icon

2,5 ročná dcérka nejde do škôlky. Prečo to ľudia berú tragicky?

sumalee
29. aug 2017

Neviem ako to lepšie nazvať, ale som z toho smutná, ako ľudia vnímajú že moja dcéra nejde ešte do škôlky, pretože sa mi ju nepodarilo odplienkovať.. V tomto by mal každý vedieť že každé dieťa je iné a aj ked som sa veľmi snažila proste to maximálne odmieta nie je na to ešte pripravená, je veľmi šikovná v iných veciach , tak prečo ju mám teraz stresovať.. Ja nemám prácu do ktorej by som sa musela vrátiť, hoci by som už rada šla pracovať aj bola rada keby išla, ale aj tak nemám pocit že by na to bola pripravená, je veľmi citlivá a naviazaná na mňa. Ale ja to beriem v pohode však pojde o rok..Ale ostatní akokeby som bola najneschopnejšia matka na svete, že proste nevie cikať do nočníka a nejde do škôlky to je hotová katastrofa...máte aj vy taký názor alebo niekoho v okolí ak vaše dieťa nejde? Ako aj mne je to ľúto ale nedá sa nič robiť a podľa mňa svet sa nezrúti..ďakujem za názory 🙂

euka210
12. sep 2017

moj synovec ma 2,5r a tiez sa nedari odplienkovat, proste sa pocura. A daju ho v zime do skolky na 3r.
Nas bude mat o rok 2,5r a po skusenostiach so starsimi ho dame do skolky asi az na 3,5r. Ja by som uz po 6r aj sla do roboty, ale deti su deti.

smutko4
12. sep 2017

Viem o čom píšeš, môj syn tiež tvrdohlavo bojoval s WC a nocnikom. Každý do mňa hostil už je veľký, už dávno nemal mať plienku, no keď som ho skúšala dať na nočník rev ani som ho tam nedokázala posadiť, to isté keď zbadal WC. Otvorené vzdala som to o mesiac som to skúsila znova s tým, že už je veľký a keď chce ísť na dovolenku k moru ( miluje vodu) musí dať plienku dole, čuduj sa svete zabralo to 🙂 zo dňa na deň plienku odmietol, a dokonca sám chodil na wc

34michaela
14. sep 2017

Maminy ja som uz tiez zúfala,dcerka ide ma o mesiac 2,5roka a ani za svet na nocnik alebo do wc,ked vidi tak rev a rev neskutocny.Necham ju bez plienky len v gatkach a bud si to odnesu koberce alebo radsej aj dve hodky necika vobec,ako nahle jej tu plienku dam tak v momente je plná nacikana.Obcas ked sa mi podari ju aj posadit na ten nocnik tak sa ale vobec nevicika don.Este celkom uplne ani nerozprava,samotne slova vie povedat ale nejake suvisle vety absolutne,len svojou recou ktorej ani mi nerozumieme,ale za to velmi dobre vsetkemu chape.ked ma daco doniest alebo odniest tak pochopi.Aj ten nocnik ked vidi tak hned krici ze nie.

simca06022011
14. sep 2017

@34michaela moja tiez nechcela a mne uz vobec nie.. v jaslickach ju v cca 2,5 roku naucila ucitelka 🙂 s ostatnymi detmi si sadla na serblik a hotovo

34michaela
14. sep 2017

@simca06022011 Ja som ju teraz do skolky nedala kvoli tomuto a som na materskej s mladsim,dcerka pojde az na rok do skolky ked bude mat 3.Minule sa jej podarilo sadnut do wc aj to len preto,ze videla svoju starsiu kamaratku ale necikala tam vobec.J 😒

simca06022011
14. sep 2017

@34michaela nevadi, oni idu vsetci ci cikaju ci nie... a raz sa vycikaju 🙂

novakkata
14. sep 2017

Môj syn síce už od 2 rokov nemá plienku, odučil sa za týždeň, ale ho tiež nedám do škôlky, načo sa ponáhľať, má čas, bude tam chodiť ešte dosť. Moja mamka je učiteľkou na MŠ už vyše 30 rokov a neodporučila, asi vie o čom hovorí. V mojom okolí skoro všetky mamičky dali dieťa v dvoch rokoch do škôlky, asi dom rarita, neviem ale ja si myslím, že som urobila správne, a najlepšie pre moje dieťa.

ajush5
14. sep 2017

Moj maly ma 20 mesiacov a nerozumiem otázkam ostatných mamičiek v mojom okoli ci sa pyta (dostávam ich odkedy ma maly rok)... ako keby slo o nejaku sutaz kto sa zacne skor. Som asi debilna ked sa mi zda byt maly na to aby sa mi pytal. Naučil sa krasne ked je bez plienky tak bez upozornenia bezi na nočník nikdy sa nepocika no ked ma plienku na cikanie mi vzdy podráždene odpovie nieeeeee 🙂 no som v tomto asi rovnaká ako ty absolútne nemam chut ani záujem stresovať ho ze bozinku v septembri by si mohol ist do skolky tak rychlo plienky prec. Ked na to bude pripravený tak to pride, osobne si myslim ze cim viac budeme svoje deti k tomu nútiť tym viac to bude mat opačný efekt... stres, plač nedajbože zadržiavanie cikania aj kakania. Pre take dokonale matky mam len jednu odpoved. No a co tak sa nepýta

34michaela
14. sep 2017

@ajush5 a @novakkata
Ono keby dcerka aj bola uz bez plienky tak do skolky ju nedam este,ved pisem ze som na MD s mladsim a bohvie keby som chcela ci by mi ju aj zobrali do skolky kezde 3 bude mat az v aprili

mom311
14. sep 2017

@simca06022011 to nie je pravda. Vsetci sice idu,ale nie vsetci si na ten nocnik aj sadnu. Moj syn je toho prikladom. On to static e odignoruje aj v skolke. Ked ho nutili,tak hrozne plakal.

simca06022011
14. sep 2017

@mom311 no mozno su aj ine pripady, ja pisem, ze tam isli vsetci a cikali/necikali... vsetkych do jedneho naucila na wcko chodit. A jej dcera si na wcko sadla, ked videla ine dievcatko...

katka0209
14. sep 2017

KAZDE dieta sa da po 1,5 roku odplienkovat. A mozno aj skor. Neni to o dietati ale o rodicoch. Ked matka da prvy krat dieta na nocnik v roku a pol tak sa potom necudujte, ze nocnik odmieta. Na nocnik treba davat hned ako babetko vie samo sediet. Ja som davala na nocnim uz od 8 mesiaca. Dcerka bola odplienkovana v 19 tich mes a syncek v 20 tich. Takze nech mi nikto nehovori, ze sa to neda. Kedysi sa bezne odplienkovalo po roku max roku a pol. Dnes su maminy pohodlne lebo su jednorazove plienky a neni s tym roboty. Keby mali vyvarat ako nase maminy, hned by si to rozmysleli. Je hanba ak ma este 2 rocne dieta plienku. Ale bohuzial to neni hanba dietata ale rodica!

babatkoo
14. sep 2017

Moj syn ma 28 mesiacov, toto leto sa mu nepodarilo odplienkovat. Prost to nechapal. Cele leto som prala cistila byt od ... nakoniec moj muz sam od seba navrhol aby sme sa na to vykaslali. Skusime dalsie leto. Vsetci kamosi odplienkovani len my nie. To mam asi stastie na normalnych ludiv okoli. Teda ja si z toho aj tak tazku hlavi nerobim. Dokonca ma aj dudel na spanie 😂 👍 beriem to tak ze do 15 rokov takto fungovat nebude a hotovo. Raz to pride samo

lija22
14. sep 2017

@katka0209 kazde?
hmm ty mas ocividne skusenosti s nespocet detmi vratane hyperaktivnymi

a hanba? neprehanaj

34michaela
14. sep 2017

@katka0209 tak potom vela vela rodicou je akoze zlých ked ich dieta nechce na nocnik? 🙂 .Moje dieta ked bolo mensie ked zacalo sediet tak na tom nocniku obsedela ako zacala behat tak tam proste neobsedela,a raz ked nechce tak nechce nemozem ju tam prilepit aby sedela.Znamej dcerka bola odplienkovana 2.5 rocna ale do troch rokov sa inde ako do plienky nevykakala,do nocnika len cikala.A nemyslim ze to bola chyba rodica tak neviem o com pisete,za to ze vase deti boli bez plienok skor ako mali 2 tak to neznamena ze kazde decko je rovnake a chce

jankalukasova
14. sep 2017

A 2,5 rocnu by ju vzali? Lebo u nas je podmienka 3 roky... a, ze nie je odplienkovana? No neni a co? Niektore dieta do 3 rokov visi na cecku, niektore ma dudel a niektore plienku...

34michaela
14. sep 2017

@jankalukasova ved to ze ani neviem ci by ju zobrali ked bude mat 3 az v aprili.Kamoskym malý sa narodil s nasou a chceli ho dat do skolky ale nezobrali kedze nema 3

svezami
14. sep 2017

môj syn sedel na nočníku odkedy sa vedel posadiť, potom si nevieme vysvetliť čo sa stalo a len čo zbadal nočník, vrieskal ako divý (chodila som skoro do práce a tak bol doma s mužom alebo svokrou, takže netuším čo bol ten zlom), no a v lete ako 1,5 ročný začal chodiť z jedného dňa na druhý na záchod, síce najprv len cikať...kakať chcel postojačky, tak sme dovolili do vane, takto sa vykakal asi zo trikrát a potom to už šlo do záchoda...ale nikdy si ani potom nechcel sadnúť na nočník, keď bol záchod náhodou obsadený, hoci už chodil na wc, proste preňho navždy čierna mora 🙂 s dcérou to bolo jednoduchšie, tá po vzore staršieho bračeka chodila tiež rovno na wc, ale ona si na rozdiel od neho sadla aj na nočník...a tiež to bolo nejako zo dňa na deň. Takže ja si myslím, že u každého príde ten čas inokedy, kedy sa dieťa rozhodne ísť na nočník či WC samé, niekde funguje aj to zvykanie si na nočník od mala, niekde nie. A tiež verím, že sa dá aj v pár mesiacoch dieťa odplienkovať, no chce to "správne dieťa" a veľkú snahu rodiča a hlavne správny prístup...tak nech si každý vyberie sám...s odstupom rokov (deti budú mať 6 a 8 rokov) Vám poviem, že riešiť to vôbec nie je až také dôležité, riešiť by sa to malo ak dieťa má už viac rokov (ak je zdravé) a nechodí cikať na nočník/WC lebo rodičia to zanedbali...

maciatkolulu
14. sep 2017

@sumalee akoze nemyslis vazne, ze ta to vzrusuje, jednym uchom dnu... Moj mal styri a nechodi vobec a spokojni a na blbe poznamky tipu a on nie je v skolke, odpoviem s usmevom, nie, sme doma a uzivame si to😉 a je nam fajn, maly si posedi aj v kociku, ked ideme niekam, doma spi poobede iba v kociku a sme spokojni, zije niekto tvoj zivot? Prispieva ti na nam, teda okrem manzela? Ak nie, tak nech sa kazdy stara o seba a o svoj zivot a hotovo, das malu do skolky, vtedy kedy ty uznas a mala sa plienok zbavi, to sa nemusis bat😉 a ani nebudes vediet ako, maly mal tiez do 2,5 reci som si nevsimala a zrazu nemal ani cez den a ani v noci, zato tie deti, co nemali cez den rok pred nim pomaly sa pocikavaju v noci este teraz a? Ja ich neriesim a hotovo a vyzadujem to iste aj na seba a svoju rodinu

babulkomale
14. sep 2017

@bluka2
To nie je vobec iste s tym jedlom. Moje dieta jedlo kadeco, kym nastupilo do skolky. Odvtedy same fuuuj a take nelubim a podobne hlasky.

babulkomale
14. sep 2017

@katka0209
😂😂😂

yanni
14. sep 2017

@katka0209 väcsiu blbost, ako si napisala, som este nepocula. Kazde dieta je ine, ma ine tempo vyvoja. Aj surodenci su ini. Nie kazde dieta v 1,5 roku ci dvoch "roumie" svojmu telu a potrebam.

Dalsia hlupost je posaduzanie na nocnik. To 6 ci 8 mesacne dieta vobec nechape naco tam sedi. Ak sa po pol hodine sedenia vycura, tak to je len nahoda. ak sa vycura trebars po spanku, je to jasne, aj dospely clovek ked viac hodin nejde na WC, tak mu treba. Je ine, ekd sa dieta same pyta a ked to maju mamicky odsledovane a posadzaju v "ten pravy cas".

NAsa najmladsia nikdy nebola posadzana. Nocnik sme kupili ked amla ca. 15-16 mesiacov ale nikdy sme ju nan neposadili. Jedneho dna sama od seba on prejavila zaujem: Ale skor ako klobuk, sklad lega atd.
v 18. mesiacoch prvy krat povedala "pipi", v 19. mesiacoch sa SAMA odplienkovala na den (podotykam bez nehod), sama sa pytala (aj kakat "bobok") v ca. 22. mesiacoch odplienkovana aj na noc, s ca. 2-3 nehodami, od 23 mesiacov uplne bez nehod. UPLNE. Ma teraz 2 roky a necele dva mesiace.

Vsetko je len o dietati samotnom a jeho telesnej a dusevnej vyspelosti. A tiez, ako si dokaze "odkukat", ake je zvedave, ako chape, ked mu niekto nieco hovori.

pillipilli
14. sep 2017

@katka0209 a teraz ta ukamenuju 😂😂😂

vejula
14. sep 2017

kazde dieta je ine, preto nesuhlasim s kategorickymi vyhlaseniami ze skolka áno alebo skolka nie. Treba sa riadit najma pripravenostou dietata fyzickou mentalnou i citovou. Su Deti, ktore niesu pripravene ani v 3 rokoch do skolky, a nech mi nikto nehovori ze je nirmalne a zdrave ak dieta tyzdne kazde rano vrieska za mamou. Ale su aj deti, ako moja druhoridena ktore nevyronili ani slzicku a skolku miluju. Tretorodena bude mať v januari 3 a do skolky ma ani nenapadlo ju davat a predpokladam ze ju nedam ani o rok vzhľadom na jej povahu a mentalnu vyspelost.

veronickamirko
14. sep 2017

Náš malý sa naučil na nočník ako 18m. Ja som ho brala so sebou na wc a "ukázala" som mu čo má robiť. Potom som posadila na nočník aj jeho a "počúvali" sme či niečo pôjde. Keď sa podarilo všetci sme mu tlieskali. Velmi sa mu to páčilo a tak behom týždna uź sám chodil zamnou že mama blé a hneď sme vedeli čo tréba. Toto leto sa naučil bez plienky aj na noc.
A aj do škôlky nás vzali a dokonca celkom zvláštne. Prvý deň nástupu do škôl a škôlok sme sa zbehli u nás do škôlky opýtať že či by ho nevzali. A vzali ho prakticky hneď stačilo len potvrdenie od lekára že je spôsobilí chodiť do škôlky.
Teraz 16steho bude mat 2.5 roka

0silvia0
14. sep 2017

@katka0209 ... ja som deti odplienkovávala v čase keď sa odplienkovávanie bralo presne tak ako hovoríš. Už po roku veku dieťaťa sa na odplienkovaní usilovne pracovalo a bola to dosť podstatná vec aby bolo dieťa čo najskôr bez plienok, lebo bola fakt už hanba keď bolo dvojročné dieťa s plienkami. Robila som to tak isto ako píšeš, už pomaly od 7 mesiacov som obe deti otravovala so šerblom (nočník), chodila za nimi a čakala na mimické náznaky chystania sa na potrebu atď. Veru malo to skutočne úspech a obe deti boli veľmi skoro odplienkované aj na noc. Nočné odplienkovanie som robila tak, že po hodine spánku som dieťa posadila na šerbel a nútila cikať. Potom už bez plienky cca po týždni spalo celú noc. Tak ja neviem, podľa teba som bola asi tá pravá matka, lebo som to zvládla. Ale s odstupom času ti poviem, že neviem, či by som teraz do toho tak tlačila a behala so šerblom jak Viktorka u splavu a v noci budila chúďa dieťa. Bolo by mi jedno, či moje dieťa bude odplienkované v roku, v roku a pol alebo v dvoch rokoch... každé dieťa sa to aj tak raz naučí... ja si ani vlastne presne nepamätám kedy boli presne moje deti odplienkované, ale bolo to cca okolo roku a pol, vo víre ďalších starostí, problémov, udalostí táto bezvýznamná udalosť akosi zapadla prachom...
Kedysi sa do odplienkovania naozaj tlačilo kvôli látkovým plienkam, látkové plienky takýmto veľkým deťom už na objem nestačili (deti ich hneď precikali) a aj mamy mali okolo plienok viac práce a keď náhodou mali už ďalšie dieťa, tak behali len okolo plienok... dnes si mamy môžu dovoliť do toho toľko netlačiť práve kvôli jednorazovým plienkam, len neviem prečo sa kvôli tomu tak rozhorčuješ? 😨

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2017

@katka0209 nemas pravdu, ale tiez som si to myslela, kym som mala len jedno dieta a nahodou to bolo take, ktore bolo v tomto smere doslova ukazkove. Pri druhom dietati som robila presne to iste a vysledok sa nedostavil. Pritom aj druhe dieta je velmi sikovne, nadane, ale toto bola jej slabsia stranka. Az pri nej som pochopila, ze to nie ja som bola taka genialna pri prvej dcere, ale ona bola sikovna. A teda, aj ta mladsia sa odplienkovala, a uz davno zabudla, ze nejake plienky mala😉

terka1607
14. sep 2017

@katka0209 Tak asi o tom vies prd. Nie je to o lenivosti, malu som davala na nocnik od pol roka, snazila som sa ju odnaucat asi od roka a pol a mala sa uplne odplienkovala az v dva a pol. Mladsieho syna som vobec na nocnik nedavala, ma rok a pol a zacina sa sam pytat. Tak prosim nehovor o lenivosti rodicov, nie vzdy to tak je.

mooonika1975
14. sep 2017

Dievčatá, neriešte plienky, 2,5 ročné dieťa má byť ešte doma s mamou, aspoň do troch rokov.

lulu369
14. sep 2017

@katka0209 Budem sa trocha opakovať - každé dieťa je iné, jedinečné. Čo sa týka nočníka a odplienkovania - tu sa mi 3-krát osvedčilo, že dieťa musí jednoducho na to vyzrieť. Prepáč, ale dovolím si s tebou nesúhlasiť keď tvrdíš, že KAŽDÉ dieťa po 1,5 roku by malo byť bez plienok a je to na HANBU rodičov. Ja mám 3 krásne detičky, každé z nich je iné, ale pre mňa je najdôležitejšie to, že sú ZDRAVÉ!!!! A nie to, že ako 1,5 ročné mali byť bez plienok