale sú spokojnejšie ak je tam. Ako tak sledujem dlhodobo dojčené deti nemajú hračku ale prsník 😅

alicka1982
13. apr 2016

@gala79 a este pises nech sa dieta napije z flase 🙂 preco mu mam davat napodobneninu zenskeho prsnika vpodobe flase ked mu mozem dat autenticky zdroj s najlepsou tekutinou - mojim materskym nlieko, ktore je vytvorene prave pre neho ? 🙂