icon

3 týždňová dcérka stále spí, nedá sa budiť na papanie

lalia2
8. mar 2012

Ahojte. Prosím vás o radu, ak mi viete pomôcť. Máme doma takmer 3-týždňovú dcérku. Narodila sa v termíne, avšak s nízkou pôrodnou váhou 2600g. Okrem toho, že bola pár dní v inkubátore kvôli tomu, že si nevedela udržať teplotu, nemala žiadne iné známky nedonosenosti alebo problémy. Jediný problém je ten, že stále spinká, aj 6 hodín vkuse v noci, 5 hodín cez deň. Dr. mi ju kázala budiť na kojenie, lebo vraj nemôže mať také dlhé prestávky, nakoľko za týždeň pribrala len 50 g. No ja ju na to kojenie neviem zobudiť. Nech robím, čo robím, stále spí. Keď sa sama zobudí po tých 5 hodinách, tak len tak cucká, proste nepije poriadne, medzitým zaspí, zas pocucká len ako cumlík, potom dva glgy prehltne a tak. Toto robíme aj tri hodiny, myslela som si, že jej to teda stačí, ale nestačí, keďže nepriberá. V nemocnici ju naučili na fľašu, dnes som jej skúsila dať aj ja fľašu, aby som videla, koľko naraz vypije, no tú odmieta a z prsníka pije veľmi málo aj to po dlhých prestávkach. Neviem, čo mám robiť, som z toho zúfalá. Viete mi poradiť? Ďakujem

lalia2
autor
8. mar 2012

@kralicica tak hlboká podľa mňa nie je. ani ju nevidieť voľným okom

bianca
8. mar 2012

@lalia2 trvaj na vysetreni krvneho obrazu a bilirubinu,Trvaj.Ani to ze nedrzi telesnu teplotu ako si pisala ze ma studene rucicky nieje dobre.Nenechaj sa odradit lekarkou a ries to.Babo moze byt spave ale hlad je hlad a to co pises mi pride na 70 % ako novorodenecka zltacka.To ze nieje sfarbena do zlta moze byt vyslovene neaka anomalia na svete je vsetko mozne

anjelicek26
8. mar 2012

@bianca - studene rucicky mozu signalizovat aj problem zo srdieckom a s tym sa spaja uz kadeco ine.
@lalia2 - mava malinka modre pery? Veru uz nech ste u lekara.

bianca
8. mar 2012

@anjelicek26 moze to signalizovat cokolvek ale naco ju desit ked sa moze jednat len o poruchu termoregulacie

lalia2
autor
8. mar 2012

@anjelicek26 nie, modré pery ani suché pery nemáva... len dýcha tak akoby mala upchatý noštek... ale nie vždy...

natas4
8. mar 2012

@laila2 pride mi divne, ze ta vobec pustili z nemocnice...pretoze mna nechceli s malou pustit z porodnice pretoze stratila viac ako 10 percent zo svojej porodnej vahy....vtedy deti nepustia domov..ty pises ze mala pri narodeni 2600 gr a po 3 tyzdnoch ma 2700 gr...v porodnici priberala?

lalia2
autor
8. mar 2012

@natas4 keď sme šli z pôrodnice, mala 2610g. čiže o 10 g viac ako pôrodná váha. to bolo minulý pondelok. vo štvrtok sme boli na vážení, mala 2650. teraz o 50 g viac...

natas4
8. mar 2012

@lalia2 a kolko ti vypije na jeden x? lebo take male babatko toho nevypije zas tak vela..mne vypila na jedno krmenie tak cca 40 - 50 ml...inak moja bola tiez spava, od narodenia mi prespi noc (kojena bola do 9 mesiaca)

danusskaaa
8. mar 2012

@lalia2 my mame podobny problem. narodili sme sa s vahou 2700g a za tyzden sme pribrali len 90g co je vraj tiez malo. moja mala spi v noci 5-6hodin a neda sa zobudit. a ak aj otvori oci neotvori usta a spi dalej. pocas dna sa zobudi tak dame papat aj castejsie ako kazde 3hodiny, avsak asi 5 minut cuca pekne a potom uz len pocas spanku obcas potiahne, ale malinko. aj ked ju hladkam a steklim uz je to skor len maznanie sa... vo stvrtok ideme tiez na prevazenie a doktorka povedala, ze ak nepriberieme viac budeme musiet dokrmit nutrilonom, avsak ja nechcem nic umele ked mam mlieka dost a rada by som kojila co najdlhsie...ale pozorujem, ze cim je starsia tym papa lepsie tak dufam, ze bude vsetko tak ako ma 🙂

monika15
8. mar 2012

no urcite to neni v poriadku chod k lekarovi !!!!

lalia2
autor
8. mar 2012

@natas4 v nemocnici to bolo 30-40 na jeden raz. doma neviem,keďže som kojila. a dnes len max. 20 ml naraz vypila, aj to nasilu. o hodinu a pol nato 15 ml. strašne málo...

lalia2
autor
8. mar 2012

@danusskaaa ja mám tiež mlieka zatiaľ dosť. a presne, otvorí oči, cucne, spí... v noci ani to

lalia2
autor
8. mar 2012

no ďakujem vám baby za ochotu poradiť. ste zlaté 🙂

danusskaaa
8. mar 2012

@lalia2 skus este kvapnut vodu do pusky niekedy to u nas zaberie a potom cucne viackrat 😀 tak nam poradili v porodnici...

lalia2
autor
8. mar 2012

@danusskaaa skúsim.

danusskaaa
8. mar 2012

@lalia2 A ked dokojis, grgne /pripadne aj grcne/ si male??? lebo doktorka mi povedala, ze ak si male ani po dlhsom case negrgne, pripadne negrcne tak nie je dostatocne napapane. doteraz som krmila vzdy v perinke kde mi hned mala aj zaspala, ale bolo nam poradene tak, ze z perinky vyberame na krmenie, ona sa pekne napapa a zaspinka, ked ju zase balin spat do perinky sa zobudi a este aspon trosku dokrmime... aspon par cucnuti, dufam ze sa to odrazi na tej vahe 😉

natas4
8. mar 2012

@lalia2 tak to je malo 15 - 20 ml 😒 urcite by si mala ist k doktorke podla mna..a cim skor tym lepsie

lalia2
autor
8. mar 2012

@danusskaaa nie. negrgá ani negrcká. myslela som si, že to je preto, lebo ona pije pomaly a dlho. fakt aj tri hodinky sme sa bavili. cucla, glgla, zaspala. pocmúľala, grlgla, zaspala... a v nemocnic povedali, že si nemusí furt odgrgnúť, že ona pije pomaly, nie hltavo, tak grgať nemusí. tak som to brala, že je to v poriadku. že kebx bola hladná, tak plače. lebo vraj donosené deti sa zobudia na hlad, nedonosené nie. ona je donosená. no ideme sa kúpať a papať. uvidím, koľko spapá..

danusskaaa
8. mar 2012

uvidis to sa rozbehne a s tym placom je to pravda, ak sa babatku nieco nepaci, tak place... ak pekne spinka je spokojne!

strapco13
8. mar 2012

@lalia2 necitala som celu diskusiu..tak mozno ti polozim otazky na ktore si uz odpovedala, pripadne budem radit to co tu uz bolo napisane
spave dieta ktore neprospieva a este k tomu naucene v nemocke na flasku... toto treba riesit...bolo by dobre skontaktovat sa co najskor s laktacnou poradkynou osobne /takto cez net neviem skontrolovat dojcenie, prisatie, podjazykovu uzdicku/ kontakt je na MUDr. Dominika Senková 0908 853 894 , d.senkova@gmail.com napr..ostatne najdes na www.mamila.sk
dieta na prsniku zaspava ked je slaby tok mliecka, kdze bola zvyknuta na flasku, kde tieklo hned, tak sa jej nechce cakat kym sa mliecko spusti z prsnika a preto zaspi, mozno je slabsia a nevladze
pouzivas dudlik, klobucik? mala si laktacnu poradkynu uz?
skus ju nadojcit tak, ked sa zobudi ponuknes jeden prsnik ked uz nepije ale zaspava /pripadne ak to robi od zaciatku/ tak stlacis prsnik, zvysis tak tok mliecka a dieta zacne pit, ked uz ani po stklacani nepije, tak vystriedaj prsniky a ziopakuj postup..toto mozes robit aj opakovane, kym dieta je ochotne sat..najviac mliecka sa totiz tvori prave pocas dojcenia. Ked dietatko spi, odsavaj si, nekrm ale flaskou, ak je dieta spokojne po nadojceni a napapalo sa tak odloz do mrazaku, ak nejedlo a zaspava na prsniku, mozes pouzit odsate mliecko ako dokrm ale cievkou na prsniku..tak vlasntne zvysisi tok mliecka, dieta sa npapa a zaroven satim na prsniku bude stimulovat tvorbu mliecka

strapco13
8. mar 2012

@danusskaaa v podstate mpoj predchadzajuci prispevok plati aj pre teba..len kontakt na laktacnu na tej stranke si pozri, ktora je v tvojom okoli

elienka
8. mar 2012

@lalia2 no aj ja som mala 2700gr a 46 cm bábetko, tak idem aj ja trocha sem mudrovať. Pretože kamoška so spavou dcérkou skoro skončili v nemocnici, bála som sa aby sa to nestalo aj nám. Prvé čo som si zaobstarala bola kojenecká váha a vážila som malú fakt každé kojenie, všetko som si zapisovala. Bábetko má spapať 120-150 ml mliečka na 1kg svojej hmotnosti za 24 h. Nemalo by sa dostať pod túto hranicu, lebo nebude prospievať. Naštudovala som si ako vyzerá správne priloženie - kedy bábo pije a kedy len dudluje. Mne Sofi pila cca 15-20 ml na jedno kojenie a preto keď som si spočítala, že pije každé 3 h toto množstvo, tak je to málo a naozaj za prvé 3 dni pribrala len 40 g (vtedy som ešte nemala váhu) potom mi toto priberala niekedy aj každý deň. Takže som ju kojila každé 2 hodiny a to kojenie trvalo aj 45 minút. robila som to tak ako píše @strapco13 - vymieňať prsníky ( ja aj každých 10 min) a stláčať aby bol silnejší tok mlieka ( aj modriny sa mi párkrát objavili) bol to strašný boj, 5 týždňov som sa s ňou natrápila, pretože jej sací reflex bol slabý, ale pretože prospievala, UM som vylúčila. Dôležitý bol oddych pre mňa, lebo stále som mala mliečka tak nahranici aj sa parkrát stalo, že nebolo čo dať.
Hlavne som pochopila že nemám počúvať "zaručené" rady detských sestier z nemocnice, lebo skôr ako laktačné mi pripadli antilaktačné aj keď sa snažili.

lalia2
autor
9. mar 2012

@elienka no to poznám. ale ja to všetko robím. striedam prsníky, mlieko mi tečie aj samé. od včera vypila tak najviac 30-40 ml, aj to nasilu, aj pritom zaspala. budili sme ju každé tri hodiny, aj v noci, no pije to úplne nasilu. normálne to mlieko do nej tečie, niekedy aj kašle z toho, sa bojím, že ju zadusím. idem dnes k dr., lebo fakt umrie od hladu, spí čím ďalje tým viac. a neje... hrozné na zbláznenie

lalia2
autor
9. mar 2012

@elienka tie poradkyne som myslela. veľmi múdre

ajca123
9. mar 2012

Cauky tak aj ja pridam Príspevok 🙂
Môj syn sa narodil 8dni po termíne s váhou 2500g a 47cm :( ,bol najmenší z celej porodnice... Ale ked som ho porodila tak mi ho nezakazali cez 6 hodín mala som strach a aj som plakala :( ale potom prišla sestricka a zeptala sa či chcem syna vidieť ,ja som hned povedala nech mi ho rýchlo donesu len som ho vôbec nevidela...
Ale k veci
Môjho malého som v nemocnici každú chvíľku prikladala aby sa mi spravilo rýchlo mliecko 🙂 a aj sa spravilo 🙂
A uz tam mi Povedala lekárka aby som ho kojila čo najčastejšie... Lebo aby priberal
A aj nasa lekárka mi to hovorila ,ale v noci ho neviem zobudit spi ako zarezany 🙂, ale to nevadí lebo cez den nepapka ale zere a vždy za 11dni pribera 400g a môžeme sa pochváliť že zajtra budeme mat dva mesiaciky a 2500g uz vazime 4720g
Cez den papame kolko len vladze a v noci spime 🙂 a jeho bratia sa uz nevedia dočkať kedy uz bude chodit a hrať sa s nima 🙂
A maly bol preto že mal uzol na pupečnikovej snure :( ,ale vidíte dohaname všetkých 🙂

ajca123
9. mar 2012

@lalia2 ked ti papka malo tak sup k lekarke :(
Ale aj me na začiatku tieklo mlieko lebo som toho mala naozaj veľa a pár dnove babo to nevie vypiť. Neviem kolko dnove babo máte...
Odsavat a odkladať MM

ajca123
9. mar 2012

@danusskaaa nesúhlasím s tým placom, môj maly neplakal a krásne spava a má take nafukle bruško.
A lekárka nám poradila kvapky na to aby nebol ako zduta koza... Cely drobný len to bruško nafukle :(

seva
9. mar 2012

@lalia2 tie rucicky moze mat blede, aj studene, to mala aj moja, upravi sa to casom. neviem, ci zltacka moze "prepuknut" aj neskor, ked ste odchadzali z porodky, mala hodnoty uplne v norme ? urcite zavolaj lekarke, budes aj ty pokojnejsia. idealne by bolo, keby mohla prist aj k vam domov, a odsledovala to. a neboj - od hladu urcite neumrie. pocikanych plienociek mate kolko denne ?

lalia2
autor
9. mar 2012

@ajca123 no naša mala 3x omotanú šnúru okolo krku. tiež sa narodila v termíne cisárskym rezom. 2600 g a 47 cm. v pondelok budeme mať 3 týždne. a včera vážila 2700 g.
@seva ahoj. no v nemocnici žltačku nemala a dr. povedala, že už ju nedostane, že to musí dostať do týždňa či ako. no dnes ráno som do nej za hodinu natlačila ledva 50 ml, možno aj menej, lebo jej to vyteká z pusy. K dr. som najskôr volala, lebo ráno máva choré deti, tak aj na váženie chodíme až na obed. Som jej povedala, že s prsníkom sa iba baví a z fľaše vypije tak 30 ml, ale jej akoby sa zle dýchalo keď pije, tak chrčí noštekom a vyteká jej to z pusy, akoby nevedela prehltať. tak dr. povedala, že ju mám celý víkend budiť každé tri hodiny, keďže je taká malá, tak môže vypiť len tých 30 ml. a v pondelok máme dôjsť, že asi nebude mať dobrý prehltací a sací reflex. že teraz by to bolo zbytočne, že ked nechudne, toľko nestratíme, keď vydržím do pondelka. no takto som dopadla. viem, niektoé mi tu napíšu, že som sa nemala dať odbiť, ale je to dr. s dlhoročnou praxou, veľmi milá a ochotná, tak hádam vie, čo robí. uvídím, čo bude cez víkend. pocikané plienky som nerátala, vždy pred kojením ju prebalím, a pokakaných je hádam aj šesť. akože nie veľa, ale predsa. preto mi ani nenapadlo, že nepriberá,keďže kaká. no idem dnes všetko zapisovať a aj tie plienky, aby som vedela dr. presne povedať, lebo sa mi už všetko pletie dokopy, kedy koľko vypila a tak...

ajca123
9. mar 2012

@lalia2 chudatko ,to mi je ľúto..
Mám otazočku čo papaš ake jedlo????? Mršku si náhodou nedostala???
To je malo aby dieťa pribralo za tri týždne 100g treba to riešiť... Lebo môj maly za tri týždne pribral 1000g