Tandemové dojčenie - za a proti
Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.
@bolavyzub zial nemam,lebo mna mama musela odstavit zo zdrav.dovodov. Ale pamatam.si,ked dojcila sestru,joci tiez len kratko,lebo raz sestru naplo (mama bola v strasnom.strese z mojej operacie) a viac MM nechcela.
Lenze nezabudaj,ze za socika bola v mode flaska,dojcenie sa vobec nepodporovalo,vsak bol Sunar.. Moja svokra nadejna dojcila draheho rok a uz bola za zvlastnu,ze ako dlho ho dojci. A aj moju babku odradili od dojcenia mamy,ze vsak uz ma 9mesiacov,je pekne tucnucka,ze ju ma odstavit. Takze tazko my tu mozeme mat nejake spomienky na dlhodobe dojcenie.Asi tak.
@vejula navyse tie zuby asi nerastu na to, aby sa mohli zahryznut do bradaviek, nemyslis? keby bolo prirodzene kojit do 5 rokov, zuby by zacali detom rast v 4 rokoch a nie 4 mesiacoch.. v 3 rokoch uz ma dieta kompletny chrup.. hmm, na co asi?
@datelinka31 mliečne zuby sa nazývaju mliečnymi, lebo počas ich trvania dieťa zvykne ešte piť materské mlieko. Neviem si predstaviť, prečo inak by sa mliečne zuby nazývali mliečne. To ja len ked už výchádzaš z názvu kojenec...
@datelinka31 a vies co,asi by som si radsej pamatala to,ze ma mama dojcila,ako to,ze som stala v kute a hrali Jozin z bazin. S mamou mam inak fajn vztah.
@siska53 o akej vyzive dietata hovoris? ved to mlieko uz 5-rocnemu nemoze davat ziadnu vyzivu..
@datelinka31 a čože sa z toho mlieka stala voda, ked už nedava žiadnu výživu?
@vejula posles mi prosim link alebo nejaky odkaz na literaturu, kde je toto uvedene? lebo nejake vyplody z tvojej hlavy ma velmi nezaujimaju. mimochodom, ako som napisala, v 3 rokoch je uz chrub kompletny, cize zuby uz nerastu. takze nevidim tu ziadne suvisloti a ani logiku.
@vejula
@datelinka31
vacsina cicavcov pije materske mlieko (popri inej strave) cca. do casu, kedy sa im zacina menit chrup z mliecneho na staly. Co je v pripade ludskeho mladata cca. 6r.
@alchemilkazltozelena to bola teda inteligentna reakcia 😀 😀 😀
@datelinka31 nie nerastu, ale vymienaju sa neskôr za trváce... Ako sledovali vyššie primaty tak u nich to tak približne vychádza, že sa dojčia cca do doby kým sa im nemení chrup, preto myslím, že ten názov mliečne zuby je práve odvodený od toho.
@vejula a tie primaty asi ako dlho dojcia? par tyzdnov, mesiacov, ci 6 rokov??
@datelinka31 po prve som pisala,ze partnerke mojho syna,dufam,raz bude dolezitejsia vyziva dietata,ako to,ze hned po prichode z porodnice strci flasu. Jasne,ked dojcenie nepojde,tak nepojde. Ale nie tak,ze mlieko mam,ale odstavim,aby som si nepokazila prsia,to sa mne nepaci.
Po dalsie,kedze je to mlieko,tak asi nejaky ten vyzivovy obsah ma. Aj to pondiate kravske mlieko ho ma,aj ked nasimi zasahmi je o vela latok ochudobnene. Ja teda mlieko nepijem,lebo mi je z neho tazko,takze mliekofilka nie som,ale tento nazor zastavam.
Necitala som.ziadnu studiu,ale pripada mi to logicke,kedze sa to mlieko tvori aj pri dojceni starsieho dietata a pokial viem,senzory na bradavkach vysielaju signaly a tvoria mlieko pre potreby konkretneho dietata. Pochybujem,ze sa samy vypnu,lebo vsak uz ma dieta rok,ci dva.
@marcelatje smejes sa na vlastnych komentaroch? Dost ubohe
@datelinka31 tušim je to v rokoch, ale niesom si istá. KAždopádne ako sledovali rôzne cicavce tak sa zistilo, že dlžka dojčenia ma suvis s vekom, kedy ktorý druh dospieva. Čiže cicavce, ktoré pohlavne dospievaju v nižšom veku su kratšie dojčene a tie, ktoré dospievaju neskôr bývaju dlhšie dojčené.
@siska53 tak myslim, ze partnerka tvojho syna sa rozhodne sama a hlavne neviem preco stale omielas to, ze strcit dietatu hned po prichode z porodnice flasu. neviem, kde take nieco bolo spomenute v celej tejto diskusii. Pokial viem, podla WHO sa odporuca plne kojit do 6 mesiacov a potom postupne prikrmy az do 2 rokov kym si dieta plne nezvykne na normalnu stravu. Tak preco vsetci ludia nepijeme iba materske mlieko ked je take uzasne? ked ta mama koji aj v 5. rokoch a stale ma mlieko, tak nech neprestava a nech ho koji aj do strednej skoly.. ved ked ma mlieko..
@datelinka31 aj zaklady trvalych zubov su tam pri narodeni.🙂)
Tak ja som.straaasne zvedava,kedy nasmu vypadne prvy zub,kedze prvy mliecny mu vysiel v 11.m. A uz ma.6rokov,tak cakam,kedy to na neho pride.
@datelinka31myslim,ze to tu uz bolo pisane..deti postupne sami stratia chut sa dojcit. Niektore skor,ine neskor.
Nas napr.uz mlieko nevyzadoval,mne sa tvorili podliatiny,bolelo to,tak som.ho musela odstavit uz v 11.m. A bolo mi to luto.
Dcerku som musela v 2r.opat z mojich zdravotnych dovodov,ona bola iny pripad,mliecko lubi,kebyze to moje zdravie dovoli,tak by som jej dovolila sa dojcit,dokedy chce,cize do prirodzeneho odstavenia. Za urcitych podmienok,cize nie na verejnosti a nie kazdych 20minut.
Verim,ze v tomto jej veku by sme s tym uz pomaly koncili,resp.by nas cakal este tak maximalne rok.
@alicka1982 ..........,, Myslisz e ozaj nepotrebuje ked si pyta ? Hadam ono vie co potrebuje a nie cudzia mamicka z fora.,,........
môžem len otázočku k tomuto?
škôlkár si pýta hrozne veľa vecí.....kilo zmrzliny, čokoládu, novú bábiku, bračeka, sestričku, koňa, slona, novú ružovú posteľ......
to fakt si myslíš, že keď dieťa niečo požaduje, tak to aj naozaj potrebuje a naozaj mu to aj prospieva?
snáď rodič by mal byť tým, ktorý ho naučí čo a ako, kedy a koľko čoho....nie?
aj toto sme tu riešili tento mytus neviem na ktorej strane uz lebo otazka bola či pri tandemovom dojčení ma kazde dieťa mlieko podla svojich potrieb - v jednom prse mlieko pre kjenca a v druhom pre školkara, pytala som aj link od dotyčnej ale nedočkala som a ake senzory su na bradavkách vysielajuce ,,mlieko podla potreby,,? Je to blbost na entu a vidim ze velmi oblubena...mlieko mas bud predne na uhasenie smädu, zadne na zasytenie, po porode kolostrum aj pred porodom samozrejme ...jeho zlozenie ovplyvnuje strava, pitny rezim matky. A ako prsnik vie ake vyzivove potreby su u konkretneho dieťaťa? Nijako...praveze dojčeným deťom často chyba zelezo, vitamin D ...to asi prsnik zle vyhodnotil...ach, ved rozmyšlajte.
@alchemilkazltozelena nie smejem sa na tebe 😀 myslela som si ze uroven tejto diskusie uz nemoze byt nizsia ale mylila som sa, moze
@sardinka335 nie je nahodou vitamin D pridavany do UM?
@alchemilkazltozelena aha tak tebe ide iba o prsia a čo ak si túto maličkosť matka dá odstrániť prostredníctvom platstickej chirurgie ale hlavne neuprednostní sebo pred dieťaťom.
@marcelatje v UM je x vitaminov, mineralov atd... na celu krabicu... 😀 a mal by sa davat aj vigantol alebo teda vitamin D..ale to asi skor v zime ked nie je slnko, ale niekde som raz čitala, ze celkovo ludia maju malo vitaminu D. Ale to s tým zelezom som tiez čitala v časopise pre mamičky, ze to zelezo detom chyba...ale tak všetko sa da doplnit ked na to pride.
Co sa tyka primatov - v ZOO v Bratislave je pavilon opic, su tam simpanzy (vela simpanzov) a orangutany. Na zadnej stene vnutri su vystavene take panely, kde sa porovnavaju jednotlive opice - nepamatam sa konkretne, ktora to bola, ale pri jednej bolo napisane, ze dojci priemerne 2,5r a pri nejakej dalsej ze 4r. a tusim pri cloveku sa pisalo, ze 2r.- co som bola prijemne prekvapena, ze nenapisali napr. 6 mesiacov 😀
@datelinka31 úplne vážne a to aj počas, mojej funkcie na univerzitnej pôde a všetci ma berú vážne asi sú to titulovaná debili nemyslíte ?
@marcelatje vies co moja poviem ti porekadlo na dobru noc - mudrejsi ustupi takze papaaaaaa
@sardinka335 inak nahodou by som to vedela aj pozriet. Mam doma krabicu Nutrilonu len uz sa mi nechce vstat 😀
@bebeno dnes neni problém byt ani titulovaný debil...titul Mgr. má dnes kazdý, kto udrží pero a moč...
A to nehovorim, ak je človek na nejakej veducej funkcii....tak ako tí pod ním mu povedia, ze ,,nesuhlasime,, ..no to iste..vtiry, vtiry..

@vejula neviem co tym myslis, mliecne zuby sa vyvijaju este predtym ako sa babatko narodi a zacinaju rast v 4 mesiaci, v siestich rokoch uz vypadavaju :DD