Tandemové dojčenie - za a proti
Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.
@vejula nemám momentálne čas to tu hladat v diskusii a citovať ta uz mam deti doma takze končím..kazdopadne si sa vyjadrila k teme lieky...z članku si vytiahla sertralinove preparaty, ktore sa povazuju za viac menej najbezpečnejšie pri dojčení ale dalších 20 liekov nevhodných a dokzatelne prestupujucich do mlieka si odignorovala. Rovnako ko to robia v mamile...A ta hypoteza so zubami...si tvrdila ze sa tak volaju tie zuby lebo sa dieta krmi materskym mliekom...a nie koli farbe, mas nejaku kratku pamäť. Ale ok....nechajme to na ,,pozdejc,,.
@sardinka335 a keby aj bola prvada, že mliečne zuby sa volaju mliečne kvôli farbe (o čom ja teda niesom presvedčená) tak to nemení nič na fakte, že ten suvis odstavovania a výmeny chrupu u tých primatov je. Takže na tom až tak velmi nezáleží.
@marcelatje prečo debil..kojofil...alebo kofolofil???? 😀 😀 😀 ale nieee to si ja o tebe nemyslim ..a či si kofolofil...mozno ano?
@sardinka335 pretože ma ten sertrralin zaujal, kedže je to jediný liek, ktorý mi je známy práve preto, že ho kamaratke psychiater neodporučil počas dojčenia, napriek tomu, že v tom článku je považovaný za najbezpečnejší.
@sardinka335 ty ma poznáš ? 😕 😕 😕 😕 😕 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@vejula uz fakt prestan s tymi primatmi a gorilami a neviem cim...uz naozaj to prehanas....
@vejula no vidiš...a zaujimave ze ta nezaujalo tvrdenie ze mamila podporuje aj dojčenie pri laktačnej psychoze....
Sertalin je tiež vhodny len pri niektorých neurotických poruchách nie na kazdu a teda ak nemam stanovisko lekara ze prečo neodporučal a konkretnu vypoved pacienta tak taketo priklady neberiem ako smerodajne.
@sardinka335 kamaratka ma OCD (obsedantno kompulzívnu poruchu) pred tehotenstvom brala sertralin cca 3 roky. Ked otehotnela vysadila ich a chcela nasadiť po pôrode, no psychiater jej ich nepredpísal kvôli dojčeniu.
@mojkamojka myslela som to vazne, o ziadnom brutalnom tlaku neviem, zijem v zahranici a to, co si dovolia Slovensku lekari, sestricky ci ini zdrav. personal si tu nikto nedovoli nakolko k pacientom sa tu musime vsetci spravat s uctou a respektom, rozhodnutia pacienta su tu respektovane I ked nemusia byt v jeho zaujme.
No a teraz sa tu vsetky na mna vrhnu s nadavkami a vysmeskami, ze ako je to v zahranici nahovno a co si tu dovolujem pozitivne sa zmienovat o nasich nemocniciach, ved aj stryko z druheho kolena co tam zije vravi, ze niet nad to Slovenske 🙄
@marcelatje mima deti nema.
@siska53 dakujem
@sardinka335
@vejula baby pouzivanie liekov pocas dojcenia tu vobec nema vyznam rozoberat, na SLovensku povedia nie a je to vybavene. Sardinka - vobec to nie je take jednoznacne, je tam velke mnostvo faktorov, ktore ovplyvnuju mnozstvo lieku v materskom mlieku, niektore lieky sa do materskeho mlieka nedosatnu, alebo sa dostanu v zanedbatelnych mnozstvach, ine su vyslovene neodporucane.Rozhodne to nie je nico, o com by mala rozhodovat zena, alebo laici z mamily, na to su odbornici. Chapem, ze ked na Slovensku su odbornici apriori proti uzivaniu liekov pocas dojcenia zeny sa musia obracat na ine zdroje informacii, ktore nemusia byt hodnoverne. Uz som to v podobnej teme pisala, u nas su sucastou zdrav. timov v nemocniciach farmaceuti, mame vystudovane laktacne poradkyne, maju vysokoskolske vzdelanie, su to vystudovane zdravotne sestry, takze kto chce dojcit a uziva lieky dostane odbornu pomoc, nie ala Dr.Google
Zeny, pochopte to uz konecne, toto je LAKTACNA PORADNA, nie drbarna! kto nevie poradit, nech neradi!
Pre zakladatelku temy:
@janifer Ja som mala ambicie dojcit tandemovo, ked to pojde, no v tehu okolo 18tt sa mi mliecko prestalo tvorit, prisavanie na prsnik ma bolelo a dcerka nemala zaujem sat naprazdno (mala cca 21 mesiacov). Ked sa narodila mladsia dcerka (rozdiel medzi detmi 2r 2m), a spustaci reflex som mala silny, tak som starsiu dcerku ponukala, aby si cucla, no sama si spustit mliecko uz nevedela, za par mesiacov stratila saci reflex.
@mima4 dovolim si povedat ti jeden pribeh. 😀 kym som nemala deti trpela som syndromom nenahraditelnosti. Typicky workoholik, vsetko muselo byt dokonale naplanovane a pripravene. Ku vsetkemu som sa vedela neochvejne vyjadrit a ked som sa raz rozhodla nikto ma nepresvedcil o opaku. Toto platilo aj o detoch. Nikdy som po nich neprahla a ked sme si ich naplanovali presne som vedela ako to bude prebiehat - och ake naivne 😀 Moja predstava bola ze postielka bude od zaciatku v detskej izbe. Metoda vyplakania sa mi zdala vyborna. Mala som v plane vychovavat od zaciatku a tvrda disciplina mi pripadala normalna. Pri reciach o spolocnom spani, noseni ci dlhodobom dojceni som sa ocami pregulavala do inej dimenzie a neveriacky som si tukala na celo. Moju sestru som neustale kritizovala ako vychovava deti.....no mudra jak radio. Tento postoj som si uspesne udrzala az do porodu. Potom to prislo. Narodenim dietata som dostala taku po papuli ze doteraz sa mi hlava toci. Z prvotneho soku som sa musela prebrat dost rychlo. Vsetky moje plany lahli popolom. Keby mi niekto povedal ze niekedy budem robit to co robim hadam sa s nim do morku kosti ze neexist. Ako sa to hovori? Ze clovek mieni pan boh meni? Som velmi vdacna za tuto lekciu. Posunulo ma to dopredu. Odvtedy som velmi opatrna pri vyjadreniach o veciach o ktorych nemam paru. Lebo hovorit co by bolo keby....to je dobre akurat tak na siahodlhe, nikam neveduce diskusie typu keby zili ryby v rici neboli by rybniky .....
@zapka21 mna inak velmi udivuje a zaujima, čo vedie ženy, ktoré nemaju skusenosť s tandemom prispievať do tejto temy. To ako keby som ja otvorila tému, kde sa mamička pýta na skusenosti s umelým mliekom, ktoré je najlepšie 😀 Ako keby som tam prišla a začala im všetkym pekne poporiadku vysvetlovať, že umele mlieko neeeee, že to je také a také a že to neni normálne a vyjadrenia typu ako tu zazneli na triko tandemovo a dlhodobo dojčiacich matiek. OOOOOOj neboj sa aka by som bola témy vypoklonkovaná, jak špinavé prádlo, čo si to dovolujem, či sa nemam kde realizovať, že lezem do temy, v ktorej nemam čo povedať. Ale ked sa usídlia v téme o tandeme ženy, ktoré idu presviedčať ženy, čo ho zažili že su nenormálne uchylačky, to je ok a ešte ony su urazené, ked sa tie dojčiace matky začnu brániť.... ako nonsens ale že uplný 😀 😀
@vejula ešte chápem ak to niekoho zaujíma aj keď skúsenosť nemá, ale takých je minimum 😅
@marcelatje ano jasne, ak do temy príde človek s otvorenou myslou prijať nejaké nové info, to je samozrejme ok, ale ak tu príde človek s vyslovene negatívnym striktne vytvoreným názorom na tandemove a dlhodobe dojčenie, tak to je vyslovene to isté akoby som ja robila osvetu o dojčení v teme o umelom mlieku 😀
@marcelatje Hej aj ja som si vela veci videla inak pred dietatom, podobne ako ty - velka pravda. (A neodisiel mi mozog na rodicovskej, lebo sa po tomto prispevku poberam do prace 😉 )
@vejula Inak ešte to môžeme priviesť k dokonalosti a povadiť sa medzi sebou lebo ja nie som v stave čakať na samoodstavenie napríklad 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@marcelatje 😀 😀 nech tu už v tej teme neosstane na kameni kamen
@bluka2 tiez pracujem, zatial celkom uspesne 😀
@marcelatje myslim si, ze to co sa ti stalo, je uplne bezne, clovek prirodzene v zivote meni nazory a ma na to vplyv mega vela faktorov, alebo ako sa hovori "iba blbec nemeni nazory" 😉 aj ked to neda sa exaktne aplikovat na vsetkych ludi a vsetky nazory. A vzdy v nejakej oblasti ci u teba, u mna ci iných sa budu veci v case menit. Ja osobne, aj ked deti nemam zatial, tak pouzivat slovo "nikdy" povazujem za trosku smiesne, a od 23 rokoch to slovo nepouzivam...

@alchemilkazltozelena asi preto že som debil 😀 😀 😀 😀 😀