15 mesačné dieťa pozerá často na televíziu
Dobry den,
mam teraz uz 15 mesacne dieta a do zhruba roka poriadne nevedel co je to televizia. Zlom nastal zhruba v roku, ked som dost vazne ochorela a o dieta sa starali prevazne stare mamy. Zacali mu pustat televiziu a hlavne si oblubil stanicu Baby TV - anglicky program pre deticky s kratkymi rozpravkami a pesnickami. O ine stanice nema zaujem. Teraz ked uz sa o neho mozem plnohodnotne starat, tak si ju maly dost casto vyzaduje (donesie dialkovy ovladac, uz vie zapnut tv manualne...). Je to velky problem, ked sleduje tak casto (zhruba 4-5 hod denne, ale nie vkuse, kazda rozpravka ho zas nebavi)? Priznavam sa, ze je to aj pre mna pohodlne, dalsiu vyhodu co som vypozorovala je, ze uz rozumie nejakym frazam (ako clap your hands a bye-bye, vie ze auto sa povie a car, atd. ...). Ako obmedzujete televiziu pocas zimy? A vadi, ked sa diva priliz blizko na televizor? Po upozorneni si ide sadnut do kresla co je asi 3 m od telky. Inak sa samozrejme rad hra s hrackami, pomaha mi s domacimi pracami, napodobnuje zvuky zvierat, v ramci moznosti kreslime, citame, vie plnohodnotne asi 10 slov a celkovo sa mi zda, ze sa rychlo uci.
@lasse 15 mesacne dieta nepotrebuje TV k zivotu vobeč. Je ovela namahavejsie pre matku sa s dietatom zaoberat, rozpravat mu, spievat, hrat sa s nim, ako odlozit ho pred telku. Argument, ze sa nieco nove dozvie pre mna nie je argumentom, u 15 mesacneho absolutne, u starsieho dietata - 4-5 rokov ma programy vyberat rodic a nie ze TV ide cely den. Pasivne prijimanie info z televizie aa odraza na coraz horsej vyslovnosti deti v predskolskom veku. Ak ti dieta v 15 mesiacoch urcuje, co ma robit, tak je u teba najvyssi cas preluskat si par knih o vychove. Rozpravky v TV maju rychly sled deja, nastacia ho spracovat ani starsie deti, nie to to tvoje.
@missdiva reálne sa pozerá možno málo, resp. nevenujete televízoru celodennú plnú pozornosť, ale pri telke ako kulise, človek vníma zvuk, aj podprahové signály, periférne aj meniaci sa obraz a to všetko má na mozog určitý vplyv. Skús sa jeden deň sledovať, keď je telka non stop zapnutá. Tvoja pozornosť je čiastočne pri telke, občas tam pozrieš, občas sa započúvaš, to znamená, že tvoj mozog ju vlastne vníma non stop, každý jeden vnem spracováva bez toho, aby si si to uvedomovala. Je to milión zbytočných podnetov, ktoré v konečnom dôsledku vašu myseľ len unavujú, roztriešťujú pozornosť, nikdy nemôžte plne a vedome robiť niečo, pretože telka non stop bzučí. Aj keď ty možno máš pocit, že všetko robíte normálne, nerobíte. Iba ste si zvykli, že je to tak, ale skús mať jeden deň doma úplne ticho a venuj sa s deťmi nejakej tvorivej práci a uvidíš rozdiel. Keď už niekto musí mať zvukovú kulisu, tak na to máme hudbu 😉
@alaguema možno bola zvyknutá z domu tak, ja zase nemám rada, ked je niekde nonstop zapnutá telka, v rodine tiež máme takých telemaniakov, všetky 4 ich deti mali problém s rozprávaním, behali po logopedii a telka doma obrovská a non-stop hučala hlasno a s deťmi sem-tam ledva prehodili nejaké slovo, hrozné ozaj
@alaguema hej ked ai v miestnosti tak ano..no asi zvyk ale u nas ide aj ked sme inde. Tv je len v obyvacke.. Napr u nas ked som bola decko stale slo radio..to mi vadilo.. Trapne komenty hudba ktora sa mi nepacila.. Ale hluk mat musim😀 ja som sa aj ucit ucila vzdy pri tv v tichu mi to neslo..
@janickacrazy mojim deckam pusa nezastane. Dokonca znamy sa cuduju (aj v skolke ucitelky) ze odkial taka slovna zasoba..a starsia je prvacka a ma same jednotky.. Pustena telka neznamena automaticky nezaujem o deti..
@zuzkat1 Ved to som ani nepovedala, že automaticky to musí znamenať nezáujem, jedna z ich dcér tiež rozprávala non-stop, ale šušlala asi do 8 rokov, proste katastrofa. Tak zdalo sa mi, že to nebude náhoda, ked všetky mali problémy. Tiež suseda mala s malým problém, že nerozprával vobec do 3 rokov a priznala, že stále sedí pri telke malý. Takže dačo aj na tom bude.
@janickacrazy neviem..je to mozne ale zas v dnesnej dobe ma kazde druhe dieta nejaky recovy problem..a podla mna je skor problem to ze podla vacsiny to nie je problem...ved aj tu ma mk kolkokrat mamicky pisu ze dieta ma 3 roky a nerozprava a pod tym 50 odpovedi ze nevadiii rozkeca sa.. Ja si to skor spajam s tym ze to dieta to nepotrebuje lwbo matka mu rozumie a inde aj tak nechodi
@lasse drahá, tu porady radšej nechoď. Tu sú samé superženy, ktoré ťa hneď odsúdia. Ja sa len bavím na týchto témach 😉
Čo ti ja môžem poradiť zapni zdravý sedliacky rozum, veď ty si jeho mama a ty vieš ako na dieťa pôsobí pozeranie tv a počúvanie blbín. Veď môže pozerať tv, hrať sa, ísť von, etc, a to všetko s mierou. Takéto témy a odpovede iných materí len deptajú, tak načo strácať čas 😘
@lasse zbytocne nestresuj, vsetko casom prejde, ak si bezna normalna mama tak vies ze vsetkeho moc skodi, z vlastnej skusenosti moj najstarsi syn ked bol maly tak vela pozeral tv, ale nezaostaval v reci, ziadne nasledky, snaz sa obmedzovat, venuj sa co sa da, niekedy je tv dobry pomocnik 🙂 🙂 🙂
@majdalenka23 ano vsimla som si... myslim, ze som neumyselne pichla do osieho hniezda 😉 slubujem si uz, ze toto bolo prvy a posledny krat co som tu pytala radu. 🙂
@lasse dosť sa to tu zmenilo. Ono sa najľahšie klame a uráža a porovnáva cez tel. či Pc. Neviem robme a vychovavajme decká podľa inštinktu nie módy alebo typu na fóre mi poradili 😝
@alaguema
Ja neviem ci bol tento prispevok urceny mne pretoze ja neriesim ziaden problem 🙈 . Ak ano, tak ti napisem len tolko, ze kazdy je iny a vlastnym potrebam si treba prisposobit aj podmienky. Ver ci never mna rusi napriklad hudba. Pustim si ju len za ucelom pocuvania ale nemohla by som ju mat pustenu neprestajne ako zvukovu kulisu. Pri hudbe vnimam pesnicky (asi preto lebo som ako mala hravala na viacerych hudobnych nastrojoch) a na nic ine sa nedokazem sustredit (podvedome vnimam rytmus a moj mozog pri tom nedokaze uplne vypnut presne tak ako opisujes).
Telka nam naopak vyhovuje, mavame ju zapnutu na hlasitosti 1, ide viac menej o ten šum (nenapadne zvuky zvierat/prirody) nepocujeme co hovoria a ani na to nevidime kedze televizor je v kute kde sa nezdrziavame. Mozno by nas aj rusilo mat ju cely den zapnutu nahlas a na viditelnom mieste, neviem lebo sme to nikdy neskusili. Telku davame hlasnejsie len ked pred nou sedime a vyslovene ju pozerame.
Samozrejme, ze mavame dni kedy je doma uplne ticho 🙂 . Nepredstavuj si to tak, ze hned ako si dam rano sprchu bezim po ovladac aby v dome nebolo nahodou ticho. Skratka vacsinou preferujem jemny šum pred tichom (aj pri komunikacii a dalsich cinnostiach).
Mám skoro 5 ročného syna a má povolenú jednu cca 30 minútovú rozprávku denne počas týždňa. Pozeráva večer. Cez víkendy može aj ráno aj večer a može aj takú dlhšiu (trebárs Ako si vycvičiť draka, Nemo ...) alebo keď máme nejakú novú, pozrieme spolu. Takto fungujeme 90% času. Inak to je len v prípade pár dní hnusného počasia alebo choroby. Nedávno mal laryngitídu, tak to sme len vymieňali DVD prvé dva dni. Keď sa mu polepšilo, sám prišiel, že už ho TV nebaví, či sa nemožne nejako zahrať,resp.pohral sa sám 🙂.
zabijete ma asi ale mala neter ma rok aj 4 mesiace a tiez mame tv ako kulisu doma. mala sa hraje v dome a telka huci nepozera na nu nonstop .... jednoducho telka ide a dieta sa hraje. aj von s nou chodime ...
s malou chodime von blbo som to napisala 😀
@zuzkat1 ono asi neuveris ale mala napr rozprava hatlaninkou sestra jej rozumie co chce ja menej ale napr nikdy sme na malu nehovorili tou takou recou ťuťuli muťuli aj ked sme stretli niekoho a povedali ze prihovarajte sa jej normalne tak kukali jak teliatka 😀
@janulik2008 ale vsak ma rok a stvrt..si pisala tak co? Ved je to ok😀ja som pisala o 3rocnych..moja mala 1 aj 7-8 mws ked sa rozkecala..cca pred rokom a teraz tvori suvetia..aj u nas jej spociatku rozumela len jej sestra😀
@missdiva napísala som len, ako pôsobí ustavičný chod televízora na myseľ. Viem, že neriešiš problém. Veď iba diskutujeme 🙂 Nikoho nenútim, aby vyhodil telku z okna, ani nepresviedčam, aby počúval hudbu. Ja som si zvykla na to, že zvukovú kulisu nepotrebujem žiadnu, preto som sa do diskusie zapojila, lebo s tým mám veľmi pozitívnu skúsenosť. Je mi jasné, že každý má iné návyky, to ale neznamená, že sú preňho tou najlepšou možnosťou 😉 Ticho lieči nie je len prázdna fráza 🙂
A mimochodom, 4-5 hodín sledovania telky denne, je brutál veľa pre každého, nie to ešte pre malé dieťa. Nech by medzitým robili čokoľvek. Je to polovica bdelého času. Pre mňa až extrém.
5 hodin denne sledovat tie stupidne riekankove rozpravky pre 15 mesacne dieta je vazne psychomotoricky vyvoj poskodzujuce.......ak neverite sadnite si s nim a kukajte aspom hodinu..pochopite....co sa v mozgu maleho dietata tym asi tak rozvija.

Ak chceš poradiť, tak si musis v prvom rade uvedomiť, ze ty z vás dvoch si dospelá a ty mas rozhodovat.. Čiže nie ze dieťa si niečo vyžaduje, ale ty mu nieco povolis, ci nie..
Ja mam s deťmi dohodu, ze tv sa pozera len vecer, len čas ktorý na to určím ja a ja rozhodnem co sa pozerať bude.. Telku nemusim obmedzovat, pretože ten cas co sme si dohodli respektuju.. A keby aj nerespektovali, je mi to jedno môžu sa aj na hlavu postaviť pustim len toľko koľko som povedala.. Ja viem že je zlozitejsie vymyslieť deťom iný program ako tv, ale da sa to.. Ja ten program robím 2detom každý deň popri babatku.. Ked nemas inspiraciu co sa dá s deťmi robiť, na nete je toho plno..