Tandemové dojčenie - za a proti
Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.
@marcelatje jedna za 20. Jej reci su ako britva a idu do ziveho....
@jajka257 ako som už písala netvrdím že také príspevky tu neboli, no nepomer útočiacich dojčiacich a útočiacich anti dojčiacich je dosť markantný.
@jajka257 som ja zodpovedná za to čo si myslí niekto iný?
@marcelatje to nie su antidojciace matky, anti zanmena, ze su proti, to je skupina, ktora bola napadnuta jedovitou skupinkou asi 2 alebo troch super matiek a urazana do morku kosti.
@marcelatje nie, nie si. Len skus pozriet na diskusiu aj inymi ocami.
@jajka257 delenie na "my" a "vy" nie je dostačujúce.
@jajka257 ja to chápem a už viac krát som písala že uznávam že v každom tábore sú extrémy ale uznaj že antidojčiace matky sú útočnejšie a častujú dojčiace dehonestujúcimi invektívami, minimálne v tejto diskusii určite,
@marcelatje nikto nedeli, zvycajne oddeluju kojacie zeny a oddeluju tie, co nekojili a ponizuju ich a vyvysuju sa. To je dlhu diskusiu a nepatri do tejto temy. Len ide o mnoho aspektov a pohladov na situaciu. Vies, ono nie je vsetko cierne alebo biele, su odtiene aj medzi tym.
@jajka257 tak ich nazvime anti dlhodobo dojčiace nech je to presné.
@marcelatje no dovolim si tvrdit, ze sa mylis, este raz si poriadne precitaj clanky. A uvidis, ze utoky sa spustili az potom, ako dve mamicky zacali robit z tych dlhonekojacich sproste, primitivne a krkavcie matky a odszdzovat ich, ak ma urazaju, budem sa branit.
@jajka257 presne ako si povedala nedajú sa všetci hádzať do jedného vreca.
@jajka257 potom ale nie je nič zvláštne na tom že sa bránia aj dojčiace a až na jednu výnimku myslím že tá obrana bola na vyššej úrovni ako obrana prichádzajúca z opačnej strany
@marcelatje ja som v tejto teme nezaregistrovala ani jednu, ktora by bola PROTI kojeniu. tak preco stale pouzivas to "anti"
pride mi to take, ze raz som si precitala niekde toto slovo a teraz ho budem davat vsade.
nemyslim, ze tu niektora podcenila vyznam dojcenia, alebo napisala, ze dojcenie nie je dolezite.
akurat niektore spochybnili, tu nevyhnutnost/potrebnost/...dosadte si spravne synonymum dojcenia vo vyssom vedu dietata.
nespochybnuju, ze je to pohodlne, ze to moze konkretnej matke VYHOVOVAT..ale ze to dieta uz na dojcenie odkazane nie je.
a cele sa to zvrtlo tymto smerom, pretoze @janifer sama napisala, ze momentalne straca mlieko, je v druhom stave , je unavena, vycerpava ju to...tak na margo tohoto sa debata zvrtla aj k tomu dojceniu vo vyssom veku dietata
@marcelatje Vieš a ,,obrana,, ano to bolo tak, ze blbosti boli podavane sice slušne, ale stale to boli blbosti prezentovane ako pravda...napr. mliečne zuby su mliečne koli tomu ze dieta pije materske mlieko, alebo ze z kazdeho prsa ide ine mlieko... - ako sa vraví ,,hovno stale ostava hovnom aj ked je v peknom obale a zaviazane mašličkou,,. ale vieš ako to je v týchto temách....,,zabava graduje, graduje,,
Lebo stale su podsuvane mamičkam nazory ze bud koji, alebo to ani neskusila a hned da flašu.....a ked to aj skusila a vydrzalo to kratko tak sa snazila malo a určite to rychlo vzdala.
Jeeeeeziskove huslicky baby, este vas to bavi sa tu "hadat"?
Niekto tu spomenul ten tlak okolia. A @sisaka napisala, ze to vo svojom okoli neregistruje. ja jej verim. myslim, ze zije v Kanade?!? (spravne?) Ja zijem v DE a tu tiez kojenie nik neriesi. Kazdemu je suma fuk ci kojis, ci nie, preco kojis, preco nie, ako dlho atd. V porodnici hned pri prichode sa ta opytaju, ci chces kojit. A podla toho ci ano alebo nie (ci uz sa to podari alebo nie, je ine), zaznacia do karty a podla toho sa vsetci, doktori, sestricky, Hebammen atd. spravaju. Ked chces kojit a nedari sa, pomozu ako mozu, ked nechces kojit (aj len z vlastneho rozhodnutia ci rozmaru), tak sa nik na teba krivo nepozera a nepresviedca ta, ake je kojenie super atd. Daju dietatu UM a hotovo. Je to rozhodnutie matky, na ktore ma pravo.
Tiez to takto funguje co sa tyka odplienkovania, nastupu do jasli/skolky atd. Ziadny tlak, ziadne zazeranie, ziadne ohovaranie. Mam taky dojem, ze je to specialita slovenskych matiek, starych matiek atd. Aj moja mama sa mi snazila davat rozumy, ci uz sa to tyka prvych topanok (kedy a ake kupit), odplienkovania, jedenia, obliekania atd. No hned na zaciatku som ju zrusila a mam dozivotny pokoj. Ona pochopila, ze svoje dve deti uz vychovala, ze je rad na nas, ze doba pokrocila, ze teraz sa takmer vsetko robi inak. A tiez aj to, ze jej deti neziju na SK a tam kde ziju, to moze fungovat inak ako na SK. Som rada, ze sa mi uz do nicoho nestarie a ze mam taku mudru mamu.
Zaujimave ale je, do dojcenia mi nikdy nekecala. Sama nas dojcila, sice nie 3,4,5,10rokov ale ja vzdy vravim, aj par mesiacov, ci len rok, ci dva, vsetko sa rata a snaha sa ceni.
@nyusika vyššie som sa opravila že mám na mysli ženy ktoré sú proti dlhodobému dojčeniu. Nemám problém priznať si chybu.
Zakladateľka sa pýtala na skúsenosti s tandemom nie na to či je potrebné/nevyhnutné dojčiť staršie dieťa.
@sardinka335 ak niekto povie niečo čo sa mne nepozdáva, odpoviem že nemá pravdu lebo......nie napríklad že si vykojil mozog z hlavy alebo mu zmliečnel, alebo ho pri pôrode vyprdol, alebo, alebo,alebo príkladov je tu neúrekom 🙄
Napriek všetkému totiž stále verím že je možné diskutovať bez zbytočných invektív, sarkazmu a irónie aj v prípade že naše názory sú diametrálne odlišné. Snažím sa udržať si akú takú úroveň a neskĺznuť k poznámkam za ktoré by sa nemusel hanbiť ani podpriemerný žiak základnej školy.
Tiež považujem za scestné ak o mne niekto tvrdí že súhlasím so všetkým čo tu dlhodobo dojčiace matky napísali. Jednotlivec a vlastné rozhodovanie tu niektorým nič nehovorí.
PS: O tých mliečnych zuboch som tu dnes čítala po prvý krát 😅
@marcelatje aaale to ber tiez tak s rezervou...lebo ked sa niekomu neda normalne vysvetliť, vytrhava z kontextu a povyšuje sa tak to ludi irituje a sklzavaju k sarkazmu ...aj ja, nepopieram aj ked podla mna ja teda mam radšej ine slovne spojenia, take ,,lajtove,, a nie ako ,,vykojeny mozog,, a ,,kojofil,, ale inak sa na tom rehlim...aj zo seba si treba vedieť urobiť prču.
No a na tie mliečne zuby jej tu dali link ze prečo sa to tak vola a si ide svoje a neprizna ze teda to je ten nazov preto tak...proste ne, klapky na oči, ona ma svoje videnie sveta a ked jej aj ukazeš link tak vytrhne tam niečo čo ani nebola pointa...na otazku neodpoveda konkretne ale zase nejakym svojim konštruktom , tu jej (vejule) napišem ze nie je možné kojit na niektorých liekoch ale ona neprizna, ze ani na niektorých sa nemoze a mamila nema pravdu a nejaky jej NEwman čí ký čert a naši lekari ktorí denne pracuju s pacientami su na hlavu padnutí lebo nemali na škole predmet ,,kojenie a lieky,,. proste ona si ide svoje tiez hlava nehlava bez argunetov ale relevantných a ze vysokoškolačka...troška čakam inu argumentaciu ako ,,ja to tak citim,, ja to tak vnimam,, ale to je typicke pre dnešnu dobu - no ja sa ani nečudujem,ze niekomu ,,rupnu nervy,, a fakt povie ze dotyčnej z kojenia hráblo.. - teraz to myslím všeobecne, nie na nikoho osobne.
@jajka257 tak som si dala tú námahu a na tvoje odporúčanie som si opäť preštudovala prvú stranu. K veci sú tam asi +/- 4 príspevky. Hneď prvý radí odstaviť. Tretia je nezabudnuteľná mima (stále neviem či s deťmi alebo bez) ktorá na prvej strane už tasí pedofíliu a samozrejme nyusika ktorá chce niekomu niečo nadupať do hláv a už zosmiešňuje ceckami, dojením a absenciou koníčkov. Najdrsnejšia reakcia z "tábora za" bola mima si mimo. Toť moja skromná analýza 😀 😀 😀 😀
@jajka257 nikde som nenapísala, že dieťa sa má dojčiť dokým nevypadne posledný mliečny zub. Píšem že sledovaním 21 druhov vyšších primátov sa zistil časový suvis odstavovania mládat od materskeho mlieka s výmenou mliečneho chrupu za trváci. (samozrejme je to orientačne, nie že vypadne prvý zub a bum mlada je na 100% odstavené) Preto predpokladám že ten názov suvisi s dojčením.Ale anoje tu hypotéza, že to má suvis s farbou chrupu. KAždý nech sa prikloní k tomu čo mu je bližšie 😀
@sardinka335 ja si neviem pomôcť ja neznášam ľudskú hlúposť . Keď diskutujem tak diskutujem. Keď neviem, pýtam sa. A potom mi niekto šplechne že sa nepokakaj lebo tu bude smrdieť no konec 😕 Niekedy mám pocit že tým že som na materskej som "nútená" prísť do kontaktu s takými indivíduami že mi rozum stojí.
Ale zasa dokážem pochopiť aj postoj že niekto sa mi znepáčil a nech už urobí / povie čokoľvek všetko bude zle 😀 😀 😀 😀
Nechcem byť za lichotníka no diskutujúcich tvojho rangu je tu ako šafranu.
@nyusika ale je uplne jasne, že nemôže každý s každým suhlasiť, tak je to dobre, tak to ma byť, že nemyslíme všetci ako cez kopirku. JE fajn mať svoj nazor ale rešpektovať aj názor toho druhého, bez posmechu a ponižovania.Mne vôbec nevadí diskutovať s človekom, ktorý ma iný názor a dokáže si ho slušne obhajiť. Vid katarinamarkova.... A potom su tu proste tie výkriky do tmy, kristepanie to je hnusne, to je nechutné, uchylne atd.. toto mi už moc ako tolerancia nepríde.
@marcelatje ty si do mna PRVA zacala rypat tak sa necuduj ze som ti potom to napisala co som napisala..vyprovokovala si ma, ja som prva nezacala..zaujimave ze vsetci pochopili ako som myslela vetu debilovi nevysvetlis ze je debil lebo je debil...len ty nie...a bez dovodu si to zobrala doslova ze pokladam kojace zeny za debilne...
@vejula alebo je tu potom ignoracia faktov - vid ty...
@sardinka335 akých faktov. hovorím že je tu aj hypoteza že mliečny chrup je mliečny kvôli farbe. Ale je to len hypotéza tak isto ako to že to mao suvis s odstavovaním. Takže tu nejde o ignoraciu faktov.
@janifer
1. 2 roky
2. stale tandem
3. spime vsetci spolu, na zaciatku to bolo zle, starsi sa budil a jedoval sa, chcel sa v noci vela kojit, asi aj kvoli tomu, ze ziarlil
4. isla by som do toho znovu, ale uz by som robila veci inak:
a) od zaciatku dala pravidla starsiemu, kedze sa chcel kojit ako babatko (kedy ano: na uspatie, zobudzanie, ked je moc rozruseny. a obmedzila zvysok)
b) tym padom nanho nebola niekedy nervozna. je lepsie kojit menej a byt mila mama ako naopak. myslim, ze organizmus ma svoje limity a da nam to poznat ;). starsie dietatko uz chape, ked nemoze dostat mm hned a tiez nie je na nom zavisle ako na primarnom zdroje obzivy, aj ked ma stale prenho vyznam aj nutricnou hodnotou 🙂.
vsetko dobre!

@guinevre beriem aj tvoj pohľad nezatváram oči pred tým že by tu také príspevky neboli ale ten pomer je jedna ku koľkým?