4 mesačná dcéra nechce ležať
Caute baby, moja krpata je asi trosku hyperaktivna, spava fajn, cca dvakrat doobeda pol hodky a poobede v kociku na vzduchu /staci aj balkon/ tri ci tri a pol hodiny. chodi spavat okolo pol osmej az osmej a vstava medzi siedmou a osmou, dakedy o pol siedmej /raz al. dvakrat sa budi, nekojim, ma UM/....sama si rozprava rano, az sa zacne jedovat a uz chce ist von, tak sa s nou hram na mojej posteli s tym, ze ju rozbalim, vtedy vie kludne lezkat, ale maaaalokedy vydrzi dlhsie lezat sama, nepaci sa jej moc ani v lehatku, obcas sa tam pohra, ale malokedy, ak vydrzi pol hodinu, som rada, mozem si aspon kavu vtedy vypit.....zda sa mi, ze dokaze byt po tych pol hodinkovych spankoch uz aj po jeden a pol hodinke mrzuta a unavena, sucha si ocka a ma ich cervene a ziva, pomaly som ju naucila spat v postielke bez placu z knizky Kazde dieta sa vie naucit spat....velmi malinko uz place pri zaspavani. Ale ked je hore, tak to stoji zato, stale len na rukach, obcas vydrzi aj pri mne sediet pri stole a buchat rucickami alebo sa hrat, len vsetko chce dat do pusy a ked sa jej nedari, tak sa jeduje....myslite si, ze sa to casom upravi, ked bude sama sediet, nebude vyzadovat sto percentne nosenie? mne by stacilo, keby po kazdom spanku vydrzala aspon pol hodku sama sa hrajkat.... ja viem, ze to neni asi velky problem, ale zaujima ma to, lebo je kopec deticiek, co si dokazu same len tak lezat a hrat sa dlhsiu dobu..... ☹
@kolinia no ja som pri mojoom nespala 7 mesiacov viac ako 3 hodiny za 24 hodin, cex den zdiemol 20 min a v noci bol hore kazde 2 hodiny,, teraz posledny miesiac je to uz lepsie, nas ma 8 mesiacov a zacal lozit, to ti lezat nevydrzi, a uz ani sediet, a bude ti utekat z plienky pri prebalovani 😀 , ma skoro 10 KG A STALE SA RAD NOSI,,, ked bol maly tak mal dost silny reflux, tak sme satkovali, inac sa nedalo, a po dome na rukach non stop,,, takze sme si uzili svoje,,, drzim palceky 😉 rastu tak rychlo a kazde je ine, ja som bola spave babo, ze mna len chodievali pozerat, ci zijem este,,, treba vydrzat, aj ked je to narocne,,,
@kolinia tvoje dieťatko je úplne normálne, to len tvoje predstavy o tom ako by to malo byť boli trošku nereálne 🙂 je málo takých "flegmatických" detí, čo sú v tomto veku spokojné osamote a bez impulzov na rozvoj. Buď rada, že je vnímavá, citlivá, že ťa potrebuje a že potrebuje impulzy na rozvoj, všetko to svedčí o zdravom a normálnom vývoji v jej veku, ak jej dostatočne poskytneš svoj čas, podporíš jej napredovanie a môže z nej byť inteligentné a šikovné dieťa, tvoj čas a námaha sa ti vráti 😉 🙂
@kolinia ahojky, nečetla jsem to celé, ale užívej si ji dokud je tak malinká..já dcerku uspávám dodnes že s ní ležím v posteli, řeknu ji pohádku pak si povídáme a za chvíli usne, někdy sice já dříve jak ona ale jen občas .-D užívám si to na 100% beru to jako relax vždyt kdy si odpočinu než s ní..? O usínání osamotě mám já vlastní názor, vůbec se mi to nelíbí, malé děti neumí mluvit a volají maminku pláčem, když nepříjde bojí se a jsou samy a smutné ☹ já i když už jsem byla na dně a malá plakala a plakala stejně sem byla stále s ní měla ji na rukách, vždyt je to můj mazlíček 🙂 my sme zkoušeli nechat ji spinkat ve svém pokojíčku, no tak první noc jsem se vůbec nevyspala, druhou noc sem si ji v noci přenesla do postele a přes den sme stěhovali postel zpet do ložnice 😀 ale vyhovuje nám to tak všem 😉 a co se týká pozornosti, některé děti se zabaví hračkou (štítkem na hračce) některé déle jiné na chvíli a tvoje malá je zvídavá a není to nic neobvyklého. já se svoji venovala stále ani jsem doma nic neudelala, spala mi jen venku v kočárku a to jsem ji musela i vozit ne abych si dovolila sednout na lavičku ona měla nějaký radar či co.. 😀 a když jsem přece jen potřebovala aby vydržela chvvíli nenechávala jsem ji samotnou v postýlce ale dala jsem ji na koberec do obyvaku hrací deku a tam jsem ji dávala ležet ona mě viděla že kolem ní chodím stále jsem s ní mluvila a tak a měly sme pohodu obě 🙂 ale jak už jsem napsala užívej si jí protože ty malé sluníčka strašně rychle rostou ☹ 😉
@janula17 veru, nie je nic lepsie, ked vidis, ze krpec po ulozeni do postielky v bdelom stave, pekne po chvili zaspinka...zo zaciatku plakala, ale musela som ju to zacat ucit pokial je este mala. Doobeda spi 1/2 hod a ked som ju predtym uspavala, tak to trvalo dlho, moje nervy to nezvladali, keby spi hodinku, tak ok...ona si takto uvedomuje, ze je v bezpeci, ked plakala, tak som prisla, pohladkala, dala dudlik a odisla, v ziadnom pripade na ruky....
@kolinia z toho, že ju počujú susedia plakať si nič nerob, aj oni plakali, keď boli bábätká. Toto obdobie je naozaj trošku náročné. Bude to o čosi lepšie, keď sa ti naučí loziť. Ale zase budeš musieť dávať pozor, aby si neublížila, lebo byt si síce môžeš prispôsobiť, aby mala nebezpečné veci z dosahu, ale keď sa začne stavať, či chodiť, zase musíš byť pri nej, aby nespadla. ale zase ju budeš mať o čosi menej na rukách 😉 . A možno sa aj dlhšie sama zabaví, deti sa menia. Moja mladšia dcérka bola tak do 3 mesiacov úplne pohodové bábätko, ale čím je staršia, tým viac vyžaduje moju pozornosť. Možno u tvojej to bude naopak, ktovie? Zatiaľ si len musíš skúsiť zorganizovať deň tak, aby si nebola v zbytočnom strrese ani ty, ani ona. 🙂
Dieta ti spi kazde poobedie tri a pol hodiny a ty si za ten cas nestihas porobit domace prace? A to ani nemusis chodit kocikovat, len ju supnes na balkon. Ja neviem , ale mne sa zda ze tvoje naroky na malu su prehnane, ved ked nespi chodte von, daj ju do vyvysenej polohy, nech pozera okolo seba, auta, vtaciky ako spievaju, a ja neviem co este, vsetko jej komentuj, bude stastna, ja zasnem, ze chces od nej aby sa hrala ASPON pol hodinku sama.
No a nazvat ju urevanec krpaty sa mi tiez nepaci, len kvoli tomu, ze sa ti nechce dostatocne jej venovat, nosit ju na rukach a lutovat svoju chrbticu. Pridu casy, ked ti bude neustale v patatch, bude chciet citat, rozvijat slovnu zasobu, spievat pesnicky, tancovat, a toto bude od rana do vecera a to nehovorim o separacnych obdobiach, obdobiach vzdoru, chorobach....
Dakuj Bohu, ze mas zdrave dieta s KRASNYM spankovym rezimom, nemusis sa v kazom pocasi trepat s kocikom von, mas pokojne noci, atd. Tvoje stazovanie sa, mi nepride na mieste 😖
@gaby21 ja sa nestazujem, len som chcela pocut nazory mamiciek, ktore maju babo v mojom veku, ze ako to je a a ci sa to nejakym sposobim zmeni a upravi, tot vsio. Urevanec krpaty nie je myslene v zlom... ale u teba to budu asi tak trochu tehotenske hormony! 😉
Nestazujem si, ze nemozem robit domace prace, ked spi. Na balkone bola tak 5x dokopy, musim skor s nou byt vonku, inak sa budi a ona potrebuje aj bela spat, ked sa skoro zobudi, tak je nervozna hned po prebudeni....
Okrem toho zatial byvam s rodicmi a priatelom, takze mame pohodu, kym nedostavame dom..., PS: sorry, ze ta moja diskusia rozculila, nemala si ju citat! 🙂
@kolinia podle tvého popisu je tvoje dítě úplně normální, spinká ti krásně, více jak hodinu a něco v tomto věku vzhůru být nevydrží, máš to odsledované dobře, že pak už je unavená. Neznám moc dětí, které by vydržely půl hodiny ležet samotné v postýlce, pozornost v tomto věku tak dlouho neudrží, na bříšku se hodně dětem nelíbí do doby, než udrží pořádně hlavičku, jakmile mají dost silné svaly, převalují se už samy a začne se jim i více líbit na bříšku. Nemusíš ji neustále nosit, ale zkus často střídat činnosti, když to jde, cho´dte ven, při přebalování si s ní hrej, lechtej, dělej masáže, houpejte se spolu na baloně, střídej postýlku, lehátko, dej na zem deku s hrazdičkou, oblož ji hračkama, když je na bříšku, zpívej, tančete spolu na hudbu, dívejte se z okna. ještě malá poznámka k tomu období vzdoru ve 2-3 letech - projde tím každé zdravé dítě, ale máš pravdu, že intenzita, s jakou to prožívá, je u každého dítěte jiné, některé sebou práskne na zem, jiné ne, ale vztekají se všechny - jak intenzivně, to závisí na vrozeném temperamentu každého dítěte. Možná by sis mohla přečíst něco z vývojové psychologie, abys věděla, jakými obdobími děti prochází - co od dítěte můžeš čekat a v jakém věku, na co se ve výchově zaměřit atd. - doporučuju velice našeho uznávaného psychologa Matějčka (Co, kdy a jak ve výchově dětí - stručné výpisky mám ve fotoblogu nebo Prvních 6 let ve vývoji dítěte - jsou to útlé knížky, mají v každé knihovně a fakt se dobře čtou)
@kolinia ahoj, osobne z tvojho popisu nebadam absolutne ziadnu hyperaktivitu dietata (dost skoro a prilis casto diagnostikovana mamickami 😉 ), mas jedno spokojne stastne dieta, uplne ukazkove, krasne ti spinka (nasa v tom case spala 3-4x pol hodku), mala by si byt stastna a nie vyrabat si zbytocne starosti, ak chce spinkat viac tak ju daj, nevidim dovod preco by nemala ked je unavana ved ma len 4mes.
No neviem naozaj vsetko co si napisala je uplne prirodzene, bezne a normalne 🙂 dietatko sa jednoducho treba venovat 😉 treb sa s nim hrat, treba ho zabavat, treba ho nosti, potrebuje citit blizkost a aj to ze sa mu niekto venuje, chce vsetko vidiet, chce spoznavat, ucit sa..... To su proste deti 😉 a cim dalej bude rast, tym viac sa jej bude treba venovat 😉 nehovor, ze si o tom este nikdy nepocula.
Ak nechce lezat, tak ju nos, ved to pre nu spravit azda mozes, citi tvoju blizkost a zaroven spoznava svet. Babetka su od prirody zvedava, ako inak sa maju ucit a zdravo vyvyjat? Mozes ju kludne polohovat vo vyvysenom lehatku aby mala vyhlad na to co robis, alebo nosit v satke, alebo na rukach, aj na brusku...
@kukucg hmm, tak to je vec nazoru, ja som to zacala iba cez den, ked jej trvalo zaspat cca hodinu a pritom spala iba 1/2. Kazdu chvilku som bola pri nej, hladkala ju a dala cumel a zabralo... Vecer ju uspavam normalne v postielke, ze som pri nej a hladkam ju...,a tak zaspi. Inak nechapem, co mas proti tej metode? Citala si tu knizku? Nic drasticke to nie je, plac neboli!
@hoogy jasne, prideme do toho obdobia, len sa mi napr. nepaci, ze niektore matky to nechaju tak, ze to dieta nechaju skakat po hlave nielen sebe ale este aj cudzim..,mam v okoli zial zopar prikladov a nevrav mi, ze sa to neda oducit, ak matka ovsem chce...nic viac nic menej! ☹
@kolinia Ano citala som ju, a je to naozaj metoda ktora je vymyslena skor pre pohodlie rodicov a nie pre dobro deti, plac neboli, ale ak dieta place ma na to dovod, a 4 mesacne dieta neplace pre to, ze je vychcane, alebo nieco skusa, proste place lebo ma nejaky problem a matka je na to, aby dietatku plnila jeho potreby a davala mu najavo ze sa na nu moze spolahnut. Tato metoda je len o tom, ze dieta prestane po case plakat lebo rezignuje, proste pochopi ze ho aj tak nechas, to nie o tom ze sa nauci spat!!! Dieta sa proste prestane na teba spoliehat.... Ano, mozno je to vec nazoru, a toto je moj nazor, nieco taketo by som jednoducho mojmu dietatu neurobila. Moje dieta tiez boli poriadne nespave a narocne ale su ine, lepsie sposoby ako to zvladnut.
@kolinia ahoj, mas krasne dietatko mozes byt kludna, hyperaktivne nie je - je to pojem ktory sa pouziva snad uz na vsetko....ja mam dve deti 3,5r a 8m, kazde je dost ine, aj ked v niecom su podobne...uprimen ti zavidim, ako ti mala spinka, moj maly je kojeny, ma 8m a kazdu noc sa budi aj 3-5x...to ti pisem len pre obraz, aby si vedela, ake su ine deti, moje dieta je krasne, spokojne, ja som stastna mama...no kazde dieta vyzaduje pozornost od mamy (alebo najblizsieho clvoeka), pretoze nutne potrebuje citit bezpecie a istotu a tu mu davas prave ty! to bude trvat niekolko mesiacov dokonca par rockov, pokym sa osamostatni...pokial to uponahlas, docielis presny opak..deta bude na teba chorobne lipnut, lebo sa bude naustale obavat, ze tvoju istotu strati...
ja mam dve deti, dom mam casto v bordeli, navarim najradsej na dva dni, a casto mi musia varene doniest rodicia, zial, alebo chvalabohu 😉
ak ti mozem poradit, venuj svojej dcere pozornost s laskou a trpezlivostou, znie to ako fraza, ale je to dolezite...niekde v prispevku si spominala..ze ju nebavia hracky, lebo ma stale tie iste...no ver tomu, ze tvoju malu viac vycerpava a znervoznuje vela roznych hraciek a podnetov, ona potrebuje stale do okolo tie iste veci, aby si na ne zvykla, a spoznala ich - bude sa citit bezpecnejsie potom...dospely hladaju nove podnety a zabavky, deti prave opacne, potebuje stereotypy ---snad som ti poradila, odporucam ti precitat vybornu knizku v mojom fotoblogu 😉
byt mamou je casto vycerpavajuce, unavujuce ale najkrajsie na svete 😉
Ked sa mi narodila dcera myslela som si ze bude ako novorodenec len spat a jest..omyl...nespala a hucala. Ked mala 4 mesiace myslela som si ze je budem mat cele dni v satke alebo sa bude hrat v hrazdicke. No urcite! Ona chcela aby som lezala vedla nej a venovala sa jej. Ked mala polroka myslela som si ze ju budem mat v satke. Mala sa rozhodla ze sa nosit nebude ani za svet. Ked mala rok myslela som si ze zacne behat, zabavi sa a ja budem mat trochu casu. Ona sice behala ale vsetko zhadzovala, nicila, skusala kaskadeske kusky tak som musela behat za nou. Ked mala dva roky myslela som si ze sa bude aspon chvilku hrat sama. Mala sa oneskorene rozhodla ze chce byt na rukach nonstop. Uz som rezignovala a prestala si mysliet ze vsetky male deti radi chodia na prechadzky, hraju sa s hrackami, spia cez den hodinu a vecer o osmej zalahnu do postele a podobne kraviny. ........
@kolinia ty dvě, o kterých jsem už psala, pak ještě Po dobrém nebo po zlém a Co děti nejvíce potřebují, ale nemusíš všechny kupovat, já je všechny četla z knihovny, jestli cheš nějakou koupit, ,tak asi tu Co, kdy a jak ve výchově dětí. A do budoucna bych ti moc doporučila knížku Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly (A.Faber, E.Mazlish) - rady pro rodiče dětí od 2 do 18 let.
Fakt ti baby dobre píšu, niečo iné sú zidealizované predstavy o večne usmiatych hrajúcich sa deťoch a niečo iné potom skutočnosť. Ja som si tiež myslela, ako sa budem na MD prechádzať hrdo s kočíkom... A nechcela mi tam sedieť prvá a nechce ani druhá. V autosedačke staršia hučala, len čo ju zbadala, mladšia od 3 mesiacov hučí tiež. Naozaj ide o to, aby si sa ty prispôsobila dcérke a nie ju nútiť, aby sa ti prispôsobila ona. Skutočne to tak bude ľahšie pre obe 😉, ona nebude zúfalo plakať a ty nebudeš z toho taká nervózna. Ale je jasné, že aj keď urobíš všetko preto, aby bola spokojná, občas aj tak bude mrzutá a poplače si, ale v tomto veku v tom nehľadaj žiadnu rozmaznanosť, alebo dokonca že to robí naschvál, to príde až neskôr 😅 Môžeš ju síce naučiť, že ťa prestane volať k sebe, ale bude vás to stáť hodiny zúfalého plaču, ktorý síce nebolí, ale to malinké srdčieko to odmietnutie cíti ☹ . Takže môžeš to tak skúsiť, ale ja osobne by som na to srdce nemala.
@evicaevica ked ti ani jedna nechcela sediet v kociku ani v autosedacke, tak ako si sa presuvala? Dala si ich tam nasilu alebo si s nimi nikam nechodila?
Ved ja viem, ze je este malinka a taketo deticky este nebyvaju rozmaznane, aspon vto dufam :D
@kolinia Já jsem se od postýlky nemohla vzdálit ani na WC 😀 Brala jsem ji s sebou do lehátka, totéž na sprchování. Nosit se jí líbí proto, že má nové podněty. Ono kdybys celý den ležela v postýlce s pár hračkama, asi by tě to taky nebavilo. Já jsem si kdysi postěžovala MUDře, že jsem totálně K.O. a ona mi řekla, ať jsem ráda, že mám zvídavé dítě, že je to jeden z prvních signálů inteligence. Tak jsem tě snad potěšila. 😉
@evicaevica
@kolinia
starší mi také nechtěla sedět v kočárku. neřešila jsem. jezdila jsem pořád s hlubokým, malá v něm ležela na bříšku čelem ke mně (spíš se snažila vylézt, ale držely ji kšíry) a jen se postavila, tak v kočárku stála a držela se boudy 😀 prostě měla přehled. a vydržela stát 3km cestu do vedlejší vesnice.
v autosedačce se ji také nelíbilo. prostě jsem ji tam ´´nacpala´´, rychle připoutala a dala dudlík (to ji uklidnilo). cestou v autě většinou usnula.
@kolinia ty máš dobré, že ti malaá takto spí alespon, moje malá nevydrží ani 5 minut beze mě ležet a hrát si. Zvloádne si hrát na dece, ale musím být vedle, ale navíc ani nespí tak krásně jako tvá malá. dopoledne spí 30minut doma a odpoo spí dokud chodím v kočárku takže já fakt nemám ani 10 mintu klidu na kávičku bze malé u všeho mi asistuje, musí být furt u mě 🙂 takže když vařím, je v polohovací jídelní židličce, jediné kde si vydrží třeba půl hodiny sama hrát /musí mě tedy vidět, ale nemusím být hned vedle) je hopsadlo. do 4 měs tak fungovala houpačka od Fisher price a od 5 měs hopsadlo. jinak je jí 6 měsíců
@kolinia já jsem uspávala na rukách kojením dceru do 10ti měsíců, jinak se do spánku musela proplakat, na to jsme neměla srdce, nakonec se ze dne na den naučila sama zůstat v postýlce bez společnosti a zaspáva tak sama dodnes. Kromě pár případů, kdy se jí asi ještě nechce spát nebo něco jiného. A za ty tři hodiny, kdy ti spí odpoledne buď vděčná, některé maminky nemají ani to. Nevidím na tvé dceři nic neobvyklého, spíše mívám špatný pocit z těch miminek, které pozornost nevyžadují. Ta miminkovská doba tak rychle uteče, buď s dcerou, domácnost se taky stihnout dá a na vlastní aktivity budeš mít času ještě dost.

ahoj @kolinia si mi velmi sympaticka tvojimi nazormi na nosenie a uspavanie 🙂 mam skoro rovnako staru dceru ako ty a od malicka spinka vo svojej postielke vedla nasej, ked ide spinkat tak ju polozim do postielky a odidem a ona zaspi. Robila som to iste so starsim synom a osvedcilo sa mi to. S tym nosenim moc nespravis, kedze ked lezi po chvili place, no co ju nechas revat? Len ju postupne priucat a skusat ju po chvilkach pokladat stale, sak nemozes len stale pri nej byt a zabavat ju. Ono sa to zlepsi, bude sa viac zaujimat o vsetko okolo seba, ale zaroven aj zhorsi, lebo o chvilu uz nezostane tam kam si ju polozila 🙂 s nosenim v satke nemam vobec skusenosti, a uz vobec si neviem predstavit ze by som ju mala zavesenu na sebe a pritom varila alebo vysavala, ale kazde dieta je ine a kazda mama si musi najst tie svoje finticky drzim palce