Tandemové dojčenie - za a proti
Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.
@gala79 je to zvyk....dieta je tak naučené, ze prijemne pocity mu prinaša dojčenie, táto forma kontaktu. Ine deti su naučene inak - pridu sa mojkat, ískat vlasy a škrabkat to je špecialita mojich deti len by sa mojkali (tak 9 ročne a 7 ročne uz sa kojit nechcu aj ked ruku do ohna by som nedala ze syn by neskusil cuca - ako chlap) Kazdemu dietatu je proste ina forma kontaktu prirodzena a tak si dobija tu emocionalnu baterku.
@vejula juj prosim neporovnavaj dojcenie cloveka s inymi cicavcami. Hned sa mi vynaraju myslienky na nasu macku a morske prasiatka, ktore mali mladata, vzorne sa o ne starali od porodu, no a po istom case matka uz nevedela, kam by zdrhla, aby ju furt necucali. Macka uz mala kozy az na podlahe vytahane a macata takmer 2mesacne ju neustale prenasledovali, hoci uz prijimali normal potravu. Detto morcata, chalani uz aj nalety na vlastnu matku robili, ze zacali pohlavne dospievat ale sem tam este cucat sa hrabali, to uz matka zdrhala. Takze hoci oni mali "potrebu" matka sa chovala lucidne.
Ked sa tu ideme pasovat do vzoru zvierat, tak si to odporuje s kojenim dietata vo veku 3rokov a pod.
Jednoducho dojcite sa preto, ze tvoj syn nepozna chut kravskeho mlieka, ze v skolke na ponuknute mlieko odveti, ze on ma od mamicky. Tebe to tak vyhovuje, lebo mas pocit, ze nic lepsie mu ponuknut nemozes a je to tvoj prejav lasky
Win win na oboch stranach a ozaj ide o to, ze robis, ako vam to vyhovuje, ale presviedcat tu o tom, ze je to to najspravnejsie je hovadina.
Imunitu decko ziskava z materskeho mlieka len asi do pol roka a po vlastnych skusenostiach so sebou a mojimi detmi, si dovolim tvrdit, ze vsetky tie studie su chujoviny jak lampa. Vsetky tie WHO a ine darmozracske organizacie tokaju len to, co tokat ludom maju
V Kojeni nevidim problem, je pohodlnejsie ako sachovat s UM a flasami a aj teda lacnejsi sposob, ale mnohe fanaticke laktacne este matke v poporodnej depke nakladaju, ake je UM smrrrrrrrrrrrt, a toto dietatu robit nemozu, rozdat sa treba.
Moje deti boli kojene kazde rok, jedno ma nulovu sliznicnu imunitu, liecene na imunologii. Je uz skolacka a imunita sa podla klinickych vysledkov nezlepsuje. Podla mojich pozorovani vsak ano. je menej uz casto chora a rychlejsie sa zotavuje. Druhe dieta detto, akurat nik este testy na bunkovu imunitu jej nerobil.
Ja som bola kojena rok, ako decko som bola atopik, aj velmi casto chora. Sestra nebola kojena vobec, odchovana na kravskom mlieku a sunare, nema absolutne ziaden problem s imunitou. Detto kamosky co kojit nemohli, mnohe maju deti zdravsie co na UM boli ako deti kojene co maju ekzemy a imunitne ochorenia.
Takze nic nie je cierne a biele, preto by som take dramy a osvetu z toho nerobila
@mircalla samozrejme, mozno mu neslo len o mlieko. To je davno vsetkym myslim zname, ze kojenie nie je len prijmanoe potravy. Ak si ho dlho kojila ako pises, urcite vies co kojenie znamena a ze daleko presahuje hranice len prijmania potravy a naplna z velkej casti a uspokojuje emocionalne potreby dietata, uzkost, smutok, lasku atd. To tu smad nemusism pisat. Ak sa chcelo kojit, myslim ze ta potrebovalo. Deti to nerobia zo zlomyselnosti. Iste by sa nekojilo do strednej skoly nebobj.a samozrejme ze dieta jez avisle na matke, na kom inom ? Urcite ale nie navzdy a len dovtedy, kym bude pripraveny na to, spoliehat sa sam na seba. A to je dlhy proces v detstve do ca. siedmeho roku. A preto ak mu matka poskytne uspokojenie jeho zakl. ptrieb ako je kojenie, iste bude vyrovnany a spokojny 🙂
@vejula dospeli ludia maju rozne potreby, aj tie biologicke (ani kakat nechodime vsetci rovnako casto a v rovnakom case, aj emocionalne potreby su u kazdeho rozne, kym nietko potrebuje mat spolocnost denne, inemu naopak staci 1 x za mesiac pozriet rodicov atd. ). Aj deti maju rozne potreby. Kym niektoremu staci sa dojcit do 8-9 mesiacov (a ma v pazi tabulku, vyzkum aj mamilu, ze na to v tomto veku nie je pripravena) ine do troch rokov. A oddelit potrebu od zvyku je tiez asi tazke urcit. Ja mam potrebu zjest kazde rano dva croisanty. Je to potreba (potreba jest) alebo zvyk (robim to tak tri roky, chuti mi to naco to menit)? Pokojne by som si mohla dat smootie alebo co ja viem parky a potrebu jest by som uspokojila....
@tehula ty si ozaj myslis ze kravske mlieko je pre cloveka lepsie nez od matky ? Ja neviem dievcata, ake mate uvazovanie a kde na to chodite 🙂
@alicka1982 to si sa kde docitala, ze kojenie je jednym zo zakladnych potrieb cloveka? V Maaslow teorii to zahrnute nie je, ide o vseobecne prijimanie potravy, pocit bezpecia......opat tieto reci idu degradovat zenu, co kojit jej nebolo umoznene. Omg
@alicka1982 Má to jeden háčik, čo spomínaš vo svojom príspevku.
A to síce, nie všetci lekári sú naklonení dlhodobému dojčeniu, predovšetkým z dôvodu, že po cca 1,5 roku sa do materského mlieka dostáva už aj pomerne veľa toxínov z tela matky. Toto tvrdenie sa dá počuť pomerne často a nielen v súvislosti vyslovene s dojčením, ale v celkom iných (zdravotných) súvislostiach. A ako vieme, detský organizmus bojuje s takými látkami oveľa ťažšie, ako starší, resp. dospelý. Preto tento fakt nie je úplne zanedbateľný a nemožno tvrdiť, že po "3 rokoch" veku dieťaťa je materské mlieko "superpotravinou", pretože nie je. V tomto veku (ostatne ako v každom 🙂 ) má väčší význam s výhľadom do budúcnosti zaujímať sa o racionálne stravovanie ako také. Keď sa teda bavíme len čisto o výžive.
@alicka1982 po 165 krat, ja som ani v jednom z mojich prispevkov nepovedala ze mi to vadi.... pride mi to cudne a podla mna neprirodzene ? ANO pride !!!! a prave preto o tom diskutujem, ze co sa za to "potrebou dojcenia " velkeho dietatas skryva .... emocna potreba ? Hlad ? smad ? a neviem este co.... Ale nebol by to prva anio posledny prispevok co ty si nepochpopila.. nevadi....
@alicka1982 a co okrem UM by si dala npr. dietatu s vrodenou intoleranciou laktozy? Materske mlieko?
@alicka1982 kde som povedala, ze je lepsie? Preco prekrucas moje slova. Ak mas problem s pochopenim pisaneho slova, tak sa nezapajam do diskusii. Najprv problem pochopit, ze Flasa je nadoba, do ktorej sa uskladnuju tekutiny a cumel je cumel, dudel, A teda flasa ako nadoba nema tvar prsnika (akoze cely organ obsahujuci mliecnu zlazu + dvorec a bradavku), ale ze len cumel je vnimany ako bradavka s dvorcom.
Pisem, ze materske mlieko sluzi na budovanie imunity tak do 6mesiacov dietata. Jej capart ma uz 3 ci viac rokov, nevidim dovod zvykat ho na normalnu stravu a na kravsku bielkovinu.
@sardinka335 ano ano... toto poznam... aj moj 7-rocny hocikedy pride, sadne si na kolena a zacne mi "vlasy tocit"... robi to odjakziva 🙂 a dcera ani ked bola mala, nemala rada prilisny telesny kontakt...dodnes sa s nou neda tulit... to zu asi len ked bude teenagerka a nejaky chalos pride si to rozmysli 🙂
@mojkamojka Benji ma intoleranciu laktozy a ver tomu, ze na mamile nam radili dokola kojit aj napriek tomu, napriek revom, bolestiam, krcom, odviezli by nas na psychiatriu keby sa maly neodstavi sam v 9 mesiacoch a nevyriesi to za nas. On ale nahrady mlieka nepil ziadne, proste od 4 mesiacov uz presiel vo velkej miere na tuhu stravu a do 9 mesiacov sme este po nociach klamali prsnikom dieta, co za ten svet nechcelo mlieko... lebo "kojit sa musi"... presne pre toto... zije a je zdravy uplne bez mlieka, kase, jogurtu, nicoho mliecneho ci nahrady az do dnes...
@alicka1982 skus precitat (apson raz ) cely dlhy prispevok co tehula napisala a porozmyslat o tom.... a nevytrhavat len jedu info / vetu a tej sa drzat ako kliest... obcas treba tie info prijmat / spracovat a mozno s odstupom casu odpovedat....
@alicka1982 syna som v 2,5 roku odstavila. prezil to uplne v pohode. musela som ist do prace, nemozem byt 5-6 rokov doma kvoli kojeniu a ani to nepovazujem za spravne
@tehula na kravsku bielkovinu mam zvykat moje dieta namiesto mojho mlieka ? A to uz preco ? Levo sa predava v obchode mlieko a niekto ma na tom postaveny biznis za miliardy ? Niem dakujem. Iste nebudem zvykat dieta na kravsku bielkovinu, pokial sa neodstacvi samo, bude mat mlieko od svojej matky a ked sa odstavi nebude potrebocat ziadnu kravsku bielkovinu. 🙂
@mircalla myslim ze kvoli dojceniu starsieho dietata nikto z prace doma zostavat nemusi. Vacsinou ide o dojcenie 1-2 x denne. Dieta v pohode prezije aj ak si na mlieko spomenie v skolke ( uz neviem kto to spominal) dokonca su dni kedy si ani nespomenie. Uz to jednoducho nie je tak ako ked sa dojci babo 😊
@lorela ja kojim tandemovo a teda moje mlieko po kolostre zacalo naposledy pred 1.5 rokom. Navyse, lekarske nazory na kojenie ma nezaujimaju, ptetoze ziaden lekar nekojila nikdy nebude a teda urcite mi nemoze poradit lepsie ako niekto kto kojim tandemovo alebo aspon normalne niekolko rokov. Navyse v tele matky su toxiny asi ajbpodla urovne jej zdravotneho stavu, stravy a zivotospravy. Som presvedcena ze som v poriadku a teda budem kojit, kym sa moje deti same neodstavia 🙂 kazdopadne dakujem za nazor. Vidom, ze vela zien tu ma doktorov za vsevedkov a pocuva ich a ozaj neuvazuje vlastnou hlavou. Ked mi dr nieco povie,.iste to zvazim, ale urcite nebudem slepo dr vo veciach v ktorych nema relevantne skusenosti a ktore nikdy nezazil. Kojenie je viac akonprijmanie potravy abpreto clovek, ktory nekojil nikdy nepochopi, co to znamena.
Mam pocit ze je tu snaha vytvorit obraz demonickej dlhodobo dojciacej matky otrcajucej prsia kde komu s dietatom non stop na nacucnutym aj za cenu ze tam dieta drzi nasilim pravdepodobne za cielom sexualneho uspokojenia. Normalne to mam pred ocami 😀
Verim ze keby emocie vychladli ani jedna strana by to nehnala do takychto extremov a uznala ze aj druha strana ma v niecom pravdu a nie je to cele zle len kvoli tomu ze ja to robim inak.
@tehula nikoho nedegradujem. Vidim, ze tie, co vam vyslovene vadi ze niekto loji dietabpodla vas " dlhsie " sem prispievate a strasne sas nazite poukazat na to,.ze je to.zlozvyk, hrozne, zbytocne, atd. Ved ak to tak.podla vas je, potom preco vas to tak hneva, provokuje, rozhadzuje ze niekto.koji aj 3 ci 5 rocne dieta ? Ved ak vyvste spokojne ze ste kojili 1,2 6 mesiacov alebo vobec ,.preco potom si tu potrebujete "odovodnovat " a ospravedlnocat vase dlzky kojenia alebo nekojenie ? Ozaj nerozumiem. Budte spokojne. Aks te presvedcene, ze v roku treba dat flasku s UM ci kravskym, kludne dajte. Ak si kyslite ze v 2 rokoch yreba odstavit, odstavte kludne a dajte ku vodu z pohara. Vidim, ze tieto rozhodnutia velmi suverenne prezwntujete a na zakladet oho tedabpredpokladam, ze ste vyrocnane zeny, ktore svoje rozhodnutia nelutuju a teda potom.nechapem, preco mate pocit ze treba ostatne nas presvliedcat ze 3 rocne dieta je uz velke na kojenie ? Podla mna nie je, podla mna pride cas a dieta si ho irci samo. Ak podla vas ho ma matka urcit, tak ste to iste uz davno spravili avteda mozte vyt uplne vyrovnane spokojne a rady, ze dieta nie je na vas "zavisle " a ze nema "zlozvyk " a ze zvyknute na flasku, cumel, pohar alebo vsetko dokopy. budte spokojne 🙂
@marcelatje jednak mam pracu, kde som 9 hodin, nic take ze som o tretej doma. a najma som nevidela v pokracovani dojcenia po navrate do prace ziadny zmysel vzhladom na vek dietata. urcite z toho nemal a ani nema ziadnu traumu
@alicka1982 "ptetoze ziaden lekar nekojila nikdy nebude"
Muhahaaa, lebo lekari su vysostne chlapi, vsakze :D. Oznacenie lekar sa pouziva v muzskom rode bez ohladu na pohlavie :D
@mircalla tak to je skvele, ze si spokojna so svojim.rozhodnutim a casom, kedy si odstavila syna. Aj zeny co chodia do prace koja. To sa nevylucuje. Ale samozrejme, pises ze ani.nehcela vy si tak dlho kojit,.potom si sa rozhodla a mas byys pokojna. A nie.presviedcat tie.ktore koja 3rocne deti. Nech koja, nie je ti to.jedno ? Nie je to pekne ? Ved nech si.kojime aj do 8 rokov, nie ? Co nat om vadi a komu ?
@mircalla je to tvoje rozhodnutie a ja ho skutocne nijako nespochybnujem. Kazdy robi to co si mysli ze je pre jeho dieta alebo danu situaciu najlepsie.
@viera27 nie, je aj lekarka, ale lekarka ktora kojila 5 rokov alebo 10 rokov niekolko deti naraz ti iste nebude hovorit ze mas odstavit dieta v 1.5 roku 🙂 poznam 3 take. Ale lekarka co v zivote nekojila alebo.muz lekar ti to.kludne navrhne leboa ni.netusi co to je 🙂
@alicka1982 Pod slovom "lekár" bola, samozrejme, myslená aj ženská časť osadenstva 🙂.
@alicka1982 ja mam z teba pocit, ze povazujes tandemove kojenie za nadludsky vykon, priam cin hoden prinajmensom nobelovej ceny.
ubezpecujem ta, ze tak, ako je dojcenie nieco uplne normalne, tak to nie je ziadna specialna zrunost, nesutazi sa v dojceni, nezlepsuje to kvalitu zivota inym ludom a ani ziaden iny vseobecny celosvetovy prinos to nema.
tak uz sklapni a skus sa aspon naucit citat s porozumenim - toto sa ucia deti uz na prvom stupni ZS. Je vsak mozne, ze dlhhodobo dojcene deti to zvladnu jednoduchsiue, ako uboziatka na UM

@alicka1982 Moje dieta bolo kojene dost dlho, ale rozhodne mozem povedat, ze mu posledny rok a viac uz vobec neslo o moje mlieko - bolo ho uz ku koncu malo, ale o to, aby viselo na prse, pretoze bolo na tom zavisle. Stale sme nepoculi, naco je pre vyse trojrocne dieta potrebne materske mlieko.