3 týždňová dcérka stále spí, nedá sa budiť na papanie
Ahojte. Prosím vás o radu, ak mi viete pomôcť. Máme doma takmer 3-týždňovú dcérku. Narodila sa v termíne, avšak s nízkou pôrodnou váhou 2600g. Okrem toho, že bola pár dní v inkubátore kvôli tomu, že si nevedela udržať teplotu, nemala žiadne iné známky nedonosenosti alebo problémy. Jediný problém je ten, že stále spinká, aj 6 hodín vkuse v noci, 5 hodín cez deň. Dr. mi ju kázala budiť na kojenie, lebo vraj nemôže mať také dlhé prestávky, nakoľko za týždeň pribrala len 50 g. No ja ju na to kojenie neviem zobudiť. Nech robím, čo robím, stále spí. Keď sa sama zobudí po tých 5 hodinách, tak len tak cucká, proste nepije poriadne, medzitým zaspí, zas pocucká len ako cumlík, potom dva glgy prehltne a tak. Toto robíme aj tri hodiny, myslela som si, že jej to teda stačí, ale nestačí, keďže nepriberá. V nemocnici ju naučili na fľašu, dnes som jej skúsila dať aj ja fľašu, aby som videla, koľko naraz vypije, no tú odmieta a z prsníka pije veľmi málo aj to po dlhých prestávkach. Neviem, čo mám robiť, som z toho zúfalá. Viete mi poradiť? Ďakujem
@sisaha bolo to v ružomberskej pôrodnicif, ktorá je druhá najlepšia na slovensku. akože väčšina sestričiek boli milé, ale také múdre mladé tie najviac mudrovali. a každá sestrička mi hovorila niečo iné. jedna takto kojte, prišla druhá, to ako kojíte, to som ešte nevidela takú polohu, takto kojte. ďalšia kúpte si klobúčiky, došiel mm s klobúčikmi na bradavky, prišiel dr., zas klobúčiky nie... a tak. som sa nemohla dočkať, kedy odtiaľ odídem. keby som nemala malú v inkubátore a z toho súvisiace problémy s papaním, tak sa nemám načo sťažovať, ale takto to bolo hrozné...
@lalia2:
To su super uspechy! Dufam, ze dnes u lekarky sa to potvrdi aj na vahe. Aj keby nie, nenechaj sa tym moc stresovat! Sama citis a vidis rozdiel, tak jej nechaj este cas.
Ak ti nebude vediet poradit lekarka ohladom toho prisatia a prehltania, zavolaj si laktacnu poradkynu. Ale lekarka by mala vediet posudti napr., ci dcerka nema prilis kratku uzdicku pod jazykom. Ale to zvycajne kontroluju automaticky pri babatkach, ktore maju problemy so sanim. Ak by to bol problem, riesenie je jeden strih. (U mojho to nebol problem, ale v porodnici laktacna jednemu babatku odvedla to robila).
V kazodm pripade moze mat s problemami suvis cisarsky. Aj moj sa narodil cisarskym, bol sice pri mne okamzite a cely cas, ale aj tak mal problemy...
Ale najdolezitejsie je, ze vidis pokroky a uz si kludnejsia. Pekne si ju prikladaj, ten kontakt je tiez velmi dolezity, nazavisle od toho, ci a kolko vypije.
Vsetko dobre!
@ajca123
@ichbinich
@seva
@bv_alexandra
@sisaha
ahojte. tak dnes sme boli u dr. malá pribrala 160 g od piatku do dnes. tak som taká spokojná. aj keď mlieka už mám málo, dnes sme jej prvýkrát dali UM. no hlavné je, že pribrala. to s tou uzdičkou pod jazykom napadlo aj mňa. jedna známa hovorila, že jej synovi to automaticky prestrihli už v pôrodnici. tak teda neviem, či to kontrolujú všetkým, alebo to bola náhoda. dnes som sa zabudla od natešenia aj spýtať na to. akurát na to chrčanie, že to je v poriadku a ten sací reflex, že sa to časom zlepší. a dnes veru pred hodinkou vypila veľmi pekne 60 ml umelého mlieka. A ešte sa vás chcem spýtať, či mi neviete poradiť čo sa týka UM z drogérie dm Babylove. Tu na fóre boli celkom dobré ohlasy, ale nebolo ich veľa. Nemáte s ním niektoré skúsenosti? Alebo vaše známe? Ja som sa dr. naň pýtala, tak že ona nevidí rozdiel v tých mliekach, že každé musí prejsť kontrolou a byť scvhálené, keďže sa predáva. No pri tom, čo všetko sa dnes už predáva a čo všetko sa v tom časom nájde, som zmätená. Je celkom lacné, tak preto ma to mätie. Aj keď možno je to preto, že nemá reklamu. A malá ho vypila bez problémov. Uvidím, akú bude mať stolicu a či ju nebude bolieť bruško. Ale zaujíma ma váš názor... Dávali by ste ho svojim detičkám? Ďakujem ešte raz za váš záujem 🙂
@sisaha no už je ho málo, ale prikladám a odsávam. no nebude stačiť. veď práve, ja rada nakupujem v dm aj ich značky, veľa cecí tam je super. No veď to som urobila, porovnala som tam dm babylove, sunar a bebu. Skoro to isté zloženie, množno 2-3 látky tam boli rozdielne a tie percentá, niekde mala jedna látkja viac percent alebo mg, inde druhá. Ale tak to nie je rovnaké ani povedzme u beby a najdrahšieho nutrilonu... No asi budeme na tomto, predsa len je to rozdiel cca 10 eur na krabicu oproti nutrilonu a dm babylove.
@lalia2 ahoj super že za necelé 4dni pribrala 160g 🙂
S takým mliekom nemám skušenost,ale ked malej sadne,tak nevidím žiaden problém..
A môžeš aj malej uz dávať prevarenu dojcensku vodu a nebo fenyklovy čaj od hipp.. Ten je od 2tt
A aj ked prejdete uz len na UM tak aj s príkrmama začnete skôr 🙂
@lalia2:
Ja som kupila DMkove mlieko, ze ked bude u starkych. No, spravili ho dvakrat, dvakrat im ho razne odmietol, tak sa na to vykaslali 😉 Ale on je proste nauceny na MM a ostatne odmieta. Teraz mava normalne kravske mlieko v jedle a mliecne vyrobky, tak to neriesim. Ale uz ma 27 mesiacov.
Ako pisu ostatne, ked ti to DMkove mliecko bude dobre znasat, tak mozes pri nom ostat. Ale teraz potrebuje PRE, ktore sa najviac podoba materskemu mlieku a ktore sa moze podavat na poziadanie. Lebo jednotka (a potom o to viac 2 a 3 mlieka) su ovela kalorickejsie a uz nemozu sa podavat na poziadanie.
Len si ju skus nadalej prikladat, ked sa nauci pekne sat, vysaje lepsie ako odsavacka. Sprav si caj na podporu mliecka, alebo homeopatika - pozri sa v temach, co tu uz existuju. Ja som pila caj pre dojciace matky, ne striedacku od Nestle a od Hipp, a potom som mala jeden z cajovne, co namiesali samy. Ten bol tiez vyborny.
Este raz vsetko dobre!
@lalia2 No moja keď mala 3 týždne tak mi pribrala len 120g a bola dehydrovaná, aj nás brali hneď do nemocnice, bola na infúziách, ani krv sa jej nedala zobrať, chúďa malé mi ju vytrápili, kým jej krv zobrali. Tiež bola spavá, ale deti, ktoré sú podvýživené sú spavé, v pôrodnici nám hovorili, že keď zaspí, tak jej to stačí, ale opak je pravdou. Tieto deti sú vysilené a treba ich budiť, skús lyžičkou, fľaškou, ale podľa mňa bežte k dr. zrejme bude aj dehydrovaná. Vnemocnici bola 2 dni na infúziách a musela som ju každé 2 hodiny budiť na kojenie a tam sme zistili, že mám málo mlieka tak po kojení som musela dokrmiť um a všetko zapisovať, koľko vypije. Držím palce
@lalia2 ahoj, ja som prezila presne tento isty pribeh... prve dietatko som kojila 6 mesiacov, bola som neskusena, ale celkom dobre som to zvladla, druhe dietatko som kojila 12 mesiacov,bola som prestastna svojim vykonom, Ked som cakala tretie dieta, mala som ambicie kojit az kym pojde do skolky :D no nebolo to tak, robila som presne vsetko tak ako pri prvych 2 detoch, vsetky babatka mam spave, tak som ani netusila....ze moj krpec len cucka a nepapka, az do nemocnice sme sa dostali, tak som sa zlakla, ani kvapku mlieka som si nevedela odsat, maly len spal....nikdy neplakal ani ked mu krv brali, dokrmovali sme nutrilonom, nedal sa zobudit,nasilu sme ho nalievali a on len spal, ked nas prepustili, musela som ho aj v noci krmit kazde 3 hodinky, striedala som 1x nutrilon, 1x moje mliecko, on totiz prespaval celu noc hned od narodenia, postupne mi mizlo mliecko, bola som nestastna, ze po 4 mesiach sme zostali len pri umelom mliecku.No,ale zdravie malinkeho bolo najdolezitejsie a hlavne, ze zacal pekne priberat a prospievat. Ta jeho spavost mu zostala, do roka apol spaval denne 2x po 2 hodinky a od 19.00 do 7.00. Skoda,ze som nenavstevovala taketo forumy v tom case, nasla som tu vela super rad, teraz planujeme stvrte dietatko, naberam nove sily a hlavne doveru v samu seba. Zelam ti, aby vela sil a hlavne vela mliecka 🙂
@deticky123 ahoj. ja tiež tak striedam, cez deň UM, v noci moje. Ale z fľaše. No už je to dobre. Aj keď vypije tých 40-50 ml, ale aj to som šťastná. Dúfam, že pekne priberie, kým pôjdeme na preváženie. Naša je tiež taký spachtoško. Aj tebe želám všetko dobré a tiež veľa mliečka pri štvrtom bábätku.
@lalia2 dakujem, prveho syna som kojila aj prikrmovala, na striedacku, mal rad aj cicku aj flasku nastastie, radim ti aj cez den prikladat, kludne, trpezlivo, mliecko sa ti bude tvorit, mozno budes mat laktacnu krizu, ale mliecko sa spusti, psychika je najdolezitejsia, vela tekutin, jed ides kojit,vzdy si priprav pohar vody a dopln tekutiny...to sa mi radi a sama som zlyhala 😢 drzim palce a uzivaj si kazdu sekundicku s miminkom 🙂
@lalia2 preco si pristupila k UM, ked ti pribera? saci reflex sa pri pouzivani flasky urcite casom nezlepsi, ale naopak. ked davas UM, tak jedine cez cievku na prsniku. tak si zvysis aj tvorbu mlieka, aj babatko sa nauci lepsie dojcit. my sme mali podobnu story ako vy a cievkou sme to pekne roztahali. davala som odsate moje mliecko, aby na jedno dojcenie prijal dvojnasobnu davku. takze prve tyzdne som bud kojila alebo odsavala, aby som popri kojeni mohla dat moje mliecko. tym sla aj tvorba mlieka hore. treba byt hlavne presvedcena a ist si za tym, vtedy kojenie ide napriek "radam" a "podpore" okolia. da sa to zvladnut jedine s presvedcenim, ze mliecka bude dost a dietatko ho ma presne tolko kolko potrebuje. dojcenie je v hlave, nie v prsnikoch.
@lupena ahoj. No všetko dopadlo dobre, malú som musela budit v noci na papanie, lebo prespala od narodenia celu noc, ani na papanie sa nebudila. A zo začiatku papala malo a aj malo priberala. Ale po pár týždňoch keď začala priberat , sme ju kŕmili naposledy o desiatej večer a potom o piatej ráno a doteraz ju tak kŕmime. Aj sa na to sama budí. Tak ak ti papa pekne a priberá, tak sa neboj, všetko je ok. Naša praveze teraz štrajkuje a v noci začne plakať, musím ju dať k nám a hneď zaspi, tak niekedy ju prekladam aj 3x. Ale fakt ak pekne papa, tak sa neboj.
@lupena ide mat rok. No ja som šťastná, že tak spavala. Večer zaspi tak do siedmej, o desiatej jej dáme mlieko a spí do piatej, potom jej tiež dáme mlieko a pospi ešte do siedmej, pól ôsmej, chvalabohu. Ale cez den spí len takú hodinku, hodinku a pól. Ale aj tak to je super. Ja som tak vstavala v noci prvé dva mesiace ako ty a nevladala som stať ani na nohách. To ťa obdivujem. A papa ti pekne?
aj nas uz v porodnici chudol a spal stale. Tiez mal zltacku. ked presla,vymenene dieta 😀

@lalia2 super, veľmi sa teším. No niektoré deti sú také, že so satím a prehltanim majú problém. Neskôr sa to upraví.. Na tu nemocnicu by som sa stazovala, ze si ich vymakla, že aj ked tvrdili, že krmia cez striekačku, tak krmili cez flašu 😖. Takto veľa detí pokazili...Ktovie či majú nálepku Baby friendly hospital..