icon

Tandemové dojčenie - za a proti

janifer
11. apr 2016

Ahojte, budeme mať rozdiel medzi deťmi 2r.4 mesiace, som teraz v 13.tt., mlieko už takmer nemám, bradavky zmenili farbu, prsia prázdne, syn nervózny, ťahá na prázdno a je to dosť nepríjemné. Zatial sa dojčíme na zaspatie cez obed a večer a v noci niekolko krát. Cez deň si nepýta "na požiadanie".
Čítala som niekolko ospevných článkov o tandemovom dojčení, aké je to zdravé pre dieťa a pre psychiku, ulahčí to žene život, súrodenci menej žiarlia.... ale rada by som poznala iné názory.
Zaujíma ma:
1. vekový rozdiel medzi deťmi
2. ako dlho ste ešte dojčili staršie dieťa po narodení mladšieho
3. ako ste riešili uspávanie cez obed a v noci / spali ste spolu s oboma deťmi v posteli? Tu sa obávam, že bude budiť jeden druhého. Starší má spánok ako zajac, tak asi mu to bude vadiť....
4. išli by ste do tandemového dojčenia znovu? Alebo čo iné vás napadne.
Ďakujem za názory.

petra7777
12. apr 2016

@alicka1982 Až som sa zľakla, že pri tom kojení (kde ti evidentne prsia zatemnili mozog) si zabudla, či máš 2, alebo 3 deti 😀

sardinka335
12. apr 2016

@michaelkanr čiže ako v kazdom prse je mlieko ineho zlozenia? 😕 😕 😕 No na toto poprosim zdroj....lebo pokial ja viem tak zlozenie mlieka z hladiska vitaminov atd. je v oboch prsnikoch rovnake odvíjajuce sa od stravy matky , predne mlieko na ,,pitie,, a zadne na zasytenie. Ak ked si predstavim ake som mala prsia ked som uprednostnovala jeden prsnik - lebo ved babo cuca často a velke dieťa predpokladam nepije čo hodinku ako to bolo u nas na začiatku tak jeden prsnik ako Pamela a druhy tak na vypchavku do podprdy, osobne som mala velkostny rozdiel a to zjavny.

moni244
12. apr 2016

@alicka1982 dieta sa v 2-3 rokoch neodstavi? Ty kde zijes? Moja sa sama odstavila v 14 mesiacov, zo dna na den, tak laskavo netvrd bludy, aj autorkine dieta odmieta prsnik, lebo tam.nic nema a predsa ho chce nasilu kojit a kojit tandemovo. A porod v strasnych slovenskych nemocniciach? No neviem neviem, kde na tieto horory chodis, ale pre fanaticky do kojenia a pre podporovatelky domacich porodov bez zasahov moze byt horor asi vsetko.

dolijalu
12. apr 2016

@moni244 nie kazde dieta sa samo odstavi v tom veku...su deti,ktore chcu byt dojcene aj v troch rokoch...z mojho okolia

sardinka335
12. apr 2016

@moni244 sak ja to vzdy obdivujem ako sem pridu ,,diskutovať,, tie zalezene v tom super zahraniči a kydať na SK ..asi tam nemaju diskusne fora - alebo nevedia poriadne jazyk, alebo by ich tam velmi rýchlo tie zahranične diskutujuce poslali do pečka s tymito nazormi ako poznám napr. take Nemky ,,ach sooo,,. 😀

alicka1982
12. apr 2016

@petra7777 to bol preklep

dolijalu
12. apr 2016

@sardinka335 kludne si ma mohla oznacit...ja som rodila prvu dceru na svk tak mozem porovnavat..a mam co...doma by som nerodila a celkovo nie som nejaka eko bio zienka,ale porod na svk horor naozaj bol...uz len ten pristup...

marcelatje
12. apr 2016

@sardinka335 pred pridpevkom moni sa tu ziadne odsudzovanie nekonalo resp. odsudzovali sa len dojciace matky iba to som pisala

lubkaurm
12. apr 2016

@janifer
U nas rozdiel 2 roky, chlapcek ma o par dni 2 rocky, dcerka 4. Kojim uz 4 roky nonstop a mam dost 🙂)) nic nelutujem ale uz sa ideme odstavit. Maly by cucal vkuse, je taky mamin ceco🙂, dcerka uz iba ked place, potrebuje sa ukludnit, alebo ked ziarli....ale prve mesiace chodila vkuse, a myslim, ze to velmi pomohlo prekonat "sok z brata"🙂)) ked je mlieko a vola, neriesila by som to a kojila kolko vyda🙂))
U nas to bolo 4 roky a stacilo, uz sa aj ja potrebujem dat dokopy a vyspat🙂
Vela stastia

nyusika
12. apr 2016

@marcelatje neodsudzovali sa dojciace matky, ale demosntrativne dojcenie velkych deti na verejnosti.

alicka1982
12. apr 2016

@moni244 slovenske nemocnice au teda skvele, podporuju normalny porod bez intervencii pokial nie je potrebne,.nacuvaju matke a nechavaju ju volne sa pohybocat podla jej potrieb v roznych dobach porodnych aby porod sam posrupoval ? Ma zabezpecene pohodlie a komfort ze sa moze uvolnit aby jej kontrakcie sa v momente prichodu do nemocnice rozbehli a nie naopak zastavili ako sa to casto stava ? Vobec automaticky zeny nenastrihuju bez opytania, hned im daju dieta a maju zaistene byt s dietatom po porode nonstop ? Ak ano, tak potom sa vela zmenilo na svk. Ale podla vsetkych ktorych tam este mama rodili nedavno pred 2t, pred 3 mesiacmi, a istatne pocas posl. 2 rokov veru takyto porod nezazili napriek tomu ze si ho prijali. V Roosveltocej nemocnici dokonca dostala znama facku od sestricky - vraj nech nejaci ?? A v ziline zasili noznicky pri cisarskom (ktory vraj nakoniec nebolo treba podla dr ale pre istotu ??? ) zasili v bruchu noznicky znamej. Tak tie slovenske nemocnice sa asi za posl. Tyzdent eda zmenili. Ked sa dieta odstavi prirodzene - cisto sa len koji a nema nahrady ( cumle,.flase, necmula si prst ) vtedy ide o prirodzene odstavenie z iniciativy dietata. Ked sa dieta odstavi a pozna cumel, flasu, cmula si prst a pod. Vtedy o prirodzene odstavenie nejde.

alicka1982
12. apr 2016

@sardinka335 v nemecku iste nezijem. Na svk teda v ziadnej porodnici okrem 1 v ba sukrombeja drahej a okr banskej stiavnice - kt. Zatvaraju v maju ziadna nemocbica podporujuca notnalny klasicky porod bez intervencii vyvolavania, nastrihovania a imediatalneho kojenia bohuzial nie je. V roosveltovej nemocnci v bb ak.nedavas umele.mlieko sestry hukaju do teba ze si si neprisla vyzdvihnut "dobierku " a nech ides okamzite dieta nakrmit . Asi nechapu ze niekedy trva aj 5 dni.kym sa mlieko zene spusti a to je uplne normalne, len treba dieta aj tak prikladat nech pije kolostrum. Ale tie sestry si mimo a iste nemozu teda pomoct rodickam a uz vobec nie s kojenim.

alby2014
12. apr 2016

@alicka1982 prepac, alemne doniesli na salu ranajky, podporovali ma nech jem, pijem...sestricka zdoraznovala ze mam vela chodit, alebo byt na fitlopte, manzel bol cely cas so mnou...splnili mi kazde prianie, monitor som mohla stat, sediet, pytali sa na to v akej polohe chcem rodit a muz mi sam napolohoval kreslo ( chcela som pololah), nikto mi nepchal oxytocin, chcela som epidurla dostala som epidural,pytali citujem..chcete, aby sme vam prepichli vodu?, mohla som byt v sprche, kolko sa mi racilo, porod bez nastrihu a poraneni, bonding...s nahym dietatom an mne dve hodiny a pytali sa ci chcem, hned ako sa narodil...na salu mi doniesli obed, maleho nechali pri mne, az do 22.00, ked som ho na par hodin odnesla ja sama na oddelenie,ze sa potrebujem vyspat a na druhy den bol pri mne nonstop uz, sestricka mi pomohla do sprchy... porod na SR, 20.8. 2015 v Kosiciach.

nyusika
12. apr 2016

@alicka1982 nuz...ako sa spravas ty, tak sa budu aj k tebe spravat.
a nejde len o porodnice, ale o zivot vseobecne.

sardinka335
12. apr 2016

@dolijalu keby som ta chcela označiť tak ta označim ja s tým nemam ziadny problém. Čo porod to zažitok, neda sa paušalizovať ze všetko a všetci su hned zlí - ani na zapade nie je všetko super o tom tu tiež mnoho bab pisalo ako boli sklamane z pristupu napr. v UK to tu čítam pomerne často, Hainburg detto - tiez nie kazda bola spokojna a bolo to podla jej predstav.

alicka1982
12. apr 2016

@alby2014 tak to je skvele ze v kosiciach je takato nemocnica. Ako sa vola ? Iste odporucim znamej co hlada nemocnicu kde bide moct normalne porodit.

alby2014
12. apr 2016

@alicka1982 a nemala som porodny plan, ani doktora...viem, ze odbocujem od tandemoveho dojcenia, ale ako prvorodicku ma trasne stresovali horory, co som citala... mala som poit, ze nemocnice su plne sadistov a nie je nutne pravda, takisto nie je pravda, plne ma podporovaliv dojceni, ked soms estricke pvoedala, ze ja to nebudem hrotit, ze kludne dam UM, tak mivravela, nech neblbnem, ze to rpisatie budeme skusat dalej a tri okolo mna rotovali, kym sa maly neprisal poriadne.. fakt to nneni take zle, ako sa to javi podla MK. Kosice_Saca, ja mam len najlepsiu skusenost, uplne,ze TOP, ziadna trauma z porodu, o rok tam chcem ist zas. Som 5 dni v nemocnici mala endorfinove stavy stastia a cele sestonedelie uplne,ze pohoda...

alicka1982
12. apr 2016

@nyusika ahaha. Ja sa spravam uplne normalne. Vyjadrila som.svoj nazor. A ak sa niekoho osobne.dotkol, potom to len poukazuje na jeho vnutorne nevyrovnanie. Pretoze ak je niekto ok s tym, ze nekoji, ci da umele mlieko atd potom sa iste nema potrebu navazovat a zosmiesnovat zeny co koja aj 10 rokov triandem. Ak je so.sebou spokojny, tak ten nazor o prospehu dlhodobeho kojenia sa ho predsa nemoze dotknut. Lena k by mal.nejake vycitly ci nieco nedoriesene, potom mozno ho taketo prispevky irituju.

ajka006
12. apr 2016

@marcelatje podľa mňa veľmi trefná odpoveď, myslím, že si trafila klinec po hlavičke 🙂 🙂 🙂

to je také "super" slovenské hlavne sa to ukazuje už pomerne často tu na MK, že do témy prispievajú tie, ktoré nemajú k tomu čo povedať a len kritizujú, zosmiešňujú, urážajú ......

ale aj tak vám prajem príjemný deň všetkým bez rozdielu aký,aké ste 🙂 🙂 🙂

alicka1982
12. apr 2016

@alby2014 tak to je skvele naozaj, ze v kosiciach je to tk, ako opisujes. Na strednom svk teda viem, ze sa neda najst 1 nemocnica ktora by sa spravala tak ako pises.

alicka1982
12. apr 2016

Prospechu... to bol preklep. Pardon, z mobilu to stale preskakuje

sardinka335
12. apr 2016

@alicka1982 ja nevie, fakt uz čo napisať...su porodnice take a su onake, o dobabraných zakrokoch zahraničných nemocnic snad pisat nemusim, zhodou okolnosti v DE mam rodinu a teda trava zelenšia od našej tam vraj nie je...aj tam lekari chybuju. A je zle či sa to deje tu a či sa to deje tam.
Kazdopadne ja som si porod so zasahmi priala - teda ak sa pustenie vody povazuje za zasah nakolko neholdujem sebapoškodzovaniu a bolesti. Na dietati nevidim jedinu ,vadu,, ze by jej to uškodilo, mam za sebou ,,dost,, porodov takze uz viem, ze bez ,,pichnutia,, vody by som mala len kontrakcie a nič z toho. A proste zenam nevyhovieš....jedny tu plaču ako im nukaju umele mlieko ze fuj nechcu ....druhe tam v Hainburgu a inde ,,plaču,, ze na nich dlabu, decko hladne revajuce a sestrička neda NIČ....aj take pišu v teme ,,porod v H.,, nechce sa mi to tu kopirovat.

dolijalu
12. apr 2016

@sardinka335 pre mna to bolo len neutralne maskovane podpichnutie na nas "zahranicne"...pisala si o Nemkach..este som necitala v pravidlach,ze by sme sa zo zahranicia nemohli registrovat a prispievat do diskusii...len preto,ze uz nezijeme na svk to neznamena,ze sa nas tato tema nemoze tykat

alicka1982
12. apr 2016

@sardinka335 ja som v zivote nerodila v nemecku ani nezila, takze k tomu sa vyjadrovat nebudema je mit o jedno. Vacsina nemocnic na svk nie je za prirodzeny porod, to ti povedia rovno pri navsteve.
Sebaposkodzovanie ?? Porod je prirodzena sucast zivota a ked poznas a pocuvas svoje telo aj pri porode, o ziadne sebaposkodzovanie nejde ale ide o prirodzenu sucast zivota. Rozpichovat vodu ? Nemozes vediet co byvsa stalo, vsakano, keby ti ju nerozpichli. To sa nikdy nedozvies. Ale preco ju rozpichovat ked sama nepraskla a telo teda este nie je pripravene ? Iste porod boli, ale kazda zena je stavana na to, aby ho zvladla. Inac by sme ani neotehotneli keby sme to mali zvladat len v industrializovanych nemocniciach a v strese.
Cos a tyka jazyka - jazyk krajiny, kde zijem ovladam na urovni rodeny hovoriaci, takze ak je vhodna tema a niekto si ziada or adu as kusenoat a ja ich prave mam, rada prispejem aj tu u nas ;)

mircalla
12. apr 2016

@alicka1982 vidim, ze ta neserie len to, ci niekto koji ale aj to ako kto rodi. co keby si tak riesila seba? vies co nemam ozaj rada? fanaticke hysterky, co sa nestaraju o seba. mne je srdecne jedno ako kto rodi ci koji alebo nie, je to jeho osobna vec

alicka1982
12. apr 2016

@mircalla tvoje vulgarity si nechaj pre seba. Asi ti nie je zname, ze porod je kriticky moment, kedy je casto rozhodnute aj o buducnosti kojenia. Takze to suvisi, ale vidim ze o tom nemas ani len potuchy.

alicka1982
12. apr 2016

@mircalla toro je diskusne forum a nikoho nezaujima co mas ty rada alebo nerada. Tema je o tandemovom kojeni a veciach ktore s nim suvisia. To, ze ty mas ci nemas rada a koho to sa netyka temy.

nyusika
12. apr 2016

@alicka1982 dokazete napisat aspon jednu vetu, v ktorej nebude slovo KOJENIE ??

vy si neuvedomujete, ze tymto fanatizmom posobite kontraproduktivne ?
ja mat teraz napriklad dilemu ohladom kojenia, tak just kojit nebudem. bala by som sa, ze mi preskoci tak, ako Vam.

dolijalu
12. apr 2016

Ospravedlnujem sa autorke za svoj spam mimo temy a zelam jej,aby sa kojenie deti vyvinulo podla jej predstav...mozno sa starsi odstavi aj sam a otazka bude vyriesena
Ostatnym dobru chut k obedu a auf wiedersehen

dominikav123
12. apr 2016

@alby2014 chcem ti veľmi pekne poďakovať za príspevok o Saci. Idem tam rodiť dúfam že už v štvrtok, a aj keď som v pohode tak padne dobre prečítať si príspevok, ktorý nevyzerá ako scenár na Hostel 3, Nemocničné peklo 😀 Ešte raz ďakujem 🙂