icon

2,5 ročný chlapec nerozpráva a je hysterický

zuz1978
25. mar 2017

Ahojte, potrebovala by som nazor takych mám, ktoré su v obdobnej situacii ako ja. Moj syn, na ktoreho hovorime dvoma jazykmi este nerozprava. No neide len o to, ale posledne dva tyzdne ma neskutocne hystericke zachvaty a aj ked nie, sotva mu dokazem spravit po vôli. Nic sa mu nepaci, nic nechce, nic nie je dobre. Akonahle nerobime to co by on chcel, reaguje na to pistanim. Nedokaze pochopit, ze teraz ideme niekam inam, alebo chcem mu nieco ukazat niekde inde, proste nic nechce akceptovat, alebo mi nerozumie? Uz sme s manzelom zufali. Ideme buducu sobotu do psychologicko pedagogickej poradne. Pred troma tyzdnami sme mu nadobro zakazali telku aby zacal viac s nami komunikovat, lebo doteraz robil stale iba to co chcel a v podstate ma vobec nepocuval. Budem rada ked mi budu pisat taky rodicia, ktory maju doma nieco podobne. Dakujem

Strana
z2
bienennest
27. mar 2017

@zuz1978 Ahoj, podla mna to nesuvisi s viacerymi jazykmi skor je to normalne vzorovanie, ktore je v tom veku zial normalne. Moje deti vyrastaju viacjazycne a podobnu skusenost nemam.. deti rozumeju aj viacerym jazykom ked sa na nich pravidelne hovori, vobec to neriesia pretoze je to pre nich prirodzene. To im vsak nebrani aby nevzdorovali 🙂.

Skus si precitat clanok s tipmi na multilinguialnu vychovu - https://www.modrykonik.sk/blog/bienennest/article/bilingvalne-deti-ako-vychovavat-deti-k-n8a0iy/

zuz1978
autor
27. mar 2017

@elisadavinci som zvadava, co nam v sobotu povie odbornik. Je to tazke, stale som si myslela, ze taketo spravanie maju "nevychovane deti" a tvrdila som, ze kebyze ja mam dieta, tak nenecham so sebou takto zametat. A teraz ked ho mám dáva mi neskutocne pecky 🙂 No vidim, ze vsetko vypliva z jeho nezrelosti. Myslim si, ze moj tiez nie je na urovni 2 a pol rocneho. Vidim 1,5 rocnych co su rozumnejsi ako moj. Pravda je aj tá, ze ja som ho nechala vzdy len hrat sa s cim on chce, robit co sa mu paci, nijak cielene som ho neucila v style ukaz toto, ukaz tamto, kde mas nos, usta.... Nedavno na mna to dolahlo, ze v podstate on taketo nieco ani neovlada, tak zacali sme ho s manzelom drtit z dvoch stran. Takze uz mi poda nieco, zdvihne, odnesie plienku do kosa. Konecne aj zamava ked niekto odchadza. Nic take som ho zial neucila ☹ Asi to proste neviem s detmi ☹ a popritom som uz stara krava ☺ mozno prave preto. Este k tomu je to nas jediny syncek.

ellie13
27. mar 2017

Ahoj. Aj my sme to mali.obdobie medzi 2-3 rokom je sice obdobim vzdoru a vela ludi si mysli,ze tym si treba proste prejst,ale ono to nemusi byt len tym ze je v tom obdobi,uz vobec nie,ked ti nechce rozpravat.ked ti mozem poradit,co najskor s nim zajdi k usnemu nech mu spravi test ci dobre pocuje.nam tiez vraveli,ze decko nerozprava lebo vyrasta trojjazycne a nakoniec nam usny povedal,ze maly pocuje na jedno usko 30% a na druhe 40% a to este ktomu zo šumenim akoby isiel na lyziach..nemohol rozpravat,lebo nepocul,nevedel sa vyjadrit,nikto mu nerozumel tak sa hadzal o zem,bol agresivny,plakal...k tomu mal taky silny zapal stredneho ucha,ze mu tyzden vytekal hnis z uska☹ a to nikdy nemal horucky,nikdy sa na bolest uska nestazoval😕 takze za mna urcite prva cesta k usnemu!

phulakova
27. mar 2017

Ahoj. Tak ako? Co vam povedali?

marcah
27. mar 2017

@zuz1978 u nas je to velmi podobne. Mladsi ma 3,5 a nechce rozpravat, este len teraz sa rozbieha. tiez sme dvojjazycni (Slovencina - nemcina) a u starsieho s tym nebol vobec problem. U tohto mladsieho vidim ako s tym bojuje. Tiez som mala dlho pocit ze mi ani nerozumie ale pomaly zistujem ze rozumie ale je velmi tvrdohlavy a jednoducho malokedy urobi to co po nom chcem.
Myslim, ze som sa mu tiez venovala menej ako starsiemu, vacsinou sa vyhrali spolu a mne to tak vyhovovalo. Ale teraz sa snazim najst si cas na to, ze si sadnem len s nim a rozpravame sa. On mi napriklad odpoveda takmer vsetko v nemcine, aj ked ja nanho rozpravam slovensky (to sme u starsieho napriklad nemali, starsi stale odpovedal jazykom, ktorym sme naho hovorili)
A tie situacie ako si opisala, ze chcem keksik pred obedom a spusti hysteriu, tak to mame dodnes... Tiez ho casto porovnavam s mladsimi detmi a vravim si, ze tie mladsie su omhoho dalej.
Od 3 rokov je v skolke a tam je teda z neho uplne ine dieta, taky anjelik. Aj riaditelka mi vravela, ze sice vela nerozprava ale ze je vidiet ze rozumie. A na druhej strane v mnohych veciach prekvapi - vie napocitat do 10 v 3 jazykoch, farby ovlada v 3 jazykoch ale pritom nepovie skoro jednu suvislu vetu.... Doma je z neho uplne certisko.
V skolke maju logopedicku ale zatial nam ju ani neodporucali. Na 3 rocnej prehliadke sa pediater tiez vyjadril ze mu este dame cas, ze mozno sa v skolke rozhovori...
A mame problem s odplienkovanim. Teda hlavne s kakanim...... a cikat ide len ked on chce. Vacsinou sa sice nepocika, ale ked mu poviem aby siel cikat lebo to na nom vidim ze preslapuje, tak nepojde. Pojde az ked on chce 🙂
Nerob si tolke vycitky, kazde dieta je ine. My mame dve a ten rodziel je neskutocny....

katinka71
27. mar 2017

@marcah u nas to bolo podobne tiez ze na vsetko je cas podla dr detskeho ked mal 3,5 r,logo nas nezobrala ze az od 4 rokov,ze dvojjazycne sa rozbiehaju pozdejsie ani v 4 r nerozpraval iba slova,pismena poznal a pocitat do 10 vedel uz ako 3 rocny,len tie vety chybali ,ja na neho iba po slovensky rozpravam on to rozumie ale neodpoveda po slovensky,ja som to nenechala tak navstivila som centrum pedag,psychol.kym nas tam zobrali trvalo to 5 mesiacov, strasne dlhe cakacie doby prve co bolo bol sluchu,hlasu tam sme calai 6 mesiacov a vyvojovu diagnostiku na to posledne sme cakali rok zatym pedoneurologiu (kompletne vys +EEG),ked sme boli na tom vystreni sluchu aj hlasu dopadlo dobre vtedy mal maly 4 roky a tam ta doktorka na klinike nam vycitala ze syn uz mal byt davno zdiagnostikovany aj nam to napisala do prepustacej spravy ze rodiciasa nerobia preto nic,mm to nenechal tak a podali sme staznost kompletny postup,veci sa trochu pohli ale tak to trvalo cely rok aj pol (celkovo)pokial maly zacal konecne dostavat terapie,syn robi pokroky nastastie(dg nespicificke vyvojove poruchy),pritom do skolky chodi samostatne autobusom od 3 rokov,cize sa vie obliekat aj vyzliekat v skolke ,na wc chodi od 3 r,ale kakt az do 4,5 r iba do plienky a doma(v skolke ani nikto nevedel ze je to tak),vety zacinal ako uz 5 rocny iba v nemcine aj ked mu po slovensky hovorim odpoveda po nemecky,terapeutky su snim spokojne spolupracuje super a hlavne napreduje ,pojde do skoly od sep.do 0teho rocnika

marcah
27. mar 2017

@katinka71 mozem sa spytat v com spocivaju tie terapie?

zuz1978
autor
27. mar 2017

@phulakova ked je to otazka na mna, tak ideme tuto sobotu co pride do psycholog.pedagogickej poradne.

katinka71
27. mar 2017

@marcah logopedia .ergoterapia aby vydrzal obsediet pri cinnostiach,a frühförderung(chodi ku nam specialna pedagogicka na 2 h tyzdenne ku nam domov,ona ma svoj koncept nas poruchy pozornosti tak sa snazi trenovat snim ale hravou formou a spaja to s pohybom,idu do detskej izby urobia si na zemi taky kruh zaspievaju si uvodnu pesnicku,a poto si hadzu loptu on a sa pyta na co bolo v skolke on ked chyti loptu jej odpoeda,jej vyrozvprava vseko ked sa opytam co robili(frag nicht),on ma temi napr robia hry na logicke myslenie stavaju puzle,kreslia na velke plochy,slabikuju slova, je toho vela ,ona si nosi svoje pomocky,dve krabice ,nakonci ona zhodnoti co robili aj nam to predvedie ,ukaze,pod jej posobeni sa velmi zlepsil napr nevedeli sme ho dostat vecer do postele ,ona ho tak naviedla ze o 20 h ide sam dobrovole tam,proste da super tipy ,terapie mame schvalene od Land tirol nie cez zdravotnu poistovnu

nanervy_2
27. mar 2017

Píšeš ze obaja ste zacali tlacit na neho a manzelom, lebo by uz mal vediet toto a hento. No mne pride jeho reakcia ako normalna na zmenu, tlak plus obdobie vzdoru 🙂
Ak na normalne povedanu žiadosť dokaze spraviť o co ho poprosis, tak sluchove vady hadam nema.
Drzim palce u psychologa, hadam zisti ze mate normalne sebauvedomele dieta ;)

katriona1
28. mar 2017

@zuz1978 no podle toho co píšeš, tak chování tvého syna se zhoršilo za poslední dva týdny, teda přibližně v období kdy jste mu vzali televizi a začali ho intenzivněji učit a vyžadovat po něm poslušnost, takže bych to zhoršení viděla jako reakci na změnu, na to, že si už nemůže dělat co chce, každá takáto změna chce čas než si na to dítě zvykne a jelikož s nastavováním hranic by se mělo začínat mnohem dřív, tak to malému může trvat delší dobu než si zvykne,
další věc je jestli to neberete moc rychle, jako, že do ted si dělal co chtěl a najednou ze dne na den už nemůže a stejně i s tím učením, jestli na něj moc netlačíte, měla bys všechno dělat formou hry, tak aby z toho on sám měl radost, zjistit co ho momentálně zajímá a na tom aplikovat svoje učení, třeba ukazování částí těla jsem dceru "učila" při koupání nebo oblékání, prostě jen tak mezi řečí, když měla chut ukázala, a když nechtěla tak neukázala 🙂
jinak i moje dcera je z dvojjazyčného prostředí, sice jenom slovenština/čeština, ale možná tou podobností je to ještě horší, protože plno slov si tak upraví, že to není dobře ani v jednom jazyku 🙂 dcera se mi naplno rozmluvila ve 2,5 letech, do té doby sice uměla říct plno slov, ale všechny jenom takové krátké, i věty jenom tak dvojslovné a neuměla vyslovit plno písmenek, proto i ta řeč byla velmi jednoduchá, trvalo několik dní než se naučila nové slovo a museli jsme jí ho stále opakovat, porozumění měla úplně v pořádku, no a pak přišla chvíle, kdy začala sama od sebe po nás opakovat a každý den se naučila několik nových slov a ted během půl roku mluví už v delších větách, pusa se jí nezastaví, něco poví pěkně čistě a něco je jí špatně rozumět, takže určitě nás logoped nemine 🙂
a období vzdoru začalo u dcery už po jednom roce, takže jsem to musela řešit hodně brzo, na denním programu měla hysterické záchvaty hlavně venku, utíkala nebo naopak nechtěla jít, za každou hloupost řvala, bylo to těžké období, ale výrazně se to zlepšilo po 2 roce, kdy začala více rozumět co po ní chceme a potom s nástuem řeči, prostě na plno věcech se už ted domluvíme, usmlouváme, chápe proč musí nebo nesmí některé věci dělat, ale i tak si někdy povsteká, ale většinou jenom na chvilku, protože už ví, že tím stejně nezíská co chce 🙂 hodně pomohla důslednost, když něco zakážeš tak nepovolit, a když vyhrožuješ nějakým trestem tak ho i splnit, aby to nebyla jenom prázdná slova 🙂
a je velmi dobře, že jsi se rozhodla vyhledat odborníka, který tvého syna zhodnotí a jestli má nějaký problém tak ho začnete včas řešit a jestli nemá tak alespon poradí jak se synem lépe pracovat, hodně štěstí přeji 🙂

zuz1978
autor
3. apr 2017

Ahojte, tak sme boli u specialneho pedagoga, kde sme aj s malym stravili 2 hodiny. Ona sa ma vypytovala vselico, zapisovala si to a popritom aj sledovala maleho co robi. Na autistu vraj to nevypada, ale ze vraj diagnoza skor ako ma dieta 5 rokov sa nestanovi. Schvalila nam vsetky zmeny ktore sme podnikli v domacnosti. My budeme na rozvoj reci aj porozumenia cielene cvicit. Ukazala nam aj pokreslila cviky, ktore mame doma vykonavat kazdy druhy den. Vraj u maleho by sme mali pozitivnu zmenu zachytit po mesiaci. Som zvadava. Budeme to poctivo robit.

phulakova
3. apr 2017

Zuz1978 ak ste z okolia LM, ozvite sa mi. Rada pomozem.

mirage2017
3. apr 2017

@zuz1978 Dobre ránko, tesim stebou. Môj syn má už 7 rokov. Diagnistiku má že vyvinutú disfazia. No teraz začal používať veti, ale stále robí veľa chybu. Ale už lepšie vieme ho rozumet. Je šikovný. Kedy potrebuješ niečo alebo len potporu som tiež dispozíciu. Škoda že nie dozvedela som skoršie že existuje tieto fórum. Pekný deň a veľa láskavý den prajem tvoju rodinku. 🤗❤😇

zuz1978
autor
3. apr 2017

@phulakova sme z Dunajskej Stredy, ale dakujem. 🙂
@mirage2017 aj tebe pekny den, len otazka. Ty si cudzinka?

mirage2017
3. apr 2017

@zuz1978 áno som 😉

katarina644
3. apr 2017

@zuz1978 mam brata, ktory do maleho od narodenia huci anglictinou, svagrina po slovensky, a teraz baba, gaga, ma devat mesiacov, nepozna poriadne ziadne zvuky, lebo u nich musi byt ticho. v sobotu sme s nimi boli vonku, on ani na vlak nezareaguje. a ked ku nemu prisiel manzel hned nanho ziza, je z neho uplne mimo. ale sla by som s nim na logopediu.

lienkaevulienka
18. mar 2018

Dnes som natrafila na túto komunikáciu, ja mám podobný problém s dcérkou, má 3, 5 roka, nerozpráva iba slabiky, nepýta sa ešte na nočník, aj neskoro začala chodiť, rozumie základným pokynom, chodíme k logopidičke na ranné poradenstvo a k fyzioterapeutke, vyšetrenia sme absolvovali asi všade a nič, a ešte aj zlé spáva a často kričí, nerada sa vozí v aute... Poraďte, ďakujem

smile31
18. mar 2018

@zuz1978 ahoj... čítala som si tvoj príspevok... ako ste pokročili? Len by som mala jednu poznámočku k pani psychologicke, kt. tvrdi, že autizmus je diagnostikovateľný až v 5 rokoch - to je taká veľká hlúposť! Autizmus sa prejaví do 3 rokoch života dieťaťa a teda sa aj diagnostikuje okolo 3 rokov... ja len ak ste esšte nepokročili určite by som si na tvojom mieste vyhľadala iný odborný názor... na SVK je najlepšia p. Janošíková z TT

mogaa
18. mar 2018

U takých malých detí je ťažko určiť či sú len pomalšie alebo tam ide už o nejakú poruchu-diagnózu. Dieťaťu sa treba venovať od mala-ukáž, povedz,prines, urob...Dieťa ktoré nemá potrebu hovoriť, hovoriť nebude. Treba sa s ním rozprávať, pýtať sa ho. Nie je to tým že sa naň rozpráva viacerými jazykmi. Už len tým že sa ho odmalička pýtam napr.chceš vodu alebo čaj, kúpime chlebík alebo cukríky...je nútené rozprávať...Od tých 3.rokov ak stále nerozpráva -určite logopéd, prípadne špeciálne pedagogické centrum - tam už vedia posúdiť či ide o nejakú diagnózu , vtedy vás nasmerujú na ďaľšie vyšetrenia,prípadne ak je dieťa len pomalšie - odporučia vám ako sa dieťaťu venovať, na čo sa zamerať....

zuz1978
autor
18. mar 2018

@smile31 no podla mna uplna hlupost to nie je. Jasne, ze ak dieta vykazuje vela znakov typickych pre autizmus, tak predpokladam, ze dá sa stanovit diagnoza skor, ale vela deti vykazuju v mladom veku autisticke znaky ktore casom mozu vymyznut alebo sa k nim este pridaju dalsie. Nas maly ma momentalne 3 a pol roka a za ten rok sme spravili velmi velke pokroky. V reci sa teraz rozbiehame, velmi vela rozprava, spravanie má uplne normalne, adekvatne trojtocnemu dietatu. O vsetko ma zaujem hrame babkove divadlo, opakuje vsetko po kazdom. Pani Janosikova sa vraj uz v poslednej dobe tiez opatrnejsie vyjadruje a povacsine dava diagnozy NKS. Tej pedagogicke ktora mi tvrdila ze seriozna diagnoza autizmu sa stanovuje az v 5 roku zivota verim, lebo dokazala u jedneho 5 rocneho chlapca, ktory dostal v Bratislave a aj v Budapesti nalepku autista, ze autistom nebol, ked sa s nim zacala zaoberat po case sa rozrozpraval a bol uplne v poriadku. Urcite mas z casti pravdu, ze okolo tych troch rokov sa uz zacina jednoznacnejsie crtat, ktore dieta kam smeruje, ale dnes rodicov nutia riesit dieta od dvoch rokov a v podstate skoro nikto sa nikam nedopracuje len az ked dieta má 3 a viac. Skoro kazdy rodic prezije cely rok strachu a obáv, lebo v takom mladom veku mu nikto nevie povedat nic seriozneho. Nasa prva logopedicka mala tiez velke reci ze v dva a pol roku zivota dietata sme dosli neskoro, no nevedela s nim nic spravit ani v tom veku, co by s nim tak asi vedela robit ked mal dva? Jednoducho ked dieta je take, ze nechce spolupracovat, lebo nechce alebo jej nerozumie, co teda dospely len moze hadat u nehovoriaceho dietata, tak ho proste neprinutis. Urcite je ina praca u logopeda s dietatom, ktore sice nerozprava ale pekne pocuva, je poslusne, vykonava pokyny....mozno s takym dietatom sa da spolupracovat aj ked ma dva, neviem. Suhlasim s prispevkom od mogaa, ze na dieta od mala treba rozpravat, je to mozne ze aj ja som trochu menej hovorila nanho ako by to on potreboval, teraz je to uz jedno. Ale aj to je fakt (a mam to takisto od viacerych odbornikov potvrdene), ze dvojjazycnost nemusi byt problemom v rozvoji reci, ale aj moze byt problemom. Tak ako aj dospeli su rozni tak aj deti.

zuz1978
autor
18. mar 2018

Zabudla som napisat, ze donedavna sme donho hucali dvoma jazykmi. Az teraz 2-3 mesiace dozadu sme vypustili jeden jazyk a o mnoho viac rozprava. Ci je to tym, neviem, lebo aj ten vek uz ma prirodzene na to. A aby som nezabudla spomenut ohladom tej pedagogicky, my ku nej uz rok chodime na cvicenia. Moc som tomu neverila, ale ako kazdy rodic vsetko spravime preto, aby sme videli progres. Najviac mu na zaciatku cvicenie pomohlo v spravani.

kittykat22
18. mar 2018

Ano bilingualne deti maju oneskoreny vyvoj reci. Mali sme to my, a malo to vela deti ktore su vychovavane v dvoch jazykoch. To je k oneskoreniu reci. O tom ze ste mu zakazali nieco a on vresti, tak si myslim ze je preto lebo nie je po jeho - a je to normalna reakcia deti. Deti si myslia ze svet sa toci okolo cokolady, telky a nekonecnej pozornosti, a nedaj boh, nech sa im nieco zakaze. Idu sa potrhat 😃 Obzvlast okolo tretieho roku.

smile31
18. mar 2018

@zuz1978 ja som nemyslela na vasho syna ze je autista, len ma zarazilo vyjadrenie, diagnostikovania autizmu, na koľko sa v mojom okolí pohybuje veľa psychológov a ich vyjadrenia v oblasti diagnostikovania boli v období 3 rokov.... 🙂 a že sa syn rozrozprával je samozrejme super ;)

zuzuliennka1
12. feb 2020

@maaaria3 a ak ukazuje, taha ma, vie co chce, ale nerozprava? 2r a 2mes.

zuz1978
autor
13. feb 2020

@zuzuliennka1 počkajte on sa rozrozprava, je ešte malý. Dôležité je, aby ste videli, že rozumie a reaguje na vaše slová

hviezdickazuzka
13. feb 2020

Aj ja odporúčam knihu Od strachu k láske. A tiež zvážiť riziká očkovania - lebo očkovanie je jedným z faktorov, ktoré významne môžu ovplyvniť rečový vývin dieťaťa!

kittykat22
13. feb 2020

@hviezdickazuzka myslim si, ze oneskorenie reci vdaka ockovaniu, su kecy. Nas syn nie je ockovany a ma velmi oneskorenu rec, problemy s vyslovanim. Detto znama - neockovana dcera a disfazia reci. Suhlasim ze ockovanie vytvara problemy - ale oneskorenie reci, tazko.

maaaria3
13. feb 2020

@zuzuliennka1 treba čakat, kam sa to vyvinie, nemusi to nič znamenat, ale može... každopadne, možete navštívit nejakého odborníka a začat s nejakou včasnou intervenciou... ak by islo napriklad o poruchu komunikačnej schopnosti, to ešte nie je autizmus ... s touto diagnozou sa caka minimalne do 3 rokov...

Strana
z2