Tandemové dojčenie - za a proti
Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.
@alchemilkazltozelena ja som len dlhodobo dojčiaca nie retardovaná. 😀 neviem načo bol potom dobrý ten príklad s debilom ak si tým vážne nič nemyslela.
Ak sa niekto spýta priamo tak nechápe...... 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@marcelatje nazyvat hlupakmi a nie, necakala som odsudenie, len som chcela vediet ako sa vy dlhodobo kojace matky vyjadrite k tomu, ze aj 14 mesacne sa vie samo odstavit. Lebo tu tvrdite, ze min.od 3 rokov musi byt dieta kojene, ak nie, tak ma.nahradu za matu cumel a flasu
@marcelatje Pre hlupaka každý hlupy 🙂
@moni24í4 Najskôr píšeš že si si to len myslela (napriek tomu že v pôvodnom príspevku je to uvedené ako tvrdenie nie niečo čo si myslíš) v ďalšom príspevku opäť píšeš že je pre mňa prirodzené nazývať ľudí hlupákmi a ešte používaš plurál čo my dojčiace matky tvrdíme. Ja neviem ako sa k tvojej otázke vyjadria iné matky nie som totiž baba Vanga, ja som svoj názor napísala za seba nie za všetky dojčiace matky.
V prípade že rozumieš že aj podobne zmýšľajúci ľudia môžu mať svoj vlastný názor a že v rámci tejto nazvime to skupinky môžu existovať odchýlky v zmýšľaní budem rada ak:
1. Uvedieš konkrétny príklad kde som niekoho nazvala hlupákom
2. V ktorom príspevku tvrdím že "min.od 3 rokov musi byt dieta kojene, ak nie, tak ma.nahradu za matu cumel a flasu" ?
@alchemilkazltozelena behnu do skoly cez velku prestavku a daju cucnut🙂🙂
@dominikav123 neboj, este sa dockas aj inych rad. Ako mas pocuvat svoje telo a ak to nejde prirodzene, si neschopna a hlupa🙂 🙂 aj ja uz som sa o sebe dozvedela🙂 🙂
@marcelatje obhajujes alicku, cize patris ku skupine ludi, co zdielaju rovnaky nazor ako ona
to co za somarinu !!!
od 3 rokov musi byt dieta kojene, ak nie, tak ma.nahradu za matu cumel a flasu ????????
ja mam jedno dieta odchovane na UM a absolutne neni mu nahrada ani cumel ani flasa. a druhe takisto na UM je od narodenia......
ako fakt ste niektore vymlete sorry..... taku somarinu napisat nejakej matke ..... mate rozum ???? asi ne
@vejula človek tu diskutuje racionálne bez zbytočných emócií a invektív no slušnej odpovede sa nedočká. Nerozumiem tomuto zahmlievaniu a popieraniu individualizmu. Rozdelenie na "vy" a "my" je pre niektorých dostačujúce. Spýtaš sa konkrétne tak nechápeš..... ja už skutočne prestávam chápať. Mám pocit že ak by mali tú noc pošlú nás do plynu 🙄 za dojčenie 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 veľmi veľmi smutné........
@marcelatje vidim ze si nepochopila tak do tretice vysvetlim..ten priklad s debilom som dala ako kvazy prislovie napr.akoby hrach na stenu hadzal a pod. V preklade ze taketo diskusie su zbytocne lebo raz ked niekto chce kojit 10 rokov tak 10 rokov kojit bude aj keby mala mat dotycna prsia po zem vytahane nic ju nezastavi..uz chapes? Verim ze ano
@vejula..az po tebe..
@vejula
@marcelatje no vidis a ja som mala tento pocit "do plyn" za nedojcenie druheho dietata... Ten tlak, ktory bol na mna vyvijany bez respektu mojich materinskych instinktov, to bolo fakt zle...
@moni244 na základe čoho si to usúdila? Na základe toho že dlhodobo dojčím? To je dosť málo nato aby si tvrdila že máme rovnaké zmýšľanie.
Predpokladám že príklady na vyššie uvedené otázky si nenašla........
Zastala som sa už aj iných ľudí ako je alicka a to som s nimi ani nemusela zdieľať rovnaký názor.
@alchemilkazltozelena 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 takže aspoň ty veríš že si tým nič nemyslela.
Mimochodom hrach o stenu hádzať nie je príslovie
@alchemilkazltozelena to povedz Forestovi Gumpovi, ja len nekreativne opakujem 😉
Išla aka ,,sranda,, ta pani z predošlej strany ,,ze ja som si 2 roky oddrela kojenie a kojila cele hodiny,, muz všetko robil a neviem čo tam ešte všetko popisala....No ja navrhujem udelit ocenenie niečo na štýl Jánskeho plakety....
@sardinka335 nie kazdemu ide vsetko samo od seba a nie kazdy sa vzda po 3 tyzdnoch, je ubohe sa vysmievat z niekoho, kto sa snazil dat svojmu dietatu to najlepsie. Nedokazem sa znizit na tvoju uroven, tak to necham na teba, ked si taka ustipacna navrhni ake ocenenie dat matkam, ktore sa o dojcenie ani nepokusili - Rotten Tomatoes ? alebo mas nieco orginalnejsie? Vsak ked sa posmievat, tak na obidve strany, nie?
@sisaka a šak mne je jasne ze si nečitala tuto slepičaren - ani mne by sa nechcelo takze ti unikaju niektore suvislosti, nič to kazdopadne ja nepoznám matku, ktora sa nesnazí dat len to najlepšie. A nepoznám ani taku, ktora by sa aspon nejaky čas nesnazila dojčiť svoje dieta a koli reklame na umele mlieko v televizore ako tu bolo viac krat podsunute mu dala flašu, ktora nahradza matku 😕 ! a tak je hlupa podla alicky...taku ja nepoznam. Ale tak mozno sa najdu.
Ty tiež ideš do extremov, typicky pre kona...bud koja alebo sa ,,ani nesnazili,, nepokusili. Neviem, take som nevidela, ze by aspon neskusili. ALe iste sa najdu aj take ktore si nechcu pokazit postavu a obmedzovat sa. Kazdopadne tu nikto nekritizoval kojenie ako take, ale skor tu zavislost matiek na kojeni.
Pekne to napisala @anjelicek26 dovolim si skopčit jej prispevok : toto neni vec nazoru, ale hranici s nepochopenim materstva vseobecne. Deti sa maju vyvijat, rast, maju urcite vyvojove stupne a my ich budeme zbytocne emocne a stravou drzat na urovni babatiek? Na co? Mne nenapada nic ineho ako to, ze to emocne uspokojuje hlavne matku taka naviazanost. Hovorim o kojeni skolkarov a starsich deti... s plnym chrupom, plynulou recou a zdravych...
@bebeno kojit 5 rokov :DD vam uz inak musia tie materske hormony udierat na mozog, prepacte, ale toto snad nemozete mysliet vazne..
@mima4 pit mlieko 2rocne dieta sice nutne nemusi,ale vacsinou chce. A je jedno,ci materske alebo umele mlieko. Moja mladsia je napr.mliekova(po tatovi).
A moja segra pravidelne vecer pred spanim pijavala mlieko z flase do takmer 7rokov.
Ved je to jedno, inak nechapem..zas diskusia,co sa zvrtla uplne inam.. A to som citala len 3posledne strany. Zas sa mamicka pyta nieco a zapajaju sa aj ti,co s tym nemaju najmensiu skusenost..
@alicka1982 vacsinovy názor ti nikdy nebude určovať tvoje konanie.....všetko čo robíš, robíš na základe vlastného rozhodnutia.
a prečo by reakcia na dojčenie 3.ročného dieťaťa mala byť kritická? ( kritika je pozitívna aj negatívna, ktorú máš na mysli? asi skôr tú negatívnu ) jednoducho preto, že ten vacsinový názor stále tkvie v tom, ze dojčenie 3.ročného dieťaťa je už tak trošku divné.
@datelinka31 a co je na tom,ze dojci 5rokov? Vsak aj 5rocne dieta moze pit mlieko... Aspon usetri a nemusi kupovat tie na bielo zafarbene vody. Kedze vacsina z nas nema kravu,kozu ci ovcu,aby to mlieko bolo naozaj mlieko.
Vsak 5rocne deti este bezne mlieko ako take este piju. A ked netasi prsnik na verejnosti tak je to absolutne ich vec.
@marcelatje tak porekadlo..nepokakaj sa..lebo tu bude smrdiet..a bez dojcit ktovie ci si nezabudla ked tu sedis a rypes
@siska53 ved uz len ked si to predstavim.. je to podla mna uchylne. ved to dieta si bude do smrti pamatat ako ho mama kojila.. ja teda nejake spomienky mam uz od 4 rokov.. mlieko je pre kojenca, asi preto sa kojenec vola kojenec. to ze usetri nie je predsa ospravedlnenie, to ho moze kojit aj ked bude mat 15 a odovodni to tym, ze usetri a ze je to zdravsie ako kupovane mlieko? navyse ani kravske mlieko nie je zdrave, to je urcene pre telata, takisto ako materske mlieko pre batolata. a bodka.
@datelinka31 a prečo sa mliečne zuby volaju mliečnymi?
dojčiť škôlkára? Lebo to potrebuje? Resp. sa takto ukľudňuje alebo zaspáva? Odporúčam prečítať niečo z vývinovej psychológie o tom, čo potrebuje dieťa v akom veku (mimo potreby živín a potravy, lebo materinské mlieko už škôlkar z dôvodu živín potrebovať nebude. Aj zuby nenarástli len tak na parádu). Inak má niektorá z vás spomienku z detstva - ako som mame cucala mlieko? Alebo má niektorej manžel spomienku, ako pil z maminho prsníka, keď došiel zo škôlky?
@datelinka31 pochybujem,ze sa dieta ako 15rocne bude chciet kojit.🙂) rovnako ako to,ze sa bude chciet pritulit,ako to robia male deti. Tkaee v tomto smere nemam obavu o deti tej mamicky.
A co je na tom zle,ze si to bude pamatat? Ja mojim.detom tiez hovorim,ze pili moje mliecko. A vedia,ze babatka sa dojcia. Aj vedia ako. A dufam,ze mala raz bude moct dojcit tiez a maleho partnerka tiez. Ze to nebude taka,co prsia budu pre nu dolezitejsie ako vyziva dietata.
@sardinka335 ja nezachadzam do ziadnych extremov, ani nemam potrebu tu nikoho urazat, ale ked sa davaju "medaily" za snahu, tak by sa mali dat "medaily" aj za nesnazenie. Ty take zeny nepoznas, ja ano - nastastie trend je vzrastajuci ale stale sa najde percento zien, ktore uz v porodnici vie, ze nechce dojcit, kedze je to kazdeho osobne rozhodnutie, tak sa tu na zeny nevyvyja tlak ziadnym smerom a tak to ma byt. Osobne mi je to tiez jedno, cim kto krmi svoje dieta a ako dlho. Nepotrebujem urazat nikoho, kto dava dietatu umele mlieko, ci dojci do 5 rokov. Osobne je pre mna prijatelnejsia prirodzena strava, ale tak ludia sme rozni, niekto si da jablko, niekto vitaminovy doplnok, nemam potrebu niekoho presviedcat o svojej pravde, ale chapem ludi, ze maju potrebu sa branit, ci uz su na jednej alebo druhej strane a obhajovat svoje konanie, nie je to ale pekne, ked to robia formou vysmechu tej druhej strany. Za mna - ked to ide super, ked nejde, tak prejdem na umele, ked ma dieta chut sa dojcit starsie ako 2 roky fajn, ked nechce v 12 mesiacoch svet sa nezruti ...

@alicka1982 Vies co, uz je toto trapne.. Nie je tvoje troj-stvor (ci kolko-)rocne dieta zavisle na kojeni, ale si ty zavisla na tom. A co sa tyka UM, dve kamaratky (sestry) boli kojene UM, napriek tomu ze ich mama je ucitelka v skolke, a teda vie co znamena dieta a co znamena kojit, lebo jednoducho nemala mlieko kvoli zdravotnom stave, tak baby kojila UM od zaciatku - ziadna alergia, baby su vystudovane, inteligentne, zdrave a krasne. Ja som cicat nechcela ked som mala 6 mesiacov - zdrava, ziadna alergia, sportovec, vystudovana, takze niako to nevplyvalo na mna. Dalsia znama kojena 2.5 rokov, alergicka na vsetko mozne, IQ - no rozhodne inde ako na priklad tie dve baby hore. Ked chces kojit skolkara - kludne, ale tvoj prejav tu na tejto teme, a uz ti mircalla povedala, sposob komunikacie dost hovori o tebe, takze klud, nechaj to tak, jo?