icon

1,5 ročné dieťa sa nevie samé hrať

veve10
16. feb 2012

Ahojte. Uvedomila som si, ze mam asi problem. Moj 1,5 syn sa vobec nevie sam zahrat. Hracky ho vobec nezaujimaju, nanajvys ich porozhadzuje a viac sa o ne nestara. Jeho hlavnou starostou je, stale ma vsade vodit za ruku. Uz som z toho dost nestastna. Rano ked sa zobudi, tak nemoze ani sam vyjst z izby, rovno pride ku mne a taha ma za ruku z postele. Este sa mi nepodarilo, ho na cokolvek mimo izby nalakat (aby mi napriklad nieco priniesol), tak, aby vysiel z izby bezo mna. A takto ma vsade taha po byte za ruku...uz mu vadi aj ked idem na wc, hned zacne mrncat. V detskom kutiku je to to iste. Ine deti sa hraju a moj syn hned ako sa porozhliadne dojde za mnou, chyti ma za ruku a uz ma taha sa s nim hrat. ☹ Doma ho nezaujimaju ani auta, ani skladacky...nic okrem lopty a tu mu musim samozrejme hadzat ja. Inac je to velmi mile a usmievave dieta. Vacsionu mi kazdy povie aky je mily, radostny a pokojny, to ho ale este nevideli aky krik spusti, ked sa mu odmietam venovat. Ako mnohe ine deti, ked nedostane co chce, s oblubou sa hodi o zem. Napriklad ked varim, hned prikvitne a uz sa pyta hore. A tolko mi pri nohach mrnci, az ho musim posadit hore na linku. Potom je spokojny - pozera co robim, s usmevom sedi a chyta mi korenicky.
Prosim mozte mi poradit, ako drobca naucit, ze ma okolo seba kopec hraciek a inych zaujimavosti s ktorymi sa moze sam hrat? Uplne sa desim myslienky, ze sa z neho stane "mamin cecok", nebudem moct nikam nikdy ist, nikomu ho nechat. Teraz ho mozem nechat babke aj dedovi, celkom to zvlada, ale rovnako otravuje aj ich...tiez ich vsade vodi za ruku, aby si zabezpecil, ze sa s nim budu hrat. Niekedy uz naozaj neviem co mu vymysliet a ako ho zabavit. Bohuzial, surodenca nema a ani kamaratov, kedze moje kamaratky este deti nemaju, takze sme cele dni sami dvaja (co podla mna situaciu "mamin cecok" este zhorsuje).

veve10
autor
16. feb 2012

@zajaciq uz som zacala pokukovat po materskom centre - zacalo to totiz byt fakt zle len posledne tyzdne, ale ako som vyssie pisala, za 2 tyz.odchdzame do zahranicia - vlastne som rada, ze mas tu istu skusenost. Tiez budem odrazu totalne sama, mam z toho trosku obavy, navyse tam zo zaciatku nebudeme mat auto a je to pre mna uplne nezname mesto, ani jazyk neviem, takzeto tak rychlo nepojde. Muz ma upokojuje, ze zmenou prostredia bude aj maly iny, co moze byt trosku pravda. Navyse je tam teplejsie ako tu, tak konecne budeme moct chodit von. 🙂

veve10
autor
16. feb 2012

@m.i.r.i mrknem tu knizku. Moj drobec sice chodi spavat neskor a potom uy malo stihnem (ano Mama a ja nestiham precitat), ale snad to obcas pojde. Moji rodicia vravia, ze Filip je vyborne dieta. Doteraz aj bol a kym sa snim hram tak, ako on chce, tak aj je. V noci buva, papa celkom v pohode, ale akonahle urobim nieco proti jeho voli, tak sa strasne zlosti. Pred tym to nerobil, ale zrejme to bude naozaj formovanie osobnosti. Krivdila by som mu, ak by som povedala, ze je to "zle" dieta. To vobec, je hrozne milucky. Supnem sem foto, ked uz som otorila temu. Tu som ho cvakla pri oblubenej cinnosti - vyhadzovani lopt a plysakov z postielky - to vydrzi robit aj pol hodinu. 🙂 Ale teraz uz postielku nema, spava v prenosnej, tak mu asi chyba...he he.

veve10
autor
16. feb 2012

@lenka311 ach, hudba pre moje usi. Kazde dieta je sice ine, ale bodaj by to tak bolo 🙂 Potom by som asi opat nic nerobila, iba sedela s pozerala sa na neho ako sa hrajka...deti su vtedy take zlatucke 😀

gaby21
16. feb 2012

@veve10 Ahoj, nechce sa mi citat celu diskusiu, ale u nas to iste, presne rovnake spravanie. Vsade ma taha za ruku, vsetko musim robit s nim,.....
Moja rada, kazdy den mu vymysliet program, aby sa doma nenudil, chodit medzi deti co najcastejsie, vymyslat stale nove a nove aktivity.
A obdobie vzdoru moze prist kedy kolvek, u nas takisto v 18 mesiacoch. Neviem preco ti vadi, ze sedi pri tebe na linke, ked varis, sak je to sranda sice to trva o dost dlhsie, ale aspon je sranda.
A este moj postreh, cim viac mu budes vnucovat aktivity a hracky o ktore nema zaujem, tym viac vystupnujes jeho vzdor a nezaujem a hranie, treba sa mu prisposobit, ved si na materskej, zmier sa s tym, ze tvoje dieta, je ine a mozno aj inteligentnejsie ako jeho rovesnici, pretoze ma zaujem o to co sa robi v realnom zivote, v kuchyni napr.
Ja som uz zo zufalstva absolvovala kurz Chcem byt dobrou mamou a konecne pochopila, preco su niektore deti ine, ako tie ostatne. Inac velmi poucne, hracky som vyhadzala fungujeme na prirodnych materialoch, ako presypanie fazuliek, prelievanie vody, a veeela inych veci, celkom ho to zaujalo.

gaby21
16. feb 2012

@m.i.r.i Ahoj, iba ma zaujal tvoj prispevok, tak ak mozem reagovat. Pises, ze malemu je doma vsetko prisposobene, jeho rezimu atd. Ale zarazilo ma, ze ho uplne izolujete z realneho zivota, tym myslim, ze varite ked on spi, upratujes ked je prec, a ine. Co keby ho bavilo prave toto, ja zasadne varim s maleho asistenciou, vysavame spolu, utierame prach, davame veci do pracky, vyberame riady z umyvacku. Mozno ho naozaj hracky nebavia, a kedy sa ma vlastne naucit zodpovednosti za poriadok alebo ine veci? Ja si fakt neviem predstavit, ako ti takouto vychovou, alebo tymto sposobom venovania sa moze dieta prerast cez hlavu 😕

nibiru
16. feb 2012

@veve10 spievankovo si mozes aj stiahnut s internetu poslem ti ip.neboj moja mala tiez zacala robit taketo vytupi donedavna sa krasne sama hrala a teraz len primne,tatovi pod nohami,za nohami :o)

m.i.r.i
16. feb 2012

@gaby21 no co sa tyka varenia, tak ho to vobec nebavi..ani nic v kuchyni ho nikdy nebavilo..aj ako malemu som mu nosila varechy a hrnce a lieviky, co ine deti milovali a nas nic..aj doteraz ho to to nezaujima..maximalne sme piekli na Vianoce spolu medovnicky, tak sa zabavil trosku..varime aj ked je doma, teda vari tatko a ja sa venujem malemu alebo naopak...a nasho maleho zaujima iba pozriet sa do hrnca a uteka prec....vysavanie sme skusali par krat, ale to nema vyznam..dam mu samozrejme obcas vysavac, nech si akoze vysava...tak na 5 minut sa zabavi a potom hodi vysavac a beha okolo mna, ze uz mam prestat..
Nemyslim si, ze tym, ze nevarim a nevysavam s nim sa nenauci zodpovednosti🙂 Samozrejme, ze robime tie casovo nenarocne a flexibilne cinnosti spolu, rano ma svoje ritualy, ze odnesie flasku od mliecka, odnesie si pyzamko, kresielko v ktorom sedi..spolu ustelieme, tiez musim davat prat vyslovene s nim, aj zapne pracku...upratuje si hracky, vykladame spolu nakup a podava mi veci...
Ked bude starsi, bude aj vysavat a utierat prach.ale naozaj to teraz nepokladam za dolezite a myslim si, ze su lepsie cinnosti, ktore v tomto veku mozem robit s nim ako vysavat....my mame tu moznost, ze sme vacsinou doma obaja s manzelom, tak eliminujeme domace prace tak, aby sme ich pocas dna s malym mali co najmenej...

jaaty
16. feb 2012

bože baby nepreháňajte to 😀 , veď Vaše detičky sú maličké, tak ich nechajte rozhodnúť sa, čo chcú robiť.
Keď bude mať 3 roky a nevydrží pri jednej činnosti minimálne 15-20 minút, potom je čas sa s tým zaoberať.
Veď je úplne normálne, že 1,5 ročné dieťa nevydrží pri jednej činnosti dlhšie ako 5 minút 😉 .
Mám pocit, že očakávania niektorých maminiek sú prehnané! Všetko má svoj čas, či už sedenie, chodenie, sústredenie sa na jednu činnosť, kreslenie, čítanie,...,...
Myslím, že na dieťa síce treba klásť "nároky", ale primerane veku 😉

veve10
autor
16. feb 2012

@jaaty ja naroky nemam, uvedomujem si, ze pri nicom dlho nevydrzi, mne islo skor o to, ako ho oducit od mojej ruky, za ktoru ma neprestajne vlaci. 🙂 Vidim, ze je to asi normalne, aj to mi pomohlo. Nemam to totiz bohuzial s kym konzultovat. A celkom zaujimave citanie je aj to, co tu pisu niektore baby. Nikdy sem nechodim (zacala som, ked sa maly narodil, ale rychlo som to vzdala, lebo sa mi zdalo, ze tie baby su na fore nonstop, uz pisali pomaly aj to, ze si idu umyt ruky a uvarit caj...na take ja cas nemam), ale teraz som si povedala, ze sa musim popytat. Dnes vecer mi maly spravil taku scenu, ked som ho polozila na prebalovaci pult. Vrieskal akoby ho rezali a ja som iba stala pri nom, ani sa ho nedotkla a cumela jak bacil do lekarne. Trosku som skusila mierny hlas, ale nic...vrestal o dusu. Tak som ho zobrala do vane, bol pokoj. Zvlastne ako to zacal neznasat skoro zo dna na den.

jaaty
16. feb 2012

@veve10 všetko prejde, uvidíš. Držím palce 😉

veve10
autor
16. feb 2012

@gaby21 @m.i.r.i - baby, pravdou je, ze kazde dieta je ine a kayde bavi nieco ine. My tiez spolu perieme, vytriasat vyprate pradlo moj doslova miluje, robil by to cely den (a to suche zlozene rozhadzovat po celej izbe 🙂, to, ze ho musim posadit na linku mi nevadi, nic take som nenapisala, je to skor novinka, doteraz sa toho nedozadoval. Blbe je, ze on sa potom na linke postavi a chce otvorit horne skrinky, kde mame koreniny atd - to je uz horsie, vtedy je po vareni a zakazat sa mu to neda, lebo hned spusti rev. Tiez vysavame...ostatne veci som tiez riesila, ked bol maly vonku s dedkovcami, bolo to rychlejsie a suhlasim, ze len preto, ze nebudem s nim utierat prach a pod, ze by som ho tym izolovala. My dokonca ani spolu nestelieme, veci typu vylozit nakup a upratat hracky este asi len pridu, to moj drobec zatial nechape - hracky co si uprace si vzapati rozhadze, lebo si mysli, ze to je hra. Klobuk dole Gaby, ze si isla na ten kurz dobrej mamy, to znamena, ze ta fakt velmi na tom zalezi. Teda, my vsetky chceme byt dobre mamy, ale kurz mi este nenapadol, zaujimavy napad. 🙂
Baby, dakujem vam obom za prispevky, vazne mi pomohli. Ste zlate. Kazda mamina ma svoje recepty. 🙂

veve10
autor
16. feb 2012

@jaaty ved ja viem, to ma iba dnes rano tak pochytilo, ze sa musim o tom s niekym podelit. Vidim, ze to maju mnohe. Vdaka. 🙂

zipsy
16. feb 2012

ahoj, podla mna treba chodit viac von, doma je fakt nuda 😉

zajaciq
16. feb 2012

@veve10 daj ho na nocnik ked ti robi sceny pri prebalovani. moje dieta bolo od roka a pol bez plienok (na den). snazi sa ti dost jasne povedat, ze uz nechce, aby si mu sahala medzi nohy a vymienala plienky ;)

zuzanockamt
16. feb 2012

@veve10 ja mam 17-mesacneho syna a tiez sa sam nehra, iba minimalne ... ale vsetky cinnosti robime spolu, bud sa s nim hram, alebo mi pomaha pri niektorych domacich pracach, ktore potrebujem spravit ... ked sa pyta na ruky a ja ho zobrat nemozem, lebo nieco robim - napr. umyvam riad, tak si ho dam do manduce a dorobim, co treba ... myslim si, ze v tomto veku o nejakej dlhotrvajucej samostatnej hre nemoze byt ani reci ... a surodenec by tiez situaciu nevyriesil, lebo taketo male deti sa este nevedia spolu hrat

m.i.r.i
16. feb 2012

@zipsy to mas pravdu...len to pocasie..nas sa teraz nudi vonku...vsade bud lad alebo sneh..sankovanie ho este nebavi, asi az o rok...takze na sane ci boby moc nechce..nechce si dat rukavice, lebo potom nic nemoze chytat tak ako chce..a ked spadne do snehu tak mu je potom zima na ruky a je zle..nemotorne sa suchce cely naobliekany, tak vacsinou mi uz doma hovori, ze vonku nechce ist..a ani sa mu necudujem..aj snehuliaka sme v zahrade postavili, ale to ho bavilo len chvilu..takze von chodime aby bol na vzduchu ale pyta sa, ze kde ma hojdacku, smykalku, pieskovisko..ze chce ist na odrazadle..a stale mu hovorim, ze az na jar,ked bude teplo..uz sa jari neviem dockat..minuly rok sme od jari do jesene boli vkuse vonku..byvame v dome, takze to chodil domov uz len jest a spat..a uz sa tesim ako to bude teraz..huraaa...vonku sa zabavi aj sam a medzi detmi na ulici...no proste v zime je to take horsie..🙂 Ale aj vonku musi maminka s dietatom byt, takze je to aj tak o nonstop venovani sa🙂

zipsy
16. feb 2012

@m.i.r.i no, moj maly ma len rok, takze my sme v inej kategorii, zatial sedi v kocari v pohode, a ide kam ja chcem 😉 davame dlhe prechadzky, a medzitym zajdeme do nejakeho shoppingu sa najest a zahrat do kutika, a potom zas niekam dalej po vonku, a sme obaja spokojni. Ako to bude, ked bude vacsi, to netusim, ale budeme sa asi navstevovat s kamoskami s ostatnymi detmi...

katrinka8
16. feb 2012

@veve10 - ahoj, aj nasa dcerka bola taka ista, tiez potrebovala stale nejake obecenstvo, doteraz u nas fici veta: Mamina haj sa 😀 Ale ona to mysli doslovne, cize ja sa mam hrat a ona sa bude na mna pozerat. Ale co ju bavi - tak to je vysavanie, to sa dokaze zabavit dost dlho - rucnym vysavacom 😀 U nas tiez fici uz spominane Spievankovo a Bambulka - niekedy ju to dokonca zaujme natolko, ze spolu s DVD si spieva a tancuje, potom rozprava, co Spievanka a Zahrajko robili a tak. Ale chcem Ta potesit, vekom sa to zlepsuje, tearz si dokaze zobrat aj nejaku hracku alebo knizku a chvilku sa s nou zahra aj sama, ale naozaj max. 10 - 15 minut. A aj to DVD musim obvykle pozerat s nou, prip. mi chodi kazdu chvilu hlasit, co Spievanka a Zahrajko robia, tento tyzden ma dokonca taha za ruku, ze: Pod sa pozriet na Zahrajka. .... Ale ako tu uz bolo spomenute, podla mna je to normalne, ved nemaju ani 2 roky 😉 A este na margo kamaratov, u nas nezabera hra s kamaratmi v dcerkinom veku (cca 2 roky, plus minus pol roka), oni sa akosi nehraju spolu, ale "vedla seba" a tak, ze sa hraju s nami - rodicmi - napr. nasa s "tetou" a kamoskina so mnou... Ale zase moja sa dokaze aj cez hodinu sama zahrat s 5-rocnou sesternicou alebo kamoskinou 5-rocnou dcerkou. S rovesnikmi nie. Ale to sa aj hovori, ze taketo malicke deticky sa nevedia hrat spolu, len vedla seba.

veve10
autor
16. feb 2012

@zipsy tebe sa hovori ty provokaterka, ty mas Vlastu...ja som sama, jak susen v nose. Zajtra sa vidime, snad sa tam dostaneme, ma vraj snezit. 🙂 A gratulujem k chodeniu, som na tvojho Filipka zvedava.

m.i.r.i
16. feb 2012

@zipsy jaaaj..no tak to je ina rec🙂 nas bol pred rokom tiez v pohode..vyvazala som ho na saniach a kociku cely cas po vonku...to bolo o inom...teraz uz hrozneeeee..do kocika mi uz nesadne..a ostatne som popisala..hadam uz o rok aspon bude na boby liezt 🙂

jankabodka
16. feb 2012

@veve10 Ahojky! Mne tuto diskusiu odporucila kamoska, ktorej som sa mesiace po telefone vyplakavala, ze nas maly (23 mesacny syncek) sa nevie sam hrat, ze sa s nim musim hrat od RANA do VECERA a to v kuse, furt. Asi ste aj vy podobny pripad. Ak ano, tak ti UPLNE rozumiem. Aj nas syncek rano vstal, hned auticka, mama sadaj a musela som krutit autom okolo seba aj hodinu - dve v kuse a on okolo mna cely cas chodil, potom sme nieco zjedli a pokracovali s nejakom obmenou - napr. som chodila DONEKONECNA vlacikom okolo seba. A to v podstate cely jeho cas, co nespal a nejedol. Aj na WC chodil so mnou, nepomohlo ani "pockaj", hned, ako som povedala, ze idem na WC bol na nohach a cup-cup za mnou. Rozpravky aj nazjazujimavejsie pozeral IBA so mnou, musela som byt fyzicky pri nom - ked som sa len postavila (vedla kresla), ze sa napijem, okamzite vstal aj on. Bola som z toho zufala!! A nejakym zazrakom toto spravanie prestalo (dufam, ze uz nepride!) asi pred tyzdnom ci dvomi. A ako? Ani neviem. Jedna vec, co som zmenila (nie cielene) je to, ze pocas jeho obedneho spanku som lezala pri nom na posteli - ked sa v polcase spanku prebral, pozrel na mna a spal dalej. Predtym som bola vo vedlajsej miestnosti alebo v kresle vedla postele, ale nie na posteli. Mozno si mnou nebol isty? Neviem. A myslim si, ze ma pravdu Kamilka22, ked pise o narodeni 2. dietatka. Ja si o sebe myslim (mozno je to aj tvoj pripad), ze sa synovi prilis venujem. Vlastne od narodenia - hned ako otvoril oci som ho brala na ruky a rozpravala riekanky, pesnicky... az kym nesiel papat alebo spat - proste som sa mu venovala stale, lebo som nevedela, ze co mam s nim robit, ked len tak lezal, tak plakal... asi si zvykol na to moje neustale venovanie, v podstate som sa stala jeho velkou zivou zabavnou hrackou 🙂 - zeby to bol aj vas pripad? Myslim, ze taketo sledovanie mamy je otazka aj citova, ale aj zvykova - jednak at asi potrebuje pri sebe, ale na 2. strane si as aj ty jeho velka hracka, ktora sa spusta povelom (sadni si) alebo ak to nejde inak, tak placom, krikom... (alebo to aspon skusa). Tot moje myslienky. VELMI ti zo srdca prajem vela sily!! Verim, ze to prejde! (A este jedna vec mi napadla - ked bolo najhorsie, tak sup s nim do kociara a tak sme "zabili" lahsie bez hrania vonku aj 2 hodky.). J.

veve10
autor
16. feb 2012

@zajaciq ja mojho na nocnik este nedavam. Zacala som este v lete, posedel si a nic. A ked sa zozimilo, prestalo ma bavit ho neustale vyzliekat a nutit ho na nocnik. Navyse teraz uz cakam, kedy konecne dojdeme do Lisabonu (tam sa stahujeme). Som si povedala, ze to bude prenho velka zmena, mozno by mi aj prestal chodit na nocnik, takze pockam kym budeme tam, po par tyzdnoch si snad zvykne a zacnem s nocnikom.

veve10
autor
16. feb 2012

@katrinka8 ano, to viem. Ja tiez vidim, ze sa nevedia zahrat spolu, iba vedla seba. Synovia mojho brata ho bavia viac. Hlavne ten starsi 6 a pol rocny. Ten mladsi 3 rocny je este mimo. Nechape, ze moj Filip je malicky a robi mu zle, ten moj potom chudak cely vystraseny place. 🙂

katrinka8
16. feb 2012

@veve10 - no, presne, oni potrebuju vacsinu casu, aby ich niekto bavil 😀

veve10
autor
16. feb 2012

@jankabodka nuz ista podobnost tu je, ale je tu ale. Ja som sa mu az tolko nevenovala od jeho narodenia. Samozrejme, bola som stale s nim, ale na ruky som ho nebravala vela, ani sa na ne nikdy nepytal. Bol schopny aj vyse pol hodky lezat pod hrazdickou a udierat do hraciek, v izbe som s nim nemusela byt. Neplakal casto, bol velmi mile dietatko. V podstate aj je. Kym sa s nim hram je super (az na to prebalovanie, to fakt nechapem) Tiez za mnou vsade chodi, ked sa postavim, tiez sa hned postavi. Nase poobedne spanie vyzera tak, ze mu dam jest, spravim mlieko, lahneme si spolu do mojej manzelskej postele, on vypije mlieko a vedla mna zabuva. Potom sa ja vytratim von. Proste to chce asi fakt cas...viacere baby tu pisu, (vlastne tak ako aj ty), ze to prejde. Ved mne je jasne, ze neostane taky vecne, ale chcela som sa popytat. 🙂

doty1
16. feb 2012

@veve10 no moja malá má 2 roky a 7 mesiacov a sama sa nehrá - aj keď čo to je "nehrá sa sám". Úprimne, pre mňa to znamenalo mať od nej chvíľu pokoj, aby som mohla navariť, poriadiť, dať do práčky, bez jej asistencie. Moja osobná skúsenosť - zapoj do chodu domácnosti aj dieťa. Spolu varte - bude to trvať dlho, ale je to problém? Riaďte spolu - do ruky handrička, metlička, a robíme spolu. Ako bonus jazda na vysávači 🙂 Dávanie prádla do práčky, vyberanie z práčky, triedenie odpadu a potom odniesť do príslušných nádob - jasné, že koľko fliaš, toľko zdvihnutí ku otvoru 🙂 umývanie zeleniny pred varením, potom umytie hrnčekov, varešiek (hoci máme umývačku),...
čo sa dá v domácnosti, rob s ním. Je to namáhavé, aspoň začiatky, ale výsledky sa dostavia. Teraz sa hrá "sama" ale zapája nás do svojich hier, musíme byť aktívni s ňou. Som šťastná ako blcha keď mi povie "maminka poď sa so mnou hrať".

veve10
autor
16. feb 2012

@doty1 ano, to mi tu radia mnohe. Lenze ja nemam problem s tym zapajanim. Ved ono to nie je tak, ze ja cely den len periem, umyvam, varim. Napriklad teraz nevarim, lebo muza tu nemam, upratovala som, kym bol maly vonku s dedkom. Skor je problem, ze akonahle si sadnem, tak ma taha za ruku, ak si chcem zavolat, tak vrieska ako pavian, utekam pred nim a on za mnou az sa rozreve a uradnik na druhej linke je nervozny. No hogo fogo rodinka 🙂 Rano sa naranajkuje a ked chcem potom nieco zjest ja, tak mi to nedovoli, hned ma taha za ruku sa hrat. Ked sa da jem s nim, ale ja chcem jest castokrat nieco ine ako on (napriklad chlieb s dzemom), ale on chce hned to co ja a ja ho nechcem stale napchavat sladkym dzemom...co uz. Proste su to detaily. 🙂 Ale v podstate som dostala od vas vsetkych odpoved na svoju diskusnu otazku - raz to prejde a hraj sa s nim.

1leila1
17. feb 2012

🙂 ahoj a prajem veľa šťastia aj s maličkým v novom prostredí 🙂

kamilka22
17. feb 2012

@zajaciq ja som s dcerkou chodila casto medzi deticky, a verim, ze to aj
@veve10 moze pomoct. Napr. som chodila s dcerkou na cvicenie na fit loptach. Mali sme ist uz na 3 kurz, dovtedy bolo vsetko o.k., ale na tom tretom kurze to bola hroza. Mala bola v jednom kuse na mne nalepena a velmi placliva. Doslova sa bala. Bola som s nou 3 krat a stale sa to opakovalo. Az som tam prestala chodit a povedala som si, ze pockam do 2 rokov a ak toneprejde, tak pojem k psychologovi, lebo sa mi ten strach zdal az chorobny. Nastastie to krasne preslo same.

kamilka22
17. feb 2012

@veve10 co sa tyka toho, aby si sa mohla v klude najest, ja by som svojho syna dala do postielky a jedla by som, asi by som to spravila tak, aby na mna videl, nech si nemysli, ze si niekam odisla. V kazdom pripade sa najest musis. Viem o com hovorim, ja vyzeram ako podvyzivena a to jem, len pri detoch mi to spalujeeee veeeelmi ryyyychlo. Je mi jasne, ze bude vrieskat, ale aj on musi nejako pochopit, ze aj ty musis jest. Mozno ma tu za toto niekto odsudi, ale ja som bola pri mojej dcerke presne ako ty teraz. Ja som sa niekedy zbadala o druhej poobede, ze som nic nejedla. Pri synovi som uz "sebecka" a prosto jem a ked jem, tak ma nema co otravovat a ked nieco potrebuje, tak mu to dam, ale ako nahle ma zacne od jedla tahat za ruku tak putuje aj s hrackami do postielky. Ver mi, stava sa to teraz uz minimalne. Treba ho tak naucit.