icon

Trápenie s kojením

dada7701
7. júl 2013

Som po cisárskom reze, tak sa trápime s malou s kojením...v nemocnici to nešlo, samozrejme jej dávali hned fľašu.....doma skúšame, len je strašne spavá...má 2,5 týždňa...na krmenie ju musím budiť...potom jej ponuknem prso...trošku poťahá ani nie 5 minút a spi...mala 2830 pri narodení....potom sa trošku preberie a znova zaspí...vážime ju pred kojením...potiahne 20 ml, sem tam sa jej podarí viac....nechce mi ani odgrgávať..potom ju musím dokrmiť fľašou (viem,že to nie je správne, ale čo mám robiť)....ako dlho nechávate dieťa,aby odgrglo ??

mata.g
9. júl 2013

@zuzkat1 za 2 tyzdne pribral 230g co je podla slov pediatricky na spodnej hranici...

zuzkat1
9. júl 2013

@mata.g uplne krasne pribral... Ja som kvoli takymto radam a slovam zmenila pediatra... je jedno kolko priberie,dolezite je ze pribera!! Prestan sa stresovat mlieka mas dost,nedokrmuj,radsej dojci castejsie. Meltu dostat aj v kauflande.

zuzkat1
9. júl 2013

@mata.g na porovnanie...moja za 10dni pribrala 100g.. nas byvaly ped.radil um... Tak som si na nete nasla dr s dobrymi referenciami a ta mi povedala ze to uplne staci ak je babo spokojne a dost cika niet co riesit.. presla som k tej dr a odvtedy je vsetko ok...

zuzkat1
9. júl 2013

@mata.g problem je ze mnoho dr sa neriadi babom ale tabulkami...

zuzkat1
9. júl 2013

@mata.g v roku mala moja 8360g a narodila sa 3760g. Teraz som kuk udaje. Mozno ta to upokoji. Je zdrava a spokojna.Teraz Ma 3 a pol roka a 13kg

Ked mala 7mes.mala 6900g.

mata.g
9. júl 2013

@zuzkat1 no ja som bola sokovana z mojej pediatricky, ked mi pri antibiotikach, ktore som brala po porode kvoli zapalu rany povedala, nech nekojim kym ich nedoberiem! Malinky mal nejake koliky, ale popravilo sa mu to s pribiitikami a teraz je uz uplne dobry, ani krce nema. Vtedy sim dala prvy krat nutrilon, co bola hrozna chyba!!! Inak picha ma v tych prsach aj pri koneni......preco???

zuzkat1
9. júl 2013

@mata.g neviem,nemas zacinajuci zapal? Nemas ich tvrde? Ake atb si brala?

zuzkat1
9. júl 2013

@mata.g skus tie prsia v sprche pod teplou vodou rozmasirovat,a povytlacat mlieko,ja som aj odsavala,mala som vela mlieka a 3x zapal... Este mozes pozriet bradavky ci tam nie je taka mini biela bodka,moze byt upchaty mliekovod.

mata.g
9. júl 2013

@zuzkat1 Bradavky mam v poriadku a ani mi netvrdnu. Pichne ma v zlaze, ked mi maly saje alebo ked sa mi naplnaju. Vytlacat sa mi neda, u mna to nejako nejde. Ja mam hrozne velke a rozliate prsia teraz, prsnik man vacsi ako maleho hlava 😀 s manzelom srandujeme... Brala sim Dalacin, skusim si dat paralen, mozno som sa do neho udrela.. Ty si prechladla, ked 3x zapal prsnika?

sharlotta
9. júl 2013

@mata.g klobuciky vyhod! Ano, su zodpovedne za klesajucu produkciu. Odporucam toto http://www.maderna.sk/katalog/product/17640/ Zrejme budete dost bojovat, kym sa znova babatko nauci prisat. a aj podla mna pribera uplne krasne. Nenechaj sa vystresovat. A mna pichalo v prsiach este dlho po zapale.

zuzkat1
9. júl 2013

@mata.g nie,mala nechcela lavy prsnik,od narodenia ho neznasala,vzdy ho kusala. Ked mala 9mes.tak ho odmietla definitivne.a odvtedy kojim len z praveho.
Ta bolest neviem co moze byt. Ani mne neslo vytlacat,odsavala som.tiez som mala vacsie nez jej hlava,ale uz su normalne.

zuzkat1
9. júl 2013

@mata.g dalacin nepoznam,ale ked ti ho dali a vedeli ze kojis tak sa iste moze.z vacsiny atb prenika do mlieka len minimum. Inak ani paralen neber ked netreba.a max 1 den kym kojis.

sharlotta
9. júl 2013

Ja som nikdy neodsala viac, ako 40ml. Odstriekavat som sa naucila az ked mala mala asi rok aj nieco. Len raz, ked som mala upchaty mliekovod a nekojila som z toho prsnika 3 dni, tak som odsala 150ml. No a dceru som odstavila pred par mesiacmi.

sharlotta
9. júl 2013

Antibiotika nevadia, z toho by som si hlavu nerobila. A ani Vinea, ani melta neurobia zazrak. Skor by som ten benedikt a senovku a casto prikladat.

mamainprogress
9. júl 2013

@dada7701 naco ju dokrmujes tym UM ked po kojeni zaspi a nejavi znamky hladu? Hladne dieta nezaspi. Proste nedaj flasu a ked sa zobudi daj zas prsnik.

liviadanova
9. júl 2013

Naša negrgala vôbec 🙂 Z toho by som si ťažkú hlavu nerobila, na dojčenie ju budiť nemusíš, keď bude hladná zobudí sa sama, rozhodne ju však neprikrmuj fľašou, mliečko máš netreba jej dávať umelé 😉 Neboj sa ono sa to samo rozbehne, začiatky sú vždy ťažké. Veľa šťastia!

lauricka
9. júl 2013

nic nerob, zozen si pomoc na ostatne prace, lez s nou na posteli a ponukaj jej hoc aj kazdu chvilku.
UM a flase zamkni niekam a zabudni na ne, ona sa roztaha a laktacna poradkyna je dobra investicia.

denise01
9. júl 2013

@mata.g Ja ked som zhanala v lekarni senovku a benedikt, lekarnicky mi povedali, ze najdolezitejsia pre dojcenie a tvorbu mliecka je psychika. Neodporucili mi ani gravimilk, je to susene mlieko, len ho nepije babatko ale ty...tak nech si kazdy uvazi. Dolezite je pit vela tekutin. A vineu urcite vybublinkovat. Meltu dostanes napr. v tescu. Tiez som ju pila, ale presla som na Caro, je chutnejsie. Tiez som si presla velkym stresom na zaciatku, ale nevzdala som to, dojcit moje babatko som tuzila najviac na svete. A teraz ma o par dni uz rocik a stale mliecko lubi a pyta x-krat denne. Hlavne sa nevzdat. Drzim palce.

kotlik6
9. júl 2013

na mlíčko mám vyzkoušené super účinné a 100%přírodní,české kapičky -,ale nejdou koupit v lékárně…,měla jsem také problémy u malé,.Používala jsem je sama asi od 3 měsíců a fakt byl úžasný nástup tvorby mlíčka.Měla jsem rozbité bradavky a kojila jsem přes kloboučky,ale nešlo to.Mazala jsem,větrala,ale nic moc efekt-začalo to už v porodnici…Bolelo to,jak čert,nakonec mi nasadili asi v 4,5měsících ATB,měla jsem tam stafylokoka,když jsem si vyžádala stěr-jsem zdr.sestra…I přes to- odstříkávala jsem -většinou na začátku ručně-odsavačkou to nešlo,protože šla i krev a bolelo to,ale ručně OK,odstříkávala jsem do 11 měsíce úplně bez problémů-mlíčka bylo fakt dost.Měla jsem v jednom prsu minimum,ale druhé to dohnalo…Brala jsem 10–15 kapek 1– 2× denně,podle potřeby.Může to na někoho působit projímavě,ale já problémy neměla,naopak se mi upravilo vyprazdňování…cho­dila jsem denně-to před tím tak 1× týdně…
Teď zrovna jsem posílala na zkoušku jedné holčině,která má doma 6 týdenní mimčo a je po císaři a měla problémy s mlíčkem,psala mi,že už ho má dost,že jsou už jen na jednom UM v noci a to už také odbourává…neznáme se osobně,reagovala také na mojí reakci…O to více mi to těší.Jinak hodně pij a pomáhají i kojící čaje,a buď v klidu,často přikládat...Melta je u nás normálně v marketech.Klidně napiš,jestli chceš podrobnější info ,nebo bys je chtěla třeba na zkoušku poslat…napiš mail do SZ,držím všem palečky...

sonice
10. júl 2013

@mata.g z viney a melty budes mat tak akurat velku ritku, nie vela mlieka. zeny ti tu pisu, co mas robit. ja som ti poslala odkaz nasuverenne najlepsiu stranku o dojceni.
a tyriesis vineu.

v podstate ti naozaj zaberie to, comu veris. lebo dojcenie je o vereni si a o kludu a pohode. takze, ked uveris, ze budes mat mlieko po jedeni klbas, tak to tak naozaj bude! 😉

mata.g
10. júl 2013

@sharlotta jej pumpicka na bradavky, to fakt vyskusam. Ja som vdacna za tie klobuciky, bez nich by som po prichode z nemocnice asi prvy mesiac nekojila, bradavky mi vdaka nim trochu povystupili, ale uz ich chcem odstavit... Snazime sa prisavat. To pichanie este pretrvava, nahrievam sa soluxom, ale zapal som nemala doteraz, tak neviem z coho.. Meltu mi poradila moja porodnicka

mata.g
10. júl 2013

@sonice tu stranku si urcite prestudujem, dakujem 🙂

mata.g
10. júl 2013

@denise01 manzel mi uz zhana senovku a benedikt, mam doma caj od weledy, ale v nom je myslim len senovka. Tiez si myslim, ze je to hlavne psychika....mala som hrozne stavy prve tyzdne, jednak bolesti po zapale mechura a rany po sc a mam pocit, ze ma prepadla aj depresia a odmietanie babatka ☹ ale uz sa mi to popravilo nastastie..... Prikladam k bradavke, syncek je snazivy a prisava sa 🙂

mata.g
10. júl 2013

@sharlotta mne sa teraz podari odsat 40 ml a max 90 ml na viac krat, ale vidim, ze maly by si cucol aj viac.. Ked som brala po porode Dalacin, tak maly mal krce a krutil sa. Takze neviem kolko preslo do mlieka, brala som ich 2 cele balenia a na zaciatku po 2 tbl naraz!!! probiotika trochu pomohli....

julinkaz
10. júl 2013

ahoj, aj ja som po cisárskom a mala som tiež problémy s kojením ☹ prvého synčeka som nekojila, tak som si povedala, že dcérku budem kojiť za každú cenu 🙂 teraz má už skoro 5 mesiačikov a kojíme sa jedna radosť 🙂 hneď na začiatku som si zavolala na pomoc laktačnú poradkyňu, lebo z klobúčikov (ktoré mi poradili v pôrodnici!) sa mi začala robiť plieseň na bradavkách a maličká aj tak cez nich veľa nepotiahla. po jej návšteve som hneď vyhodila klobúčik, zaobstarala som si dobrú odsávačku na mliečko a domáci suplementor na kŕmenie (normálna fľaša na mliečko s cievkou na kr´menie novorodencov), maličkú som si priložila, koľko vytiahla toľko vytiahla, potom som si zvyšok odsala a na ďalšie papanie som jej to podala cez tú cievku priamo na prsníku (ale presne ti to vysvetlí laktačná) 🙂 vydržala som tak presne 4,5 mesiaca, moji najbližší kamaráti boli za ten čas odsávačka a cievka 🙂 bolo to strašne ťažké, už som to chcela aj vzdať, ale podpora laktačnej poradkyne mi dodala ďalšiu chuť urobiť pre moju dcérku len to najlepšie (aj kvôli tomu, že sa narodila skôr a mala tak ako tvoj drobček 2800g a 46cm). po 4. mesiaci sme začali pridávať do jedálnička zeleninku a tak som kľudne mohla cievku vyhodiť 🙂 takže mliečko už nemusím odsávať a malá pekne papá moje mliečko. zo začiatku som brala senovku grécku s benediktom lekárskym a teraz beriem costi (alebo domperidom, resp. motylium, lieky na podporu tvorby mliečka). takže na záver: určite sa nevzdávaj a jednoznačne si zavolaj laktačnú poradkyňu 🙂 držím palce 🙂

sonice
10. júl 2013

@mata.g to pichanie - to je mykóza! tiež som tomala. kup si gencianku - tu fialovu vodu. lieci to mykozu tvoju aj pripadne ak si nakazila babo. kup si aj cisty lanolin - obycajny v lekarni. ten sa nemusi pred dojcenim zmyvat a nezatazujes tak zbytocne uz namahanu bradavku. natres genciankou - ta vysusuje - a natres lanolinom - kvoli tomu vysusovaniu.

do dvoch dni by to malo ustupit - pichanie. lieci sa to ale az dva tyzdne - tak dlho trva tu pliagu znicit.

priznaky - pichanie, precitlivelost na zimu, teplo - bolest moze prechadzat az do chrbta, bradavka sa praska.

ja somm sa s tym trapila dva mesiace, kym som narazila na tu stranku! tam je tokrasne vysvetlene.

sonice
10. júl 2013

@mata.g 40 ml je perfektne, to znamena, zetam mas 2x tolko! odsavacka je slaba. dieta zvladne vysat raz tolko. to je parada! A90 ved to az privela! zacni si verit zena! preliec si mykozu, aby ta to nebolelo a mozes dojcit dalsie 3 roky ... 😎

zuza123
10. júl 2013

ahoj presne ako radia vsetky mamicky, zahod flasu, aj vahu, a stale prikladaj a prikladaj, prsniky striedaj, ak ich mas bolestive radsej ich nechaj na vzduchu, a masti kremom na bradavku,ja som ich zo zaciatku parila v podprde ale teraz nie- podprdu mam sice na sebe ale kosiky odopnute a stiahnute dolu a ked niekto pride tak len zaplnem hore a pohodicka, nas maly tiez negrga, on to asi ani nevie chudacik, lebo ked som sa snazila ho nechat odgrgnut, tak si sice grgol, ale tak silno ze mu vysla az kyselinka popripade si aj trosku grckom, takze ked sa napapa - vacsinou aj zaspi ho len dam lezkat nabok na tu stranu na ktorej sa dojcil a je to v pohode a spinka v pohode. drzilm palce, urcite sa to casom upravi len treba vydrzat

zuzkat1
10. júl 2013

@sonice v blave v lekarni mi povedali ze gencianka sa uz roky nevyraba,lebo je karcinogenna... Viem ze dakde ju dostat a aj sa cudujem. Ja by som to neriskla.
Na mykozu je tusim canesten.

zuzkat1
10. júl 2013

@mata.g 40-90ml je nadherne... Um je zbytocnost