icon

9 mesačné dieťa a jasle - váš názor

seemani
5. apr 2014

Čo si myslíte o tom, že by mi malý išiel do jasiel od 9 mesiaca približne na tri štyri hodinky denne, aj to od utorka do piatka? Je to príliš skoro? Alebo to zvládne v pohode? Neviem čo robiť, podnikám a v tieto časy ho jednoducho nemôžem mať pri sebe, so svokrou je to na nervy a kamošky nechcem stále otravovať. Nešlo by ani o každý deň, niektorý týždeň by možno šiel len 2x, niekedy 3x, pondelky a víkendy vôbec. A jasle sa platia na dni ktoré tam je alebo treba zaplatiť celý mesiac? A vezmú mi ho aj poobede? Máte skúsenosť? Trhá mi to srdce, mám pocit, akoby som ho odkladala.. ☹

siska53
6. apr 2014

A nechapem,preco vam niektorym tak prekazaju mamicky,ktore su doma 3roky! Ved tie robili a aj budu robit (a teda nie kratko). Preco vam neprekazaju tie Ciganky,ktore v zivote nerobili,robit nebudi,rodia deti,z ktorych tiez tento stat osoh mat nebude a este beru kopec vseliakych priplatkov za to,co my robime automaticky - posielanie deti do skoly a pod. Toto ma,trapi viac.
mne je,jedno,nech si da niekto dieta do jasiel hned aj po prichode z porodnice,alebo nech je s nim doma aj,do 18r rokov.

a ako som,uz davnejsie pisala,skor opatrovatelku by som volila,keby som,uz musela.

tinushka13
6. apr 2014

Zeny som vdacna za to ze nemusim ist od malej.. Myslim, ze ja budem mat problem sa od nej odtrhnut aj ked pojde do skolky Ona je v pohode, pojde hocikam.. taky maly behaj kade tade. Ale mne ♥ pukne. Obdivujem preto kazdu jednu maminu ktora urobi toto rozhodnute, naberie silu a da dietatko do jasiel, skolky.. a je jedno na ako dlho a pre aky dovod. Aj to chce odhodlanie. ja vsak budem presne ta matka, ktorá bude fnukajuca visiet na zabradli na plote skolky s krokodylimi slzami v ociach 😀 😀 😀 😀

sisaka
6. apr 2014

@henikav POzeram, ze si v Belgicku a pises, ze u vas je normalne davat 3 mesacne deti do jasli a cuduju sa, ze na Sk zeny su doma 3 roky.
Ja zijem v Kanade a u nas nie je normalne davat 3 mesacne deti do jasli. Ano davaju sa aj 3 mesacne, ale nikto nehovori, ze je to normalne a v poriadku. U nas je materska/rodicovska dovolenka 12 mesiacov, bolo to predlzene, myslim zo 6 mesiacov, kedze aj stat si uvedomuje, ze tato obdobie je velmi dolezite pre dalsi vyvoj dietata a vsetky deti by mali mat moznost ostat doma s rodicom aspon tych prvych 12 mesiacov zivota. Tych 12 mesiacov je vyplacana podpora (len pre zeny, ktore pred MD pracovali) a takto dlho drzi zamestnavatel miesto. Je na zene, ci sa vrati do prace, alebo ostane s dietatom doma. Poznam tu vela zien s malymi detmi v praci aj mimo nej. POznam len jedinu zenu, ktora po sestonedeli sa vratila do prace a dieta nechala doma s nanny ( mimochodom je to Slovenka ). Ostatne zeny sa vratili do prace bud po 12 mesiacoch, tie, ktore si nemohli dovolit z financnych dovodov ostat doma, poznam len par, ktore nechceli zostat dlhsie doma a chceli sa doborovolne vratit do prace, Mnohe sa vratili do prace len na ciastocny uvazok a striedaju sa pri dietati s muzom, Ked sa bavime na tuto temu drviva vacsina by rada, keby mohla ostala doma s detmi aspon do 3 rokov a zasnu nad tym, ze na SLovensku je cela tato doba platna, nikto sa necuduje ani nepovazuje za divne, ze zeny chcu ostat doma so svojimi detmi a byt aktivne pri ich vychove. Poznam mnohe maminy, ktore sa po materskej do prace nevratili a ostali sa venovat detom, ostali aj take, ktore ostali doma a museli pribrat k svojim detom aj cudzie, aby prinasali do domacnosti nejake peniaze.Tu v Kanade je uplne bezne, ze zeny ostanu doma s detmi, kym nejdu do skoly a vacsina robi vsetko preto, aby sa vyhli opatrovatelkam a skolkam, Co sa tyka socializacie - je tu velke mnozstvo roznych programov pre male deti, drviva vacsina je prave v dopoludnajsich hodinach, cize nie pre pracujuce zeny, pre starsie deti 3-5 rocne je mozne zapisat ich do predskolskej pripravy, kde chodia na par hodin par krat do tyzdna, aby ziskavali socialne zrucnosti a pripravovali sa na skolu.
To, ze v Belgicku si zeny nemozu dovolit ostat doma s malymi detmi je naozaj smutne a nevidim to ako pozitivum. Som rada, ze v Kanade sa da vyzit aj z jedneho prijmu a ked zeny chcu, mozu ostat doma s detmi a venovat sa im, ked to najviac potrebuju.

sense
7. apr 2014

ja som vyskusala aj opatrovatelku aj jasle, opatrovatelka mi raz prisla, raz nie, nevedela co s malou a to mala praktikum spravene pri malych detoch. Dalsia sa ma snazila presvedcit ze popri dvoch dalsich malych detoch vlastnych stihne dat dost pozornosti aj mojej a este chcela pomaly sumu kt. moj chlap ani nezarobi....ako sla mala do jasli apropo tiez su od troch mesiacov, sme si ich boli pozriet spytali sa nas na rezim dietata, dieta chodilo postupne si zvykat vzdy mohli byt u toho aj rodicia, a kazde dieta malo pisanku kde bolo napisane vsetko pomaly aj to kedy si prdlo ale bolo tam desat deti vo veku od troch mesiacov do 4 rokov, potom uz je povinna skolska dochadzka a styri dospele osoby kt. sa o deti starali. Zo zaciatku som bola skepticka lebo mi vraveli ze vsetko bolo o.k. par krat som prisla neohlasene skorej, zakazdym v inu hodinu a nikdy som si nenasla dieta ani plakat,ani zeby malo ocka cervene po plakani, a vzdy bola jedna opatrovatelka pri nej, vacsie deti sa hrali same a pri nej vzdy jedna sedela, a v druhy den tam boli dve babatka tak pri kazdom babatku bola jedna opatrovatelka. Moja chodila len dva dni do jasli a ani v jeden den sa nestalo zeby tam bolo ozaj desat deti.

seemani
autor
7. apr 2014

baby nemala som čas cez víkend sem ísť a teraz pozerám, že 7 strán,.. Asi som dobrú tému založila.. Každopádne, niektoré ste tu písali o separačnej kríze, to nám nehrozí, malého som cez víkend nechala prvýkrát u kamarátky, dovtedy bol vždy len s babkou. Kamarátku videl asi 2x v živote, napriek tomu som jej plne dôverovala a malý bol hádam ešte lepší ako doma. Hral sa s jej dcérou, začal u nej chodiť tak, že sa držal postele, čo doma ešte vôbec neskúsil a dokonca ho ľahšie uspala ako ja! Takže celý ten čas bezo mňa bol úplne suprový, sama povedala, že je to bezproblémové dieťa. Tak zvažujem, že ho budem nechávať u nej, zaplatím radšej jej ako jasliam. Lenže ona peniaze určite nevezme a mne je to také blbé potom, chápete.
A tie čo ste tu písali, že by ste si za nič ne svete nenechali ujsť toto obdobie a že úsmev vášho bábätka je prvoradý, akože, kočky sry, ale ak nebudem zarábať a malému nebudem mať začo kúpiť ani plienky, silno pochybujem, že ten jeho úsmev na tvári bdue častý. Takže sa zamyslite nad tým, koľko peňazí treba do podnikania a koľko treba zarobiť, ak budujete niečo, čo malému zabezpečí kvalitný život a nebude sa musieť predierať a začínať od nuly ako my. To je pre mňa prvoradé. lebo s tým príde aj ten úsmev. Nehovoriac o tom, že staviame dom, tkaže nie usmievať sa na seba doma, ale zarábať treba! Toľko k tomu...Ostatným ďakujem za názory aj za podporu 🙂

zuzkaanicka
7. apr 2014

@seemani ta kamoska vyzera byt dobry napad, tak jej predsa len skus nejako tu financnu odmenu dat ... mozno Ti tu niekto poradi (ja neviem, ale porozmyslam) ako ju "donutit" prijat peniaze 😉 ... tu hadku o najlepsiu mamu si nevsimaj a bud rada, ze maly je taky sikovny a zvlada byt aj bez Teba ... ved snad kazdemu je jasne, ze keby si nemusela, tak ho nenachas opatrovat cudzim, ale rada by si sa postarala sama 😉

katinka71
7. apr 2014

@seemani ahoj ja mam skusenosti z jaslickami starsi syn zacal chodit ked mal 6 mesiacov a na cely den,adaptoval sa rychlo ale Jakub bol casto chory najviac iba 3 dni vydrzal,s chorobnostou to bolo az kym nenastupil do skoly,mladsi chodi od 14 mes na poldna ,zvladal ovela tazsie adaptaciu ako starsi,rano place este aj dnes,Marco je chory pomenej,to vsetko zavisi od dietatka,pokial nevyskusate tak nebudes vediet

mima4
7. apr 2014

@bibianka
keby si citala s porozumenim, pisala som na zaklade vlastneho pozorovania, pricom som uviedla slovo "vacsinou" a este aj priklad...
A slovnik, ktory pouzivas si vyprosim. Takto sa mozes bavit vo svojej rodine, s ludmi, ktori ti to toleruju, ja som zvyknuta na nieco ine... Treba sa naucit krotit svoju agresivitu...

slnieckko
7. apr 2014

toto je asi taka diskusia ako dojcim-nedojcim, ockujem-neockujem, spi s nami-spi sam atd... nema ziadne riesenie len zvysi tlak mnohym ludom a mnohi sa budu po nej citit dotknuti, mozno skoncia s vycitkami ze su horsi rodicia... neviem preco sa tu hadate kazda si aj tak spravi po svojom a bude obhajovat svoju vychovu, aj keby ste supli novorodenca rovno z porodnice niekam je to vasa vec ked ste s tym vyrovnane, a nech si niekto sedi aj 6 rokov doma s dietatom ked mysli ze je to najlepsie 🙂 toto vlastne ani nieje diskusia lebo ta by mala viest k nejakemu zaveru, tu sa len biju dve strany uz vlastne len zo zotrvacnosti aby sa utvrdili vo svojej pravde... srsi odtial agresivita 😕

bibianka
7. apr 2014

@mima4 Kopírujem celú svoju reakciu na teba, aby bolo každému jasné, čí slovník je tu agresívny: "Zdravy a vyrovnany clovek totiz vie emocionalne nacuvat, vie bit empaticky a nezije v krabicke, ale chape, ze kolko ludi, tolko povah, nazorov, rozhodnuti...a nemusia byt zle, len mozno jemu samotnemu nevyhovuju." Áno, do určitej miery je to pravda, avšak ak to dovedieš do absurdna, môžeš takto relativizovať akýkoľvek model správania. Extrémny príklad: Rodičia dieťa týrajú. Im to vyhovuje. Som málo empatická, ak si myslím, že je to nesprávne? V žiadnom prípade to nechcem klásť na rovnakú úroveň, ako dávanie bábätiek do jaslí, dúfam, že je to jasné. Len chcem naznačiť, že sú modely správania, kde nejde len o nejaké spoločenské klišé a kde je napr. časom, skúsenosťami etc. overené, že sú alebo nie sú vhodné. (Pokiaľ ide o posledný odsek, do tejto škatuľky nespadám nijakým spôsobom emoticon, navyše, ako som už uviedla, som za 3 roky RD, ale sama som si to dovoliť nemohla, žiaľ...)

majasimon
7. apr 2014

Náš drobec šiel do jaslí od 9 mesiacov. Nemali sme inú možnosť. Prvom rade som to musela mať v hlave utriedené ja, malý si zvykol. Teraz má 2,5 roka a je obrovský rozdiel keď stretneme na ihrisku deti, ktoré sú doma...Každý kto ma odsudzoval, tak som mu povedala, že nech si vyskúša žiť náš život, platiť naše účty a potom nech sa zariadi ako najlepšie vie..

mima4
7. apr 2014

@bibianka
ja som nepisala o tyrani. Som jaslickove dieta, nestazujem sa, vzdy som mala a aj mam milujucu mamu. Detto tu pisalo x mamin, ktore pozitivne hodnotia dieta v jaslickach. To ze tebe nieco nevyhovuje a pokladas to vyslovne za nespravne, je len tvoje SUBJEKTIVNE hodnotenie, nic viac 😉

A stojim si za tym, ze pokial clovek utocne prezentuje svoje nazory a vyuziva pasivnu agresivitu na daneho cloveka, tak problem je predovsetkym v nom samom. Mnohi ludia za taketo spravanie skryvaju vlastnu nevyrovnanost a nevysporiadanost s vlastnym zivotom...

veriiii
7. apr 2014

@marcah v pohode,argumenty "k veci" ma nikdy nevedia vytocit...😀

bibianka
7. apr 2014

@mima4 Aj slepý vidí, že v mojej reakcii na teba nebola žiadna agresivita. Ak ju tam ty vidíš, mala by si sa vážne zamyslieť na svojou vzťahovačnosťou. Navyše svojou podráždenou reakciou protirečíš svojim vlastným slovám o "zdravom a vyrovnanom človeku". S tým, že nedokážeš pochopiť text (môj príklad o týraní), nič neurobím. Len rada - než zareaguješ (na kohokoľvek), skús si príspevok, na ktorý chceš reagovať, prečítať niekoľkokrát. Potom sa ti snáď nestane, že vynadáš človeku, ktorý s tebou dokonca v niečom i súhlasí.

akireakire
7. apr 2014

ahoj. čítala som iba tvoju otázku, odpovede nie. Takže : na štyri hodiny denne a ani nie každý pracovný deň si myslím že nie je tragédia. V takomto veku si skôr zvykne. Môj malý tiež začal chodiť postupne síce až ako 20mesačný, ja to hodnotím pozítívne, vidím viac to viac pozitívivne. Jedinou nevýhodou sú choroby, ktoré môže ale nemusí nazbierať medzi deťmi. Druhá otázka ako sa platí - to je rôzne, my máme škôlku kde majú polovičný úvazok 4 hodiny denne, dva či tri či štyri dni do týždňa.

veriiii
7. apr 2014

@sense no ved, nie vsetky jasle maju taky hororovy scenar ako tu niektore mamky opisuju.....deti v jasliach aj casto na chvilu zabudnu na mamku ,ked su vo vire hier..ako som pisala, bratrancova mala je ovela sikovnejsia ako jej rovesnici,ale to su montessori jasle a opatrovatelky vedia,ako a co s detmi robit .. len mamku to stale boli,ze mala musela ist do jasiel,ale to asi kazdu ...ale sama poriznala,ze mala je sikovna vdaka jasliam..osobne si tiez myslim,ze rodicia sa musia stotoznit s tym sami, dieta to pravdepodobne zvladne lepsie ako si to predstavuju..ale su aj deti, co trpia velkou separacnou uzkostou-a veru mamicky su casto za tym.. a tie bud trpiet az pojdu do kolektivu od mamky..

mima4
7. apr 2014

@bibianka
nemienim s tebou diskutovat, neporozumela si, co som pisala, a ani nechces tomu chapat.

veriiii
7. apr 2014

@bibianka @rebeka7501 " Neviem totiž čo je to učenie na nočník, obliekanie a mnoho iných vecí." - Ani si neuvedomuješ, ako si práve ukázala podstatu takéhoto "oslobodenia". To, čo prirodzene robí matka (aj aj odplienkovávanie a kopec iných drobnosti k tomu patrí) a čo tiež vytvára vzájomný vzťah, si zverila inštitúcii. Hovoriť o "kolektíve seberovných detí" pri dieťati, ktoré nemá ani rok a stále ešte neoddeľuje svoje ja od matkinho, je svedectvom fatálneho nedostatku vedomostí o vývoji dieťaťa. Môžeš ma ukameňovať, ale pri týchto tvojich argumentoch je mi až nepríjemne emoticon Toto nie je vec názoru, to je... Radšej to ani nenapíšem! PODLA MNA IDE DOST VELA NEGATIVIZMU A SKRYTYCH URAZOK NA STRANU MAMINY,UZ LEN Z TOHTO JEDNEHO PRISPEVKU... a taketo reakcie mala mima4 na mysly.Ale podla mnna stacilo tu urazania sa, vkazdom pripade tvoj komentar asi nepomohol zakladatelke nijako.....

veronicka1901
7. apr 2014

Ja by som tiez bola radsej za opatrovatelku, ktora by sa o neho starala v domacom prostredi a bola by flexibilna.

mata24
7. apr 2014

@seemani ahoj nečítala som celú diskusiu ale je mi jasné, že isto tu budeš za matku tyranku čo dáva dieťa do jaslí. ja som moju malú tiež dala od 8. mesiacov a všetko je v pohodičke, malá si krásne zvykla, neplače, keď ráno prídeme už mi niekedy ani papa nedá keď vidí detičky a chce sa ísť hrať. ako ja som so svojim rozhodnutím veľlmi spokojná, tiež som zvažovala aj opatrovateľku ale nakoniec sme sa rozhodli pre jasle. chorá bola zatiaľ len raz, čo sme mali atb a bola dva týždne doma, takže si myslím že celkom fajn.
akurát čo by som si dala pozor na výber jaslí, nestačí sa tam len pozrieť, popozeraj na nete diskusie ako sú mamičky spokojné. ja som tiež takto vyberala a naozaj si myslím že som vybrala tie najlepšie, učiteľký sú úžasné, vyjdu v ústretí vo všetko. (napr. ja do roka nosím vlastnú stravu, niekedy síce náročné ale mám istotu že papá len to čo má),a j po roku môžem podľa jedálnička nahlasovať či strava od nich alebo vlastná - kedže sú tam aj staršie deti tak nie vždy je tá strava úplne ideálne pre tie najmešie deti.
hlavne musíš byť stotožnená s tým , že tam malého dáš, kašli na rečí, proste je ťažká doba, nie každý to pochopí. ja som šla tiež do roboty len kvôli peniazom, nie preto že by ma to doma nudilo, ale mám dobrú robotu, vyšli mi v ústretí aj s úpravovu prac. času. a chápam ťa, más rozbehnutú robotu, proste sa nedá povedať len tak , že dva roky nebudem robiť nič a potom čo... takže môj názor, smelo do toho, vyber dobré jasle a uvidíš malý si zvykne. možno mu to bude chvíľku trvať, každé dieťa je iné ale zvykne si. a keby náhodou nie, vždy je cesta späť, že s ním ipäť môžes zostať doma.
a čo sa týka platenia, u nás je paušál, čiže či jeden deň alebo 20 rovnaká suma, akurát strava je podľa dní čo je tam.

bibianka
7. apr 2014

@veriiii Nehnevaj sa "ombucmanka", ale než začneš niekomu vyčítať negativizmus, stopni ten svoj. A pokiaľ ide o zakladateľku, ak to vôbec ešte číta, tá si iste všimla, že (spolu s väčšinou tu) odporúčam skôr opatrovateľku než jasle.

betunka39
7. apr 2014

Ahoj, ja som musela do prace pri tejto poslednej nastupiť už po pol roku, jednak z fin. dovodov, jednakl z toho, že so mnou počitali, inak by som o pracu prišla a to som si vzhladom na moj vek nemohla dovoliť, kedže mam tam určite zazemie, po 3 rokoch by som šla na nižšiu poziciu.Ale bola som rozhodnuta malu dať do jasli. Bola tam zapísana, vobec som neriešila okolie, kedže aj moje kolegyne takto dali detičky a boli spokojne. Deti poplakali, ale dnes maju 5 rokov a su velmi šikovna. Nakoniec som jasle zrušila, pretože mi zamestnavatel vyšiel v ustrety na pol uvazku na začiatok, kedže manžel bol pol mesiaca doma, tak sa staral on, potom postupne sa pridali aj svokrovci a nakoniec, kedmala v aprili ako roščna nastupiť, ostala so svokrovcami. Zvykla si , ale keby som to mala urobiť teraz tak ju asi dam do jasli, lebo teraz je na mne ešte viac zavisla. Ak to situacia vyžaduje, musi človek robiť aj kompromisy, hoci, keby som mohla určite s nou budem doma cele 3 roky, ale neda sa. Plati sa cela suma na mesiac, nviem, len za stravu odratavaju.Aspon u nas je to tak. Všetko zaleži ako sa dohodneš s riaditeľkou. Držim palce, maly si zvykne, len od Teba musi citiť spokojnosť.

mata24
7. apr 2014

@seemani ešte som teraz čítala čo si tú písala o tej kamoške, to je tiež fajn, ak nevezme peniaze tak jej to daj vo forme vecí pre dcérku, plienky oblečenie, niaka hračka... to si myslím že neodmietne.
a určite sama vieš že keď po celom dni sa stretneš s malým ten čas vám je obom vzácny. ja to tiež vidím na sebe, celé poobedie sa venujem len deckám, a možno sa s malou hrám čistého času viac ako niekoré maminy, ktoré su doma 😉

sense
7. apr 2014

@veriiii co sa tyka separacnej uzkosti suhlasim s tvojim nazorom ....ked som sa pytala psychologa detskeho na slvoensku na jasle sami negativizmus, a aky to ma zly dopad na dieta a tak , ked som sa pytala vo svajciarksu tak boli jasle brane pozitivne, a udajne dieta kt. je este pred separacnou uzkostou zaradene ci uz do kolektivzu alebo aj zvyknute na inych ludi ju preziva kratsie a v lahsej forme ako dieta kt. bolo dovtedy stale len s jednou osobou....
...aj moja mala trpela uzkostou asi dva tyzdne, ale ked sme ju doniesli do jasli tak tam neplakala lebo na to prostredie bola zvyknuta, som bola az prekvapena ze kym som vychovavatelke vysvetlila co a ako so spankom a jedlom tak mala odstvornozkovala ku bedni k hrackami a bolo a vzdy bola vysmiata ako leco ked sme pre nu prisli co nam aj vychovavatelky parkrat povedali ze takych vymiatych deti tak vela nemaju....

a este mi bolo povedane ze dieta je vtedy schopne prijat aj inych ludi pokial je aj matka pripravena a vyrovnana s tym ze nema dieta len pre seba.....a ze vela takychto rozhodnuti co sa tyka dietata, ci kojenie, nocne krmenie, zaspavanie vo svojej izbe alebo posteli ako aj prijatie inych ludi zavisi od psychickeho rozpolozenia matky ci je ona pripravena na takuto na zmenu, lebo dieta citi to co aj matka....nie nadarmo ked je matka unavena a nervozna tak je take aj dieta....

veriiii
7. apr 2014

@sense No,ved,mnoho slovenskych psychologov teraz odmieta pozitivne skusenosti s jaslami, s tym,ze dieta nie je este vyzrete do 2-3 rokov, aby bolo mimo matky a v kolektive..neviem, ako s kazdym, aj vo svete sa to "rozni"...zaujimave je,ze vacsina mamiciek,co dala svoje deti do jasiel vidia hlavne prinos a nemyslia si,ze by to negativne ovplyvnilo ich dieta..tak,kde je pravda?teoria nemusi byt vzdy to iste co prax...a hej, cim viac" priputane" dietako k mamicke, tym tazsie odlucenie☹

veriiii
7. apr 2014

@bibianka no vidis, zasa urazas druhych..ja sa nepasujem za ombutsmanku...a vo vacsine prispevkoch davam pozitivne rady pre mamicku...ale veru, v tom tvojom prispevku aj po 100x precitani nic pozitivne nenajdem..takze este raz- a po lopate-vyslovene utocis na mamku a degradujes jej rolu matky na (co som ja vydedukovala z tvojho prispevku)"odkladaca"dietata,ze si dovolila sa odbremenit od "povinnosti"ako napr odplienkovanie atd...dehonestujes jej rodicovstvo...
""" - Ani si neuvedomuješ, ako si práve ukázala podstatu takéhoto "oslobodenia". To, čo prirodzene robí matka (aj aj odplienkovávanie a kopec iných drobnosti k tomu patrí) a čo tiež vytvára vzájomný vzťah, si zverila inštitúcii. Hovoriť o "kolektíve seberovných detí" pri dieťati, ktoré nemá ani rok a stále ešte neoddeľuje svoje ja od matkinho, je svedectvom fatálneho nedostatku vedomostí o vývoji dieťaťa. Môžeš ma ukameňovať, ale pri týchto tvojich argumentoch je mi až nepríjemne emoticon Toto nie je vec názoru, to je... Radšej to ani nenapíšem!"""""
podstata je,ze musela ist do prace a nie,ze sa jej nechelo starat o svoje dieta..a k tym opatrovatelkam, uz tu pisali aj mamicky,ze nie kazda opatrovatelka je pozitivum, su take, co nie su nespolahlive co sa tyka flexibility, co si pytaju nehorazne peniaze,co si trufaju zobrat prilis vela deti..atd.ze ty si mala to stastie,ze si sa dostala k opatovatelke vdaka osobnej skusenost znamych , to je ako pisem idealne..nie kazda ale ma tu moznost, preto asi vacsina voli radsej jasle, tam totiz su urcite smernice, ktore sa musia garantovat..

seemani
autor
7. apr 2014

tak vám poviem, niektorým tu pekne hrabe 😀 boha šak ja som sa len spýtala na názor, č sa tu hneď vadíte? čakala som že sa vyjadria matky, ktoré MAJÚ SKÚSENOSTI, tie, ktoré mali to šťastie na super svorku, plnú peňaženku a bohatého manžela by mali byť radšej ticho, pretože NEBOLI! v situácii, v akej som ja, keď mojej svokre j*be, a malého prehadzujem medzi kamarátkami ako horúci zemiak len aby som mohla zarobiť penaize a zabezpečiť tak všetko, čo potrebujeme. Ľahko sa vám káže, keď máte možnosť sedieť na riti 3 roky, ľahko sa vám káže, keď máte možnosť ostať doma, ale RUKU DÁM do ohňa zato, že keby muž dostal padáka, svorka/matka infarkt, leteli by ste do roboty a malý do jasiel bez mihnutia oka, tak sa uvedomte trochu, že kde sú koho priority.
A tie, čo tu píšete, že by ste dieťa NIKDY do jasiel nedali, pamätajte si , ten čo sa najviac do hrude udiera zvykne najviac padnúť na papuli. Aby sa nestalo to, že si na túto diskusiu spomeniete idúc do jasiel s deckom na rukách... 🙂
Fakt som nechcela rozprúdiť žhavú tému.. Ale to na MK nikdy neodhadnete, ktorá téma naštartuje dva tábory...

bibianka
7. apr 2014

@veriiii Dumám, na čo bol dobrý tento tvoj príspevok a na čo plytváš časom a energiou, aby sa tu do mňa zas a znova navážala. Napísala som svoj názor, čo pripúšťam, s čím vo všeobecnosti nesúhlasím (nikoho konkrétneho som nemenovala), ale pre niektoré povahy je aj toto zrejme veľká opovážlivosť...

brady1
7. apr 2014

@seemani poznáš to,že "znudené paničky" tak tolko o tom čo si pisala 😉

sharlotta
7. apr 2014

@seemani ja som raz zalozila otazku, ked som bola tehotna a zvazovala som mena pre maleho. Pacilo sa nam meno Krištof, aj k priezvisku by sa pekne hodilo. Len sa mi zadlo take tvrde a k babatku sa mi nehodilo, tak som sa opytala na nejake napady, ako volat maleho Krištofa. Namiesto napadov som si vypocula ako matka moze dat take otrasne meno svojmu dietatu a ze naco som dala take meno, ked neviem jak ho volat...A ani jedna mudra sa nepozrela do mojho pasu, ze mam dievcatko a cakam chlapca, zeby trosku logicky pouvazovali...Takze na MK polozis teoreticku otazku a ani nevies ako a uz si vypocujes, aka si otrasna matka. :P