icon

2,5 ročná dcéra nerozpráva

bubu98765432
25. máj 2012

Mám dcérku všetko rozumie povie len mama horko ťažko malokedy radšej an mna kričí DA a na všetko hovorí len TOTO? a nič iné. Žiadne také ako teta, mnam, a podobne. Ukáže na ústa že je hladná všetko ukazuje posunkami ale nerozpráva. Lekárka nám povedala že ešte máme čas. Čo si o tom myslíte?

broonislava
24. sep 2012

tiez som nechapala, ako to tak rychlo odhadla, ale zobrala ho do miestnosti, povedala mi, aby sme sa spolu hrali, dala nam kocky, nejake knizky...a on sa hral 5 sekund, potom sa postavil, chcel odist z miestnosti, potom ho zaujala v takej komôrke /bola pootvorena/ metla, kybel,, tak sa tam zacal dobijat a ked sme ho do nej nevpustili, velmi sa hneval a uz potom odmietal akekolvek hry, chcel ist von a hotovo. ...a ona na to: vidim to na autizmus. A dala nam kontakt do jedneho centra, kde nam to mali potvrdit na 100 %. Aj potvrdili. Ti ludia, ktori pracuju s autistami to podla mna poznaju na prvy pohlad.

abbie
24. sep 2012

@broonislava a ako sa volala ta doktorka?

xxx123
25. sep 2012

@broonislava neznamena ze ked sa nechce hrat s hrackami a zaujala ho metla v komore zo zvedavosti, tak je hned autista. Vela deti sa zaujima o rozne veci a ten vzdor to sa tiez neda hned pripisat tomu. S cim sa hraval tvoj maly doma? Urcite sa na nom prejavovali aj ine zvlastnosti, ci? Lebo moj maly sa pohra tiez s hrackami, niekedy dlhsie, niekedy len sekundovo, potom ho zaujimaju zasa dospelacke veci, spotrebice, aj metla s kyblom, aj mixeri, sporak, voda, kvety, vlastne vsetko co mame doma. A stym sa viac hrava ako s hrackami.... Ja keby som zobrala maleho a zavreli by nas do miestnosti s hrackami, no neviem ako by to dopadlo, mozno tak ako u vas......neviem co v tej miestnosti vsetko bolo. Predstavujem si to ako jeden stol a stolicka? A nic viac a hracky na stol? Moj sice tety ma rad aj ujov cudzich, usmieva sa na nich ale ma niekedy chvilky ked si ide po svojom.

abbie
25. sep 2012

@xxx123 no ved toto 😀 moj keby mal v tej miestnosti vysavac, tak asi pol hodinu taha kabel od vysavaca a skusa ho zastrcit do elektrickej zasuvky ... a keby tam bola metla, tak by zametal a hracky by sli bokom na 100%...

brnka
25. sep 2012

@bubu98765432 , neviem, ci je to este aktualne, ale urcite navstiv odbornika, nic s tym nepokazis, aspon pre svoj pokoj. Ja som toho nazoru, ze radsej idem niekam zbytocne ako by som nieco zanedbala 🙂

xxx123
25. sep 2012

@abbie no, aspon vidim ze nemam len ja take dieta. Moj tiez miluje vysavac, my ho mame stale v kuchyni lebo vybera hadicu, sacok s kosa, kabel do elektriky a ked mu ho nakoniec zapojim tak vysava...ale hracky? Ma vela hraciek a kazdu si sekundovo pozrie a ide k dalsim veciam. Kocky nikdy neskladal, akurat ho semtam chyti stavebnica, da dve tri a hotovo zasa to rozobere. Puzzle, kocka s otvormi, hodi vlozi max.2 a viac ich tam nechce dat...no , k mojmu synovi a k jeho reci. U nas je to asi takto. Tata-kacka, dol ako gol, cica, cikanie cccc, da ako daj, bum ked padne nieco sem tam baum-to bolo kedysi bac ked sa nenaucil povedat bum, baba vsetko navokol, mama vie povedat, ale malo kedy, sem tam z neho vypadnu slova, ktore moc casto nehovori, ked ma zapnutu baterku po tme tak huuu, ked nieco zle urobi je to hiii, mlaska ustami ked vidi hava papat, havo je u nas h,ha,hav,havo ako kedy...hodiny gingin, kuk ako kk nezrozumitelne....ma 19 m. Najviac sa mu daria zvuky.

broonislava
25. sep 2012

vies, ono je to teraz tazke popisovat, lebo to bolo pred 9-timi rokmi. Nam sa zdal v poriadku, az na to, ze sa mu nerozvijala rec. Dodnes nie je na prvy pohlad vidiet, ze je chory, ma uz takmer 11, ale potom, podla pohladu, pohybu, sposobu hry...zistis, ze nieco nesedi. Nik z rodiny neveril, ze moze byt autista, ale bol trocha iny. Viac naladovy, nez ine deti, viac sa venoval stereotypnej hre, nez ine deti, menej ukazoval okolo seba, radsej bol sam, nehraval sa s detmi, ale ich rad pozoroval pri hre... Kym mal epilepticke zachvaty, tak sa to dost pripisovalo tomu, ze je unaveny, dezorientovany, nervozny zo zachvatu, ale teraz, ked ich nema, tak to je naplno vidiet. Ale nechcem tu mamicku strasit, len som jej chcela poradit, nech radsej skôr otravuje lekarov /ved sami tvrdia, ze vzdy je lepsia prevencia, nez liecba/, ale bude mat pokoj na dusi. Ked jej povedia, ze je to v poriadku, bude stastna, ale teraz sa mozno trapi a nevie, co bude dalej. Sedenim doma si nik nepomôze. Vetu typu "neboj, on sa rozrozprava" som pocula 1000 x, "ked nastupi do skolky".. .ale bohuzial, do normalnej skolky nikdy nenastupil. Meno tej doktorky si nepamätam, viem, ze je v Dubravke, na konecnej elektriciek, ked zistim meno, dopisem.

xxx123
25. sep 2012

@broonislava vies, ono to je urcite kazdej mamicke luto, kazda chce mat zdrave dieta. Pytam sa zo zvedavosti a tiez porovnavam. Vsade citam o autizmu a tiez si maleho dost vsimam. Tak preto som sa pytala. Este sa chcem spytat, ake to boli stereotyp.hry? To znamena ze o ine veci sa nezaujimal? A vonku sa ako hral? Co ho zaujimalo?

broonislava
25. sep 2012

Ked to mozem porovnat teraz s nasou malou dcerkou, tak je ten rozdiel evidentny. Vtedy mi to tak nepripadalo, ale ked ideme s malou po ulici, ona pomenuva vsetky veci, ktore vidime, ukazuje mi prstikom, ja jej rozpravam, ona opakuje, hrame sa navzajom, napodobnuje mna napr. varenie, krmenie, upratovanie, pijeme spolu akoze kavicku...a to ma len 20 mes. A syn /Erik/ toto vôbec nerobil. On nenapodobnoval nic a nikoho. Nepozeral v telke ani rozpravky, ale ked isli reklamy, ktore uz poznal, vtedy dobehol, pozrel si, ale potom odisiel. S prvorodenym /ten je tiez zdravy/ som pozerala Teletubies, Bambulku, aj mala teraz miluje Bambulku alebo na Jim Jam Barney a priatelia, ale Erik nemal nic oblubene. Jeho pozornost skakala celodenne na milion veci. Napr. ked sme si pustali CD-cko s hudbou, alebo s rozpravkami, on si sadol k radiu, vypol ho a zaujimalo ho len to CD-cko. To si krutil na zemi, behal s nim po byte... Mala mi poda CD-cko do ruky, nech jej ho pustim. Autizmus ma ale mnoho podôb. Preto napr. niektori rodicia si myslia, ze maju autistu, a pritom ma ADHD, ktore sa da podchytit. A niektori autisti su nadani umelci, vedia citat, pisat, pocitat, malovat, ale nevedia nadväzovat kontakty s ludmi a to z nich robi samotarov...Netreba velmi pozorovat dieta, lebo potom si rodic namysla rôzne problemy, ja som takto sledovala dcerku a mala som pocit, ze ma male epi zachvaty, chytila som paniku a lekara som prinutila, nech jej urobia EEG a zakl. neurolog. vysetrenia, ale nic jej nebolo, len mi prischla prezyvka, hysterka. Keby ale mne mala po druhom roku zivota nerozpravala, a ani by sa nesnazila aspon nejakou hatlaninou napodobnovat rec, opakovat po mne...tak to by som riesila.

danteska
26. sep 2012

mam otazku-moj maly sa rozrozpraval asi ked mal 2 roky a 3 mesiace..dovtedy to boli len take zakladne slova,nic moc..teraz je o tak ze rozprava,nieco sa mu vyslovuje tazko,ale nepouziva zamena,nepovie mňa,teba,ti ju,jej,sa,hovori si v tretej.osobe-Sebi urobi,Sebi uvidi atd..vety "tvori" ale len take 2-3 slovne,aj to je ako "talian",napr.povie mamina von-to znamena mamina ideme von... a vobec nevie polozit otazku,neopyta sa.mam pockat ci to bude lepsie casom alebo sa zajst poradit za logopedom?

abbie
27. sep 2012

@danteska na tuto temu by ti vedeli odpovedat mamicky v teme https://www.modrykonik.sk/forum/tema/maminky-ne...

danteska
27. sep 2012

@abbie dakujem,skusim tam 😉

vonavakvetinka
27. sep 2012

navsteva logopeda urcite nikomu neublizi, aspon budete mat dusu na mieste 😉
u nas to bolo tak, syn ako 1,5 rocny vedel toho dost malo, ozaj len par slov a to tiez nie spravne, deticky z okolia isli na plnu ciaru (nie vsetky), ale znacne dost, uz rozpravali 3-slovne vety, ja som sklopila hlavu a priala si, aby sa aj nas maly coskoro rozrozpraval. Prisiel druhy rok, to uz zacal opakovat slova po mne, ale sam vela slov komolil, nevedel riadne vyslovit autobus a ine slova, ale teda vsetko zacal opakovat sam od seba. V priebehu 3 mesiacov spravil take pokroky, ze sama nechapem. Do nicoho som ho nenutila, ziskal viac sebadovery a uz mi keca jedna radost, aj 3-slabicne slova, kolkokrat 4-5 clenne vety, sklonuje spravne, pouziva privl. zamena a pod. Pismenko R este nevie spravne vyslovovat, ale na to ma zatial cas.
On je taky vo vsetkom, kym mu nieco nejde takmer na 100%, tak to nechce robit. On si v tej reci neveril.
Taktiez puzzle, do 2 rokov robil len tie najobycajnejsie (dvojkuskove), teraz mi da dokopy 25 az 35 kuskove, ale je to jeho velka zaluba po mame 😅 Videl ma skladat ich a popritom sa do toho dostal.
Nedavno sa naucil skakat s obidvoma nohami, tak mi tu skace ako zabiak 😀
Farby totalne mota, vsetko je cervene a modre, vyslovit vie vsetky, ale zaradit vobec.
Ja to riesim tak vo vsetkom, ak sa na nieco nechyta, dam mu mesiac a opat sa ho zacnem pytat. To u nas zabera najlepsie.
Prajem vsetkym, aby sa vam deticky co najskor rozrozpravali 😵

zaira13
29. sep 2012

ahojte, aj my máme taky problem.. moja 28mesačna dcerka tiez nechce rozpravat a tiez som uz rozmyslala ze navstivym logopeda... ona vacsinou rozumie co poviem alebo chcem aby spravila ale ak jej ukazujem napr. obr. a chcem aby po mne opakovala tak sa zatne a nic nepovie alebo berie inu knizku a tu si zacne pozerat a mna ignoruje..pozna asi len 15slov a jedine slovne spojenie je*pusti ma* a aj slova skor take ake ona potrebuje /nechcem, počkaj, nie, horuce, mama tata..../a este pouziva taku svoju hatlaninu, ale taku insiu nez ostatne deti, to sa ani oopisat neda.. ako keby po cinsky alebo arabsky vravela...takze ona vlastne aj rozprava ale tak po martansky :D... aj nocnik odmieta... ja dufamm ze je to len oneskorenie lebo aj chodit zacala az na 15 mesiacou, Ake mate vy skusenosti s navstevou logopeda? ako presne prebieha take vysetrenie a ako dlho trva? a neviete mi nejakeho v ke odporucit? dakujem za rady a tipy.... 🙂

dobi382
12. okt 2012

@bubu98765432 No ahoj moj maly bude mat 2 ročky a čo stale kričíí je tata,mama.da a ked ide spainkat píta si kajka,moja švagrova mala stímto tiež problem a poslali ju ku logopedovi.Bojím sa že moj malí nebude vela rozpravat a nezoberu mi ho do školky bo nebude vediet nič povedat.Každy den sa učíme abecedu či davame k mikrofonu vraj to pomaha pri komunikacii

nikuska1566
13. okt 2012

ahoj mome krsna bude mat 30mesiacov a tiez nerozprava sem tam nieco povie ked ma na to naladu ale inak tiez vsetko len posunkami a sestra to vobec neriesi.takze ani ty nemusis este sa neciti na to aby zacala rozpravat vety.

linuska1
13. okt 2012

@bubu98765432 ahoj... moja ma teraz v novembri 2,5 roka...u nas su to len zakladne slova.. mama...tata..baba.. mnam...atd... od sept. nastupila do skolky.. volala som logopedicke.. davala mi par otazok.. ci je to prve dieta.. ci mala zltacku.. atd.. mam si vsimat ci robi nejake pokroky.. ci zacina opakovat aspon jedno slovo za tyzden... a robit si nejaky prehlad do januara.. ak nerobi ziadny pokrok..mam prist.. ak robi.. hoc len malicky pokrok.. tak ze sa sama rozrozprava... myslim si ze skolka je dost pomoha... robime aj ked velmi malicke pokroky..

fatima1972
Odpoveď bola odstránená
marcela1512
24. jan 2013

ahojte tak uz zasa som tu s tym istym problemom. stale ta nasa mala nechce volako opakovat aj ked je pravda,ze uz sa naucila nieco viac stale to nieje ono nechce sa ani volako sustredit. a este k tomu nechce poobede spavat a papat.papa ako vrabec viete mi niektora s vas piradit co ste niecim takymto presli ako ste to riesili?dakujem

abbie
24. jan 2013

@marcela1512 a ako je stara?

avantasia1
24. jan 2013

@bubu98765432 Jednoznacne k logopedovi, a co najskor. Dcera mojej sesternice ma temer 6 rokov, rozprava uplne otrasne, budem sa cudovat, ak ju prijmu do normalnej skoly, a sesternica to nikdy neriesila. Alebo sa jej deti maju potom posmievat? Nevahaj, a ries to s prislusnymi doktormi.

abbie
24. jan 2013

@marcela1512 ak si z BA, tak by som ti poradila klinickych logopedov, kde beru deti od 2r.

dais
24. jan 2013

Vždy som si myslela, že deti všetko dobehnú a v istom období sa zrovnajú. Ale raz na ihrisku ma oslovila jedna mamička, že synček krásne rozpráva, čo je pravda, on veľmi pekne čisto a veľa hovoril od začiatku... Začal okolo roka. J mám na takú chválu vždy pripravenú odpoveď že nikto nemá v životopise kedy začal hovoriť ako dieťa, lebo mamičky porovnávajú a zdá sa im že to ich dieťatko oproti môjmu slabo hovorí. Ja nechcem aby sa cítili zle tak upokojujem. No a táto mamička mi povedala, že nie je to celkom pravda, že má staršiu dcéru a tá takto ako malá nehovorila veľmi dlho. A už jej to ostalo, je málovravná, ťažko sa vyjadruje a dokonca sa aj mame sťažuje, že ona by tak rada rozprávala ako oní ľudia ale že jej to nejde, akoby jej čosi bránilo plynule hovoriť a nikdy nevie vyjadriť dobre to čo má na mysli. Odvtedy som prestala mamičky ukľudňovať, len ďakujem za pochvalu, lebo som pochopila, že v niektorých prípadoch to dieťa nedobehne a tak by asi bolo lepšie keby sa takéto problémy riešili včas. Iste zrejme niektoré deti sa zrazu rozhovoria a je to dokonalá a plynulá reč ale pre istotu by som každej mamičke odporúčala ak jej dieťa po 2.roku nehovorí alebo len veľmi málo prípadne zabúda aj slová ktoré hovorilo, ísť k logopedičke alebo psychologičke.

simca06022011
24. jan 2013

@marcela1512 no neviem, ja chodim s malou do mamacentra sa hrat s detickami, moja mala uz poriadne tara, ale je tam skoro najmladsia...ostatne deti aj 3-4 rocne niektore vobec nerozpravaju... a nik si z toho nic nerobi.. ja sa normalne niekedy hambim, ked mala tam zacne pobehovat a pokrikovat a ostatni len pozeraju co sa deje... na tvojom mieste by som sa mozno poradila s detskou lekarkou a ak treba skocila k logopedovi, ale urcite by som z toho nejaku paniku v 2,5roku nerobila

bubu98765432
autor
26. jan 2013

Teraz už má 3 roky a dva mesiace pomaly, vedela povedať an začiatku 5 slov teraz vie povedať 40 aj to takeho typu mnam mnam, do-dosť, no pre nas najväčší pokrok bolo povedať havo, oko a ahoj... pomohli nam injekcie a dva mesaice užívanie tabletiek od neurologičky, lenže od decembra sa tam neviem dovolať a mali sme ísť na kntrolu, teraz v januari sme mali ísť na kontrolu na logopediu a psychologicke ale žial mala dostala kiahne

marakovamonika
27. jan 2013

mi sme tiež nevedeli rozpravat a to sme v septembri nastupili do školky mala sa teraz už rozkecala ale ešte sa nevie pekne vyjadrovat logopedička povedala že všetko ma svoj čas a hlavne mi vravela že treba s malou vela spievat

evaka
25. sep 2013

Kočky, oprášim starú tému.... Malá ma 2 a pol roka, rozpráva pomerne dosť slovíčok, ale strašnou hatlaninou... že jej okrem nás nikto nerozumie. Najväčší problém má s tým, že nevie prestriedať rôzne slabiky idúce po sebe, napr. namiesto havo povie hava, teta je tete... proste ju jazýček neposlúcha, nevie ho správne ohýbať. Sú hlásky, ktorí nevie vysloviť vôbec, napr. K- povie kaka, ale už nepovie kuku, ale len uu. Dr. to zatiaľ nevidí ako problém, ale ja už zvažujem návštevu logopéda (len malá je príliš živá a neviem si tú návštevu celkom dobre predstaviť). Nemáte nejaké tipy, ako rozviazať ten neposlušný jazýček?

anjelicek26
25. sep 2013

@evaka - vylucili ste problem v sluchu? Polypy? Kamoskin maly bol na tom rovnako a po operacii polypov sa uzasne rozrozpraval... lekar tomu hovoril, ze pocul cely cas, ako keby bol pod vodou. A podla toho aj rozpraval. A logoped je vzdy fajn, oni to s detmi vedia, neriesila by som vopred, co tam s nou on bude robit 🙂

evaka
26. sep 2013

@anjelicek26 Toho by som sa nebala, ze zle pocuje... niekedy pocuje az moc, aj to co nemusi 😀. Je velmi chapava, rozumie vsetkemu, takze sluch to urcite nebude. Ja vidim problem v tom, ze nevie pracovat s jazyckom, perami.... proste tie slovicka "neohyba". Logopedicka by bola fajn, ale tu u nas robia vacsinou az s detmi od 4 rokov.... a to ked mala starsia dcera 4 roky, tak od na nu sypala take vyrazy ako slabika, hlaska, proste ako keby bola prvacka... nemozem hovorit o nejakom priatelskom vztahu k dietatu... tak asi preto su u mna tie obavy s logopeda ☹

skriatocek
1. okt 2013

dieta má čas do troch rokov, je to úplne normálne, náš ma 26 mesiacov, rozumie všetkému, ked niečo cchce tak si to vypýta ukázaním nato ale evidentne sa mu nechce. Lekarka nám povedala má čas do troch rokov, preto by som to nejak moc nesílila, skus ho dat na 2-3 hodinky niekam do jasiel, robíme to tak s malym(je medzi detmi, učí sa pozičiavat hracky, sleduje ich), jediné co vie povedat je mama, mnam a baba ale aj to hovori neurcito( nie na osobu, len tak pre seba) ale ked mu poviem kde je arka( to je nas pes) ide za nou. takze asi tak nejak, a logopeda nebudem riesit urcite lebo vidim , že je lenivý- možno az od troch rokov-