1,5 ročné dieťa sa nevie samé hrať
Ahojte. Uvedomila som si, ze mam asi problem. Moj 1,5 syn sa vobec nevie sam zahrat. Hracky ho vobec nezaujimaju, nanajvys ich porozhadzuje a viac sa o ne nestara. Jeho hlavnou starostou je, stale ma vsade vodit za ruku. Uz som z toho dost nestastna. Rano ked sa zobudi, tak nemoze ani sam vyjst z izby, rovno pride ku mne a taha ma za ruku z postele. Este sa mi nepodarilo, ho na cokolvek mimo izby nalakat (aby mi napriklad nieco priniesol), tak, aby vysiel z izby bezo mna. A takto ma vsade taha po byte za ruku...uz mu vadi aj ked idem na wc, hned zacne mrncat. V detskom kutiku je to to iste. Ine deti sa hraju a moj syn hned ako sa porozhliadne dojde za mnou, chyti ma za ruku a uz ma taha sa s nim hrat. ☹ Doma ho nezaujimaju ani auta, ani skladacky...nic okrem lopty a tu mu musim samozrejme hadzat ja. Inac je to velmi mile a usmievave dieta. Vacsionu mi kazdy povie aky je mily, radostny a pokojny, to ho ale este nevideli aky krik spusti, ked sa mu odmietam venovat. Ako mnohe ine deti, ked nedostane co chce, s oblubou sa hodi o zem. Napriklad ked varim, hned prikvitne a uz sa pyta hore. A tolko mi pri nohach mrnci, az ho musim posadit hore na linku. Potom je spokojny - pozera co robim, s usmevom sedi a chyta mi korenicky.
Prosim mozte mi poradit, ako drobca naucit, ze ma okolo seba kopec hraciek a inych zaujimavosti s ktorymi sa moze sam hrat? Uplne sa desim myslienky, ze sa z neho stane "mamin cecok", nebudem moct nikam nikdy ist, nikomu ho nechat. Teraz ho mozem nechat babke aj dedovi, celkom to zvlada, ale rovnako otravuje aj ich...tiez ich vsade vodi za ruku, aby si zabezpecil, ze sa s nim budu hrat. Niekedy uz naozaj neviem co mu vymysliet a ako ho zabavit. Bohuzial, surodenca nema a ani kamaratov, kedze moje kamaratky este deti nemaju, takze sme cele dni sami dvaja (co podla mna situaciu "mamin cecok" este zhorsuje).
@veve10 ja čo si pamatám, tak sa prehral sám ked bol mensí, ale to bolo 5 min, maxim 10, ale za 10 min nemôzem navarit obed, ked ešte nevedel chodit, tak som sa sprchovala hned ráno ked spal, ale teraz to nehrozí, je hore uz o pol 7 a vtedy mi začína sichta (: on mi ešte aj povie kam si mam sadnut, ked nieje po jeho, tak pistí a vydrzí pistat velmi dlho. moje bubienky však maju stanovenu určitu hranicu a nebudem ho bit za to ze sa chce so mnou hrat. včera sme odhrabali sneh asi hodinu, dostal lopatu z pieskoviska a robil to čo som robila ja. pri varení dostane misky, ale po tom čo uz 2 zlomil- postavil sa na ne, mu uz takéto hry nedávam. on totiz skusa presny opak na čo je to určené. knizky ho zaujmaju, ale listovat si nebude sám a pozerat obrázky, musí čitat mama. nevadí mi ze sa mu musím non-stop venovat, len za 5 mes budeme 4 a ja sa desím toho ze nebudem mat na nehho pri druhom dietati tolko času ako mam teraz, čo potom? do skôlky ho nevzali skôr, lebo maju plné az ked bude mat 3 roky
ahojte.
nasa ma 3 roky a nevie sa sama hrat. ma okolo seba samych dospelych, takze sa ani necudujem
@veve10 🙂 Ano, verim, ze to chce cas, kym sa osamostatni. Napadla mi este 1 vec - od veku asi 15 mesiacov som s nasim syncekom zacala chodit na anglictinu pre mamicky s detmi. My - mamicky sa ucime (teda sa snazime sustredit) a deti sa hraju. Prve lekcie vyzerali tak, ze som sa so syncekom hrala a pocuvala anglictinu a nejako sa snazila zapajat... a postupom casu zistil (asi), ze tam jednoducho je CAS na hranie sa sam... Teraz (bude mat 2 roky) sa na hodinach uz asi 2 mesiace hrava skoro uplne sam, chodi si po miestnosti s autickami alebo sa inak hra a mna na hru vlastne nevyzyva. Ale to prislo tak postupne. Myslim, ze aj tie navstevy tam mu pomohli pochopit, ze sa musi zabavit sam. Tiez aj vidi ostatne deticky, ze sa im mamicky nevenuju. Tak asi aj toto nam pomohlo, ked sa na to pozriem tak spatne. Prajem ti zo srdca mudrost v hladani toho, co robit alebo iba cakat 🙂. A este k tomu jedlu (az teraz si citam, co si pisala) - tak toto som riesila aj ja, ako asi vsetky 🙂. Najvacsi problem bola kava - samozrejme, ze ju chcel pit aj syncek, a bol velmi nespokojny, ked ju nedostal - co aj nedostal. Ale po nejakom case (mesiac, dva?) prestal. Teraz pijem kavu (jemu nedam nic, teda nema nieco ine) a on uz sa jej nedozaduje. Vzdy mu poviem, ze je to pre dospelych. Ale ine jedlo sa mi nechce natahovat - jedavame skoro vzdy to iste. Tiez som ho postupne ucila, ze toto je moj tanierik - toto tvoj. A to tiez pomaha, aby vedel, ze co a odkial ma jest. Tot moje skusenosti. Ako pisu aj viacere mamicky - vo vseobecnosti je fajn deti ucit, ako veci funguju, co bude, ak spravi to alebo ono... a oni to skor ci neskor pochopia. Tak este raz prajem vsetko dobre!
@jankabodka dik za rady. Nuz s tou anglinou neviem neviem...leda ze by som chodila na portugalcinu pre mamicky...neviem ci tam nieco take existuje. Inac s tym jedlom sme my v pohode. To som skor hovorila o tom, ze ked nieco chce, tak ak mu to nedam, protestuje (a priklad bol ryza). Inac tiez jeme vela veci spolu, alebo dam najprv papat jemu a potom sa najem ja. On sa nejak nedozaduje, najma ked je syty. 🙂 Moj muz je kavickar, tak uz od malicka mu daval ovonat kavu a teraz krpec vsetky salky vola "kava", rano, ked sa vari kava, tak cely nadseny vykrikuje "kava, kava!"...ale vie, ze ju nemoze pit, vzdy ju iba ovonia a strasne sa z toho vytesuje. 🙂 Posluchla som tu jednu babu, co hovorila, ze by som mala byt prisnejsia a trvat na svojich zakazoch a mam dojem, ze to zafungovalo skoro okamzite. Uz len dufam, aby mu to ako take posluchanie trochu aj vydrzalo. 🙂
Ahoj Veve 10, booože ked čítam čo tu píšeš mám pocit, že som to napísala ja 🙂 Tiež mám 1,5r. syna a je presne ako ten tvoj...Ťahanie všade za ruku, nezahrá sa sám ani minútu, všade ide za mnou aj na Wcko, ked varím drží ma za nohu alebo sa mi šmatle popred nohy, odtláča ma reve ako tur 😢 Jediné čo zatial nerobí je že ma nebije...spí hodinu za den, musím sa mu non stop venovať, tiež som z neho už zúfalá a unavéná, podraždená...kto nemá takéto dieťa to nepochopí....A nie je pravda, že v tom to veku sa deti ešte nevedia hrat, poznám ovela menšie deti ktoré sa krásne prehrajú... Ale potešilo ma, že len JA nemám takéto náročné dieťa 🙂 Prajem vela síl a pevné nervy 🙂
ja neviem.. ako to tu citam.. viem, bola ina doba, ale moja mama mala dve deti hned po sebe, zili sme v garsonke, otec chodil sluzobky... viete si predstavit, ze by sa nam obom plnohodnotne a nonstop venovala tak, ako to tu opisujete?? a to deti miluje, vie to s nimi a vlastne sa im venovala cely zivot........ deti su deti.. ucia sa aj tym, ze si cinnost musia vymysliet.. nejako sa zabavit.. aj tym sa rozvijaju, aj tym objavuju.. a my im s tym mozeme pomoct - ponuknut hracku, ukazat, ako sa s nou da hrat, tesit sa, ak si vymyslia nejaky iny sposob hry, ale rozhodne si nemyslim, ze rodicia su tu nato, aby vyplnili kazducku chvilku bytia svojho dietata.... prave naopak, myslim, ze dnesne deti su total premotivovane, predrazdene neustalou pozornostou dospelych... no ano, s tym mojim sposobom su spojene "neprijemnosti" v podobe nekonecneho bordelu, ale..... moja 15 mes dcera je handrofil... preco by som jej teda branila v tom, aby sa cele dlhe minuty nehrala s jej vlastnym oblecenim?? spinavym ci cistym? ano, treba ho potom zbierat po celom byte... ;)))) a najväcsou odmenou je, ked jej dam papierovu kuchynsku utierku a ona ju moze roztrhat na franforce... a podobne.. ano, rucny vysavac je moj najlepsi kamarat, mimochodom, aj to je hra, lebo sa s nim nahaname, ale rozhodne nemam problem s tym, ze by bezo mna nemohla byt ani na chvilocku a pritom sa tiez este nedokaze zahrat s jednou hrackou dlhsie ako par minut.. ano, pride za mnou do kuchyne, do kupelne, na wc..no a? ja si tronim, ona pride, pohladka ma po nohach, moja moja, potom sa schova za roh a hrame sa na schovku....... a ja si zatial v klude urobim, co treba.... ;))))) som s nou totiz sama, navyse musim po veceroch pracovat a - ako som jej parkrat uz "vysvetlila", ranajky nam dedo mraz nepride urobit..... ked spi, tak sa konecne mozem venovat SEBE (pokial nemusim pracovat), alebo cinnostiam, ktore naozaj nemozem robit pri nej... alebo proste iba relaxujem.. som len clovek... takze varim pri nej... a ked ju uz "jej" suflik v kuchyni nebavi a zacina robit "zle", nezabera ani motivacia ani NO NO, proste ju zoberiem, odnesiem do izby, polozim pred nu prvu hracku, co zbadam a poviem: "ked sa nevies spravat v kuchyni, nebudes v kuchyni, paci sa, hraj sa".. zvycajne sa proste zacne hrat s tym, co pred nu postavim... ;))))
p.s. nebojte, nie som dokonala.. ja zase nezvladam jej tvrdohlavost a prejavy vzdoru... to ma vie dostat do vyvrtky... kazda proste riesime nieco.... vraj prvych dvadsat rokov je najhorsich ;))))))))))))
sara je dieta, ktore potrebuje neustalu pozornost. tiez som sa musela hrat stale s nou. teraz ma uz 2,5 roka a je to lepsie. kubko ma 10 mesiacov a niekedy sa uz prehra aj sam. tym chcem povedat, ze to velmi zavisi aj od povahy dietata.
aj moje dieta sa zacalo velmi pomaly a postupne hravat same po tretom roku.. bol nenapadne nuteny kedze sa mu narodil surodenec..zo zaciatku som aj kojila a druhou rukou sa s nim hrala a postupne sa naucil chvilku hrat sam ale vacsej samostatnosti sa naucil az nastupom do skolky ked mal styri roky.. teraz ma pat rokov ale musim sa s nim viac zaoberat ako s mladsim...ten mal v lete dva ale je ovela samostatnejsi a prehra sa sam.. su proste deti ktorym sa treba viac venovat..
ahoj veve aj mamicky pripada mi ako by si pisala o mojom synovi je v tom istom veku a presne toto iste mam ja doma s kuchynou ci so zakazmi pri prebalovani sa vzdy narobim ako pri nejakej tazkej praci ale inak je velmi dobry a pozorny i jed vie popovedat len zakladne veci ale vsetkemu rouzumie kolo kolo mlynske robi rad ovlada vsetky zvieratka aj vselico ine ale takisto je mamin cecok
@rainee Tvoj pripsevok je uz starsieho data, no presne ako by si pisala o nasej malej (20 mes) - nielen ze sa nechce hrat sama (ani minutu nevydrzi), ale ani ju nic nebavi...vsetko len rozhadze a hned bezi za mnou ci muzom , bud chce ist na ruky alebo nas k niecomu dotiahne - akoze sa hrat, no hned aj od toho odide a zas nezaujem. Chodim s nou do detskych centier, tam ju na minutku zaujmu nove hracky, no nepohra sa s nicim. Skor len poobzera a chodi od jednej veci k druhej, pripadne ich porozhadzuje. Tiez uz zacinam rozmyslat ci ma vobec zmysel jej hracky kupovat. Skusam aj montessori pomocky a aktivity, ale taketo "intelektualnejsie" zabavky, to uz je absolutna nula bodov. Prosim - mozes mi napisat, s odstupom casu, ked je uz vasa mala vacsia, ci to preslo a postupne sa zacala vasa mala zaujimat o veci okolo seba, alebo je taka stale?? Ja som niekedy uz fakt zufala, snazim sa, venujem sa jej, ale ked pri vsetkom vydrzi max 30 sekund, je to velmi frustrujuce. Nehovoriac o tom, ze doma nemozem nic urobit, lebo stale iba pisti a beha zamnou ako chvostik a pritom vlastne nic nechce. Ked ju vezmem na ruky, chce ist hned dole, ked je dole, chce ist hore, ked robim daco pri linke, chce si na nu sadnut, ked ju tam posadim, chce ist hned dole... a tak stale dokola 🙈
O jedeni ani nehovorim, to je uplny horor a divadelne predstavenie zakazdym,
vymyslam uz vsetko mozne aj nemozne, len nech do nej daco dostanem. Este dodam ze taka bola od narodenia, nikdy ju nic nebavilo, ziadne hracky pre najmensie babatka, nic, nula, iba revy a neustale menit podnety.
Ako si v tych par riadkoch popisla vasu malu, tak fakt uplne ako o nasej keby pises🙂) Prosim napis ze to raz prejdeee🙂) Dakujem🙂
Raz na to budes,s laskou spominat .. Gratulujem ku krasnemu a zdravemu syncekovi... Tento vek je taky.
Môj je taký istý. Ja pri ňom neurobím nič. Včera som robila zeleninovú polievku 20 minút prevrestal ako pavian.
Ale to prejde casom. Ja to beriem tak, som na materskej, tak sa mu venujem. Beriem to tak, že to k tomu patri. Jasné , brala by som keby sa aj sám zahral, ale hold nezahrá. Ale ja sa s ním rada hrám.
@mia__b no, starsia o ktorej som pisala ma uz pomaly 8r takze ano, uz sa konecne aj sama zabavi 😀 ale aj tak stale sa zabavi radsej s nami ako sama, len sme z hraciek presli na xbox, spol.hry a pod. 🙂celkovo musim povedat ze su to take typy deti. teraz mam aj malu 2r. dcerku a to je detto, stale je na mne prilepena, sa s nou musim hrat, nic doma nespravim. obdivujem mamicky co pri detoch navaria, operu, upracu, to u nas nehrozi, furt ju mam za zadkom a ked nie, tak uz viem ze niekde vymysla a robi blbosti 😝
@aninka30 aj mna by to zaujimalo,lebo uz som zufala 😭 sice sa nehadze o zem (zatial) ale zacina hadzat veci krizom krazom a ma 2r2m no sam sa nezahra ani za svet...svokra ho naucila "buchat sa" o gauc (robili to jej detj ked zaspavali),lenze on to robi hoci kedy ked sedi-sadne si na gauc a hornou castou tela sa bucha o operadlo 😭 zakazovala som mu to nonstop,oni sa ma pytali ze preco to robim,ze to je geneticke (ale myslim ze genetivke maju oni o klolecko menej ked si myslia ze toto je geneticke)...no nie a nie ho odnaucit od toho a za buzerovanie aby prestal zacal odporovat...takze namiesto hrania si sadne na gauc a bucha sa....vdaka mojej "super" svokre...

@00matula ideme do Portugalska a na par rokov. Dnes tam maju 17 stupnov - boze uz nech som tam! Pod domom mame detske ihrisko, tak snad Filipa zaujme. 🙂