icon

4 mesačná dcéra nechce ležať

kolinia
23. feb 2012

Caute baby, moja krpata je asi trosku hyperaktivna, spava fajn, cca dvakrat doobeda pol hodky a poobede v kociku na vzduchu /staci aj balkon/ tri ci tri a pol hodiny. chodi spavat okolo pol osmej az osmej a vstava medzi siedmou a osmou, dakedy o pol siedmej /raz al. dvakrat sa budi, nekojim, ma UM/....sama si rozprava rano, az sa zacne jedovat a uz chce ist von, tak sa s nou hram na mojej posteli s tym, ze ju rozbalim, vtedy vie kludne lezkat, ale maaaalokedy vydrzi dlhsie lezat sama, nepaci sa jej moc ani v lehatku, obcas sa tam pohra, ale malokedy, ak vydrzi pol hodinu, som rada, mozem si aspon kavu vtedy vypit.....zda sa mi, ze dokaze byt po tych pol hodinkovych spankoch uz aj po jeden a pol hodinke mrzuta a unavena, sucha si ocka a ma ich cervene a ziva, pomaly som ju naucila spat v postielke bez placu z knizky Kazde dieta sa vie naucit spat....velmi malinko uz place pri zaspavani. Ale ked je hore, tak to stoji zato, stale len na rukach, obcas vydrzi aj pri mne sediet pri stole a buchat rucickami alebo sa hrat, len vsetko chce dat do pusy a ked sa jej nedari, tak sa jeduje....myslite si, ze sa to casom upravi, ked bude sama sediet, nebude vyzadovat sto percentne nosenie? mne by stacilo, keby po kazdom spanku vydrzala aspon pol hodku sama sa hrajkat.... ja viem, ze to neni asi velky problem, ale zaujima ma to, lebo je kopec deticiek, co si dokazu same len tak lezat a hrat sa dlhsiu dobu..... ☹

kolinia
autor
24. feb 2012

@lucmart hm, pravda, ale to s tymi 3 hod. v kociku kazdy den bude asi preto, ze od jej 2. tyzdna, mozno aj skor, som s nou zacala pravidelne od pol 2 do pol 6 chodit na prechadzku, s tym, ze som sa stavila u babky na jedlo atd., jednoducho si zvykla! Za jej mecele 4 mes. si nepamatam dna, co by nesla na vzduch, ani tieto vysoke mrazy nas neodradili!

mkr
24. feb 2012

@kolinia u nás malý byl to samý, ale jak si začal popolézat od 5 m, teď už leze, tak si sám zaleze kam potřebuje a vydrží i hodinu sám v pokojíčku 🙂 tohle jsme měli taky a u dcery jsem to neznala, tak jsem se toho bála a už je to v pohodě 🙂 je dobře, že malá takhle pěkně spí a hlavně venku 🙂

evicaevica
25. feb 2012

@kolinia keďže sme sa museli občas premiestňovať, tak museli byť aj v kočíku, ale akonáhle sa staršia naučila chodiť, tak bol kočík pre nás zbytočný. A používala som a používam často nosič. Dlhšie cesty autom sme zase absolvovali v noci. Viem prečo sa to pýtaš a sú hranice, za ktoré sa neprispôsobujem ani ja (napr. v noci sa ju snažím uspať, aj keď ona sa chce hrať, nedovolím jej hrať sa s nebezpečnými vecami a pod.) Ja som ti iba radila, aby si sa snažila zadeliť si svoj čas tak, aby si sa potom , keď je malá hore, mohla naplno venovať v kľude jej a nebola v zbytočnom strese. Keby si tie detičky mala malé dve, tak je jasné, že sa zase nemôžeš rozkrájať (aj keď kámarátka to rieši tak, že varí až večer, keď deti už spia.). Pozri, ak chceš, nechaj ju vyrevať, zvykne si a nemyslím, že to v nej do života zanechá nejaké vážne trvalé následky na psychike, ale v danej chvíli to dieťa tvojou nevšímavosťou trpí. Ja na také metódy nervy nemám. Ale to som ja, ty si ty, že by som to takto riešila ja, neznamená, že tak je to jedine správne, je to len môj názor 😎

kolinia
autor
25. feb 2012

@evicaevica jasne, ja som rada, ze moja kocik miluje, aspon zatial! 😉 mozno aj preto, ze od narodenia s nou chodim pravidelne kazdy den v presnu dobu von a aj v minusovych teplotach sme chodili...,
A ja ju nenechavam vyrevat, to, ze som ju mozno 2x nechala 10 min plakat nie je nic hrozne, sice aj mna to nicilo, ale nezajakavala sa ani nic, vzdy som bola po ruke, ak by to neutichlo, chvalabohu, nemala velku vydrz a po mojom prichode a podani dudlika zaspala...

hajanka
25. feb 2012

@kolinia ono su deti a deti, jedny su take ine take... na niektore mozes skusat cokolvek a nebudu robit to co ostatne a naopak... to zistis ked budes mat druhe a budes na nom praktikovat to co ti sadlo na prve dieta a zistis, ze u neho to nefunguje 🙂 tvoja dcerka proste rada spinka, ja som tiez chodila s mojim na prechadzky 3x denne cely den sme boli von, pravidelne, ci prsalo, ci prazilo, vonku krasne spal, doma ani za svet. Sestrina mala tiez rovnako, cele dni su von, priblizne o rovnakom case, ta nebude spata ani keby co bolo 🙂 30min je jej maximum, ci doma ci vonku...
nie je to az tak o zvyku, je to o povahe 😉

Tie metody nechania vyplakat sa ci zaspat od unavy z placu radsej ani nejdem komentovat. Ci poblizku, ci neblizku, ci hodinu ci par minut, to je fuk, dieta ked place, treba sa mu venovat a upokojit ho. Opak nevesti nic dobre. To je moj nazor.

paris3
27. feb 2012

@kolinia mam doma podobne dietatko 🙂 moja ma uz 7 mesiacov, ale ako malicka bola presne taka ista ako tvoja. nechcela vobec spavat, zaspala bez problemov iba vonku v kociku, doma bol vzdy pred spanim rev. v kuse vyzadovala nejaku cinnost, zabavu, velmi rychlo bola unavena a nervozna. ja som ju pri zaspavani nenechala vyplakat, ale aj tak vzdy plackala, kym si neuvolnila urcitu nahromadenu energiu, az potom zaspala. velmi mi pomohlo chodit vela von, na navstevy, na nakupy s malou, tam ju to bavilo, ale doma sa nudila 🙂
chcem ta len povzbudit, nech vydrzis... viem, ze to je teraz tazke, ale urcite sa to do par mesiacov upravi. u nas nastal taky zlom okolo 5,5 mesiaca. to sa uz naucila sama sa zahrat a aj doma zaspat bez placu. uz je to ovela lepsie, aj ked je stale narocna. ale som vdacna aj za tuchvilu, co sa zahra sama.
hlavne jej venuje vela lasky a trpezlivosti, ono to casom samo prejde. dolezite je pre taketo citlivejsie deticky to, aby mali tu istotu u mamy, ze ich berie take ake su... vykasli sa na to, ze ine deti co poznas su pokojne a lezkaju... uvidis, to sa moze hocikedy otocit a raz budes hrda na svoje vynimocne dieta 🙂
a este jedna vec... niekde som citala, ze taketo deticky mozu mat malo zeleza... prejavuje sa to zvysenou drazdivostou a prejavmi unavy, moze byt bledsia atd.... skusis to skonzultovat s lekarkou, moze malej zobrat krv, ci to nahodou nie je tym.... u mojej malej sa to potvrdilo...
vela stastia 😉

kolinia
autor
27. feb 2012

@paris3 dakujem za podporu, veru mala, ked sa zobudi, tak sa s nou stale hrame, rozpravame atd. za 1 a pol hod je opat bud znudena alebo nervozna, ci unavena, len neviem, ci ju mozem po kazdej 1 a 1/2 hod. dat spat, spi vsak iba 1/2 hod, ale lepsie ako nic, staci, ked ju dam do kocika a zaspi. To iba cez den, vecer zaspava normalne v postielke, ale obcas reve, obcas sa len hemlesi a zaspi....v noci dobre (zatial) spi, len ak by som ju davala spat castejsie, ci by to nemalo vplyv na jej nocny spanok.... A o tie testy na zelezo si mozem poziadat???

zuzanamv
27. feb 2012

@kolinia Ahoj, po 1,5 hodine kludne moze byt unavena, to je normalny cas aktivity v 3 mesiacoch. Kludne ju davaj spat aj viackrat ak spi len pol hodinu.
Ak ju zacnes zabavat ked je unavena, moze byt predrazdena a preto potom spi cez den tak kratko.
Prilis vela podnetov a prilisna unava sposobuje nepokojny denny spanok.
Tiez mame tento problem, velmi mi pomohla kniha od Tracy Hogg.

mirinda10
27. feb 2012

@kolinia no ak sa ti tak male dieta nauci hrat same pol hodku, klobuk dole ak nieco take dokazes, moja 2 rocna to nedokaze este ani teraz, . Inak mne mala spavala v postielke iba v noci cez den spala stale vonku v kociku za kazdeho pocasia. Si stastna mamina ak ti mala prespi celu noc aj nekojene deti to nedokazu. hlavne ona stale potrebuje mat kontakt s tebou je strasne malicka, ja som si ju dala do prenosneho lehatka a dala na stol a prihovarala sa jej. POtesim ta ani ja si niekedy nemam cas vypit kavu ☹ , stale musim pozerat kde lezie na sedacku, co otvara, kde je a ci nieco niekde nezobrala je ako duracelka. Pride cas ked nas uz nebudu potrebovat vobec a preto si uzivam ten cas. 🙂

nelynka18
27. feb 2012

@kolinia ahoj aj ja mam uz skoro 5 mesacneho chlapca....od narodenia bol velmi kludny,samostatny a spokojny chlapcek...vydrzal sam a vedel sa sam zabavit 🙂 od 4.mesiaca zacal byt nekludny a podrazdeny a chcel byt pri nas na rukach alebo sa nas proste dotykat....ked sa narodil tak zaspaval sam az do 2.mesiaca potom vseliako ruky,kocar,sem tam postielka a az do nedavna kedy zase zaspaval sam asi tyzden hovorim si super mame to uz hadam za sebou ale kdeze 😀 zase sa trapime so zaspavanim.....mam aj 4 rocneho syna a poviem ti,ze vzdy ked som si povedala "fajn,uz to ide k lepsiemu uz sam spi,uz sa sam hra atd...."tak prislo dalsie obdobie v jeho zivote,ktore prinieslo zas nieco nove....a tak sa to presne vola "obdobie v zivote dietata" to ze je teraz tvoja mala nesamostatna a ze nevydrzi ani chvilku sama je len obdobie,ktore o chvilu prejde ale potom zas pride nieco ine a zas ine obdobie 😉 ale urcite bude uz lepsie ked zacne "ritolezit" ale zas budes musiet na nu davat pozor bo sa zacne stavat pri nabytku.....takze co z toho vyplyva nic len sa zmierit s tym,ze mas doma zdrave a krasne dieta 🙂 🙂 😉

kolinia
autor
27. feb 2012

@zuzanamv ahoj, ako sa vola ta knizka? Dakujem

kolinia
autor
27. feb 2012

@nelynka18 potom dam malej prilbu, kolenacky a laktacky.... 😉))))

nelynka18
27. feb 2012

@zuzanamv uz som o tej knihe pocula...kde si ju kupila?
@kolinia hm aj tak sa da 😀

zuzanamv
27. feb 2012

@kolinia
@nelynka18
Tu su nejake info: http://babywhisperer.info/baby-whisperer-method/
Ja som ju objednavala z amazonu. Ak viete po anglicky, velmi odporucam! Uz som precitala pri troch detoch zopar knih a tato je suverenne najuzitocnejsia.
Okrem ineho sa mi podla nej podarilo naucit samostatne zaspavat 2 mesacne babo! Neverila som, ze sa to da.

kolinia
autor
27. feb 2012

@zuzanamv tak daj tip, az tak dobre anglicky nebiem, takze neviem, vi ny som to prelozila... 🙂)) to zaspavanie sa mi paci!

zuzanamv
27. feb 2012

@kolinia
Je toho dost vela, ale skusim to zhrnut. Pre mensie babetka do 4 mesiacov je jedna metoda, a od 4 druha, tak ti popisem tu, kedze tvoja mala ma o chvilku 4 mesiace. ( U nas zafungovalo nieco medzi tymito dvomi metodami)
Vola sa to pick-up/put-down cize "zdvihnut/polozit"
Princip je, ze sa dieta nenechava vyplakat, ale stale si pri nom, az kym sa nenauci zaspat v postielke. Babo na rukach ma pocit ako keby bezvahoveho stavu a v postielke citi svoju vahu na matraci, preto sa deti budia, ked zaspia na rukach a potom sa polozia.
Pri ukladani na spanok je dolezity ritual, je jedno aky, ale musi sa opakovat vzdy to iste, rovnaka pesnicka, rovnaka cinnost, napr. zatiahnutie zavesu - aby babo vedelo, ze teraz sa ide spat.
takze:
-dieta treba ulozit do postielky unavene, ale bdele, treba vystihnut spravny cas, kym nie je prilis unavene
- ak zacne plakat, najprv mu dat ruku na hrud a potichu ho skusit ukludnit nejakou frazou, ktoru si prisposobis ("ideme spinkat" alebo nieco podobne)
- ak place aj tak, treba ho zobrat na ruky, zase zopakovat frazu, a ked sa ukludni, polozit
- ak by zacalo plakat uz pri tom, ako ho ukladas do postielky, polozit na chvilku aj tak
- ak place, zase zdvihnut, ukludnit, a polozit, dat ruku na hrudnik
- toto opakovat stale dokola, az kym babo kludne nelezi v postielke, potom uz nezdvihat, ale pockat, ci zaspi
- ak sa po chvilke znovu rozplace, zase opakovat

- u mensich babatiek funguje metoda "shush/pat", teda hlasne sssssssssss a tapkanie/klopkanie na chrbatik. Vysvetluje to tym, ze sa este nevedia sustredit na viac veci naraz, a toto sssss a rytmicke klopkanie ich odputa od vlastneho placu. Treba babo polozit v postielke na bok a klopkat jemne na chrbatik v rytme ako ked biju hodiny, tik-tak, a pri tom robit hlasne sssssssss. Ak sa v postielke rozplacu, zobrat na ruky, ako pri odgrgnuti a pokracovat v sssssssss a tapkani, ked sa ukludnia, polozit. Potobne ako pri prvej metode, stale opakovat. Postupne ssssss ma byt tichsie a tapkanie v pomalsom rytme, az kym babo spi.

kolinia
autor
27. feb 2012

@zuzanamv wow, myslim, ze viacere maminy budu proti, ale vyzera to ok...moja chvalabohu vecer v postielke zaspava bdela, v priblizne rovnaku hodinu, pri malej lampicke, po prebaleni, cize ma isty ritual, ale toto by som skusila, ak by nevedela zaspavat v postielke, dobra vec to vyzera byt! 🙂

zuzanamv
27. feb 2012

@kolinia No ja som neverila, ze to funguje, kym som neskusila. Moj maly zaspaval iba pri hopsani na fitlopte. A plakal velmi malo, po 2 tyzdnoch uz zaspava uplne sam, niekedy ked presvihnem cas a je mrzuty, okamzite sa ukludni, ked ho dam do postielky.
V tej knizke je este vela inych dobrych rad, hlavny princip je v tom, ako upratat cely den, aby babo malo urcitu rutinu a vedelo, co sa kedy deje, co nasleduje.
Princip sa vola EASY (Eat-Activity-Sleep-You(cas pre teba)). Dolezite napriklad je, aby po jedeni nasledovala aktivita a nie spanok, aby si deti nezvykali zaspavat pri mliecku, pretoze z toho vznikaju potom nespravne spankove asociacie a poruchy spanku, caste budenie, od ktoreho sa neskor tazko odvyka.
Tato Tracy Hogg hlada taku zlatu strednu cestu medzi rodicovstvom, ktore na 100% riadi dieta a opacnym systemom, kde sa rodicia snazia na 100% prisposobit si dieta. Je tam vela rad o tom, ako sledovat signaly dietata, rozoznavat druhy placu a porozumiet co vlastne babo chce, ale pri tom zachovat aj aky taky rezim a poriadok.

nelynka18
28. feb 2012

@zuzanamv hm no dakujem 🙂 nieco podobne robim aj ja len nekladiem ruku na hrud ale cez polku tvaricky 🙂 vtedy sa vie ukludnit 🙂 diky 😉

zuzanamv
28. feb 2012

@nelynka18 Jasne, na kazde babo moze fungovat nieco trosku ine, treba si to upravit. 🙂
Ja som musela niekedy zakryt oci dlanou, lebo ked sa maly pozeral okolo seba, tak ho to vyrusovalo 🙂

reruna
28. feb 2012

@kolinia 1,5 h je v tomto věku tak maximum, co dokáže být dítě bdělé, když je unavená, dej ji spát, klidně i 4X denně, když spí jen půl hodiny, noční spánek to neovlivní, díě už te´d pozná, kdy je den a kdy noc, já jsem to dělala podobně jako @zuzanamv je to dobrý způsob, jak naučit spát, není to žádné vyplakávání osamotě, jak to popisuje například ta knížka Každé dítě se může naučit spát...

reruna
28. feb 2012

@zuzanamv zakrytí očí funguje - dobrá je i plenka nebo třeba maminčino tričko, noční košile - samozřejmě se musí dávat pozor a když dítě usne, tak to odstranit, aby se neudusilo...

zuzanamv
28. feb 2012

@reruna
Presne, velakrat su deti prilis dlho bdele, a potom sa zacina vylucovat hormon kortizol, ktory im zabrani zaspat a su tak hyperaktivne, predrazdene, vyzera to, ze sa im spat nechce, ale je to len preto, ze sa presvihol ten cas, kedy mali ist spat...

nelynka18
28. feb 2012

@zuzanamv hej hej ja tiez niekedy ale zas plienkou zakrijem oci 😉

kolinia
autor
28. feb 2012

@zuzanamv
@nelynka18 ja tiez davam malej na tvar ruku a to ju ukludni, ked vecer zaspava,

paris3
1. mar 2012

@kolinia 3mesacne deticky mozu byt naozaj unavene uz po hodine a pol. davaj ju kludne vtedy spat aspon na tu pol hodinku. ten nedostatok zeleza by som zvazovala jedine ak by sa ti zdalo, ze sa to nezlepsuje.... moja v pol roku bola niekedy unavena a mrzuta uz po pol hodine od zobudenia, ale nie a nie zaspat.... myslim ,ze ak by sa ti zdalo, ze bude taka mrzuta a podrazdena aj o nejaky mesiac, dva, tak to skus spomenut doktorke. mna sa pytala, ci mame anemiu v rodine a ked som povedala, ze hej, tak malej bez problemov zobrala krv na vysetrenie. nehovorim, ze aj tvoja ma s tym problem, je to len moznost...
je to zaujimave, ale ako si popisala tvoju malu, tak to je presne moja krpata ako cez kopirak 🙂 tiez som sa jej musela stale venovat, nevydrzala sekundu sama, stale nejaku zabavu som jej musela vymyslat. taktiez moju malu velmi hneva, ked sa jej nedari nieco urobit... zda sa mi, ze v hlave by to vedela, ale telo to este nevie urobit a strasne ju to frustruje 🙂
a este mi pomohlo velmi, ze som malu zacala nosit v ergonomickom nosici. vedela som si tak porobit nejake domace prace, naucila som sa s nou vysavat, umyvat zem, polievat kvety atd... mala bola OVELA kludnejsia a spokojnejsia a ja som stihla nieco urobit. jedina nevyhoda je, ze teraz ju uz nevladzem pri domacich pracach velmi nosit, ma uz skoro desat kilo 🙂
velmi vam drzim palce... chce to s takymi detickami vela trpezlivosti a lasky.... su narocne, ale uzasne 🙂

kolinia
autor
1. mar 2012

@paris3 Hmmm, to s tou anemiou ktovie....ja som mala po porode dost velku anemiu, davali mi 4 jednotky krvi. Potom som musela zelezo brat...

paris3
3. mar 2012

@kolinia neviem teda, ved uvidis, ako sa to bude vyvijat.... ked sa ti to nebude pozdavat, tak jej daj urobit testy.
super je, ze u nas sa uz tie horsie nalady a mrzutost pomaly vytracaju. takze naozaj treba mat trpezlivost a vydrzat a casom sa to bude urcite zlepsovat 🙂 drzim vam palce 😉

ronyx
3. mar 2012

@kolinia Můj Kristian má 3 měsíce a taky absolutně pořád vyžaduje být na rukách.Sám ležet nebude ani náhodou,Nejhorší je,že se chce pořád nosit,chraň Bůh jak si sednu!!!Sedět se mnou vydrží max. hoďku po mlíčku.Tak doufám,že se trošku osamostatní,jak začne víc vnímat hračky kolem sebe a dokáže si je uchopit sám 😀

kolinia
autor
3. mar 2012

@ronyx moja uz hracky drzi, nie dlho, ale dokaze vziat do rucicky a vopchat do ust, ale nechutia jej, tak sa nato jeduje 😀 ale tak co uz, nejak to zvladneme, tiez dufam, ze casom, ak aspon zacne chodit ci liezt, sa to trosku zmeni k lepsiemu...