2-ročný syn nevie rozprávať
Ahojte mam 2-ročného syna ktorý nevie nič vyprávať ani ukazovať začal chodit 3mesiace pred 2rokmi nechce sa hrat s detmi dokonca ani so mnou ked mu kupim hracku nezaujma ho ta hracka ale napr kupim mu auto a zaujma ho na nom koleso alebo volant a len si to točí alebo dam mu krabicu vybera stade hracki a uklada zas naspáť nereaguje ani na meno keď mu niečo hovorim napr. dobes mi loptičku alebo ideme sa hrat nerozumie mi len keď mu poviem ideme papať mňam mňam tak mi odpovie len mňam mňam to je jedine čo vie povedať keď si pýta piť neukáže aspoň na fľašu ale začne pišťať už neviem čo mám robiť všetko začal robiť strašne neskoro aj sediet aj chodiť. Poraďte mi prosím ma niekto skúsenosti?? ;(
Nečítala som komentáre. Ale odporúčam ísť za pediatrom aby vám urobil m- chat dotazník. A na základe výsledku ísť na ďalšie vyšetrenie/diagnostiku. Ale úplne mi pripomína môjho syna, ktorému pred 3 rokom bol diagnostikovaný detský autizmus. Ale samozrejme u vás to byť nemusí, držím silno palce ✊
Ahoj, je mi luto, musim sa pridat k nazorom, ze tvoj syncek ma autisticke crty. Riesila som toto iste pred 6rokmi a autizmus nam v troch rokoch potvrdili. Nas syn bol v hrubej motorike ukazkovy, sadol si v 6. mesiacoch, krasne stvornozkoval, v 8. stal, v 11.chodil.. No po 1. roku to islo dolu s vnimanim, reagovanim na meno, zaujmom o hru, nerozumel absolutne nic. Ked som to chcela riesit s pediatrickou, tak ma odbila, nic mu nie je, on sa rozrozprava. Na logopediu som sa pytala, ma cas min do troch rokov. Max ma moze poslat na neurologiu. Tam zo mna spravila dr. hysterku, ze co riesim, on je v pohode, mam mu dat cas. Ze co chcem od neho aby po mne opakoval, on ma ine zaujmy🙈. Tak som sa mu snazila dat cas.. Neskor som zacala hladat na nete a pochopila som sama, o co ide, uplne to na neho sedelo. Robila som si testy a tak. Ked sme isli na diagnostiku, uz sme boli s manzelom zmiereny s diagnozou, ktoru nam len potvrdili. Dnes by som sa uz odbit nedala. Ale teda je v tomto velka osveta, robia sa tie skriningy, mame babo a pred kazdou poradnou vyplnam online testy, nechapem, ako to este moze byt niektorym dr. jedno ked ma tolko znakov..
Bohuzial vela pediatrov takto “riesi” problemy, ze nevadi, niektore deti su pomalsie atd. Uz ste davno mali byt na neurologii, v prvom rade mal do 18 mesiacov chodit. To nie je tak, ze ide vlastnym tempom - ano, ale su iste hranice. Nevadi, chod teraz cim rychlejsie to ries! To, ze nerozprava by bolo este relativne okej. Ale ostatne veci veru v poriadku nie su.
Moj krstny syn bol tiez takyto,vsetko zvladol,ale oneskorene..a rozpravat zacal ako 4-rocny. Pobehali milion vysetreni, uplne vsetko bolo v poriadku...
Teraz ma 8,chodi do skoly,je najsikovnejsi z triedy..
Ako urcite by som isla za pediatrom,dozadovala sa vysetreni u neurologa a tak,aby sa vylucili ochorenia,ale naozaj moze byt ok,len oneskoreny vo vyvoji.
Áno vyzerá to na 90percent na autizmus. Pediatri to neriešia. Treba si nájsť centrum kde to diagnostikujú, alebo dobrého klinického detského psychológa. A určite začať riešiť klinického logopedia ktorých je málo alebo sú obsadení...ale treba začať aspoň na cakacku sa dať lebo k psychológovi, neurológovia su cakacku pol roka a k logopedovi aj dva roky. Teda keď bývate v ba tak určite je to tam ľahšie je tam viac odborníkov. Držím palce hlavne začnite aj keď pediater povie že to nič nie je
Zdravím, u nás to bolo veľmi podobné..ale pediater sledoval hlavne váhu a výšku, keď prišla otazka ohľadom reči tak jasné, ta ich typická odpoveď: do 3 rokov nemusi rozpravat, nebojte v skolke sa rozhovorí, ja poznam take co naozaj do 3 rokov nerozpravali...odobrat diplom za toto fakt. Neočúvajte ich lebo evidentne nechápu co to "nerozprávať" znamená. Podla mna tí nasi prestarlí pediatri este tych 11rokov dozadu nemali o autizme moc predstavu a teraz je ich tooolko, bože..ak ani teraz už neponuknu rodicovi dotaznik, tak uz naozaj nechápem.
moj syn tiez zacal rozpravat 2 roky 9 mesiacov, tyzden pred nastupom do skolky zacal sam chodit cikat na wc alebo vonku, na noc ma do teraz plienku a to ide mat o 2 tyzdne 4 roky, mal presne take iste znaky ako opisujes ty pri svojim synovi, pediatricka v 2 rokoch mala podozrenie autizmus, kedze nerozpraval, vobec nerozumel, ked sme od neho nieco chceli, mal obmedzeny jedalnicek, s detmi sa nehral, jedine so starsou sestrou, o hracky sa absolutne nezaujimal jedine ked sa tocila pracka alebo tocil kolieska na kociku, vo skolke sa do hry s detmi nezapajal, nevedel drzat pastelku, nekreslil nerozpraval, akurat nal velmi rad pohybove aktivity, tanec. Tak som sa objednala ku psychologovi do Centra prevenci a pomoci, syn bol vystereny teraz v auguste to mal 3 roky 10 mesiacov a psychologicka u neho vylucila autizmus, ale prisla na to, ze ma podla vystrenia narusenu komunikacnu schopnost a je zaostali vo vyvine asi 3-4 mesiace. Rozpravat zacal neskoro, ale ked nastupil do skolky zo dna na den sa jeho rec doma zlepsovala, zacal sa doma hrat s autickom atd. zacal sa akoby socializovat, este sme objednany na neurologicke vysetrenie. Za cely jeden rok od 3 do 4 rokov syn urobil obrovske pokroky a vsetky crt autizmu akoby vymyzli… jedine co sa u neho stale prejavuje, ze je neuroticky nestabilny
Určite kontaktuj najbližšie centrum včasnej intervencie. Ja by som sa objednala aj na metaboliku, keď začal tak neskoro chodiť a takto slabo reaguje môže mat zvýšené opioidne peptidy. Tiež by som sa objednala na senzomotoricku integraciu.
@andreatytler ta motorika a rec podla mna az tak nesuvisia, ako sa to prezentuje. syn ma motoriku excelentnu, jemnu aj hrubu, a je autista a rec mu nabieha teraz v 5,5roku.
Netrápte sa, počkajte. Mam 3 deti, dve staršie začali rozprávať keď mali dva a pol roka. Dlho nevedeli ani nič ukázať, mali hrozne vzory... Vždy som si myslela že sú tak nejak pozadu. Ale keď začala najstarsia chodiť do škôlky učiteľka ju nevedela vynachváliť a teraz jed chodí aj mladšia tak je to to iste. Nemajú problém s ničím, vydržia sediet, počúvať... Najmladšia bude mať o mesiac 2r a tiež nič nerozpráva.. Len si tak mrmle. S ničím sa nehrá len rozhadzuje, ale neriešim to. Doktor nás nikdy nikam neposielal, povedal len ze kým dieťa nemá 3roky a nerozorava, nerieši sa to. Nebojte sa, bude dobre.
Sestrin syn začal skoro chodiť. Rozprával len : mama tato, baba, dede, teta, ujo, ano, daj... Rozumel čo sme mu povedali. Ale nechcel to zopakovať, Povedal len "ano". Jej svokra povedala, aby s ním šla lekárovi. On neskôr začal sám všetko hovoriť. .. až mu dohovári, aby bol už ticho 😅 Lekárka jej povedala, že u chalpcov to niekedy býva. Keď začnú skôr chodiť, neskôr začnú rozprávať. Zo začiatku do šklky chodil s palčom. Prišla im nová pani učiteľka a on s úsmevom tam rád chodil. Nechcel sa hrať so všetkými deťmi. Sedával i s pani učiteľlkou a rozprávali sa... Najradšej trávil volný čas so svojou sesternicou. Malý vekový rozdiel medzi nimi. Nebol chorý,, len sa mu nechcelo rozprávať.
Este dopisem, prosim ta, pre dobro svojho dietata nepocuvaj rady typu pockaj, je to normalne, su pomale deti, aj susedin syn taky bol a nic mu nie je atd. Radsej stokrat pobehat vysetrenia a zistit, ze je maly okej ako sa zobudit neskoro. Stracas cenny cas, cim skor sa tieto veci zistia, tym lepsie. Ak sa tieto veci zanedbaju, moze sa to vypomstit aj ovela neskor.
Príznaky poruchy autistického spektra. Dať vyšetriť sluch, následne vyšetrenie u pedopsychiatra, psychológa, skúste aj logopeda. Čím skôr, tým lepšie a vyhľadať niekoho kto s vami začne pracovať, to je najdôležitejšie, aj keď vám dg ešte nepotvrdia. Odporúčam aba terapiu, nieviem odkiaľ ste, al vo Zvolene a Košiciach p. Maštenová, úžasná behavioralna analytička.
Ahoj, akurát má dnes zaujal článok: https://najmama.aktuality.sk/clanok/hvlet9b/nie...
Mám synčeka 1,5 ročného, s týmto problém síce nemá ale mal iné zdravotné problémy a som za to aby sa veci riešili včas. Veľa to vie pomôcť, 😊 ak je v poriadku aspoň sa v tom utvrdíš a ak nie včas sa začne s dieťatkom pracovať. 😊 Tak veľa zdravia prajem.
Môže to byť pas aj nemusí. Ja mam 2,5rocnu dcérku tiež nerozpráva okrem mňam,mama a podobne ..boli sme už na niektorých vyšetreniach aj chodíme do cvi dosť nám to pomáha hlavne mne.. tak skoro to ani nikde moc nebudú riešiť, všade sa určí diagnostika až okolo 3roku a niekde aj neskor. Aj ie dobre ísť do toho cvi , ukážu ti ako sa máš s ním hrať a komunikovať..
Tiež som si po 2rokoch všimla, že je asi iná ako ostatné detičky.
A na druhu stranu, to ze si krúti koliesko nemusí znamenať noc zle,robia to aj iné deti. U nás tých znakov je cca 30.
Autista hneď byť nemusí, môže mať len nks poruchu reči.
Držím palce ❤️❤️
Porúch autistického spektra...nenechaj sa odradiť a utešiť tým že to príde...je potrebné urobiť si minimálne dotazník dostupný na stránke autisti...treba to riešiť... uzatvárať ho určite ešte s dgnebudu ale čím skôr sa podchyti tým sa zmiernia následky...pozrite si následne službu včasnej intervencie
@isis234 jeden z mála šťastných prípadov...teraz som spolupracovala na príprave štandardov pre pas...všetky príznaky tomu nasvedčujú...práve to riešili psychologovia a špeciálni pedagógovia že sa nad tým väčšinou kyvne rukou a povie sa že veď to príde...rozhovori sa...atď...niekedy dosť nešťastne riesenie
Môze to byť prejav autizmu ale aj nemusí. Môj syn mál tri roky v máji a začal rozprávať pomali asi mesiac dozadu. Tiež sa rád hrá sám a skladá si autička do radu.Začali sme chodiť ku logopedičke a tá mi povedala že na autizmus to nevyzerá skôr je to oneskorený vývin reči. Od kedy k nej chodíme a začal chodiť do škôlky rozhovoril sa. Farbičky ani lyžicku veľmi v ruke nechce držat.ani veľké kolektívy deti nemá veľmi rád ale ja to nechávam tak.Len s ním cvičíme reč.Každé dieťa sa vyvíja inou rýchlosťou.
@stvura moja dcéra začala rozprávať keď mala 2 roky a 2 mesiace a teraz je ukecana až až 🙏😁 a je úplne zdravá tak hádam patrí len k tým, čo začnú hovoriť neskôr..
To, že dvojročný nevie rozprávať je najmenší problém z tohto príspevku.
@cucoriedkacucoriedka súhalsím, sme rôzny... tak isto i deti... jemu sa nechcelo..... nevedel povedať "r" ... povedala mu mama, že s ním pôjde lekárovi... Rozmyslel si to 😅 beťár.. o chvílu "r" povedal..
Niektorým deťom treba pomôc odborne
Nechcem byť zla,ale tak dlho neriešiť že nereaguje na meno a nerozumie základné veci?veď je to tvoje dieťa...tak ak doktor nikde neposiela idem sama🙈

@andreatytler ja to mam vystudovane a hruba je dolezitejsia, nakolko dieta kym lezi ma inu polohu recoveho ustrojenstva (napr. polohu jazyka) a pri vzpriameni sa meni a dieta dokaze lepšie rozprávať