icon

1,5-ročné dieťa je závislé na rozprávkach v tablete

natalia_r
2. dec 2022

Som zla matka? Niekedy ju nic ine nedokaze ukludnit ani hracky, ani piskotky, nosenie nic...pustim rozpravku v sekunde je ticho.

Strana
z2
annm81
2. dec 2022

@natalia_r Závisí od toho, ako často je to "niekedy". Ak je to raz za týždeň-dva, v pohode, i keď nie ideálne. Ak je to opakovane niekoľkokrát do týždňa alebo dokonca denne je to veľký problém.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
natalia_r
autor
2. dec 2022

@annm81 tyzdenne? Tak 3-4 za den cca na 20 minut

natalia_r
autor
2. dec 2022

@elizabet173 pekne si to zhrnula, ze jednoduchsiu cestu,... lenze ked iba musim ist hodit so pracky atd ona sa mi sama neprehra, musim jej nieco pustit inak by bol rev.

basska_b
2. dec 2022

Tak nenazvala by som temu, ze je zavisla. Ale ze je to jedine, co ju dokaze ukludnit. Citala som v knihe Krotitelia displejov. Vzdy, ked davate detom obrazovku, opytajme sa samych seba, preco im to davame. Priznajme si. Chceme, aby bolo chvilu ticho. Chceme si nieco v klude porobit. Chceme, aby na verejnom mieste neplakalo, nekricalo, nebehalo. Su to opravnene poziadavky. Ale daju sa aj inak dosiahnut, len je to sakra tazke... ja sa snazim nedavat obrazovky, lebo ma desi ta zavislost, nechcu to vypnut, su nervave, ked vypnem... hlavne teda uz 2-3 rocne a starsie, co maju svoju volu... nic im to nedava, len chvilkove rozptylenie

aspinka
2. dec 2022

@natalia_r ešte je čas sa tohto zlozvyku zbavit aj ked ti to pomáha skús porozmýšlať ako fungovali mami bez tabletu. Niekedy si niečo uľahčiš a potom sa ti to vypomstí u malých detí z rôznych zlozvykov raz dva vznikne návyk a potom už keď rastú je obrovský problém sa toho zbavit.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
petko81
2. dec 2022

@natalia_r tak to je zle podľa mňa.nic v zlom.
Nás má 9 a má mobil len cez víkend a to na hodku max.a cez týždeň ani nepýta.od mala nemal.
Držím prsty pri zmene.

evica17
2. dec 2022

@natalia_r tak to je riadne veľa. Prečo.ju nevzemses so sebou nakladať prádlo a iné veci ?

rillwen
2. dec 2022

Pri mihajúcich sa obrazovkách zažíva tak silný dopamínový boost, že reálny svet ju už nedokáže uspokojiť. Ja by som to pokojne nazval aj závislosťou. Bude to ťažké, ale musíš s tým na nejaký čas prestať a tak od dvoch rokov dieťaťa umožniť obrazovky možno na 1 hodinu denne a skôr pomalšie obrazy, žiadne divoké pohyby a farby.

evica17
2. dec 2022

@rillwen podľa mňa aj pre dvojročné čo nič nepozerá je vela hodina denne. Niekde píše že až od troch rokov, a cca 10-20 minút denne.

aknamorka22
2. dec 2022

@natalia_r tak ju nechaj revat. Alebo ju zober so sebou a nech ti pomôže tu práčku naložiť. Keď varíš, daj ju do uciacej veže nech je pri tebe. Keď vykladas umývačku, nech ti pomôže. Vesias prádlo, daj kôš na zem nech vyberá veci. Ak máš len jedno dieťa, máš kopec času sa jej venovať 🙂 ja som to zažila keď sme išli do známymi von. Oni dve deti, dali im každému do ruky mobil aby tíško sedeli a mali pokoj. A nám sa smiali, že my sa striedame a behame za našim dieťaťom, že prečo mu nedáme mobil. Má 3,5 a doteraz nevie, že sa mobile sa dá niečo pustiť 🙂

vreckovka2
2. dec 2022

@natalia_r 1,5 rocny syn uz vie nahadzat pradla do pracky, zabachnut mi priehradku s praskom a vie, ktorym gombikom sa spusta pracky. Oprate pradlo vybera z kosa, natrasie a hodi do susicky. Vie ju zapnut, a ked dosusi, krici ybat - akoze vybrat. ano, wc s nim umyvat neviem, ani zehlit dlho, ale vela veci sa da s nimi. Ja by som skusila zamedzit sledovaniu tv...

annm81
2. dec 2022

@natalia_r To znamená hodinu až hodinu a pol denne? Pre 1,5 ročné dieťa je to veľmi veľmi zlé. Ak to rýchlo nestopneš, bude to len horšie. Pripravuješ tým dieťa o čas, ktorý má venovať svojmu rozvoju. Pri sledovaní obrazovky sa dieťa nielenže nevyvíja nikam dopredu, ale jeho mozog sa doslova uberá dozadu - zažíva rýchle uspokojenie a stáva sa na ňom závislým. Ešte dnes začni hľadať riešenie. Čaká ťa niekoľko dní až týždňov veľkého plaču, ale musíte si tým prejsť. Nakúp knižky, čítajte si spolu, nakúp plastelínu, farbičky, chodievajte veľa von. Ak potrebuješ naložiť práčku, zapoj ju do toho - nauč ho triediť podľa farieb, vysvetľuj na čo sa dáva prášok, načo aviváž, nauč ju čísla pri nastavovaní teploty prania, pri vešaní ti môže podávať štipce, alebo dokonca sama rozvešať a zaštipcovať malé veci ako ponožky. Keď robíš niečo v kuchyni, pristav jej tam stoličku a nech pomáha miešať, pridať trocha soli, nech sa učí krájať banán, miešať v miske. Pri upratovaní môže uterať prach jemne navlhčenou handrou, môže skúsiť vysávať . Zapájaj ju do všetkého - bude ti to samozrejme trvať dlhšie, ale vlastne spojíš domáce práce so zabavením dieťaťa a s jeho rozvojom. Na tvojom mieste by som v tejto situácii tablet úplne schovala a minimálne niekoľko týždňov jej ho vôbec neukázala (nech ho neuvidí ani u teba), kým nezabudne, aký lákavý je.

pribinak
2. dec 2022

@natalia_r píšeš, že 3-4x za deň po 20 min. To je viac ako hodina denne
Príliš veľa pre tak maličké dieťa.

Začni ju zapájať do všetkého čo robíš. Možno sa hento nebude páčiť a možno bude aj plakať, ale hodina denne pre 1,5 dieťa pri TV či tablete je proste veľa

elenita
2. dec 2022

@vreckovka2 Presne, ja tiez robim vsetko so 16-mesacnou...akurat, ze umyvacku zasadne len vyklada, bez ohladu na to, ci je v nej spinavy alebo cisty riad 😀 😀 Ked vidi, ze sa otvara, uz aj sprintuje cez cely dom 😀

stanulienkat
2. dec 2022

1,5r dieta este nema vediet, ze nieco take ako tablet existuje. V tom veku by som dieta neodlozila ani k telke.

54tinka54
2. dec 2022

@natalia_r pre tak malé dieťa je nevhodné pozerať rozprávku aj raz denne, nie to ešte viackrát. Radšej ju nechaj revať, kým dáš do pračky, veď to je pár minút. Ideálne ju zobrať so sebou nech ti pomáha, môj má 15 m a neskutočne rád dáva veci do práčky 😀 a potom mi aj podáva vypraté veci na zavesenie.

natalia_r
autor
2. dec 2022

Dakujem za odpovede. Zas, aby som nada trochu na pravu mieru- samozrejme, ze vacsinu casu sa spolu hrame s kockami, s legom, s knizkami, vozik tlacime, chodime po dome atd. Rozpravky sme zacali pustat hlavne, ked som potrebovala nieco urgent poslat do prace z pc, nakolko od 11 mesiacov robim z domu. A stale sa mi pytala na ruky.

animus
2. dec 2022

@natalia_r dcéra má dva roky a ešte nepozerá žiadne rozprávky... To čo píšeš napr. že ideš dať len prádlo do práčky a už je krik a dáš jej tablet aby sa ukludnila sú pre mňa len výhovorky. Moja dcéra sa tiež neprehrá sama a preto keď idem prať pomáha mi dávať oblečenie do práčky, keď varím tiež mi pomáha, keď vysávam dám jej metlu a "vysáva" tiež, keď utieram prach má svoju handričku a tiež utiera. Televízor nemám zapnutý celý deň, ja ho nepozerám a preto ani ona niečo také nevyžaduje lebo to nepozná. Tablet doma ani nemáme. Keď si potrebujem niečo naozaj spraviť a už neviem čo s ňou nechám ju nech plače. Tú chvíľu vydrží a aj tak ju to vždy prejde keď vidí že efekt nieje žiadny.

ivangeline
2. dec 2022

Tak ju nechaj mrcat. Moj tiez 80% casu mrci...bud sa musim s nim hrat alebo sa kupka a som blizko...alebo este je nieco ci spi a vtedy nemrci :D Prejde to.

iwesska
2. dec 2022

A co myslis,ze my sme boli ine deti? Ze sme pekne sedkali a hrali sa na povel? Ako nase mamy zvladli vychovu bez tabletu? Jasne,ze dieta prestane vrieskat,ked vidi pohybujuce sa obrazky. Priprav sa ale na to,ze to bude coraz castejsie a vekom sa stupbovat.

domak2
2. dec 2022

Úplne kludne mu niečo pustím ak to ma znamenať ze mi zatiaľ neprasknu nervy. Ono je milé ze niekoho dieťa, zehli a skladá do skrine, moj by kým naberam do pracky 3x spadol z gauča, vytahal veci zo suflikov a hodil ich do wc. Ja som tiež len človek, chodim do prace, mam jedny nervy. Dcéra bola iná, syn je iný, šikovný je dosť, iných aktivít ma tiež veľa, môžu ma mat všetci radi.
A tie rady "ved ho nechaj revat už vôbec nechápem". To je ako pre mozog lepšie?

zuzkaa1991
2. dec 2022

@natalia_r napr domace práce mala bola pri mnej a robila so mnou veci do práčky davala v kuchyni alebo sama nieco robila u nas mobil nebol max. Ked sme niekde boli a trebalo prebalit ju inac sa nedalo....u nas v tv idu rozprávky stále kedze jej to ide od malicka tak berie to ako samozrejmosť a robi popritom ine veci ci sa hraje ci pomaha v kuchyni atd....ale tablet by som nedavala len výnimočne zas na tv sme pustali YouTube nech poskace.potancuje....ma 4.5r teraz dost obmedzujeme teraz mobil.kedze vie sama s nim robit s notebookom si zapne YouTube 🙈 ale.take male dieta by som brala so sebou "pracovať "

annm81
2. dec 2022

@domak2 Áno, nechať dieťa urobiť cirkus kvôli tomu, že nedostane hračku alebo tablet je pre mozog v poriadku. Vyplavujú sa síce stresové hormóny, ale štandardne je dieťa naprogramované na to, aby v istom období zisťovalo práve plačom a krikom, čo mu je dovolené a čo nie. Zvyčajne toto obdobie trvá pomerne krátko a dĺžka plaču sa s každou jednou takouto udalosťou viditeľne skracuje.

Časté sledovanie rozprávok má ale na dieťa omnoho väčší vplyv - mozog sa stáva závislým na rýchlych prudko sa meniacich podnetoch a keď ich pri bežnej hre nedostáva, je dieťa nervózne. Deti, ktoré sledujú veľa telku, majú omnoho väčší problém so sústredením. Vlastne ak rodič dá dieťaťu mobil, lebo dieťa sa nevie chvíľu samo sústrediť na nejakú činnosť, koná absolútne kontraproduktívne a zabraňuje dieťaťu, aby si schopnosť sústredenej samostatnej činnosti osvojilo. Čím viac dieťa pozerá rozprávky, tým má slabšiu slovnú zásobu, horšiu pamäť a vlastne všeobecne horšie kognitívne schopnosti. Časté pozeranie na obrazovku je preukázateľne spojené s horším spánkom, s oneskoreným nástupom reči, horšími výsledkami v škole, horšou schopnosťou spracovať emócie a pravdepodobne aj s ďalšími psychickými problémami.

rillwen
2. dec 2022

@natalia_r Nuž, ono je to stále tak ako to bolo v minulosti a zrejme to tak ešte dlho bude.
Ženy (ale aj muži) sa musia rozhodnúť čomu dajú vyššiu prioritu - práci resp. kariére, alebo rodine, deťom. Takže keď od 11 mesiacov dieťaťa sa venuješ práci, vybrala si si túto cestu. A je to v pohode, ale čas v jednom dni nie je nafukovací

medea2003
2. dec 2022

Nechcem tu moralizovat ani odsudzovat a podobne. Malá je ešte veľmi malá, zruš tento spôsob upokojovania aj za cenu, že bude chvíľu vrešťať. Teraz sa tejto téme pracovne venujem hlbšie a skutočne aspoň do dvoch rokov by dieťa nemalo vidieť žiadne obrazovky. Nerozumie tomu, fascinuje ho rýchla zmena obrázkov, je tam na jeho malý mozoček strašne veľa podnetov, ktoré nedokáže spracovávať, robí to zmeny v mozgu, jednoducho nie je to zdravé. Tých obrazoviek bude mať dieťaťa počas rastu a dospievania až až a o dospelosti ani nehovorím. Zruš to, chvíľu vydrž, po pár dňoch zabudne a aj ty sama sa vnútorne budeš cítiť lepšie, že ho nezabávaš takýmto spôsobom.

derdia
2. dec 2022

@natalia_r ahoj ak to chces odnaucit, dieta rychlo zabuda v inom prostredi. Staci vypadnut na tyzden a zabudne😁😁😁😀
A hlavne s tym necinat... Ale je to na tebe.
Moja pozera 5 rocna, ale tak denne max 30 minut youtub to ako kreslia. Tiez to nie je idealne, ale cudovala by si sa v kolkych domacnostiach je tv pustena od rana do vecera...
Ale toto musis pre jej dobro trosku stopnut.

majlo1234
2. dec 2022

Mojho 15 mesacneho syna naucil moj muz na pesnicky z youtubu. Pustil mu ich parkrat a uz ich pyta aj odo mna. Ja zatial odolavam a vzdy mu nejako odvediem pozornost. Ale rozumiem aj tebe, ak si chces nieco porobit…je to na tebe, v niektorych domacnostiach je telka pustena nonstop, v niektorych to zakazuju. Tie deti asi vyrastu tak ci tak, a ja som neurovedy nestudovala a neviem presne, aky to ma dopad😃 viem len, ze ked uz sme to s revmi dotiahli az sem, potiahneme dalej😃

zabka79
2. dec 2022

@natalia_r toto sme zazili sosynom vo veku ako pises. Jedol pri tablete alebo ked som chcela mat klud a stale ho nesledovat kam.lezie co robi a co niči. U doktora bezal youtube inak by to bola katastrofa nevedel byt ticho a nedajboze sediet jednu minutu. Nerob si stres vyrastie z toho. Syn asi po dvoch rokoch sledovania tabletu povedal ze ho to nebavi a zavrel ho. Teraz si pozera raz za tyzden.

Strana
z2