icon

9 mesačné dieťa a jasle - váš názor

seemani
5. apr 2014

Čo si myslíte o tom, že by mi malý išiel do jasiel od 9 mesiaca približne na tri štyri hodinky denne, aj to od utorka do piatka? Je to príliš skoro? Alebo to zvládne v pohode? Neviem čo robiť, podnikám a v tieto časy ho jednoducho nemôžem mať pri sebe, so svokrou je to na nervy a kamošky nechcem stále otravovať. Nešlo by ani o každý deň, niektorý týždeň by možno šiel len 2x, niekedy 3x, pondelky a víkendy vôbec. A jasle sa platia na dni ktoré tam je alebo treba zaplatiť celý mesiac? A vezmú mi ho aj poobede? Máte skúsenosť? Trhá mi to srdce, mám pocit, akoby som ho odkladala.. ☹

lenocka123
6. apr 2014

@bibianka no a za koho som hovorila? ved za seba 😀 , citaj poriadne ,lebo si zjavne akosi mimo 😀

bibianka
6. apr 2014

@lenocka123 Tak to máš teda problém s pamäťou (i slovníkom). Toto je paušalizácia: "vsetky vyskumy nech si strcia vsetci do prdele ,tolko k tomu poviem ". Či náhodou tento tvoj spôsob myslenia a vyjadrovanie nebude jedným z dôsledkov studeného jasličkového odchovu...

pallacinka
6. apr 2014

Mne je uprimne luto zien, pre ktorych materstvo je jedinou naplnou v zivote, nemaju ziadne profesijne ambicie a ciele. Ktore odsudzuju tie druhe, mozno v zivote o nieco uspesnejsie, len kvoli tomu, ze v zivote chcu dosiahnut o nieco viac ako byt matkou. A stale som presvedcena o tom, ze deticky z jasiel su na tom lepsie v porovnani s ostatnymi, mam to odpozorovane na okoli a rozhodne si ziadne svedomie spytovat nemusim.

lenocka123
6. apr 2014

@bibianka to je veta vytrhnuta z kontextu 🙂 , moj cely prispevok znel "podla vedecky overenych faktov, kedze som bola v jasliach od pol roka, by som nemala mat vyvinute doverne vztahy s mojimi rodicmi , napriek tomu mi je mama ako najlepsia kamaratka a mozem jej povedat vsetko. Nezanechalo to na mne ziadne nasledky, vsetky vyskumy nech si strcia vsetci do prdele ,tolko k tomu poviem "

tie vyskumy su pausalizovane, nie to co som ja pisala 🙂, z mojho prispevku jasne vyplyva ze hovorim o sebe. Na mna ten vyskum neplatil,preto by sa nemalo zovseobecnovat ci ako? Ale nemam chut pokracovat v tejto debate, mna sa to aj tak netyka , moje deti v jasliach neboli,ale ked niekto da, mne to moze byt akurat tak suma fuk,presne ako aj tebe 🙂

bibianka
6. apr 2014

@pallacinka "Mne je uprimne luto zien, pre ktorych materstvo je jedinou naplnou v zivote". A to si preboha ako prišla k takejto absurdite, že kto nedá bábätko do jasieľ, nemá inú náplň v živote, než materstvo?

bibianka
6. apr 2014

@lenocka123 tak s tou poslednou vetou môžem súhlasiť

pallacinka
6. apr 2014

@bibianka To bolo myslene pre tie zeny, ktore nedokazu pochopit, ako moze dobrovolne matka ist do prace skor ako po 3 rokoch, aj ked nemusi. Mam x znamych, ktore ziju len rodinou a vsetko ostatne tomu podmienuju. Pre stastny zivot treba venovat tretinu casu a energie rodine, tretinu praci a tretinu konickom. By ma zaujimalo, kolko zien na Slovensku s detmi mladsimi ako 3 roky to ma takto rozdelene.

sunshineka
6. apr 2014

no a klasika,zase sa diskusia zvrhla na porovnavanie,kto je lepsia matka.vsetky sa tu lutujete,ktorej je co uprimne luto 😀 no mne je luto zien,ktore maju potrebu odsudzovat tu druhu.ked niekto citi,ze sa chce doma venovat detom,nech sa venuje.ked niektora prahne po kariere a mamone a extremne nadanych detoch,nech ich supne do jasliciek.je mi to uuuplne jedno a tieto porovnavania mi totalne lezu na nervy.

zuzanockamt
6. apr 2014

@pallacinka nemyslim si, ze zena, ktora je s dietatom doma do roka, dvoch alebo troch nema pracovne ambicie ... ja osobne som bola so synom doma do roka a 11 mesiacov, praca mi uz chybala a takisto uz bolo treba aj doplnit financie ... ale je to moje vytuzene dieta, tak som rada, ze som sa mu mohla venovat aspon tolko ... dieta by malo byt s matkou aspon do toho roka ... navonok to nevidno, ale to dieta je poznacene skorym nastupom matky do prace a naslednym odlucenim ... ani na mojom synovi navonok nic nevidno, ale mam potvrdene, ze ho odlucenie poznacilo a bolo to skoro, no uz to bohuzial nezmenim ☹

bibianka
6. apr 2014

@pallacinka prepáč, ale tento model aplikovať na mimino je trochu z cesty, nie?

pallacinka
6. apr 2014

@zuzanockamt Je mi luto, ze tvoj maly bol skorsim odchodom do jasli poznaceny, na nasej aspon zatial ziadne priznaky nebadat. Muz so svagrinou isli do jasli este skor a vyrastli z nich uzasni ludia s takym vztahom k rodicom, ze by im viaceri mohli zavidiet. Potom by museli byt podobne poznacene vsetky deti na zapad od nas. Urcite nie vsetky deti zvladnu odchod do jasiel, niektore to vnimaju citlivejsie- keby som mala co len sekundu obavu o zdravy vyvin mojej malej urcite by som konala inak.

zuzanockamt
6. apr 2014

@pallacinka do jasiel nenastupil, isiel do materskej skoly ... ani na nom nic nebadat, sprava sa normalne, ani ja som to nespozorovala ... len to vyslo najavo pri jednom vysetreni, ktore som s nim absolovovala uplne v inej veci ... takze verim tomu, ze je plno takych deti

pallacinka
6. apr 2014

@bibianka Prepac, ale mimino je dieta do roka a spokojna a vyrovnana matka je pre mimino minimalne rovnako dolezita ako pre ne-mimino. Nechapem, preco by zeny, ktore k plnohodnotnemu zivotu potrebuju viac, mali zostavat doma 3 roky len preto, ze ich bude spolocnost odsudzovat a vycitat, ze potom deti radsej vobec nemali mat.

pallacinka
6. apr 2014

@sunshineka V tomto ja s tebou suhlasim, su zeny, ktore nemaju problem byt doma 3 roky a su zeny, ktore uz po 3 mesiacoch maju dost. Mne sa len nepaci, ked je tu nedostatok pochopenia a pisu sa tu veci ohladom toho, kto deti mal mat a kto nie. Nech si kazdy robi po svojom a hlavne neodsudzuje toho druheho.

bibianka
6. apr 2014

@pallacinka zakladateľkino dieťa má 9 mesiacov. A nájdu sa tu matky, ktoré dali dieťa do jaslí ešte skôr.

bibianka
6. apr 2014

@pallacinka Nedostatok pochopenie pre koho? Pre matku, ktorá si "zaobstarala" dieťa a potom zistila, že ho to s ním doma až tak nebaví, ako si pôvodne myslela? Alebo pre dieťa, ktoré prichádza o to najpodstatnejšie,čoho sa mu má v prvých troch rokoch dostať - láskyplnej prítomnosti matky? Keď už by som bola taká hlupaňa, že až po pôrode mi dôjde, že dieťa zmení môj doterajší život a nie je to módny doplnok, tak aspoň držím ústa a nepredvádzam sa so svojimi infantilnými názormi na materstvo na verejných fórach. Toto je úplne šílená veta: "su zeny, ktore uz po 3 mesiacoch maju dost". Tak to si to tie dámy mali s tehotenstvom rozmyslieť skôr. Ešte že sa sa dieťa nedá vyhodiť na ulicu ako šteňa po Vianociach...

pallacinka
6. apr 2014

@bibianka Presne teba mi je teda luto- ze nedokazes pochopit to, ze niekomu zivot nezacina a nekonci materstvom ale od zivota ocakava viac. To, ze ak zena odide do prace, este neznamena ze svoje dieta miluje menej ako zena, co 3 roky sedi doma na zadku. To, ze dieta tej zeny moze byt rovnako vytuzene ako to tvoje a este to neznamena, ze je nezodpovodenou matkou. Ma len tu smolu, ze sa narodila v spolocnosti, ktora diktuje, ze s dietatom musi byt doma 3 roky, inac je automaticky v ociach ostatnych zlou matkou. Stacilo by sa narodit o par stovak kilometrov smerom na zapad a nikto by sa nad podobnymi vecami ani len nezamyslal. Nechcela som to sem pisat, aby som nebola nacisto ukamenovana, ale ja som isla do prace presne 2 a pol mesiaca po porode, nasa mala bola vytuzena, planovana, viac milovana byt nemoze a ziadne tvoje slova na tom nic nezmenia. Maj sa 🙂

lenocka123
6. apr 2014

@bibianka cize podla tvojej teorie je dobra matka len ta co je doma s dietatom do troch rokov, zaujimavy postoj 🙂. V zivote by som nedovolila hodnotit kto deti mal mat a kto nie.

Co potom deti v detskych domovoch, deti tyrane, deti alkoholikov? Myslim ze tam je na zvazenie ci matka mala mat dieta alebo nie, ale hodnotit matku ktora sa o svoje dieta zodpovedne stara je nanajvys trufale.

sharlotta
6. apr 2014

@lenocka123 tak sme dve, co sa vymykame vyskumom. 😀 😝 Moja mama nastupila do prace, ked som mala 4 mesiace. Nesla som sice do jasli, ale bola som u babky, nakolko som byvala chorlava. S nasimi mame perfektne vztahy a s mamou sme najlepsie kamosky, riesime spolu vsetko. Nemam z toho zivotnu traumu, ani som nikdy v zivote nemala pocit, ze som s mamou stravila malo casu. My sme naopak vela casu travili spolu ako rodina, vsade sme chodili spolu, vsetko riesili spolu.

heni79
6. apr 2014

@seemani
Ak naozaj musíš pracovať, skús si radšej zabezpečiť opatrovteľku. Prečo? Z dvoch dôvodov. Detský organizmus je v tomto veku ešte nezrelý a skorý nástup do jasieľ sa ti môže vypomstiť zvýšenou chorobnosťou dieťaťa.
Uvádzaš zároveň špecifické časy, kedy by si potrebovala zabezpečiť opatrovanie. Preto si prever, ako to vôbec u vás je. Do ktorej sú jasle otvorené, ako sa tam platí (paušál alebo hodinová sadzba - sú to jasle súkromné, predpokladám, lebo do "štátnych" sa tiež nedá dieťa umiestniť kedykoľvek), koľko detí je v kolektíve, aké sú hygienické podmienky, aký personál atď.. Možno by ti napokon opatrovanie dieťaťa súkromnou osobou vyšlo lepšie vo viacerých ohľadoch.

A či ho vôbec dať, alebo nie? Na to si musíš odpovedať iba ty sama. 🙂

lenocka123
6. apr 2014

@sharlotta veru, ja mam 33 rokov pomaly,ale mame volam snad 10 krat denne 😀 , riesim s nou fakt kazdu blbost da sa povedat 🙂

sharlotta
6. apr 2014

Uhol pohladu, na zapade by sa zase na matku, ktora je doma 3 roky bez prace a pobera peniaze od statu pozerali ako na darmozracku.

bibianka
6. apr 2014

@pallacinka Ja som sa MUSELA vrátiť do práce, keď deti ešte nemali rok a pol. Chvalabohu mám pružnú pracovnú dobu, takže deti boli u opatrovateľky ešte s cca 4-5 ďalšími len pár hodín 2x týždenne. Aj to ma mrzelo a nikdy by ma ani nenapadlo hľadať ospravedlnenie svojho rozhodnutia na nejakom "ružovom sloníkovi". Viem dobre, že to nemohlo byť pre deti dobré a prípadné následky budem musieť znášať. Žiaľ nemala som na výber. Kasať sa tým, ako skoro dám dieťa do jaslí mi príde, sorry, zvrátené. Mám dosť zodpovedné postavenie a už celkom slušnú kariéru za sebou, takže škatuľkovať ma niekde do úlohy domácej sliepky je celkom mimo. Ja len žasnem, koľko matiek je schopných obhajovať niečo tak proti prírode, ako dať mimino, ktoré ešte nehovorí, nechodí a pre ktoré je matka centrum vesmíru, do opatery cudzích ľudí, a ešte si myslieť, že je to preň prospešné 😝

bibianka
6. apr 2014

@sharlotta Mám blízku rodinu v CA, možno je to iné, ako v USA, ale to, či píšeš, tam teda rozhodne neplatí. Určite nie u strednej triedy, kde je otec pohodlne schopný zabezpečiť rodinu. 2 kámošky v Nemecku si tiež odmaterskovali pekne dlho (obe VŠ, jedna z nich architektka).

sharlotta
6. apr 2014

@bibianka A dostavali socialne davky od statu?

pallacinka
6. apr 2014

@sharlotta V tomto mas uplnu pravdu, tu v Nemecku su dlhsie ako rok na materskej len Turkyne, t.j. ekvivalent nasich Romov.

pallacinka
6. apr 2014

@bibianka Nemusis mi uz nic vyvetlovat, predchadzajucim prispevkom si sa uplne vyfarbila- idem sa radsej venovat svojej dcere, ktoru som vlastne vobec nemala mat.

anatalia77
6. apr 2014

@pallacinka tiez si si vsimla tu rozporuplnost jej prispevku? 🙂

lenocka123
6. apr 2014

@pallacinka
@anatalia77 ja som sa radsej zdrzala komentara 😀 😀 😀 , lebo toto ma dostalo 😀

anatalia77
6. apr 2014

@lenocka123 tiez som si sedela na rukach...