1,5 ročný syn ma nerešpektuje
Ahojte všetci
Môj drobec bude mat zajtra 1,5 roka a asi dva mesiace s ním mam len problémy normálne už neviem kudy kam.Je tak strašne tvrdohlavých absolútne ma nerešpektuje
Napríklad včera sme boli na ihrisku kde je miesto trávy všade vysypany jemný štrk . S jedným dievcatkom si do jeho formiciek dávali kamienky a potom ich začal po ňom hádzať upozornila som ho asi desať krát ze to nesmie robiť dala som majú aj po rúčke aby to nerobil ale on to ma absolútne na háku vôbec mu to nevadí nepočúva ma. Potom sme šli inde aby som odpútala pozornosť začal brat inému dievčatku z rucky loptu tak som mu zase vysvetľovala ze to nesmie robiť ale keď prišiel k ďalšiemu dievčatku čo šlo na smykacku po schodíkoch a kopal ju do zadku tak som tu hanbu už neprežila a odišli sme domov.
Doma som ho vykreslila ze to nesmie robiť zatvorila som ho do detskej a tam zúril ako šelma.
V noci sa budí často s plačom bije ma dáva mi hlavičky ale pekne silne ..... pomôžte mi čo s ním ďalej on vie byt niekedy aj taký zlatý ze ho len stiskat a bozkat ale vie ma aj pekne vytáčať ďakujem za odpovede
@ajulake toto presne u nás. keď je s otcom pohoda, ako náhla sa ja zjavím - mama poď, mama poď so mnou, mama idem s tebou a manžel je na prášky...
@ajulake kazde dieta je odlisne a naozaj treba len vela trpezlivosti.napriklad: moja 1dcerka bola od narodenia strasne uplakana ,ale zas od 10mesiacov ma pocuvala.nehovorim,ze bola ukazkova ,ale ked som jej vysvetlila co sa smie a nesmie tak aspon na 3x si dala povedat. naopak 2 dcerka ,ta zas od narodenia bola ovela lepsia,ale ona ma vôbec nepocuva .Môzem jej aj 100x povedat, ze nono ☹ tak sa len usmeje. ked ju odtiahnem,tak sa zacne jedovat.rozdielne su este v tom ,ze ta prva napriklad ked spadla,alebo si pricvikla palceky,tak viacej tam uz nesla.tej druhej to nevadi a z revom tam pôjde zas.je vela este prikladou v com su odlisne,ale to by bolo nadlho.vsetko raz prejde a myslim si, ze nas zivot by bol strasne nudny ak by neboli aj niejake tie starosti 🙂
@lienka009 tu podľa mňa hrá rolu mladší súrodenec, upútať chce pozornosť. psychologičku by som riešila, isto by poradila ako sa správať k malej a vyriešiť situáciu s mladším súrodencom.
neni to ľahké.
ja som tiež na malého neraz zdvihla varechu - neudrela, to zase nie, človek nie vždy odhadne silu a v návale hnevu je to zlé, takže len vytiahnem varechu, ale ako som písala u nás rolu zohrali moji rodičia, lebo pokiaľ sme sami s drobcom, neni problém s ním. čím viac ľudí má okolo seba tým je uvoľnenejší, roztopašný a podobne....
@lalinko2010 ja mam taku istu skusenost pri 4,5r. Ak sme sami,vzdor,truc je minimalny,akonahke je viac ludi,tak sa predvadza ci uz saskovanim,alebo trucovanim.. Ale tie vevi ako neplechy na ihrisku, pri oboch riesim tak,ako som autorke napisala...
ahoj. ono to chce len pevne nervy trpezlivost. viem to na vlastnej skusenosti. mam tiez syna v tvojom veku a uz sa zmenil. asi mesiac dva dozadu bol tiez taky. ked som ho upozornila robil este naschval. ked ma buchol a som mu povedala ze nono alebo nesmie tak este raz schvalne.... a zrazu to zmizlo. uz ma nebije, neberie mi okuliare, nerobi zle. proste z toho obdobia musi vyrast. aj moj maly zle spinka v noci hlavne ked idu zubky sme hore aj 3x za noc ale proste viem ze to prejde. tiez som sa nad vsetkym povzniesla a jednoducho ak ide k detom tak davam vacsi pozor lebo viem ze tie rucky ho este tak neposluchaju ma silnejsi stisk silnejsie prejavy ako starsie deti, ale je to normalne. takze nic s tym neurobis musi to obodobie preklenut. prajem vela stastia, pevne nervy a trpezlivosti. moj maly uz ani tak neplace, predtym to bol boj obliekat sa teraz je to v pohode. jedoducho dieta na vsetko musi dozriet 🙂 a este aby som nezabudla dodat moj maly je vacsinou len so mnou rpetoze manzel robi tyzdnovky a momentalne ma take obodbie ze nepojde k cudzim ludom, neostane dokonca ani velmi s rodinou, furt lace, ked ma vidi odchadzat, napr. ked zmiznem tak ze si to neuvedomi tak je ok, ale ako nahle ma vidi tak koniec. takze viem ze aj to prekoname a nebude taky mamkin 🙂
@lalinko2010 a to capnutie,ze ukazat,ze ako to boli,u nas nezaberalo..zaberalo to,ze sme sli okamzite prec..minule po 4mesiacoch ipat skrabla take mensie dievcatko. Ma inak babatka rada,usmieva sa na ne,ake iz 2.x zareagovala tak,ze to dietatko skrabla.. Prvykrat sme sli domov z ihriska hned. Teraz,po 4m.skoncila v kociku,lebo to sme boli v kaviarni. Povedala som jej -skrabla si babo,budes musiet byt cely cas v kociku
Oni nas prosto skusaju... Aj s tym neumyvanim ruk,akoze sranda..to zas syn bol expert. Ale nedala som sa..vzdy som ho k umyvadlu pokojne dovliekla,ulyla som mu ruky. To asi ron tak bolo..teraz uz dlhsiu dobu ide sam automaticky a ak zabudne a upozornim ho,tal bez reci zamieri do kupelne. Ak by opat isiel skusat,ze nie,tak ho tam jednoducho zavleciem..
@emmilly ahoj ďakujem ti za odpoved potešila no ja už obliekanie ani neriešim tiež to nenávidí ja v podstate všetko beriem ok v pohode je to dieťa zase nerobím z Komara somára ale to bitie deti a fakt ze keď ho na niečo upozornim no proste absolútne ma nerieši ako by som mu jic nepovedala ... Ale tak asi z toho musíme vyrásť snáď o mesiac to bude oki :0))))
@ajulake garantujem ze bude. moj maly ma tiez bil stipal a ked som mu to ako jedna baba spominala tiez vratila ale podotykam jemne (radsej to napisem, lebo nechce aby som bola spomenuta ze triznim dieta ) tak sa tak kukol, ze aha to asi nieje dobre, ale potom to zrobil hned zas a este si povedal taaak, tak som myslela ze ma roztrhne...) ale ono to preslo. deticky stiska silnejsie ono ale zase starsim detickam sa da vysvetlit ze on je este malicky ze nema cit... tak to pochopia. len pevne nervy 🙂
@lienka009 to urcite suvisi s tym,ze ma surodenca ,s ktorym Si ty doma. Ked pride zo skolky,da sa Ti venovat len jej? Lebo dakedy aj v tom to byva....navyse je vo vzdore,viem,o com hovorim,mam to 2.x a tiez coskoro 2,5rocnu,ktora tiez opat (po kolikach a skoro 2rokov pokoja) zacala za vsetko plakat,ked sa jej nevyhovie,rev,hodenie sa o zem. Ale ma smolu,prosto neustupim a basta! Len to musi prejst a my musime reagovat spravne.
@ajulake bude sa bit, pokym trochu nepodrastie, pripadne sa to jemu nestane z druhej strany ;) A ostatne normalka.. ja na tvojom mieste zavelim doma, ze nebude posluchat, ublizi niekomu atd.. ide sa okamzite domov a viac to neriesim. Udrie niekoho, hodi po niekom nieco.. ospravedln sa, jemu povedz ze je zly (ublizil si/hodil si) a ide sa domov. U nas to tak bolo, mala si viac nedovoli neposluchat, par krat som ju ako krkavcia matka odtiahla domov s velkym prevelkym revom na celu ulicu (no strastna hanba, nastastie to bolo mozno 2-3x) ale uz je fajn. Bit sa mala bila po zlych skusenostiach, ked ju mensie dieta doskriabalo, potom ju to preslo (je to tu v inej teme rozoberane). Vysvetlovacky a prosicky nefunguju na taketo male deti, maximalne tak trestna lavica (v jaslickach to intenzivne pouzivaju a funguje).. ani hodinove lamentovanie nad tym este doma... S nocnym bitim... no neviem... preco sa v noci budi s placom? Nie je to podla mna ok :/ Neist k nemu ked place sa neda, ale zase aby ma dieta otlkalo... vlastnu postel a bude tam, pohladkam.. a idem prec.
@lalinko2010 áno je toho veľa, čo ovplyvňuje jej správanie. Bitka nič nevyrieši a to prehováranie je strašné, veď mne už dochádza aj fantázia 🙂 Samozrejme platí, čím vačšie obecenstvo, tým "lepšie" predstavenie. Ale ona je neposlušná, aj keď sme samé doma. Ja totiž nemožem malému prejavit ani trochu pozornosti, hned je ohen na streche. A pritom aj jej sa snažim venovať, aj ju chválime, keď je poslušná. Niekedy si poviem, že to prejde, ale len sa to zhoršuje a posledné dni ma už privádza do takého zúfalstva, že si musím poplakať.
@ajulake len nemusi to zabrat na prvykrat.
Ka som synovi,ked uz mal cez 2roky,vysvetlula ihriskove pravidla,co nesmie, zdy mu to pripomenula pred ihriskom a domov sme sli len 2x kvoli nemu. A minuke sedeli obaja - on na lavicke,mala v kociku. Neslo o zavaznu vec,tak sme nesli domov,ale posedeli si,upokojili sa a uz sa pokojne hrali az do konca. A kedze z ihriska chodia neradi domov,pomaha im,ak ich vcas dopredu upozornim.
baby ti tu poraduli, tak ja pridam jednoduchy navod .....
ked sa hra, nech sa hra .... ked robi veci, co ty vyhodnotis, ze nesmie, staci dorazne NIE (dorazne neznamena krik). ked ty povies nie, musi z toho nie citit jedinu vec, ze to myslis vazne, ze toto je hranica a to jedine NIE bude stacit .... hranice urcujes ty, ale vramci nich mu daj volnost
dobre robis, ze odputas jeho pozornost ....
ked kope, udiera alebo robi nieco, co sa ti nepaci, zmen aktivitu ...... ukaz mu "moja moja", ťapušky alebo nieco so robi rad ....
ak budes "capat" tvoje dieta, bude tvoje dieta robit to iste .... preco nie? logicky, ak ty jemu dokazujes presadenie tvojej vole tym, ze ked neposluchne udries ho, tak on ked nieco chce, logicky udrie dalsieho, ved ty ho to ucis 😖
niekto ti poradil, aby si si nasla mamicky, ja ku tomu pridam, aby ste si stanovili pravidla .... mne nevadi, ked mojmu dietatu niekto berie hracky, aleho ho udrie, je to jeho skusenost, nevrieskam na matku, ze co to ma za decko, ved to je sekunda, ked ta ruka ci noha vyleti a neexistuje supermatka, co by tomu mohla zabranit ..... staci povedat prepacte, je jasne, ze ho to doma nikto neuci, otlkat decka vonku, ked si myslim, ze je to "cez", beriem dieta, a ideme dalej od agresora ....
pamataj si, ze je to tvoj obraz, ako sa spravas ty, tak sa bude aj tvoje dieta ....
pokojne sa zahraj s nim, aj ked v tomto veku sa dieta nevie hrat "skupinovo", mozes mu napomoct prikladom ..... sed a hraj sa, on ti postupne hracky poberie a bude sa pekne hrat s tym, co si ty zacala .... bud pri tom pokojna, akoby si ho nevsimaj, bude robit to iste 🙂
lahko je napisat bud trpezliva, juuuuuuuuuuuj ale su dni, ked sa k jednemu zlu pridavaju dalsie a dalsie, ale sama pises, su dni, kedy je tvoje dieta sen rodicov 😀 😀 😀 .... deti nam to krasne davkuju, ked uz sme na pokraji,necakane pridu s usmevcekmi, pusinkami a exploziou lasky .... drz sa, idete do super veku, pridu super debaty a zazitky 🙂 .... uzivaj si ho, uz nikdy sa ziaden den nezopakuje 🙂
@ajulake cafko, neboj nie je jediny ktory sa takto sprava v 1,5 roku. je takych deti vela este aj v skolke budu kusat deti a to uz maju 3-4 roky, takze on je v pohode. proste musi z toho vyrast. ak tam nie je iny "problem" tak v tej jeho agresivite nevidim nic ine len vzdor na tvoje spravanie sa voci nemu, si moc prisna ked ho stale napominas, karhas, hoci je dieta tiez ma svoju dostojnost a asi sa mu to moc nepaci ako sa k nemu spravas a taikto moze reagovat. inak vsetky deti v tomto veku sa este nevedia hrat s inymi detmi, len sami vedla deti, takze je to normalne ze berie hracku inemu dietatu.... z toho tiez vyrastie treba mu vysvetlit, ze teraz to ma ine dieta a ked chces mozes si to pozicat neskor... zatvaranim do izby nic nevyriesis on si tam este nevie uvedomit ze spravil nieho nevhodne len sa to uci co je spravne a co nie, a dietatu sa maju davat primerane tresty jeho veku. o hodinku urcite uz si vobec nepamata na to co spravil na ihrisku takze je to absolutne zbytocne pripominat mu to. hlavne mu musis ukazat hranice ak si myslis, ze je agresivny ci neposlusny a tie nesmie prekrocit, napr. bit ta, hrist ci skriabat, brat detom hracky, pridem vysvetlim popr. ho odvediem inam nech ho zaujme nieco ine. neboj vyrastie z toho. teraz len zacal chodit a objavuje svet okolo seba a chce vsetko co vidi je to noírmalne, preto deti v tomto veku vyhadzuju skrinky v kuchyni, chodi do chladnicky ci suplikov hoci to maju zakazane proste ich to laka lebo je to nove. treba mu dat podnety a nie karhat ho za ne. prepac, ze som taka "tvrda" ale snad uz ti nieco napisali aj maminy vyssie a nieco si vyberies aj z tohto co ta oslovy a uvidis maly bude ok, a z teba super mamina, ktora ma uzasnu trpezlivost s jeho vrtochmi 😉 😉 neboj nie si v tom sama je nas tu viac co sme si tym presli
@ajulake neboj, ako sa hovori, opakovanie je matkou mudrosti... on to pochopi... teraz je v obdobi skusania hranic... kazdopadne, treba vzdy dodrzat to, co si povedala - ako som uz pisala, byt dosledny...
Ako sa hrat s hrackami, to mu musis ukazat Ty, Tvoj manzel a okolie - napr. s tym autickom mu ukazat, ako ho vodis rukou po zemi a robis pri tom "brm brm"...
Kazdopadne, taketo deti sa este nevedia tak hrat, aj ked uz teraz ich treba ucit pekne sa spravat k veciam a vazit si ich... v Bambulke bol velmi pekny pribeh o hrackach, kde spievali "vsetky hracky maju srdiecka, hrackarske a neviditelne" - ked bude vacsi mozno mu to pustit cez youtube - tam tie hracky odisli, ked ich nemala rada, a ked videli, ze ich Bambulka predsalen chce, tak sa vratili a ona sa tesila... 😉
@ajulake s tym potiahnutim, fackanim a hlavickami v noci, tak asi nechce byt na rukach... musis zistit, co mu treba... ci sa chce len napit a lahne a spi dalej alebo chce mlieko alebo pohladit po hlavke alebo podat vypadnutu dudulu... proste, co potrebuje... kto hlada, najde... neboj... 😉
@siska53 snažím sa venovať sa len jej, keď príde zo školky, ale akonáhle treba ísť k malému alebo ho vezmeme k sebe, keď už plače, tak je to zlé. Kričí na neho aj ho chce udrieť, to jej ale nedovolím! Všetko mu berie, čo mu dám do rúčky. A malý tak veľmi chce ísť za ňou, šťastný je, keď ju vidí, no doslova ho musím pred ňou chrániť. Ešte to nie je rovnocenný partner na hru pre ňu, čo sa veku týka. Aj ja si myslím, že najdoležitejšie je reagovať správne. Je to niekedy ťažké. Ona je tak vytrvalá. Ona vydrží plakať veľmi dlho, ale začala sa pýtať na ruky, čo doteraz nerobila, aby som ju upokojila. Viac sa začala túliť a to všetko súvisí s príchodom malého.
Ahoj, my nieco podobne, co som citala tak sa stotoznujem s emmilly co pisala, to aj u nas, maly tiez bude mat 1,5 roka v noci sa tiez budi, sice nikomu nic nerobi, ale tiez umrnkany niekedy 2 x niekedy aj 5 x, kedze nema cumlik, tak cicik.... sprava sa tiez podobne, nikedy ako anjel aniekedy z nicoho nic, viac ked je prave stredobodom pozornost, alebo ked chce byt, tak ma zrazu capne a dobre vie, co urobil, ked ho upozornim, nono, tak ma zas capne, tiez som mu tak jemne parkat akoze capla, ale tiez akoby nic, este aj ked nieco urobi, napr.stale vypina tv a uteka, lebo vie ze to nema a povie sam nono, podla mna treba este cas, starsiu sestru takto stale capa a mozem ho resit, aj ona aj mu to niekedy vrati a on stale akoby nic. Umravcany za vsetko, vsetko by chcel hned, v obchode ked sme tak sa niekedy len pozeram, co ludia, robime rychlonakupy, kym sa otuka aby nezacal....kazde dieta je asi ine, tiez je ubozkavany, ustiskany a takyto, dcerka bola tiez a bola uplne ina, energicka ale vydrzala, nebila, nemravcala, musime len vydrzat a razne konat, skor odist, chytit ho, nedovolit mu robit zle, prezit ten krik a podla mna to prejde 🙂
Este ti budu robit "velky" ultrazvuk v 36 tt a od tohto vysetrenia sa bude odvijat urcenie terminu porodu, netreba si zatial z toho vsetkeho robit "hlavu"
@lienka009 tak urcite,dieta-princ(ezna) zosadene z tronu..nas sice nejak neziarlil,to smor mala teraz!ziarli na starsieho braceka,ked si ho tulim. Ked sa hadaju,ze sa chcu drzat za nasu ruku,obaja za tu istu a pod.,tak im vzdy poviem,ze mama (tato) ma dve ruky,pre kazdeho jednu. A dakedy si ich tulim oboch naraz,to iste so sedenim na kolenach.. Je to sice tazke,ja som mensia a stihlejsia a oni predsa maju uz 18 a 12 kg,no chvilu to vydrzim,lebo viem,ze vedia,ze ich oboch lubim.
Inak moj mal taky blby zvyk,ked sa mala naucila v cca roku sediet,ze ju sacal,aby spadla,dakedy to bolo uz aj kvoli tomu,ze mu brala hracky. No to sa vyriesilo,preslo to. Teraz sa obaja obcas klbcia o hracky,ale to ich ucim reagovat inak ako capnutim,no chce to cas. My sme sa so segeou tiez bili a to sme mali i mame vyborny vztah. Teraz to korigujem kvoli tomu,ze predsa mala je este krehka a maly ma uz silu. A snazom sa byt spravodliva,hlavne ked vidim,kto komu co vzal.
@ajulake mne sa zda byt celkom v poriadku, mam rovnako staru dceru a robi podobne veci. Najradsej samozrejme tie, co su zakazane. Ja uplatnujem pravidlo, ze ju jednoducho upozornim, ze ak to co nema robit sprvi este raz, okmzite odchadzame a aj odideme, lebo to samozrejme spravi - jednoducho skusa. Vela veci sa tak uz odnaucila, nemusim na nu kricat ani ju bit (capnut a pod. - to podla mna nikam nevedie, iba ak k tomu, ze dieta potom bije Teba). Mala obdobie, ze ma buchala do tvare - odignorovala som to a druhy den ju uz ani nenapadlo to skusat. Cize bud jasna dohoda a vzdy ju treba dodrzat (ide sa prec, domov) alebo ignoracia nezelaneho spravania u nas super zaberju (ignorujem veci, ktore netreba riesit okamzite typu branie hraciek, sypanie piesku ci hadzanie kamenov na inych). Ignoraciou sa tiez odnaucila hadzaniu sa na zem a buchaniu si hlavy.
@lienka009 ako by si písala O našom malom. Síce je mladší, má 22 mesiacov ale presne to isté robí, za všetko jačí. Akurat že ja mu nemám čím hroziť lebo to ani nechápe ešte. Na ceste máme súrodenca, A už teraz mám veľký problém s jeho krikom, hádzanim sa o zem a plačom, bojím sa ako to bude keď sa malé narodí
@ajulake uz som to sem velakrat napisala...ale co cakate od takych malych deti? ved to este poraidne nerozumie...
jasne, treba mu dohovarat atd..
my mame skoro dvojrocneho syna, ktory robi tiez vsetko mozne..minule som mu nedovolila chodit po kanaloch, tak zacal chodit po 4, tak som ho zobrala, ze ideme domov..vrieskal krical...ale bola som tvrda..
neviem, nieekdy mam pocit, ze chcete od tych deti privela...minule som jedna psiala, ze jej syn je zly, ze si v 16 mesiacoch nechce kreslit...
vyrastie z toho...

@ajulake presne, chytrý chlapec. nemyslím si že toto treba nejako extra riešiť - ako sa správa k deťom, skôr aby ich nebil, treba docieliť to, že ak on udrie niekoho, mala by si ho capnúť aby vedel. ja som tak u syna zvykla - capol, poštípal mňa ja som mu urobila tiež, ale nie silou, to zase nie, ale aby vedel. viem nie je ti jedno ak bije deti alebo sa k ním zle správa. nevidel to u niekoho? ako sa deti medzi sebou bijú vonku? môj syn rád opakuje tiež po deťoch zo škôlky, ale ja s ním nechodím na ihrisko, on to nemusel od začiatku. on akceptuje len staršie deti, malé a rovesníkov nie, tí ho nezaujímajú...