9 mesačné dieťa a jasle - váš názor
Čo si myslíte o tom, že by mi malý išiel do jasiel od 9 mesiaca približne na tri štyri hodinky denne, aj to od utorka do piatka? Je to príliš skoro? Alebo to zvládne v pohode? Neviem čo robiť, podnikám a v tieto časy ho jednoducho nemôžem mať pri sebe, so svokrou je to na nervy a kamošky nechcem stále otravovať. Nešlo by ani o každý deň, niektorý týždeň by možno šiel len 2x, niekedy 3x, pondelky a víkendy vôbec. A jasle sa platia na dni ktoré tam je alebo treba zaplatiť celý mesiac? A vezmú mi ho aj poobede? Máte skúsenosť? Trhá mi to srdce, mám pocit, akoby som ho odkladala.. ☹
@bibianka dramatizujes, preto mamicka nechce "odlozit" dieta ,pretoze sa jej nechce starat o to dieta, ze ho ma plne zuby,alebo ako to vidis ty,alebo ze sa jej nechce ho ucit papat, odplienkovat,ale preto,ze z akehokolvek dovodu musi ist do prace a ty tu apelujes na jej materstvo.. 🙄
@bibianka no vidis, a nie kazdy zasa povazuje opatrovatelku za lepsiu volbu ako jasle..a mozno,ze nevedela najst spolahlivu,so spolahlivymi referenciami,alebo si nemohla dovolit opatrovatelku na kazdy den ...v jasliach pracuju kvalifikovane opatrovatelky...a v dnesnej dobe je aj kolektiv ovela mensi ako kedysi...
@veriiii Ja nehovorím o zakladateľke, u nej je jasné, že ju to trápi, hovorím o poniektorých prispievateľkách. Zakladateľke už tu niekoľko mamín poradilo uprednostniť overenú opatrovateľku pred jasľami. Tiež som hľadala riešenie, bola som sa pozrieť v jedných súkromných jasliach, ktoré mi y´vychválila kámoška. Aj som sa otočila na opätku. 2 vychovávateľky na 18 detí od 6 mesiacov do 3 rokov, tmavá, neútulná socíkovská jasličkárska trieda (majiteľka evidentne zarábala na rodičoch riešiacich takéto problémy).
@bibianka kde konkretne zmenilo?neviem,nema takeinfo,ale 3 roky ma asi len malo krajin...mne sa napr 9 mesiacov v UK zda byt stale malo,neviem kolko bolo pred tym, viem,ze aj v Taliansku je to uboho malo, jedine niektore post komunisticke krajiny maju cca 3 roky, viem,ze kedysi to bolo podsatne menej.
@veriiii Mala som referencie z otcovej práce, otestovalo ju už niekoľko detí jeho kolegýň. Bola som sa tam samozrejme pozrieť aj s deťmi. Bolo to u nej doma, vo vile, krásnom prostredí, zvieratká. Sama mala 3 už veľké deti (gymnazistku a 2 vysokoškolákov). Prckovia sa tam hneď začali hrať, tety ani ostatných sa nebáli. Pani mala naraz takto doma 5-6 detí, väčšinou ale ani ostatné nechodili denne. Zvykali sme postupne po pol hodine - 1 hodiny, 1,5 hodiny atd. Starali sa o ne spolu s manželom, prípadne aj s ich deťmi, ak boli doma. Bolo to veľmi osobné a milé. Nič to ale nemení na veci, že by som ostala na RD 3 roky, keby som si to mohla dovoliť.
@marcah jezis, hovorim o krajinach kde je materska dovolenka napr 6 tyzdnov..alebo len niekolko mesiacov...mna nezaujimaju krajiny,kde mozes zostat 3 roky a viac doma...to je idealne..a aj tak,rec je aj tak o niecom inom.. vzdy sa najde x zien, ktore musia aj tak ist do prace skor ..ale preco ich tu ociernovat,ze sa nechcu starat o vlastne dieta,ze minaju milniky,ao napr.ze ich dieta naucil na nocnik niekto iny.niekto si najde opatrovatelku,niekto jasle...ale takto sa navazat do mamiciek moze len niekto ,kto sa ani na mile nedostane do takej situacie..alebo nejaka chudera teda.. 🙄
@bibianka no super a ty si myslis,ze takyto idealny scenar caka na kazdu mamicku..tym myslim,ze si mala stastie,ze si na taku narazila,ze si ju mala moznost spoznat napr cez niekoho..kolko mamiciek si ale musi hladat oopatrovatelku naslepo..radsej teda zveria deti so jasiel...inac mozes narazit napr na studentku s vymyslenymi referenciami, alebo napr zdravotnu sestru(nedehonestujem zdravotne sestry,ale na jasle musis mat predskolsku pedagogiku.)
@seemani podla mna v pohode, ked budes s drobcom tak predpokladam ze sa mu budes plne venovat tak na par hodin denne to neuskodi. Osobne by som ale riesila opatrovatelku hlavne koli chorobam v jasliach (mam osobnu skusenost 😒 ), takze sa nemusis bat chorob a ak by aj drobec ochorel nemusis riesit babky a pod. Osobne budes ovela kludnejsia a menej v strese. Ja som maleho tiez tak mala a aj mam. Ak chces viac info tak pis do IP.
@veriiii Ale predsa tu nikto neočierňuje ženy, ktoré MUSIA ísť do práce (to by som očierňovala sama seba). Ide o tie, ktoré NEMUSIA a napriek tomu deti do jaslí dajú, vymýšľajúc si pri tom fakt neskutočné argumenty, aké je to pre to dieťa vlastne prospešné. NIE, NIE JE. A hovorím teraz predovšetkým o deťoch do jedného roku života (vzhľadom na vek zakladateľkinho dieťaťa).
@livka299 tak to mala stastie..moju sestru museli mame trhat z ruk. Hlavne ked ju brala jedna sestricka. Nastastie pri nej uz bola 2r.materska,tak si jasle "uzila"len rok a pol. V skolke uz bila v pohode,ale ked jej otec,ktory si vtedy robil vysku navrhol pocas svojho skuskoveho volna,ci s nim,chce ostat doma,vdacne ostala a uzivala si tatina. A to bolo v dobe,ked rodicia boli vacsinou do 16najneskor doma.nie ako teraz,ze clovek pomaly nepride domov pred 17:30.
@bibianka no myslim,ze sa tu nenajde anii JEDNA !!matka,co dala dieta take malinke do jasiel,len tak z pleziru.
Ked musis,tak musis.
Zhodou okolnosti,si ty musela az v 18 mesiacoch.
Zakladatelka to musi riesit v 9 mesiacoch.
Kazda ste musela toto riesit,len ty mas tu drzost sa schovavat za fakt,ze tvoje mali 18 mesiacov.
Obcas si nevidis do pusy.
Baby ja nechapem ze kazda diskusia na konikovi sa musi strhnut v hadku a kazda si bude presadzovat svoje, je to smutne ked si poniektore neviete uvedomit ze kazda ma inu situaciu a treba respektovat aj volby inych, aj ked sa lisia od tych vasich. Nemozete proste napisat Vas nazor bez presadzovania toho ze len ten Vas jediny je spravny a vsetky ostatne matky su zle matky? Dalej k tym opatrovatelkam, moja skusenost, mali sme opatrovatelku k synovi ked bol maly, byvala u nas, do oci med, zlatucka zena, akonahle som odisla z domu tyrala mi dieta, bila ho, ale tak aby to nebolo vidiet, co som mu kupila dobroty pozrala ona... prisla som na to az po niekolkych dnoch co bola u nas. Dalej ak nosite dieta k opatrovatelke a ma tam 5 dalsich deti, tak to tiez nie je ziadna vyhra, to su v podstate minijasle bez zaruky. Nase jaslicky maju triedu pre najmensich 10-12 deti, z toho vacsina tam je malo, alebo na pol uvazok, ... proste vacsinou ich je tam tak 6-8 deti na 3 opatrovatelky, k tomu je tam zdravotna sestra a 2x do tyzdna aj lekar. Na rozne aktivity tam chodia dalsie zamestnankyne, takze nakoniec sa podla mna tie deti maju lepsie v jasliach ako u opatrovatelky. Ale to je zas len relativne, treba si pozriet vsetky podmienky vo vasej lokalite a porovnavat co je pre dietatko lepsie. Hlavne porovnat co ponukaju jasle a co opatrovatelka, ked uz mamicka nemoze s nim zostat doma.
@anatalia77 Ty máš evidentný problém s porozumením písaného textu. Kde si tento svoj záver vyčítala??? Nikde neoperujem tým, že som lepšia, lebo som šla do práce, až keď mali 18 mesiacov! Hovorím len to, že (a opakujem to už asi 3.-4- krát), že keď nie je vyhnutia, treba nájsť najprijateľnejšie riešenie. Neodsudzujem matky, ktoré sa musia do práce vrátiť. Odsudzujem matky, ktoré nemusia a urobia to, ako tu niektorá napísala, že "po 3 mesiacoch od pôrodu už majú materskej dosť a potrebujú aj inú sebarealizáciu" (to bola parafráza)!
@bibianka prepac,ale ty nemas pravo odsudzovat ziadnu zo zien,nech spravi akekolvek rozhodnutie.Nie vsetky zeny sa najdu v polohe matky hned ako uvidia ten zazrak.
Ako dolezita je tvoja robota,ze si predsa len pobrala prec od dvojiciek?
Musis byt minimalne riaditelkou zemegule.
Ironia,ja viem.
@anatalia77 Zdá sa, že ty právo odsudzovať máš. Prečo som sa musela vrátiť do práce? Určite nie preto, že by som pokladala svoju prácu za tak dôležitú alebo bez nej nemohla vydržať. Stal sa zo mňa jediný živiteľ rodiny. Dúfam, že nepotrebuješ ďalšie vysvetlenie.
@bibianka ja som ta posledna na modrom konikovi,ktora by isla odsudzovat,alebo posudzovat ine matky.
Dobru noc.
@anatalia77 tak sa toho drž aj v praxi, inak sú to len prázdne frázy
@bibianka dakujem za radu,ale budem sa drzat toho,co ja uznam za vhodne.
za vsetky nazory co som si tu precitala iba jeden spomeniem, ze dieta do troch rokou s matkou je len sebeckost ... blbost. ja nepoznam ziadne dieta, ktore by bolo v jasliach spokojne. dieta v jasliach si jednoducho zvykne, ze mama ho tam nechala, nikto nevie co tam cez den robi a ako sa sprava. ucitelky ti to nepovedia. do nasej skolky chodi jeden chlapcek ... podla slov jeho mamy je v kolektive spokojny a ma rad deticky .. no tak ho dala do skolky /mal 1,5 r./.... mala som moznost viackrat ho vidiet v priebehu dna co robi ...cely den chodi s ucitelkou za ruku a vsade hlada mamu .... dieta v takom veku totiz potrebuje mat cely den jednu blizku osobu a podla mna sa v kolektive neciti dobre..... ziadne obhajoby vlastneho svedomia typu ... ved aj my sme chodili do jasli a tu sme, alebo dvojrocny nastupil do skolky a je v pohode ... NEOBSTOJA ... mamy sa potom cuduju, ze dieta ma poruchy spravania, bije deti, alebo stale ma potrebu sa predvadzat /no ano, lebo ho dvojrocneho strcili do skolky, a v takom veku este dieta nie je schopne zdravo si vytvarat socialne kontakty/... takze moj nazor jednoznacne NIE ..... ale ak musis tak nemas inu moznost ... jedine ze by si sa nacas vzdala svojho podnikania, je to tazke, lebo zit z niecoho treba, ale ja by som skor to podnikanie nejako poriesila zamestnancom, alebo ak je to mozne tak dietatku vytvorit podmienky aby si mohlo v praci pospat .. aby si vedy pracovala ked ono spinka
@seemani necitala som ani jeden prispevok, ale urcite by som na Tvojom mieste zvazila opatrovatelku .. ked hovoris ze ide o nepravidelne opatrovanie, raz kratsie, raz dlhsie, raz vobec tak Ti bude urcite lepsie podla mna mat opatrovatelku .. a myslim, ze Ta to vyjde cenovo podobne .. a este jedna vec .. ked das take male babo do jasiel, tak ver ci never, budes ho mat koniec koncov doma castejsie ako v jasliach kvoli chorobam ...
ja som od januara nstupila do prace a namiesto jasli som pri 2rocnom dietati radsej volila opatrovatelku 😒
@pallacinka vies,ja radsej budem,tie 3roky venovat rodine plus trochu konickom,lebo viem,ze po navrate do prace tej rodine nebudem,moct venovat tu tvoju tretinu,bude to omnoho,omnoho menej,bohuzial... Ledaze by som,si nasla pracu na skrateny uvazok,co asi nehrozi.

@veriiii Píšem vyššie, že som sa musela vrátiť do práce, ešte pred ch 18.-tym mesiacom. Boli u opatrovateľky 2x do týždňa na pár hodín, keď som nebola doma, inak som pracovala doma. Nie každý má takú možnosť, preto hovorím, ak nie je vyhnutia, treba nájsť najprijateľnejšie riešenie. Pitvanie na takýchto diskusiách to nevyrieši. Mne vadia názory tých, ktorí tvrdia, že dať bábätko do jasiel pred prvým rokom je v poriadku a dokonca pre dieťa prospešné. To je obrovský OMYL. Ak ak tu niekto písal, že mu nejaké jasle vyrobili mimoriadne nadané dieťa, tak sa musím zasmiať. To je neuveriteľné, čo sa tu človek nedočíta.