6 mesačný syn si nechce sadnúť
Ahojte maminky prosím vás ako to je alebo bolo u vás? mam 6 mesačného syna len ma trochu znepokojuje že iné deti v jeho veku sú motorickejsie je to normálne? Pretáčať sa Pretáča aj plaziť sa snaží zatiaľ sa šucha po hlavičke ale to pôjde, znepokojuje ma že si nechce sadnúť alebo sa nestavi na nožičky na silu ho ani netrapim ale keď raz za čas vyskúšam tak sa dáva do sedu zároveň do ľahu, je to šašo jašo ale že by bol aktívny ako iné deti nemôžem povedať on aj spinkať ľúbi ,,každé dieťa je iné ale je poriadku že moje je xtrém kľudne?
moja dcérka začala sedieť ako 11 mesačná, ale má ľahký hypotonus, chodili sme k neurologičke a cvičili sme, najprv štvornožkovala,potom si sadla,teraz má 13 mesiacov a chodí okolo nábytku,ešte sa nachodí dosť, hlavne nenútiť,dieťatko na to príde samo,keď bude pripravené☺
Nikde nie je dané, že v koľkom mesiaci má dieťa sedieť, to je u každého individuálna vec a navyše to čo je písané vo všetkých knihách o deťoch je pre mňa blbosť, lebo v šiestich mesiacoch mi ani jedno z mojich troch detí nesedelo. Deti sa majú najprv plaziť, potom loziť a z lozenia by sa mali samé posadiť. To, že niekto dieťa posádza je nesprávne, pretože mu akurát tak škodí. Ak dieťa nevie najprv loziť, nemôže sa samé posadiť, lebo nemá ešte dostatočne vyvinuté chrbtové svaly. Moje deti sa samé posadili najskôr v deviatich mesiacoch.
Hiiii???ma 6mesiacov a nevie si sadnut????panecku, moj syncek, ked mal 6mesiacov, precital celu encyklopediu o ludskom tele a tusim, ze aj nejaky roman napisal😉
myslim, ze som este nestretla dieta, co vedelo v 6mesiacoch sediet..
@jana_eyre Ben vedel, sam si sadnut v 6tich... ale on stvornozkoval ako 5 mesacny 😝 Sialenstvo neuvidim - neuverim, ze je to vobec mozne... on sa pretacal od narodenia na oba smery... stocil sa sa lekarovi, co mu snuru strihal uz z podlozky 😅 Lekar vravel, ze s nim este len sranda bude a veru sa nemylil, vrtula v zadku mu ostala 😅
@anjelicek26 fuha, tak to bol fakt rychly sikovnik 😀 moje aspon v sedeni boli tabulkove - okolo 8mesiaca 😅
@jana_eyre to ano, na druhej strane az teraz zacina rozpravat... niekde ten hore pridal, inde ubral 😀
@ester55 nič neskusaj. 6 mes. je na sedenie skoro. Najskôr musí liezť, stvornoskovat a potom sa SAM bude tahat do sedu. Stačí ak mu vytvoris dostatok priestoru na pohyb. Nebudeš ho držať v ohradke, v postieľke... Ak sa dá, choď s ním plávať... ostatné nechaj na jeho aktivitu. Nepomahaj, je to medvedia služba ktorá mu len ublíži
Odporucam citat odborne clanky a literaturu 😀 a trochu sa zorientovat v problematike 😀
Moj syn si sadol 1 x ako 11 mesacny. A je a aj bol uplne zdravy, bol vysetreny na neurologii aj rehabilitacnou lekarkou. Proste je iba pomalsi
k tomuto toľko - 6mesačné deti sedeli samé za socíku, keď museli chúdence splniť hoc aj nasilu (obľúbené obkladanie vankúšmi) "normy" z knižky. Samozrejme od tohto času museli aj visieť za genitálie v chodáku, aby ako 8 mesačné začali špičkovať, 10 mesačné visieť za ruky rodiča a chodiť, a najneskôr do roka chodiť "ževrajsamostatne" , potkýnajúc sa na každej nerovnosti v tvrdých topánkach....
Neboj, neodsudzujem ťa, len som to chcela troška odľahčiť. Poviem ti dobrú správu - tvoje dieťatko sa naučí všetko samo, naozaj, v ničom mu netreba nasilu pomáhať! Moja dcéra si sama začala sadať, keď mala 10 mesiacov, ako 13 mesačná chodila. Úplne bez pomoci, krásne, bezpečne. Užívaj si, že máš takého super synčeka a nechaj ho, nech sám skúša, čo už môže a vie... 😉
Mne mala prvyraz sedela ako 7-8 mesacna..ale aj to LEN preto lebo babky ze treba podkladat vankusmi..atd... Hluposti...nasilu som to nerobila... Sama si mi sadla tak naozaj ze sama sadla v 9 mes asi..a stvornozkovala do 15 mes. Vtedy zacala SAMA chodit..ziadne choditko ani vodenia za rucky...a aj tak si este stvornozkovala dobre 2 mesiace radsej 😉
moje obidve sa vyvijali zhruba rovnako. nebol medzi nimi rozdiel. same sa postavili v postielke ako 6m, v 7 zacali stvornozkovat, v 8.mesiacoch sa posadili a to zo styroch a chodit samostatne zacali ako 11mesacne.. nechaj babetko na pokoji a nestresuj..
To vsetko, co pises 6 mesacne dieta vie maloktore. Akoze SAM sa posadit, stvornozkovat, tahat sa na nohy???? Hääääää???? Na to vsetko ma este cas.
My name 4 deti a kazde bolo po tej motorickej stranke ine. Najmladsia ma rok a tyzden a je to viac menej tabulkove dieta. Akurat ze jemna motorika je viac vyvinuta ako v tabulkach a uz zacina rozpravat a to hned v troch jazykoch 😕
Co sa tyka lezenia & Co., dieta moze kludne preskocit ale aj vynechat vyvinove fazy. Jeden nestvornozkoval vobec, druhy zacal chodit v 10. mesiacoch, jeden v 15, 6. rocny sa nam aj teraz este potkyna o nohy, jeho motorika je katastrofalna ale vsetko este v norme.
Copana sa zase otacala do oboch stran velmi skoro, plazila sa rychlejsie ako uzovka, zacala si sama sadat skor ako zacala stvornozkovat. Tiez sa SAMA zacala tahat na nohy a robit kroky okolo nabytku skor ako zacala stvornozkovat. Uplne si prehodila poradie ale vsetko je v pohode. Tiez este poriadne sama nechodi, len dva tri kroky a je na zemi ale zato na odrazadle je rychla ako blesk 😀
no mne az zle bolo ked som citala ako ho stavias na nohy ☹ 😢 😕 sadnut,zaoberaj sa tym co mu uz budes za nejaky cas navarit a ako prdi a kaka,hotovo
nas syn sa posadil - sam nebol davany do pasivne sedu - chytis za ruky a pritiahne sa ked mal 9 mesiacov!!! cize ma este vela casu, neporovnavaj, neporovnavaj, neporovnavaj...kazde babo je ine....a pridavam este raz:
http://www.poliklinikaprosek.cz/stranka-nejcast...
@ester55 nas kvoli vbocenym nozkam sledoval fyzioterapeut a teda toto vobec neries. Moja mala si sama sadla v 10 mesiacoch, v 11 zacala stvornozkovat, v 13 sa postavila a v 17 zacala chodit. A podla neho uplne normalny vyvoj. Takze klud 😎
@anjelicek26 typicky sportovec 😉
@margaretka nepretacali sa z chrbta na bruško?
@vierkaaa85 nie len do boku a z bruška na chrbatik..až keď sa dávali na 4 ... úplne sú v poriadku!
@margaretka moj drobec ma 5,5 mesiaca a vsetci z toho robia dramu :'( musime cvicit Vojtovku..pritom.som citala ze je to v rozmedzi 4-6 mesiacov..som z toho uplne psychicky na bode mrazu
@vierkaaa85 a to len kvoli tomu ju dali cvicit? Pokial viem na rehabky posielaju najskor po 6tom mesiaci, ak sa nepretaca na brucho..
@holubicka28 no mal silnu zltacku tak zrejme bude oneskoreny psychomotoricky vyvin..no a uz to islo ako lavina..co.doktor to diagnoza..neurolog dal jednu,rehab.lekar ju zrusil dal inu..no zacarovany kruh..a vsetci ze deti sa maju uz v 4roch mesiacoch pretacat..som pozerala ako puk..dva tyzdne som preplakala,ze co bude dalej..
@vierkaaa85 moja sa sice pretacala po 4 mesiaci uz dost casto, ale kopu deti nie a su ok..a ked mu inak nic nie je, tak by som necvicila, ale to dr musi posudit, ci nie je hypo/hypertonicky. Mozno by som skusila este ineho odbornika.
Syna som nechala plazit sa,potom stvornozloval cca mesiac pred prvými narodkami sa posadil....najprv sa plazil,stával kolo nábytku,stvornozloval a tak sedel....načo je dobré že ho ty posadis?na nič....je určitý prirodzený vývoj a ten neodzubeme a keď anonkoledujeme si o zdravotne problémy našich detí...
@holubicka28 neblaznite rehabky ved ak je inac čulé dieťa v poradni dr popretacala podvihala,chytila siku,pozrela chrbticu a bolo všetko ok

preco chcu maminky vzdy vsetko urychlovat? ako sa hovori: "Na dobre veci sa oplati pockat"...tak pockajme a urcite to casom pride samo 😉