20 mesačné dieťa nič nezaujíma
Ahojte všetky...vopred ďakujem za prečítanie môjho výlevu.
Syn má 20 mesiacov, je to náš miláčik, ale už som na prášky.Ide o to, že ho nič nezaujíma.Hračky,druhé deti, aktivity..Som s ním v izbe, chcem sa s ním hrať, ale jediné čo vie, je len všetko rozhádzať, búchať, roztáčať.Nevie sa s ničím hrať.Snažím sa, no nič nepomáha. Potom prišli knižky, celkom javil záujem, tešila som sa, no trvalo to len chvíľu. Nevie ukazať na nič, ani v knihe, ani všeobecne. Vždy ma len chytí za ruku a navedie ma nato, čo chce.
Odrážadlo vôbec, aj to vie,ale to nechce, jeduje sa, keď ho tam posadím, proste všetky hračky u nás slúžia len na točenie, búchanie, alebo dávanie do úst.
Na ihrisku katastrofa, tiež ho nič nebavi, ani na šmýkalke sa nevie šmyknuť,iné menšie detičky pekne vylezú, on to nevie...Vôbec nejaví záujem naučiť sa..., len chodí hore dolu, trhá kvety, alebo hocičo iné.
Zákazy neplatia, môžem aj milión krát povedať no,no, to nesmieš, buchneś sa, nerob a pod. úplná ignorácia, urobí to o chvíľu znova.
Jedenie 0 bodov, skoro nič mi nezje,povie len pár slov, nič nenapodobňuje, len mačku, lebo ju máme doma. Muž sa ma pýtal, či nie je pozadu, alebo tak, ale ja naozaj netuším a doktorka mi povie, že kaźdé dieťa je iné.
Rozmýšlala som aj nad autizmom, ale ide za hocikým cudzím, chytí za ruku a vedie si ho , s týmto problém nemá, nehanbí sa, očný kontakt v poriadku...naozaj som zúfala.....Poradíte ako s takým dieťaťom? Prípadne, máte doma také?
Ďakujem
@morigan555 Pozri si videjka early autism signs na youtube, je tam toho vela. Podla toho sa da lepsie pochopit, ako napisany text. Samozrejme, nemam rada skatulkovanie, to skor preto, ze ked uzries videjka autistickych deticiek, tak naozaj uvidis, ze oni su trosku ine.
@tanapeta tie kvety sme ho naučili s mužom, keďže u našich je veľký dvor trhali sme kvietky spolužiakov možno sa to naučil, možno nie....
@dai A este taky postreh a rozdiel medzi mojimi detmi. Moj 1,5r este cielene slova nema. Pomaly si zacinam höavu skrabat. Minule pouzil moju ruku, skoro ma prekotilo. Otvara/zatvara- no nie nepretrzite. V podstate to iste, co starsi v jeho veku, dokonca starsi bol v mnohom sikovnejsi, co sa jeho existencie tykalo. Napriek tomu som si nabeton ista, ze autizmus nema. Ozaj, starsi chodil na 9.mesiacov, na 1.odrazadle lietal ako drak v 1.roku. V 2,5r cyklo. V 3.roku bicykel a pedalujw ako drak (s kolieskami). A moj möadsi autizmus nabeton nema, a v 1,5r este nechodi.
Starsi v 3,5r scitoval. Teraz sklada z pismeniek slova. Rozprava vo vetach. Avsak jeho "komunikacia" je jednostranna, iba o tom , co zaujima jeho a za 12hod sme si nic nepovedali.
@charlie1980 možno máš pravdu, možno nie, nič z toho nechcem spochybniť.
Rozpráva, ale nie veľmi.Mama, tata, ham, mňau, tam, papa.
Nehádže sa o zem, rozčuľuje sa keď niečo nechce.
Neukazuje.
Z ihriska neuteká, to som nepísala, chodí hore dolu, točí sa na kolotoči, chce aby som ho točila.Prestane ho to baviť, zbiera kamene, potom ma ťahá na šmýkalku, ale chce aby som ho tam dala ja.
Nepočúva ma, niekedy počúva, záleží od toho o čo ide. Myslela som to skôr tak, že má nepočúva dlhšie ako 5min., Napr. Čítame knihu, ukazujeme my zvieratá, usmieva sa, ale nezopakuje zatiaľ nič.Bavi ho to krátko.
Potom ide do obývačky, zoberie si loptu, dá mi ju, poviem daj tatovi, donesie mu ju a pod.
Skôr ide o to, že sa s tými hračkami akoby nevedel zahrať, čo sa týkalo vkladaciek, nasypať piesok do kybliku a pod.
Ďakujem však za postrehy a určite zajtra zbehnem k pediatričke
@charlie1980 áno vie to, už dávno.Aj iné veci. Ukáž kde máš bruško, šiši, kde mám očko, nos, zuby, kde má mama vlasy, daj nazdar.. Keď mu poviem daj, dá.. skôr je to naozaj o Tom , že sa nevie hrať s hračkami tak, ako by možno už mal a to používanie ruky...
@tanapeta práve polievku zje skoro vždy.Nechce jesť na obed ale medzitým rožky, chrumky, jablká to áno... večera, vajíčko, jogurt... skôr ho musím nanútiť zjesť prvú lyžičku a potom už to celkom ide, aj keď po troškach....
Zvuky som si nevšimla nič výnimočné, jasné rád pozerá telku ,smejko a tanculienka a pod.
Každý krát niečo iné...
@juliet86 učí sa ich od nás naokolo(rodina)+ starší bratranec o rok je u nás často.
Tak aj od neho oblúka..on je proste ignorant, stále si ide svoje, keď kúpim hračku , teší sa z nej, ukážem mu čo a ako, pohrá sa, ale čoskoro už si ani nespomenie..
@eliska13 ďakujem 😀
No synovec začal rozprávať až keď mal skoro 2roky a stále mu nie je niekedy rozumieť..ale je šikovný... dúfam, že máš vo všetkom pravdu😘
@moninah no dúfam, že je..Ja ho milujem, len tie príznaky sú naozaj také, že človek sa zľakne..A ďakujem, s tými hračkami to vyskúšam...
@zcvicel ďakujem za peknú odpoveď 😉😚
Pôrod bol veľmi dobrý, žiadne komplikácie.
Tehotenstvo bolo komplikovanejšie, ale nič veľmi vážne.
On aj medzi deťmi je, len sa s nimi nevie hrať.
Ja som s ním stále doma.Ide o to, že keď sa a ním chcem hrať, nechce😆
Zaujímajú ho úplne iné veci ako hračky.
Žiadne čítanie, žiadne skladanie, nič...
Ahoj, urcite by som isla za logopedom, a spec. pedagogom. Pracujem ako logopedicka a v oblasti recoveho vyvinu urcite zaostava, okrem toho tam chybaju aj viacere predrecove stadia vyvinu reci. Chyba funkcna hra a je tam naozaj viacero ukazovatelov mozneho autizmu. Ten sa ale niekedy velmi tazko diferencuje od naruseneho vyvinu reči, preto treba ist po diferencialnej diagnostike. Aj teraz mam v straostlivosti uz 5 roc. chlapceka, ktory ma skoro vsetky prejavy spravania ako popisujes ty a je tam urcite MR , celkove zaostavanie a sekundarne priznaky autizmu. MOze a nemusi to byt v tejto skoale, v ziadnom pripade ta nechcem strasit no urcite tie prejavy nie su typicke pre typicke 20 mes. dieta.Cim skor s nim zacnete cielene pracovat, tym skor ho budete vediet vo vyvine posuvat dalej.
Drzim palce, nech to ide spravnou cestou. Co sa tyka stimulacie reci, skus si na nete pozriet knihu : Kniha o detskej reči, je tam cela naskenovana,pisana pre laikov .
@morigan555 @dadulala veď k logopédovi sa chodí až od 4 rokov, načo pôjde k logopédovi v 20 mesiacoch? Čo tam asi budú robiť? Prečo ju strašíš somarinami a oneskoreným vývojom. Ja chápem, že máš okolo seba deti s postihnutím, ale 20 mesačné nespolupracujúce dieťa nie je ničím neobyčajné. Pre autorku. Niektoré deti spolupracujú viac a niektoré menej. Vlastním školku a to čo píšeš je normálne. Máme deti ktoré pekne sedia v 2 rokoch a dokážu aj 5 min spolupracovať a máme aj 3 ročného chlapca ktorý robí bordel kade chodí a je podobný tvojmu synovi. Nič mu nie je, je jednoducho svoj, tvrdohlavý a živší. Nerob si zbytočné starosti, tvoj syn bude určite v poriadku, nie každé dieťa má povahu sedieť na zadku kam ho položíš a spolupracovať poďla toho, ako si želajú dospeláci.
@kittykat22
Oznacim teba.....Ale chcela by som to vlastne napisat vsetkym.....
Je fajn, Ze Zuzka z Hornej Dolnej rozpravala v 2,5r, a Janko z Ocovej do 3.rokov nerozpraval a potom sa mu usta nezavreli.
Pretoze....
Aj recovy vyvin ma svoje stadia a mozne hranice, Kedy to uz nie je ok.....a zaostava.....a vsetko sa to taha do skolskeho veku, pretoze to suvisi priamo s mozgovymi funkciami.
Dnes je skutocne zlepsena diagnostika a autizmus sa da Uz v ranom detstve diagnostikovat. Prave Preto, Ze Aj recovy vyvin nan poukazuje. A Aj predverbalna komunikacia.
Uz Aj 20.mes dieta ma splnat urcite kriteria vo vyvine. S mensimi / vacsimi odchylkami.
Castokrat je to Tak, Ze Ked sa nad tym mavne rukou, Ze Ved Janka z Hornej Dolnej nerozpravala, nez sa matka zbada, nez sa dostane na logopediu, Tak ma dieta zrazu 3.roky a Ono Este stale nerozprava.
Viem o matkach autistickych deti (a to Aj tazkeho autistu), ktora do 4.rokov nevedela, Ze jej dieta ma autizmus.
Cize, nie, netreba prehanat, ale Ani ignorovat „Problem“ Lebo Cim skor sa s dietatom pracuje, tym skor moze dobehnut, prip.zvolit inu alternativu komunikacie.
@charlie1980 ale prosím ťa. Náš syn začal rozprávať v 3 rokoch a nič mu nie je. Chodí na logopédiu od 4 pretože mu nejde L a R aby bol pripravný do školy. Naštastie naša pediatrička má rozum a hovorila, že deti sú rôzne a nehnala nás na žiadne vyšetrenia. Syn mal oneskorenú chôdzu, nespolupracoval, veľa plakal a úplne sa vymykal tabuľkám. Doktorka povedala, že pokiaľ syn má emócie, udržuje očný kontakt a reaguje na zavolanie a rozumie čo po ňom chceme, tak sa nemáme stresovať, že to príde - a prišlo. A už ide do školy, nič mu nie je.
@kittykat22 A nechcem znevazovat tvoju profesiu, Ale Mne v skolke tvrdili, Ze autizmus urcite nema, pretoze bol kontaktny a s detmi sa zapajal.
@charlie1980 si si istá, že to bolo pre mňa? Ja píšem že autizmus určite nemá.
@kittykat22 Ano, to je super. Ale Tak Ako u vas prislo, u druheho nemusi a Preto to netreba podcenovat. Ty vychadzas zo svojej skusenosti. Ale nepozna jej dieta.
Ano, bolo to pre teba. Mne v 3.rokoch tvrdili v skolke, Ze Moj syn autizmus urcite nema. A ma ho . Pretoze ho diagnostikovali odbornici.
@charlie1980 ale má nejakú slabšiu formu nie? Nie je to uber autista.
@kittykat22 Ma detsky. Ale Skoro sa s nim zacalo pracovat cielene, a Tak Okrem dojmu poruchy reci si na nom bezny clovek nic nevsimne. A zrejme bude funkcnejsi Aj od tych vysokofunkcnych. Ale sam by sotva nieco dobehol. Museli sme mu dopomoct.
Nie je to Ani nahodou autista, ktory nema pojem o svete a nereaguje. Je sikovny.
ja ked som si precitala zadanie, vravim si, ze normal dieta, len trosku vzdorovite a asi dlho neudrzi pozornost a podobne, ale vsak nie je prvy ani posledny ... a tu uz ste diagnostikovali cez net z jedneho vyzalovania sa" pomaly vsetky formy autizmu .. zeny vy niektore fakt nie ste normalne a vy by ste sa mali ist dat preliecit .. uz zacina byt aj autizmus in? ako bolo adhd? az kym niekto nepovedal, ze to neeexistuje a su to len proste nevychovane decka? ja neverim, ako dokazete strasit druhych vlastnou sprostostou
@kittykat22 A teda na porovnanie.....Aj moj zacal rozpravat v 3.roku. A rozprava suvetia. Ale sposob komunikacie je autisticky. A teda vo vasom pripade to bolo ok, v nasom nie.
@morigan555 ja som mala doma toto.... a môžem ťa ukľudniť - mám najšikovnejšie dieťa v škôlke...nakúpila som milión kníh a jeho nič nezaujímalo. Iba ich trhal. Lebo KNIHY SÚ OD 3 ROKOV...(je to tam vzadu napísané)...Keď mal syn 3 roky, začal mi nosiť, akú knihu mu mám čítať...teraz pred spaním prečítame aj 5 kníh. Že ho nič nezaujíma? daj mu hrnce varechu a nech si búcha...kúp mu xylofón, bubon, čižmy, pršíplášť a skáčte po mlákach, keď prší..a ty s ním...zábava to pre neho bude taká že až. Prispôsob sa mu ty. Čo ho zaujíma. Pastelky, papier, detské nožnice...Kopte si do lopty. Netráp sa že nevie liezť na šmýkalku. Vymysli pre neho hry prispôsobené jeho schopnostiam.
dieťa má autistické správanie.... deti s mentálnym postihom majú mentálne správanie.... to nie je to isté ako autizmus...
@morigan555 Netvrdím, že je to autizmus, škatuľkovanie nemám rada, občas len dieťa potrebuje viac času 🙂🙏 Mala som možnosť s autistami pracovať - do aj nad 18 rokov. Prekvapila ma široká škála autizmu s rôznymi prejavmi, ktoré zatiaľ nemajú presné určenie a vymedzenie, zatiaľ je to v štádiu skúmania. Najťažšie bolo vcítiť sa do detských užívateľov s poruchami autistického spektra, keďže sa v rečovom prejave veľmi líšili. Niektorí vyhľadávali očný kontakt (dokonca blízky), chytali ma za nos, za nohy, doslova skúmali, nemali problém chytiť ma za ruku a niekam viesť. Niektorí ho vôbec nejavili, rovnako to bolo aj s komunikáciou, kde sa skôr využívali určité zaužívané rituály alebo výzvy formou obrázkov, ktoré dokázali vnímať, napr. ísť na WC, umyť si ruky, jesť a pod. Oni to ako keby nepočujú, nevedia zaradiť, čo vlastne od neho človek chce. U nich to skvele funguje práve názornými obrázkami s činnosťou, ktorý s ním chcete vykonať.
Napriek tomu verím, že to autizmus nie je, všetci sme iný, možno sa len hľadá ako väčšina z nás v tomto svete, držím palce! ❤
@morigan555 Nikto zodpovedny na dialku nevysetruje, to len na MK su odbornicky na vsetko. Mozu a nemusia to byt priznaky autizmu, chod k lekarke a pytaj sa na odborne vysetrenie.
@morigan555 zbytočne sa nad tym netrap, chodte k psychol., keď nad tym len dumáš, nič nevyriešis.aspoň budeš vediet na com ste.
Nie, k logopedovi sa nechodi od 4 rokov a ked toto pocujem, tak ma dviha zo stolicky, hlavne ak dieta nerozprava. Ano,cca od 4 rokov sa riesi vyslovnost, ale rec ako taka ma dalsie roviny ktore sa riesia podstatne skor !! .Vola sa to vcasna intervencia a pokial prides na logopediu s dietatom v 4 rokoch ktore nerozprava je neskoro a stratili sa roky, pocas ktorych sa s dietatom mohlo pracovat. Kazde dieta je ine a ano, niektore ktore iba nerozprava, vsetkemu rozumie, ukazuje,zdiela pozornost, chape inych ako komunikacnych partnerov a pod., pravdepodobne zacne hovorit , ale aj tomu treba v troch rokoch pomoct.Aj 20 mes. dieta moze byt frustrovane z toho ze nevie nieco povedat a ze mu nikto nerozumie a je jedno aka je to forma, lebo aj gesto je forma komunikacie .Ja som nikde nenapisala ze autorkine dieta ma autizmus, napisala som, ze vzhladom na vek chybaju iste vyvinove stadia ktore tam uz mali byt.A ci sa to niekomu paci, alebo nie, vyvin moze mat odchylky, nie sme roboti, ale iste hranice su. S malym treba zacat pracovat ak po diagnostike zistia ze je to potrebne a dobry odbornik ho vie posuvat dalej.

@dai Cize tvoje deti do 20. mes ani nemukli, nemali jedno jedine slovo cielene ? Ved aj moj vie tapusky, aj kolo mlynske, aj aky bude veliky. Aj ukazoval v 3.rokoch. Lenze aj zaostava vo vyvoji 1.rok 😉
Neskatulkujem. Preto pisem, ze nie jeden znak, 2 znaky, ale vsetko sucasne a cely komplex vo vyvoji o nom napoveda. To ukazovanie prstom je predverbalna komunikacia . A aj prvotny ukazovatel, nieco, coho sa clovek akotak moze chytit.Teraz ked moj syn ukazoval v 3.roku, uz nie je autista ? Ale je. Lebo zaostava.
A teda......
Ak sa dieta len hadze o zem, je to ok.
Ak len nerozprava, je to ok.
Ak len este neukazuje, aj to moze byt ok.
Ak len uteka z ihriska, aj to moze byt ok.
Ak len vsetko ine ho zaujima, len nie to, co mu matka chce vysvetlit, aj to moze byt ok.
No nie je ok, ked sa vyskytne vsetko naraz.