17 mesačný chlapček nerozpráva
Mamičky už som z toho úplne na nervy. Náš 17 mesačný synček nerozpráva - ani "mongolčinou" ☹ Ak áno tak veľmi málo, za deň dokopy možno 5 minút... Venujeme sa mu ako vieme a on nič... Hluchý nie je, to sme už skúšali... Po fyzickej stránke je veľmi zručný, ale mentálna... Nevieme ho naučiť nič, nevie ukázať kde má čo na tele, nechce ani kresliť, dlhodobo ho nič nebaví, záchod alebo nočník ani vidieť... Ja sa už začínam báť... Čo vedeli Vaše detičky keď mali 17 mesiacov?????
@abbie chudak chlapec, to co je na vojne 😀 ? ze nic mu nedaj zadarmo, bombarduj ho.....ved je to malinke dietatko! nema oneskorenu komunikaciu, ked uz sme pri tom. Oneskorena je, ked ani v 3.rokoch dieta nerozprava, ale nie 17.mesacne. Si predstav, ze do teba bude niekto hucat stale, stale, stale....ako pises, vsak ten maly z toho akurat chyti blok. Dieta nepotrebuje 24hodinovu stimulaciu, potrebuje aj psychohygienu, sam objavovat, sam sa hrat a nie mat kazdu minutu riadenu rodicom a verklikovat a ukazovat ako robot na baterky. Nechajte tie deti zit! netrenujte ich, nehucte do nich, maju sa hrat a objavovat svet, nie ukazovat obrazky a vydavat na povel zvuky. fakt nechapem, co sa to stalo, to uz nikto nema zdravy rozum? 😖. Tym detom nic neutecie, maju cely zivot vzdelavania a memorovania a verklikovania pred sebou, v 17.m. to naozaj nema ziaden vyznam a nebude to mat ziaden dopad na ich neskorsi vvyvin, to mi verte, akurat z toho tlaku a narokov nebudu zvladat skolu a zivot celkovo.
@cecil36 Vieš, ja som sa zdesila keď mal okolo roka a vtedy neukazoval prstom, len celou rukou, alebo sa len pozrel, vraj to tak robia autisti a všíma si aj detaily, tým nechcem povedať, že je na ne sústredený, ale všimne si aj tie a ukazuje na ne. Napríklad sa pohrá s tatrovkou, občas aj kolieskami potočí, tak 20 sekúnd - inak to ho naučil otec, potom s ňou behá po zemi a potom mi ukáže volant, šróbiky a tak. Toho som sa bála. Ešte ma napadlo, že pohľad pri fotení ma vždy do objektívu, pekne sa usmeje a pozrie na ľudí, čo sa mu prihovoria a pápa vie kedy dať, rozozná situáciu. Len tie detaily ma desili, ale ja som začala moc čítať o autizme a potom som hľadal príznaky, takže v tom bol problém. Čo ty na to? Má aj plyšáky a vie im na požiadanie umyť zuby, alebo im dá dudku, dá im papať, napr.,že im dáva kocku. Stačí?
pane boze, to ako poziadavky mas na toho maleho...nechaj ho ist vlastnym tempom, neboj sa vsetko bude vediet a hlavne prosim ta ho neporovnavaj s inymi detmi... Moj treti ma 18mes. a ani ma nenapadlo ucit ho kreslit...ked si sam zoberie ceruzku a papier tak si carbe chvilu,ale kreslit urcite dlho nebude. Ono vsetko casom pride, zbytocne stresujes 🙂
@danag konecne niekto, kto ma nema za mimozemsku matku 😝 tvoj maly je uplne v poriadku, podla popisu uplne zdrave dieta, proste ma komunikacny zamer a rec sa vtedy fakt nemusi riesit do 2 r., ale u vas uz bude spajat vety podla mna v 2 rokoch ... moj syn v jeho veku len eeee, eeee uuuu 😀 moj ma ovr a tie deti zacinaju spajat vety kolko 2,5 roka, teraz mame 2,10 r. a uz je na 4-5 slovnych vetach ...
ale ak sa mu chces venovat a rozvyjat jeho pasivnu slovnu zasobu, tak odporucam knihu Cviceni pro rozvoj reci, hru Zajic v pytli a loto od Granna ... proste v tomto veku hlavne priradovat obrazky, bude ich vizualne vnimat a od teba dostane pokec 😉 a este rozvyjat jemnu motoriku ...
Tak aj moj je asi autista, lebo je velmi podobny tvojmu. Ma 16 mesiacov a este nepovie ani slovo, iba áááááá, a niekedy si blaboce slabiky.
@evening_star precitanim celej temy zistis, o co ide 😉
Môj malý začal rozprávať keď mal 2 roky. Teda súvisle blabotať niečo ako slová. Na skutočné slová sa to začalo podobať až keď šiel do škôlky, to mal 2 roky a 9 mesiacov. Potom to šlo veľmi rýchlo. Neboj nič. 😉 Chlapci sú leňosi.
17 mesacny to je ozaj este maly,sestrina dcerka ta do 2 rokov nehovorila a viete preco?Tu blanku pod jazykom mala prirastenu dole,ked jej to nastrihli tak hned zacala blabotat a dovtedy sa aj javila cudne ,co asi zapasila s tym prirastenym jazykom
kokos, ja si pripadam ako v ustave pre slabomyselnych..... 😠
@tanapeta vies, ale to, co pise zakladatelka, su tiez len jej subjektivne pozorovania, je realitvne, co myslela tym, ze na nu nereaguje. Nereaguje vobec, cely den a kazdy den alebo sa jej len zda, ze reaguje malo, menej ako trebars kamoskine? kazde dieta je ine, su deti pomalsie, pohodlnejsie, dlhsie im nieco trva, su kludasi, ktori budu sediet hodiny na zemi a sa hrat, su deti, co su drazdivejsie, vznetlivejsie, jedovitejsie, vyzadujuce neustalu pozornost....moja dcera mala najlepsieho kamarata, tiez sa mi zdal zo zaciatku 'divny', cele hodiny si sustredene staval jednu vezu, aj 3 hodiny, ani sa od nej nepohol, postavil, rozobral, postavil, rozobral, na nic okolo seba nereagoval, dalej sa neustale pohupoval z prednej hohy na zadnu, pohlad nepritomny....ja som bola presvedcena, ze je autista. A nie je! proste bol iny, inak reagoval na zmeny vo svojom okoli, na stres, na radost, je to introvert a vnutorne prezivanie ma ine, ako napriklad moja dcera, ktora je zase extrovert. Takze naozaj sa nam nemusi nieco zdat, to je v poriadku a nemam nic proti tomu, aby si to rodicia dali pre istotu overit, ale pri tak malom dietatku, ako sa tu pise, je to naozaj zbytocne sirenie paniky. Aj tak by sa nic nevyriesilo, ani by mu podla mna nemohli stanovit ziadnu diagnozu, prave kvoli veku. Do tych 3.rokov by som to nechala tak, ak tam je problem, bude tych 'divnych' reakcii pribudat.
@abbie ďakujem Ti, ty si podľa mňa nie mimozemská, ale vnímavá matka. Predpokladám, že si si tiež odtrpela svoje, podľa príspevkov od teba, na ktoré som natrafila, takže asi tak. Bodaj by sa ten môj ešte viac rozkecal, ale my máme okolo seba samé malé baby, a tie kecajú, no proste pecka. Inak, možno by si niekde mohla napísať svoj príbeh, iste by to mnohým pomohlo.
@danag veru, ja som si odtrpela svoje tiez, schudla som od nervov, ale moj bol na tom vzdy lepsie, ako syncek zakladatelky tejto temy ... ale ja som za neho bojovala, ako levica a makala som s nim kazdy bozi den a teraz sa mi to pekne vratilo 😉 doma s nim uz vobec nepracujem, uz vidim, ze netreba, ale svoj pribeh sem urcite pisat nebudem, vidim, ze v tejto teme to nema vyznam 😀

@danag ja viem, ze to bolo pre abbie, ale v com je problem u vojho synceka? Ved podla mna reaguje krasne 🙂 aspon podla toho co si popisala 😉